Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Trzeba wziąć pod uwagę, czy państwo chce wspierać pracowitych i zaradnych, czy tez w głównej mierze patologię, której potomstwo będzie potem musiało do końca życia utrzymywać. Bo to drugie to całkowita patologia pod względem społecznym, taki konstrukt. Jesli chce się wpierać pracowitych i zaradnych, to daje się im ulgi w podatkach. A jak państwo stawia na patologię i imigrantów, daje gotówkę do ręki jak leci. Wnioski wyciągnijcie sami, tu akurat myślę podobnie jak @hubertuss i @Ulman

właśnie m in dlatego popaporańcy z pisem przegrały bo nie potrafiły tych ulg wprowadzić dziewięć lat temu czy czegokolwiek co by przynajmniej rodzicom dzieci ułatwiało... stawiało ich w lepszej pozycji materialnej od bezdzietnych
Pisowskie rozwiązanie może i było proste prostackie aż debilne ale było (i nadal jest) co dało drugą kadencję tej szajce
Czasem lepiej zrobić coś głupszego ale zrobić niż tylko obiecywać coś co przekracza możliwości obiecującego.

Z innej strony
Czy łatwo wyszukać w necie jaka jest skala rozporządzalności własnymi dochodami statystycznego europejczyka w porównaniu do statystycznego jankesa czy nawet chińczyka? No ja nie znalazłem ale pewien jestem że europa wypada najgorzej z tej trójki po tylko jednym symptomie - pozostali dwaj uczestnicy tego wyścigu gospodarczo uciekają europie a my z wewnątrz debatujemy czy jakieś grosze oddać dzieciom z haraczy fiskalnych czy skazać na żywioł a zatem i wiele dzieci na nędzę tylko dlatego że nie potrafimy wymyślić jak sprawiedliwie potraktować rodziców tych dzieci nie transferując na dzieci patologii rodziców części z tych dzieci.

oczywiście że 500+ było rozwiązaniem najgorszym z możliwych, ale demokracja też taka jest ale jest jedyna która jako tako potrafi skutecznie rozwiązywać problemy większości nie hamując rozwoju całości

z biologicznego punktu widzenia to nowe pokolenia wymagają darowizny bez gwarancji zwrotu a mamy negatyw tych praw gdzie starcy mają takie gwarancje w systemach emerytalnych i zanim to się nie odwróci ani będziemy zgodni z Naturą ani nic nie uchroni nas przed wymarciem
a że się to komuś nie podoba? Naturę to gów.o obchodzi

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Ano.

Trochę racji.

Ale czy np potrafisz wykrzesać ogień, zrobić łuk i grot do strzały z kamienia?

Świat się zmienia..

Nie wiem czy na lepsze, ale zmian nie unikniesz 

Ja mówię o latach  powiedzmy 60-80- tych powiedzmy, a tym co teraz.

Opublikowano
6 minut temu, andrzej78 napisał:

Warunkiem jest posiadanie dziecka - świadczenie na dziecko ,tak jak darmowa edukacja  . Zarobek każdy ma jaki upracował, od tego należy się podatek i tu rola płatnika podatku się kończy.

a nie powinna bo im więcej jakiś podatnik płaci tym powinien mieć większe prawo współdecydowania na co to jest wydawane

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

oczywiście że 500+ było rozwiązaniem najgorszym z możliwych

Trza było usiąść na chwilę i się zastanowić co to ma być za zapomoga i jak ma się nazywać. No to se wymyślili że ma poprawić się dzietność. No to dzietność im pokazał 4 litery. To se przemianowali na co innego, ale tak ogólnie ze tę kasę mogli z okien wyrzucać i efekt byłby podobny.

• Like 1
Opublikowano

im większy ktoś ma majątek , tym większe sobie uzurpuje prawo do wpływu na politykę

demokracja jest tego zaprzeczeniem, albo krzywym zwierciadłem, bo największy głos nalezy do tych, co nic nie mają

i tu wkracza do gry socjal, czyli za pieniądze z podatków, które najcześciej płaca tylko ci najbiedniejsi, bo nie stać ich na prawników, wydziela się kawałeczek tortu na "socjal" i ci biedni głosują tak, jak chcą ci, co mają kasę i stać ich nie płacić podatków, a sprawować władzę

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

im większy ktoś ma majątek , tym większe sobie uzurpuje prawo do wpływu na politykę

Czyli gołodupce idą do polityki i dają się sterować bogatym.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jahooo napisał:

- dają się kupić

Oj nie. Ida po majątek.:lol:A że chcą naszego dobra, to .............

Edytowane przez mirro
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Trza było usiąść na chwilę i się zastanowić co to ma być za zapomoga i jak ma się nazywać. No to se wymyślili że ma poprawić się dzietność. No to dzietność im pokazał 4 litery. To se przemianowali na co innego, ale tak ogólnie ze tę kasę mogli z okien wyrzucać i efekt byłby podobny.

kiedy patrzę wokół to właśnie za PiSu najwięcej młodych rodzin i to rodzin z dziećmi nabudowało domków jednorodzinnych czy poprawiło komfort tych co ew miały tak że materialny wymiar jednak to ma i nie jest wyrzucone w błoto, no może przez okno to się zgodzę ale wielu nie pozwoliło tej kasie do błota dolecieć.
Czy to ma wymiar jakiś pozytywny długofalowo? ja nie wiem no ale przynajmniej coś tam z tego zostało trwałego
a to że dzietność od tego nie wzrosła? bo nadal jest lepiej mieć jednego emeryta w domu niż nie tylko krowę ale i kilkoro dzieci z nędznym już i tym 800+

Choćby dlatego że emeryt na pewno jedyne co zrobi to w końcu umrze a dzieci jeszcze zechcą ostatni grosz z tej emerytury odebrać czy z rad nadzorczych wysadzić jak w przypadki "syndromu Solorzów czy tam Żaków" ;)

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, dysydent napisał:

a nie powinna bo im więcej jakiś podatnik płaci tym powinien mieć większe prawo współdecydowania na co to jest wydawane

ale tylko jeśli policzymy podatek w procentach od przychodu/dochodu, a nie w sumach bezwzględnych, bo nie od dziś wiadomo, że im ktoś zarabia więcej tym mniej płaci procentowo podatku, Ten przysłowiowy wdowi grosz. A jak ktoś ucieka do rajów podatkowych to już ogólnie powinien mieć zakaz decydowac o kraju w ktorym zarabia a w którym nie płaci danin.

Edytowane przez Takeda
  • Thanks 1
Opublikowano

Części z tych pieniędzy ( 500+ ) leży na lokatach ,na gorsze czasy lub na dalsze nauczanie  i nie zostały zmarnowane, będą buforem dla wielu rodzin . Prawdopodobnie ten gorszy czas nadchodzi  bo  obecnie masowo wypłacane są  pieniądze z PPK. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Takeda napisał:

ale tylko jeśli policzymy podatek w procentach od przychodu/dochodu, a nie w sumach bezwzględnych, bo nie od dziś wiadomo, że im ktoś zarabia więcej tym mniej płaci procentowo podatku, Ten przysłowiowy grosz. A jak ktoś ucieka do rajów podatkowych to już ogólnie powinien mieć zakaz decydowac o kraju w ktorym zarabia a w którym nie płaci danin.

a czy to nie "najlepszy sposób" na pozbycie się z kraju najzaradniejszych, najmądrzejszych czy przez wielu nazwanych - najcwańszych a bez takich żaden kraj nie ma dobrej przyszłości.
Zaś czy by wtedy był zainteresowany i ten najbogatszy takim unikaniem podatków gdyby wiedział że ma rzeczywisty wpływ na ich wydawanie?
U jankesów jeszcze co nieco z tego zostało i tam chyba jeszcze najwięcej z jako tako znanych nam miejsc
choć i tam się to już kończy a niebawem przekonamy się czy ten proces przyspieszy (Harris) czy przystopuje (Trump)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

Warunkiem jest posiadanie dziecka - świadczenie na dziecko ,tak jak darmowa edukacja  . Zarobek każdy ma jaki upracował, od tego należy się podatek i tu rola płatnika podatku się kończy.

Posiadanie dziecka? To może jeszcze będą dawać na brata, siostrę  ale tylko pełnoletnich?  Darmowa edukacja? Ty uważasz że cokolwiek jest darmowe? Że pieniądze się z tyłka wyciąga na zawołanie? Tak samo każdy się na to zrzuca . Różnica jest taka że edukacja to dawanie wędki i niesie za sobą mozliwość zwiększenia potencjału, poziomu i rozwoju młodego człowieka a darmocha w postaci kasy do ręki uczy ze się coś należy bez pracy i to ZAWSZE generuje patologie bo samo w sobie patologią jest. Najlepszym przykładem są bambusy z afryki we Francji albo Niemczech - dają im darmochę to nikt nie pracuje, oczekiwania rosną i się w głowach pie....li jeszcze bardziej.  Jedynym zdrowym systemem jest taki ze jak ktoś nie pracuje i jest durniem to powinien przymierać głodem i być przestrogą dla innych żeby się starali i rozwijali. 

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Image

Image

Premier Donald Tusk zapowiedział, że we wtorek na posiedzeniu rządu przedstawi strategię migracyjną Polski, w której znajdzie się m.in. czasowe terytorialne zawieszenie prawa do azylu.

codzienne dymanie frajerów :D 

---------------------------------

na szpitale nie ma ale 2 miliardy złotych na dopłaty do zakupu elektrycznych ciężarówek jest

----------------------------------

Komisa Wenecka: sędziowie powołani po 2018 są sędziami, nie można uznać ich powołań za nieważne ex tunc, orzeczenia istnieją, nie można ich unieważnić ustawą. :D 

teraz będzie ***** komisję wenecką :D 

Robert Gwiazdowski
Jak czytam dowody uznania dla nowej polityki migracyjnej Pana Premiera, to na miejscu producentów wazeliny i innych lubrykantów podniósłbym natychmiast ceny 😃

Edytowane przez nie
Opublikowano

Czemu dostrzegasz tylko to co chcesz widzieć i wrzucasz wszystkich do jednego worka. Wiele rodzin odkłada pieniądze na gorsze czasy , część inwestuje w warunki bytowe , dodatkowe zajęcia ,pomoce naukowe ,zakup instrumentów , sprzętu sportowego czy  po prostu żywność . Może i jest jakaś część rodzin patologicznych ,ale to już sprawa pomocy społecznej . Program  też jest inwestycją na przyszłość - jest dopełnieniem szkolnictwa. Sam twierdzisz, że edukacja nie jest darmowa , że każdy się na to zrzuca i ja się  z tym się zgadzam bo każdy zjadacz chleba w różnym stopniu  łoży do wspólnej kasy państwa. Identycznie jest z programem 500+ ,obronnością ,finansowaniem służby zdrowia itd.  Zresztą mowa jest o obecnie wypłacanej kwocie rzędu 800 zł  na dziecko, przy obecnych warunkach bytowania nie może to zastąpić innego podstawowego źródła dochodu . W wielu rodzinach są to drobniaki na kawę.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Ulman napisał:

Posiadanie dziecka? To może jeszcze będą dawać na brata, siostrę  ale tylko pełnoletnich?  Darmowa edukacja? Ty uważasz że cokolwiek jest darmowe? Że pieniądze się z tyłka wyciąga na zawołanie? Tak samo każdy się na to zrzuca . Różnica jest taka że edukacja to dawanie wędki i niesie za sobą mozliwość zwiększenia potencjału, poziomu i rozwoju młodego człowieka a darmocha w postaci kasy do ręki uczy ze się coś należy bez pracy i to ZAWSZE generuje patologie bo samo w sobie patologią jest. Najlepszym przykładem są bambusy z afryki we Francji albo Niemczech - dają im darmochę to nikt nie pracuje, oczekiwania rosną i się w głowach pie....li jeszcze bardziej.  Jedynym zdrowym systemem jest taki ze jak ktoś nie pracuje i jest durniem to powinien przymierać głodem i być przestrogą dla innych żeby się starali i rozwijali. 

8 godzin temu, andrzej78 napisał:

Czemu dostrzegasz tylko to co chcesz widzieć i wrzucasz wszystkich do jednego worka. Wiele rodzin odkłada pieniądze na gorsze czasy , część inwestuje w warunki bytowe , dodatkowe zajęcia ,pomoce naukowe ,zakup instrumentów , sprzętu sportowego czy  po prostu żywność . Może i jest jakaś część rodzin patologicznych ,ale to już sprawa pomocy społecznej . Program  też jest inwestycją na przyszłość - jest dopełnieniem szkolnictwa. Sam twierdzisz, że edukacja nie jest darmowa , że każdy się na to zrzuca i ja się  z tym się zgadzam bo każdy zjadacz chleba w różnym stopniu  łoży do wspólnej kasy państwa. Identycznie jest z programem 500+ ,obronnością ,finansowaniem służby zdrowia itd.  Zresztą mowa jest o obecnie wypłacanej kwocie rzędu 800 zł  na dziecko, przy obecnych warunkach bytowania nie może to zastąpić innego podstawowego źródła dochodu . W wielu rodzinach są to drobniaki na kawę.

dwa różne punkty widzenia i oba wydają się słuszne w założeniach jak się każde z osobna czyta i - przyznam - mam problem z oceną większej słuszności któregokolwiek, no może mam pewne tylko wskazanie ale oba punkty widzenia są jak dla mnie zbyt radykalne w swoich kierunkach i mamy nawet warsztat porównawczy gdzie komunistyczna patologia Chin po tylko prorynkowym zreformowaniu dogania cywilizacyjnie amerykański liberalizm który w międzyczasie dużo się zsocjalizował no ale nie było by Jobsa i wielu podobnych bez stypendiów państwowych jak i nie było by Huawei bez państwowego protekcjonizmu ale tylko i wyłącznie w warunkach jakiegoś poziomu wolnego rynku i na chwilę obecną model w przeszłości liberalny zbliżył się do tego z przeszłości totalitarnego w dwu czołowych krajach planety.
Tak - 800+ jest totalitarystyczne ale czy przez to złe jeśli hołduje wymogom samej Natury jakie stawia ona przed społeczeństwami które sa wyższym poziomem organizacji niż konstrukt jednego osobnika. Tylko te społeczeństwa które inwestują w młodych wystarczająco dużo w przygotowanie do walki o byt po przez chociażby wykształcenie dają szansę nie zmarnotrawienia potencjału genetycznego bo np jakiś niedoszły Einstein urodził się w rodzinie jakiegoś patusa który ... nie ważne, dowlnego autoramentu patusa i nie miał szans na wyeksponowanie swojego potencjału bo przegrał z jakimś wychuchanym fircykiem jakiegoś magnata który kupił swojemu bachorowi pozycję na której ten pierwszy byłby lepszy?

kwestia wyważenia i tutaj nie jest moim zamiarem skonkludowanie Waszej dyskusji a tylko podziękowanie za jej poziom.
O coś takiego, takie perełki jak te dwa cytowane ale i sporo (choć nie większość tu) innych i od innych wpisów sprawiają że chce mi się tu zaglądać
Dzięki

10 godzin temu, andrzej78 napisał:

Części z tych pieniędzy ( 500+ ) leży na lokatach ,na gorsze czasy lub na dalsze nauczanie  i nie zostały zmarnowane, będą buforem dla wielu rodzin . Prawdopodobnie ten gorszy czas nadchodzi  bo  obecnie masowo wypłacane są  pieniądze z PPK. 

pieniądze na lokatach zeżre inflacja a PPK to pisowski wynalazek to skoro wygrali popaprańcy to wiadomo że udupią i ten pomysł tylko dlatego że pisowski to te wypłaty tylko oznaczają że mamy całkiem nieźle zorientowane społeczeństwo w niuansach politycznych i wynikających z nich patologiach gospodarczych choć akurat te lokaty zdają się z kolei temu przeczyć

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v