Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
37 minut temu, Bogdan_ja napisał:

ale zobacz czegoś się do wiesz przy okazji ...może kiedy zaoszczędzisz to będzie jak znalazł 🤣

nie musiałeś się przyznawać 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Dziękuję za takie nauki, dostałeś 4% gdy inflacja wynosiła 18%, a mogłeś dostać 15% albo więcej

Opublikowano

Co będzie lepsze na przyspieszenie rozkładu słomy po qq - gnojowica bydleca czy kurzak slomiasty? Ph w normie bo to ciężka ziemia, najlepsza działka u mnie i ma ponad 7 pH dlatego wapna nie biorę pod uwagę

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, piotrp88 napisał:

Dziękuję za takie nauki, dostałeś 4% gdy inflacja wynosiła 18%, a mogłeś dostać 15% albo więcej

a powinieneś dziękować bo tyz pierdaczyles głupoty ...więc tyz poczytaj/doczytaj  a potem pisz 😲 bo akurat ty głupi chłop nie jesteś i powinieneś ogarniać .

wtedy dostałem 6 .....nie jestem łapczywy ..ja zarabiam i z tego mam kasę ...lokata to tylko dodatek i fakt że nędzny ...to jest kasa do wydania tak czy siak a nie na inwestycje jako takie ..bo te mam praktyczne  już za sobą 😙....więc kazdy robi jak uważa .

to taki bonus do nędznej emerytury rolniczej 🤣

mam następcę i niech inwestuje ....ma z czego 😙

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Jeśli chodzi cenowo jak to wygląda to kurzak slomiasty porządne łódki, które kolega może przywieść wychodzą po 1600 zł szt, zaś gnojowica z sąsiedniej wsi duża beka, która wystarczy na hektar to po wielkich negocjacjach 1000zl sztuka z usługą rozlania już. Dla mnie ta druga opcja jest lepsza ale za droga zdecydowanie

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

2 minuty temu, Uziu92 napisał:

a ja już zasialem wszystko, zostało jeszcze niecały hektar zasiać na dziś i może jeszcze hektar dzierżawy wpadnie ale to po niedzieli. Pszenżyto zaraz będzie do oprysku te siane tydzień temu.

A wziąłeś te 20 czy 25 hektarów?

Przed chwilą, Strongman napisał:

A mi jak ładnie wzeszło

Ja wczoraj skończyłem wałować 15 ha żyta i jeszcze może posieje z 11 pszenżyta bezorkowo jak dam rade podrapać. Susza jest🤷‍♂️

nie. Tam 3 lata bez gnoju i już nic nie chce rosnąć, wziął to ktoś, zasiał rzepak ale puste pole, trochę na poprzeczce rośnie.

tytanowyJanusz napisał:

6 minut temu, Uziu92 napisał:

a ja już zasialem wszystko, zostało jeszcze niecały hektar zasiać na dziś i może jeszcze hektar dzierżawy wpadnie ale to po niedzieli. Pszenżyto zaraz będzie do oprysku te siane tydzień temu.

Czym będziesz pryskał?

55 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Co tam oporowcy agrofoto 

Jak myslicie że pierdzę to nie

Kręcę pszenicę

Trzeba 1.5 t

Fiu fiu, jak ładnie zaprawione 

ekspert met raczej i może coś coś dorzuci na samosiewy rzepaku tu gdzie był rzepak, ale zobaczę czy coś jeszcze będzie wyskakiwać.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

wiadomo ..,tu każdy ma po 3 mieszkania kupione za gotówkę oczywiście ....🤣🤣🤣🤣🤣

No widzisz, wychodzi na to żeś dziad a nie milioner w porównaniu z innymi xD

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Pewnie budyń ? 

Ale bym takim pojeździł 😍😍 

Już czuję tą moc jak przy 70 redukuje z 5 na 4 i wciska w fotel 🫣🫣

No kolor budyń, skąd wiedziałeś? Zaraz bys wariowal a taki to trzeba max te 50 jechać żeby ludzie oczy nacieszyli. 

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Co tam oporowcy agrofoto 

Kręcę pszenicę

Trzeba 1.5 t

IMG_20240926_090213.jpg

Ja swoje 1,5 morgi i ludziom 3/4 posiał. Teraz ucinanie łbów na tapecie. Jak wiatr przestanie wiać to przedwschodowo prysnąć i zaorać pod ziemniaki bo na razie tylko podorywka obornika zrobiona.

Wietrznie ale słońce prześwieca. 

Opublikowano
2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

czytaj na głos z 20 razy aż zrozumiesz że gwarantuje nawet d 200tys euro.....🤣🤣🤣🤣🤣🤣....,wytluscilem ci żebyś ogarnął że nie wystarczy przeczytać jedno zdanie ..,tak robią ignoranci bo przeczytanie i rozumienie całości to jest dla nich wielki problem 😀

Kwota gwarantowana

Kwota gwarantowana przez BFG wynosi do 100 000 EUR dla jednego deponenta w jednym banku. Oznacza to, że jeśli masz kilka rachunków w tym samym banku, ich łączna wartość jest brana pod uwagę przy obliczaniu kwoty gwarantowanej. Ważne jest, aby pamiętać o kilku zasadach:

• kwota gwarantowana obliczana jest od sumy środków pieniężnych ulokowanych na wszystkich rachunkach (np. lokatach terminowych, rachunkach bieżących, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych) jednej osoby oraz jej należności w danym banku lub kasie.
  • Depozyty wspólne (np. małżeńskie) są chronione do 100 000 EUR na każdego współwłaściciela rachunku.
  • W przypadku, gdy suma zgromadzonych środków przekracza 100 000 EUR, nadwyżka nie podlega ochronie.
  • W walutach obcych kwota gwarancji przeliczana jest na złotówki według kursu NBP w dniu, w którym bank staje się niewypłacalny.

Pieniądze lubią ciszę. Przeważnie chwalą się Ci co mało mają 🤣

Siema

• Like 5
Opublikowano
25 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja swoje 1,5 morgi i ludziom 3/4 posiał. Teraz ucinanie łbów na tapecie. Jak wiatr przestanie wiać to przedwschodowo prysnąć i zaorać pod ziemniaki bo na razie tylko podorywka obornika zrobiona.

Ten owies ozimy to skracać trzeba ? 

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

podobno na program Czyste Powietrze (w spodniach) bobu nie można jeść i pierdzieć

1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

1000 za gnojówe to zdecydowanie za dużo.

chyba że beka duża 3 osiowa i aplikator ma 

1 godzinę temu, EmilPlayP napisał:

porządne łódki, które kolega może przywieść wychodzą po 1600 zł szt,

i swoja robota i paliwo z rozrzuceniem tego 

bierz gnojówe , jak ma zwykły rozlewak to ładnie obklei resztki i pod pług choć beczka to mało jaka by ona nie była 

Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

10ha pszenicy toż to obszarnik

Jakie 10

P0 150 to sieją te co mają ziemię

Na żwirze to co najmniej 250 kg bo z jednego ziarnka jedno źdźbo wyrasta jak dobry rok

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja czekam jak wjać wjater przestanie

Bo teraz ruszyć to piasek z gnojowicą do sąsiada zawieje i darmo kasa wywalona 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Na żwirze to co najmniej 250 kg bo z jednego ziarnka jedno źdźbo wyrasta jak dobry rok

Na żwirze to jałowiec i sosna a nie pszenica ... Przyjdzie susza, 2t/ha, 700zl/t i będzie kolejny dochodowy rok ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

A niech się rzucają, ja nikomu nie bronie ... Bez nawadniania bobu nie ma, a nasiona w tym roku drogie, żeby zasiać 1ha trzeba mieć 5.000 na sam materiał siewny. Na ładny plon 400kg bezchlorku trzeba wysiać, a może się okazać że za rok po 6zl/kg będzie i niewiele zostanie ...

Gdzie taki Richard zasieje jakby musiał 7t swojego jęczmienia sprzedać żeby kupić nasiona bobu na hektar i kolejne 3t jęczmienia na nawóz xD 

Zresztą, bób to nie ziarko że puścisz kombajn, godzinka z rękami w kieszeni i po zbiorach ...

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v