Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Pytanie - w przekładni w agregacie aktywnym zwykły olej przekładniowy powinien być, czy np jak niektórzy kosiarki zalewają takim półpłynny smar jest dopuszczalny, czy kategorycznie nie, bo zbyt słabi smaruje?

Edytowane przez daron64
Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Pytanie - w przekładni w agregacie aktywnym zwykły olej przekładniowy powinien być, czy np jak niektórzy kosiarki zalewają takim półpłynny smar jest dopuszczalny, czy kategorycznie nie, bo zbyt słabi smaruje?

Zależy od firmy, jedni zalewają olej, inni smar. np w tym temacie

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Ja zalewam smarem EPX 000 i chodzi bez problemu, on do tego jest. Olej potrafi uciekać z takich zabytków nawet jak wszystko w dobrym stanie. U mnie nawet producent to zaleca.

Opublikowano
Dnia 5.07.2024 o 09:59, kaczorey napisał:

No i mi się wydaje, że szału nie będzie, z tego co widziałem na zdjęciach to na pewno rurki do ogarniecia pewnie większość, jedno koło na kapciu. Brak spulchniaczy. Grabek nie ma. Budżet mam niski bo i areału niewiele, więc pewnie zachodnie mi odpadną:)

Jak dobrze pójdzie Będę miał w fajnym stanie zestaw siewny na jesień, w mojej galerii znajdziesz. 

Opublikowano
daron64 napisał:

To kupiłeś tego eberharda (czy jak mu tam)? w wannę półpłynny w przekładnie olej.

Opublikowano
16 godzin temu, maroko napisał:

W Dominatorze 88 ta dźwignia od załączania motowideł powinna się tak sama wyłączać przy nadmiernych wibracjach czy coś jest nie tak?

Kombajn kupiony na jesieni także nie wiem jak to było a zrobiłem remont hederu i trochę coś tak lekko trzęsie. Wcześniej nie podłączałem hederu bo kombajn był z przystawką do faceli czy tam czegoś podobnego... Dokupiłem stary heder 4,5m

Wibracji by nie powinno. Sprawdź napinacz.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, jaco512 napisał:

Zależy od firmy, jedni zalewają olej, inni smar. np w tym temacie

5 godzin temu, jahooo napisał:

U mnie nawet producent to zaleca

Właśnie rozmawiałem z właścicielem, to mówił że zalał właśnie tym półpłynnym, ale że takim jaki był podany w instrukcji.

4 godziny temu, Grzechooo napisał:

To kupiłeś tego eberharda (czy jak mu tam)? 

Właśnie wróciłem z trasy. Agregat zaklepany, przyczepa zaklepana. Właśnie dzwonił właściciel od przyczepy - transport calosci załatwiony. W tygodniu będzie wszystko w domu

Edytowane przez daron64
  • Like 6
Opublikowano
daron64 napisał:

Właśnie wróciłem z trasy. Agregat zaklepany, przyczepa zaklepana. Właśnie dzwonił właściciel od przyczepy - transport calosci załatwiony. W tygodniu będzie wszystko w domu

Gratulacje.

Opublikowano
27 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Która przyczepa?

Ta czerwona z drewnianymi burtami - nie było się do czego przyczepić. Rdza tylko miejscami powierzchowna na pace - dosłownie kilka ognisk. Moim zdaniem malowana - zaciek na ramię taki, jakby ktoś pędzlem przycisnął. Ale generalnie wygląda luks. Farba git się trzyma, dechy zdrowe - nigdzie nie uszkodzone z tego co widziałem, podłoga zdrowa z jednego arkusza, farba git wszędzie, nigdzie chamsko nie odłazi, siłowniki suchutkie, opony bdb. 

17 minut temu, Grzechooo napisał:

Gratulacje.

Dziękować. Tzn jak przyjedzie to wtedy można dziękować. Najgorzej, że w tygodniu jak mnie nie będzie, ale sąsiad mówił, że ogarnie mi rozladunek. Tylko czeka mnie wycieczka jeszcze do właściciela agregatu, żeby kasę dac

Opublikowano

A nie wrzucali tu tego? Na FB napewno już widziałem jakiś czas temu. W ogóle jak ktoś ma ponad 300k na kombajn , to ktoś taki patrzy za bizonem? Nie wiem, jak u Was, ale u mnie małorolni taka kasa nie obracaja

Opublikowano (edytowane)

No ale tak już poważnie mówiąc - do kogo takie ogłoszenie jest kierowane? Przecież jak ktoś kosi w dzisiejszych czasach bizonem, to ma ile? Kilkadziesiąt ha max? Ktoś kto ma kilkadziesiąt ha ma 350k na jedną maszynę? A jak ktoś ma 350k na jedną maszynę, to czy jest to osoba, która rozgląda się za bizonem?

Edytowane przez daron64
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Ta czerwona z drewnianymi burtami - nie było się do czego przyczepić. Rdza tylko miejscami powierzchowna na pace - dosłownie kilka ognisk. Moim zdaniem malowana - zaciek na ramię taki, jakby ktoś pędzlem przycisnął. Ale generalnie wygląda luks. Farba git się trzyma, dechy zdrowe - nigdzie nie uszkodzone z tego co widziałem, podłoga zdrowa z jednego arkusza, farba git wszędzie, nigdzie chamsko nie odłazi, siłowniki suchutkie, opony bdb. 

Dziękować. Tzn jak przyjedzie to wtedy można dziękować. Najgorzej, że w tygodniu jak mnie nie będzie, ale sąsiad mówił, że ogarnie mi rozladunek. Tylko czeka mnie wycieczka jeszcze do właściciela agregatu, żeby kasę dac

Gratulacje. Ta czerwona była fajna. Miał tam jeszcze kilka wystawionych chyba? Jarka odwiedziłeś przy okazji?

Opublikowano
ZetorMisio napisał:

Gratulacje. Ta czerwona była fajna. Miał tam jeszcze kilka wystawionych chyba? Jarka odwiedziłeś przy okazji?

Ja dzis po za domem od rana dopiero jutro wieczorem wracam. Podbijam Białystok 😜

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, ZetorMisio napisał:

Nieee. Zjechalem do domu na weekend tylko, więc nie ma czasu na odwiedziny. Rano wyjechałem po 7, a wróciłem koło 17 na wies. To matule do sklepu, to z sąsiadem zagadać i już po 18. Jutro jeszcze muszę skoczyc za agregat zaplacic. Coś tam czasu dla rodziny trzeba poświęcić jeszcze...no i dla szwagrów 😅

Ma kilka na placu, ale ta najlepsza moim zdaniem. No może jedna lepszą - nowsza widać,  większa, całą metal - ocynk burty, tandem - po wyglądzie ewidentnie ponad budżet sporo. A te tańsze to słabe takie - cześć dojebana, cześć trochę burty do poprawki. Ogólnie jak popatrzyłem na nie, to nieeeee, nawet nie pytałem o ich cene. Lubię tak jak jedziesz i widzisz, że to to. Nie musisz się zastanawiać, myśleć. Zajezdzasz i od razu wiesz, że weźmiesz. Z agregatem zresztą tak samo.

11 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Podbijam Białystok 😜

Miejscami Podlasie urokliwe. Ale jak dla mnie to bardziej jak kto z miasta, to wtedy może fajna sprawa. Ale jak kto ze wsi, to co tam ciekawego? Zadupia mam u siebie, lasy mam u siebie, nieużytki mam u siebie, zadbane pola też mam u siebie. Jedno czego zazdroszczę, to że równo jak na stole 😅 a miasta jak miasta 🤷

Edytowane przez daron64
Opublikowano

A nie wrzucali tu tego? Na FB napewno już widziałem jakiś czas temu. W ogóle jak ktoś ma ponad 300k na kombajn , to ktoś taki patrzy za bizonem? Nie wiem, jak u Was, ale u mnie małorolni taka kasa nie obracaja

Za ile byś wystawił mając taki prawie nie używany bizon??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v