Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

500 + czytam 800 + to patologia rozdawnictwo brać się do pracy trzeba anie na darmochę czekać . Bardzo wielu tak powiada ok.

Rolnik to jeden największych co pobiera socjal i cisza bo mu się należy . Sieje  sadzi i z tego ma mu wystarczyć  , po co wyłazi na drogi i blokuje jaka bida go dopada niema za co żyć utrzymać rodziny i daj i daj . Tak samo zapier...lać  za tyle ile da się zarobić .

O To socjal dla rolnika  nie mały też zabrać . Jeszcze rok temu jak krzyczeli że pierdo...ą te Ekoschematy nie będą składać  i co wyszło ile złożyli w tym roku o 20 % więcej po socjal . Nie wymieniono , świnia , locha , prosie , suszowe , mrozowe ile tego socjalu .

Rodzaj płatności

Stawka 2024

Stawka 2023

Różnica

Płatność do bydła

320,35 zł/szt.

343,46 

zł/szt.

- 23,11 zł/szt.

Płatność do krów

409,86 zł/szt.

439,41 

zł/szt.

- 29,55 zł/szt.

Płatność do owiec

109,40 zł/szt.

116,44 

zł/szt.

- 7,04 zł/szt.

Płatność do kóz

47,83 zł/szt.

47,84 

zł/szt.

- 0,01 zł/szt.

Płatność do roślin strączkowych na nasiona

794,08 zł/ha

823,91 

zł/ha

- 29,83 zł/ha

Płatność do roślin pastewnych

430,18 zł/ha

471,53 

zł/ha

- 41,35 zł/ha

Płatność do chmielu

1852,03 zł/ha

1985,54 

zł/ha

- 133,51 zł/ha

Płatność do ziemniaków skrobiowych

1580,89 zł/ha

1 501,05 

zł/ha

+ 79,84 zł/ha

Płatność do buraków cukrowych

1253,34 zł/ha

1391,96 

zł/ha

- 138,62 zł/ha

Płatność do pomidorów

2097,56 zł/ha

2047,34 

zł/ha

+ 50,22 zł/ha

Płatność do truskawek

1154,20 zł/ha

1 237,42

zł/ha

- 83,22 zł/ha

Płatność do lnu

431,98 zł/ha

463,10

zł/ha

- 31,12 zł/ha

Płatność do konopi włóknistych

125,32 zł/ha

134,35

zł/ha

- 9,03 zł/ha

Płatność niezwiązana do tytoniu - grupa Virginia

2,52 zł/kg

3,08

zł/kg

- 0,56 zł/kg

Płatność niezwiązana do tytoniu - grupa pozostałe

2,52 zł/kg

3,08 

zł/kg

- 0,56 zł/kg

Płatności w ramach ekoschematów obszarowych:

Stawki

Stawki za 2023 r.

Różnica

za 2024 r.

zł/ha

Rolnictwo węglowe i zarządzanie składnikami odżywczymi

Ekstensywne użytkowanie trwałych użytków zielonych z obsadą zwierząt

432,05

524,45

-92,4

Międzyplony ozime lub wsiewki śródplonowe

432,05

524,45

-92,4

Opracowanie i przestrzeganie planu nawożenia - wariant podstawowy

86,41

104,89

-18,48

Opracowanie i przestrzeganie planu nawożenia - wariant z wapnowaniem

259,23

314,67

-55,44

Zróżnicowana struktura upraw

223,18

314,67

-91,49

Wymieszanie obornika na gruntach ornych w terminie 12 godzin od jego aplikacji

172,82

209,78

-36,96

Stosowanie nawozów naturalnych płynnych innymi metodami niż rozbryzgowo

259,23

314,67

-55,44

Uproszczone systemy uprawy

249,5

419,56

-170,06

Wymieszanie słomy z glebą

134,6

209,78

-75,18

Obszary z roślinami miododajnymi

891,32

1 256,77

-365,45

Integrowana Produkcja Roślin

810,96

1 363,77

-552,81

Biologiczna ochrona upraw

297,61

419,64

-122,03

Retencjonowanie wody na trwałych użytkach zielonych

242,86

292,27

-49,41

Grunty wyłączone z produkcji

418,89

Nie było

n.d.

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Chyba został pobity rekord kasy na lokatach , o ile oprocentowanie tych lokat w porównaniu do rekordowych zysków banków jest zbyt małe to podatek Belki powinien zostac zlikwidowany co zapowiadał Tusk kampani wyborczej .

Opublikowano

Galan tyle razy pisałem, ze ekoschematy które jak twierdzi Wojciechowski wzięli z programu pis to oszustwo dla rolników. Ludzie się ratują jak mogą po tym jak dopłaty obcięli i zmienili system dlatego wielu występuje o to o co tylko się da.

Opublikowano

Córka Tokarczuk też nieźle kaszle , założyła firmę 4-osobową i 17 mln dostła grantu z naszych pieniędzy .

Ale my tu gadu gadu a części rowerowe chcą rolników wydymać i to dosłownie jak i w przenośni ;

https://dorzeczy.pl/unia-europejska/642655/lgbt-i-queer-w-rolnictwie-ke-bedzie-eliminowac-nierownosci.html

Czy to już czas na gospodarstwa wolne od lewactwa . Kołchoźnicy UE wiedzą że w PL przetrwalniki tradycji, normalności i wytrwałości pozostali w rolnictwie to zrobią zasadę chcesz dopłaty to nadstaw się Biedronkowi czy śmiechowi :) bo jak nie to doplat nie bedzie :) . Będą strefy z ASF , będą strefy zapowietrzone z ptasią grypą i będą strefy LGBT w rolnictwie :) .

Opublikowano (edytowane)

o to będą kolejne dwa cykle w Polsacie (czy w jakiej innej propagandowni to wciskane bo żadnej nie oglądam to nie wiem) do "rolnik szuka żony"; rolniczka szuka żony i rolnik szuka męża :P

chore czasy, qwa bardzo chore czasy

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

To są jakieś strachy na lachy. Tym się szczuje ciemnotę jak z nakazem jedzenia robaków wydanym przez ujnie.

TO JEST  ciemnota i tu nie zamierzam Ci tłumaczyć dlaczego bo do Ciebie to i tak nie dotrze (i tu się pomyliłem o czym niżej)
sam fakt niekonsekwencji w nazewnictwie gdzie co i raz rozrasta się ten akronim (z LGBT  już się LGBTQIA+ zrobiło a pewien jestem że to dopiero początek xD) o kolejne litery i symbole świadczy że jakieś ciemniaki nawet jednoznacznej definicji dla dewiacji natury ludzkiej nie są zdolni raz a dobrze sklecić. )
Oczywiście dewiacje były są i będą jedne mniej inne bardziej a wiele wcale nieszkodliwych ale jest tylko jeden ponadczasowy na to wszystko termin; właśnie - dewiacje i nic mniej ani ponad gdzie pejoratywizm terminu jest błędem wszak i nadprzeciętny geniusz umysłu ludzkiego u jakiegoś osobnika jest też rodzajem dewiacji

zaś czy dewianci powinni mieć jakieś prawa i nie powinni być dyskryminowani tylko z samego faktu swej dewiacji? w miarę możliwości i zdrowego rozsądku oczywiście że tak ale czy jeszcze przywileje? co najwyżej do prób leczenia :P

im bardziej lewacka ciemnota te dewiacje teraz eksponuje tym bardziej później gdy się w prawacką ciemnotę trend odwróci będą te dewianty eksterminowane ale ciemnoty już tak mają - jak nie jedna skrajność to przeciwstawna

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

@dysydent weź mi wytłumacz dlaczego przeciętny wyborca pisu tak bardzo rozmienia czy to jest LGBT czy GTBL czy co tam jeszcze na q? Bez obrazy wy lewi jesteście że was tak to frapuje i interesuje. Szczerze ci powiem, że nawet nie wiem co oznacza ten drugi skrót bo guzik mnie to obchodzi. 

Z wyborcami pisu i konfy oraz nie wiem jak to nazwać zwolennikami LGBT i kolejnych plusów jest trochę jak w tym przysłowiu. Sama świnia worek rwie i sama kwiczy. Nikogo tu nie chcę porównać do świni ale raczej do tego rwania i kwiku. Jedni bez drugich nie mogą żyć i się sobą na wzajem zajmują i robią w koło tego wrzawę. Podczas gdy normalnemu człowiekowi to wisi i nie ma na to czasu ani ochoty.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

@dysydent weź mi wytłumacz dlaczego przeciętny wyborca pisu tak bardzo rozmienia czy to jest LGBT czy GTBL czy co tam jeszcze na q? Bez obrazy wy lewi jesteście że was tak to frapuje i interesuje. Szczerze ci powiem, że nawet nie wiem co oznacza ten drugi skrót bo guzik mnie to obchodzi. 

Z wyborcami pisu i konfy oraz nie wiem jak to nazwać zwolennikami LGBT i kolejnych plusów jest trochę jak w tym przysłowiu. Sama świnia worek rwie i sama kwiczy. Nikogo tu nie chcę porównać do świni ale raczej do tego rwania i kwiku. Jedni bez drugich nie mogą żyć i się sobą na wzajem zajmują i robią w koło tego wrzawę. Podczas gdy normalnemu człowiekowi to wisi i nie ma na to czasu ani ochoty.

a to się pomyliłem że nie zrozumiesz bo właśnie mniej więcej to samo tylko trochę inaczej i szerzej rozpisałeś do tego

1 godzinę temu, dysydent napisał:

im bardziej lewacka ciemnota te dewiacje teraz eksponuje tym bardziej później gdy się w prawacką ciemnotę trend odwróci będą te dewianty eksterminowane ale ciemnoty już tak mają - jak nie jedna skrajność to przeciwstawna

ekstremizmy, różne sekty czy takie tam podobne w rzeczywistości nie mają niczego wartościowego do zaoferowania to z ekstremów robią sobie namiastkę argumentów dla osiągania celu dominacji nad innymi
a że i sami są ciemnotą i tylko ciemnotę są władni zdominować to nawet nie był by taki wielki problem gdyby ciemnotą nie była większość ludzkiej populacji.
jednaką zatem ciemnotą jest obrona jakaś szczególna praw dewiantów jak i prewencyjna tych dewiantów... zapomniałem słowa

... mam - dyskryminacja

i bez dalszego rozpisywania bo tylko zbędnie podsycę tę w sumie jałową dyskusję

nno może tylko dodam coś w rodzaju podsumowania
skoro większość ludzi to ciemniaki to i większość dziejów to rządy ciemnoty a skoro mamy obecnie takie nakazy xujni jak w wyżej linkowanym artykule to jedynie definiuje który rodzaj ciemnoty na dzień dzisiejszy rządzi w tej zaiście xujni skoro problemów szuka tam gdzie ich nie ma

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, hubertuss napisał:

@dysydent

Czy temu gospodarzowi ,ta przysłowiowa świnia przeszkadza ? No.... nie . Czy mu kwik przeszkadza? No..nie . Ale jak mu świnia worki że zbożem porozrywa , ściany domu łajnem zafajda  to raczej coś z tym zrobić musi . Może też  udawać, że nic się nie stało , tylko która postawa jest normalną? A wystarczy świnie oddzielić od spichlerza. Tak w ogóle ,to przysłowie celnie określa obecną sytuację polityczną .

Edytowane przez andrzej78
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dysydent napisał:

jedynie definiuje który rodzaj ciemnoty na dzień dzisiejszy rządzi w tej zaiście xujni skoro problemów szuka tam gdzie ich nie ma

h*j....i nie ma ciemnoty mają zamierzony cel do wykonania i wedle danego schematu powoli czasami pod przykrywką innych dziwnych wydarzeń przepychają .

A ci oświeceni mądrzy przyglądają  się jak są  zaganiani do ogrodzenia jak barany .

Schemat zielonego ładu w hu,,,i powstał w latach 2000 roku pomału jakie mają sukcesy w tym zielonym ładzie dziś widać efekty .

Polska jest członkiem Unii Europejskiej od 1 maja 2004 r. 

Andrzej Lepper w Sejmie odczytał na jakie warunki  Polska się zgodziła , NA NAJGORSZE JAKIE MOŻNA BYŁO DOSTAĆ .

Od 12 min ile to polskie rolnictwo ma dostać od tej hu...i .

Polska 3 tony pszenicy ma zapisane .

Czynicie blokady na drogach w jakim celu , przecie podpisano dawno temu najgorsze warunki jakie tylko można było podpisać w obecnym czasie można tylko zmniejszać produkcję a nie kiedy całkiem likwidować .

Może to nie prawda zmyślone , przez Leppera  obecnie co mają po 24 lat ludzie co oni mają powiedzieć jacy to byli politycy z tamtych   latach na co się zgodzili na likwidację wszystkiego . Dziś nie da się tego zatrzymać musi się dokonać likwidacja pomału ale skutecznie .

Marsze i parady równości jaki mają ściąg ludzi , pod hasłami równość i tak dalej ...

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Troche wezmę w obrone Pis , narracja LGBT za bardzo zaczeła wchodzić do szkół , jak to mówią ,, Ciszej jedziesz , dalej dojedziesz '' .  Osobiscie łatwiej mi zrozumieć narracje i potrzeby ludzi LGBT niż ruchy ekologiczne oblewajace farbą pomnik Syrenki w stolicy , 

Opublikowano

ja nie potrafię zrozumiec narracji ani jednych ani drugich

ekologia zawsze była w społeczeństwie,a le te naciski obecnie odnoszą odwrotny skutek, ludzie się od ekologii odwracają

a wystarczy wprowadzić zachęty do działania ekologicznego, jak na przykład zniżka za śmieci dla osób kompostujących bioodpady, to chyba jedyne sensowne działanie w ostatnim okresie

tak samo z lgbt, ich sponsorzy zaczynają się od nich odwracać, bo społeczeństwo nie chce nachalnej indoktrynacji i słupki w sondażach wyraźnie to pokazują, dlatego tez nasz rząd milczy w tym temacie, aby nie drażnić społeczeństwa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v