Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, rafto napisał:

Co  za kombajny dokładnie oglądasz i w jakich cenach  ?

Lexiona 420-430 ewentualnie Mege 208.  Ostatnio skłaniam się ku Medze. Lexiony w większości to dojechane trupy. Dziwi mnie to jak ludzie nie dbają o maszyny. Byłem u jednego ostatnio to od jesieni soja w zbiorniku, wszystko zarośnięte, w środku tchórz czy inny zrobił stołówke. Do drugiego dzwonie- wszystko ok, wsiadać i kosić, nie kosił kukurydzy- zajeżdżam w środku na sitach i podajniku ze 100kg kolb i ziarna kukurydzy🤦. Inny 100% sprawny- na miejscu na żywce obrywana połowa kabli od czujników, świateł itp.

A najlepsze jest że rolnicy nie mają pieniędzy a ogłoszenia znikają po 2-3 dniach, kombajny po ponad 200 tys idą jak świerze bułeczki.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano

Oglądałem i za 260. Od tych za 200 różni się ceną i tym że ogłasza się rok czasu i wydał kupe kasy na ogłoszenia.

Kwestia cen to wogóle jakaś abstrakcja- jakiaś chińska matematyka. Ogłasza się za tyle, przez tel cena brutto do zapłaty. Jak zajedziesz do liczy  vat ch*j wie od czego. Przez telefon mówił pan inaczej, on, że się pomylił albo myślał że chodzi o inny kombajn. I tak ciągłe pierdolenie.

Opublikowano

Tak miałem i ja ,wieczorem o siedemnastej mówi mi w twarz ,bo obok stoję że mogę zapłacić przelewem ,a jak jadę z kasą i chcę resztę kasy przelać ,bo wyczerpałem limit wy

płaty na rękę ,to przez telefon gada że tylko i wyłącznie gotówka ,i tak przez to traktora u niego nie kupiłem .

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

No nie wiem. Niby kryzys jest.

Ja kilka lat odkładałem kase i jak nazbierałem nie sądziłem że będzie taki problem coś znaleźć i że tak ludzie nie dbają o maszyny warte grubą kase.

Jak kilka lat odkładałeś to nadal masz na taki sam sprzęt na jaki kilka lat temu stać cię nie było🤷‍♂️

Niestety ale w tym przypadku kredyciarz jest na plus.

W 2020 kupić kombajn na kredyt za 500tys, a dziś 1-1,2mln

Opublikowano
6 minut temu, jacek1296 napisał:

Kwota brutto w ogłoszeniu 200000brutto ( wtedy netto powinno być ok. 150000). Na miejscu 200000brutto, ale faktura na 40000+vat, reszta gótówka bez kwita.

kiedyś z kolegą wyciągnąłem dyktafon w takim przypadku i gościowi odtworzyłem nagranie, zaczął wyjeżdżać , że osoba prywatne itp - wtedy mu powiedziałem, że jestem klientem, a on prowadzi działalność, a jak będzie motał, to za 15 minut przyjedzie kolega ze skarbówki, więc niech się zdecyduje, ile chce za kombajn , i albo pisze fakturę na całość plus przelew, albo porozmawia ze skarbówką, a ci go przetrzepią, czy wszystkie podatki płaci

sprzętu na podwórku do sprzedania miał sporo, zapewne większość bez żadnego kwita i bez działalności albo na jakiś ryczałt

kombajnu w sumie kolega nie kupił, bo powiedział, że od złodzieja , który nie płaci legalnie podatków nie che sprzętu, który mógł być kradziony

sprzedawcę aż żona z synem musieli odciągać, bo piana mu się z ust toczyła, tylko czekałem, aż się rzuci z rękami, bo w aucie kamerka działała, byłoby ciekawie

zazwyczaj im większy buc i krętacz tym więcej ma za uszami

• Like 2
Opublikowano

Wczoraj też z jednym rozmawiałem. W ogłoszeniu 200. Pytam czy brutto- tak brutto. Czyli płace 200 tyś? Odpowiada, że nie, 200 za maszyne i mu vat od faktury czyli jakaś faktura na 45-50 tys czyli vatu z 8-10 tys, jeszcze nie wie bo nie policzył. Handlarska matematyka.🤦.

Opublikowano
21 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Wczoraj też z jednym rozmawiałem. W ogłoszeniu 200. Pytam czy brutto- tak brutto. Czyli płace 200 tyś? Odpowiada, że nie, 200 za maszyne i mu vat od faktury czyli jakaś faktura na 45-50 tys czyli vatu z 8-10 tys, jeszcze nie wie bo nie policzył. Handlarska matematyka.🤦.

No to zgłaszasz ogłoszenie że nie prawdziwe dane. A jak by cię bardzo wkurzył to jeszcze zostaje skarbówka i policja 

Opublikowano
Dnia 4.04.2024 o 04:44, Krzysztof81 napisał:

To trzeba umieć liczyć, a nie T1 T2 T3, N1, N2, N3,  nawozów napierdolono za tysiące, podobnie innych zabiegów, czynsz za dzierżawe 2tys i lament że jest strata.🤦 Jedyne co to może to pochwalić się przed sąsiadami że ma dużo hektarów i na AF, że urosło mu 10 ton na V klasie.

Naoglądali się pewnie jutubowego "znafcy" - kuli. Nieważne jak drogie są nawozy, a jak tanie zboże, musi być w opór nayebane. A później płacz, że dołożył. 

Nie wiem czy coś od niego oglądaliście, ale koleś skupował nawozy ciężarówkami, w czasach pandemii gdzie były najdroższe. A potem lament, że się nie opłaca 

Opublikowano
4 godziny temu, sladan napisał:

Naoglądali się pewnie jutubowego "znafcy" - kuli. Nieważne jak drogie są nawozy, a jak tanie zboże, musi być w opór nayebane. A później płacz, że dołożył. 

Nie wiem czy coś od niego oglądaliście, ale koleś skupował nawozy ciężarówkami, w czasach pandemii gdzie były najdroższe. A potem lament, że się nie opłaca 

A widziałeś jego wyliczenia opłacalności? 

Opublikowano
GABBER85 napisał:

10 godzin temu, GABBER85 napisał:

był ktoś go oglądać? bo od pół roku sie pojawia

nie wiem co tu jest oglądać🤔 niby 140km ale jak się zje...ie to szukaj wiatru w polu, nie pójdziesz do sklepu i powiesz Panie daj mi uszczelkę czy zębatkę do tego i do tego tylko mierz i szukaj i o ile do iveco może by coś znalazł to czy do ziła znajdzie. Po za tym 140km a podnośnik z jumza to ile to podniesie tonę?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v