Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
daron64 napisał:

Takie pytanie, bo się w ogóle nie orientuje w temacie - jakie trzeba mieć pieniądze, żeby myśleć w ogóle o szukaniu kosiarki dyskowej, żeby nie trzeba było od razu wkładać drugie tyle w remonty? Oczywiście pomijając kwestie tego jak się trafi. No i czy na 15ha słabych starych traw, gdzie jest bardzo nierówny teren - nierówny w sensie skosy i nierówny w sensie dolki- jest sens kupować stara dyskowa, czy lepiej nowa większą rotacyjna? Skosić muszę tylko pod doplaty, a sąsiad sprzątnie. Pytam, bo już mnie uj strzela jeździć 1.65. kręcisz się w kółko cały dzień, a roboty nic nie ubywa. Ciągnik do dyspozycji 80-90koni z przodem.

dycha będzie trochę mało, osobiście polecam lely, a odradzam felle

do case 3 m możesz śmiało brać

nowa wieksza rotacyjka to wcale nie mały koszt

Opublikowano
bratrolnika napisał:

9 godzin temu, wojtal24 napisał:

byłeś może na motobazarze w Łodzi oja pierwszy raz jakie tam cuda maja a czesci ze aż mnie zdziwiło

nie, ostatnio to nawet na jazdę motorem czasu nie mam...

8 godzin temu, Baks00 napisał:

Najprościej, założyć cały plac a potem odznaczyć korytko z  delikatnym luzem i wyciąć, obsypać nawet suchym betonem 

Jak ako nie będzie przystosowane do wagi pojazdów to żadne cuda nie pomogą 

mam w pracy najmocniejsze dostępne, ale jak ci tirem oberka tańczy na kostce, to nie ma siły, całe place kostki potrafi przesunąć, łącznie z krawężnikiem

albo jak ci tirem wzdłuż akodrenów jedzie, już nie raz się zdarzało że kratkę przednim kołem podbił i bak przebił, albo tylną oponę rozerwał

tu też rzadko zaglądasz

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

tyle że w pogodzie się nie udzielam 

...tak z ciekawowci....

Dlaczego?

46 minut temu, jacus napisał:

1.85 ale wtedy to musisz mieć lekka nogę

Uzasadnij?

Opublikowano
18 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

...tak z ciekawowci....

Dlaczego?

Uzasadnij?

tam wszelkie czesci sa od kosiarki 165 a pewnie nawet 135 ,tylko czesc jest troche dluzsza.. 

duzy ciagnik ,duza predkosc, laka naturalna i to przepis na naprawe gwarancyjna - moja nowa juz mi naprawiali ,poprzednia tez.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 12.05.2024 o 12:32, andrzej612b napisał:

Czy taki wałek wom do kosiarki pz  zweegers  165 był by dobry?  

https://allegro.pl/oferta/walek-wom-460nm-610-900mm-sprzeglo-jednokierunkowe-13638452366

Będzie dobry. Mam coś podobnego tylko moja stoi razem z innymi klamotami i dojść do niej nie mogę. Wygląda podobnie. Oczywiście nie wiem jak długość ale jeżeli chodzi o system to jest taki sam.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano
6 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

A moja śmiga.

Tylko powłoka mnie rozczarowała....wiem wiem...i tak wiesz lepiej...

a co ci pisalem ?? gdy kupilem nowego talex-a mialem jeszcze meduze z 89 r.. gdy patrzylem na lakier obydwu ..

koszenie a koszenie to roznica..ja na pniaku postawilem kosiarke na stojaca-tak jak przewoza..

Opublikowano (edytowane)

Ważne by wiedzieć ile ma mieć tych Nm bo na oko te sprzęgła jednokierunkowe są podobne. Szkoda że nie możesz sprawdzić co pisze na wałku. 

No i zamówiłem ten z linku https://allegro.pl/oferta/walek-wom-460nm-610-900mm-sprzeglo-jednokierunkowe-13638452366 

Pod koniec maja pewnie zacznę kosić trawy na sianokiszonkę no i zobaczymy jak sobie poradzi. 

Dziękuję wszystkim za porady, odezwę się w trakcie sianokosów i powiem Wam co  to warte 😃

Edytowane przez andrzej612b
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v