Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, rafto napisał:

Co  za kombajny dokładnie oglądasz i w jakich cenach  ?

Lexiona 420-430 ewentualnie Mege 208.  Ostatnio skłaniam się ku Medze. Lexiony w większości to dojechane trupy. Dziwi mnie to jak ludzie nie dbają o maszyny. Byłem u jednego ostatnio to od jesieni soja w zbiorniku, wszystko zarośnięte, w środku tchórz czy inny zrobił stołówke. Do drugiego dzwonie- wszystko ok, wsiadać i kosić, nie kosił kukurydzy- zajeżdżam w środku na sitach i podajniku ze 100kg kolb i ziarna kukurydzy🤦. Inny 100% sprawny- na miejscu na żywce obrywana połowa kabli od czujników, świateł itp.

A najlepsze jest że rolnicy nie mają pieniędzy a ogłoszenia znikają po 2-3 dniach, kombajny po ponad 200 tys idą jak świerze bułeczki.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano

Oglądałem i za 260. Od tych za 200 różni się ceną i tym że ogłasza się rok czasu i wydał kupe kasy na ogłoszenia.

Kwestia cen to wogóle jakaś abstrakcja- jakiaś chińska matematyka. Ogłasza się za tyle, przez tel cena brutto do zapłaty. Jak zajedziesz do liczy  vat ch*j wie od czego. Przez telefon mówił pan inaczej, on, że się pomylił albo myślał że chodzi o inny kombajn. I tak ciągłe pierdolenie.

Opublikowano

Tak miałem i ja ,wieczorem o siedemnastej mówi mi w twarz ,bo obok stoję że mogę zapłacić przelewem ,a jak jadę z kasą i chcę resztę kasy przelać ,bo wyczerpałem limit wy

płaty na rękę ,to przez telefon gada że tylko i wyłącznie gotówka ,i tak przez to traktora u niego nie kupiłem .

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

No nie wiem. Niby kryzys jest.

Ja kilka lat odkładałem kase i jak nazbierałem nie sądziłem że będzie taki problem coś znaleźć i że tak ludzie nie dbają o maszyny warte grubą kase.

Jak kilka lat odkładałeś to nadal masz na taki sam sprzęt na jaki kilka lat temu stać cię nie było🤷‍♂️

Niestety ale w tym przypadku kredyciarz jest na plus.

W 2020 kupić kombajn na kredyt za 500tys, a dziś 1-1,2mln

Opublikowano
6 minut temu, jacek1296 napisał:

Kwota brutto w ogłoszeniu 200000brutto ( wtedy netto powinno być ok. 150000). Na miejscu 200000brutto, ale faktura na 40000+vat, reszta gótówka bez kwita.

kiedyś z kolegą wyciągnąłem dyktafon w takim przypadku i gościowi odtworzyłem nagranie, zaczął wyjeżdżać , że osoba prywatne itp - wtedy mu powiedziałem, że jestem klientem, a on prowadzi działalność, a jak będzie motał, to za 15 minut przyjedzie kolega ze skarbówki, więc niech się zdecyduje, ile chce za kombajn , i albo pisze fakturę na całość plus przelew, albo porozmawia ze skarbówką, a ci go przetrzepią, czy wszystkie podatki płaci

sprzętu na podwórku do sprzedania miał sporo, zapewne większość bez żadnego kwita i bez działalności albo na jakiś ryczałt

kombajnu w sumie kolega nie kupił, bo powiedział, że od złodzieja , który nie płaci legalnie podatków nie che sprzętu, który mógł być kradziony

sprzedawcę aż żona z synem musieli odciągać, bo piana mu się z ust toczyła, tylko czekałem, aż się rzuci z rękami, bo w aucie kamerka działała, byłoby ciekawie

zazwyczaj im większy buc i krętacz tym więcej ma za uszami

• Like 2
Opublikowano

Wczoraj też z jednym rozmawiałem. W ogłoszeniu 200. Pytam czy brutto- tak brutto. Czyli płace 200 tyś? Odpowiada, że nie, 200 za maszyne i mu vat od faktury czyli jakaś faktura na 45-50 tys czyli vatu z 8-10 tys, jeszcze nie wie bo nie policzył. Handlarska matematyka.🤦.

Opublikowano
21 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Wczoraj też z jednym rozmawiałem. W ogłoszeniu 200. Pytam czy brutto- tak brutto. Czyli płace 200 tyś? Odpowiada, że nie, 200 za maszyne i mu vat od faktury czyli jakaś faktura na 45-50 tys czyli vatu z 8-10 tys, jeszcze nie wie bo nie policzył. Handlarska matematyka.🤦.

No to zgłaszasz ogłoszenie że nie prawdziwe dane. A jak by cię bardzo wkurzył to jeszcze zostaje skarbówka i policja 

Opublikowano
Dnia 4.04.2024 o 04:44, Krzysztof81 napisał:

To trzeba umieć liczyć, a nie T1 T2 T3, N1, N2, N3,  nawozów napierdolono za tysiące, podobnie innych zabiegów, czynsz za dzierżawe 2tys i lament że jest strata.🤦 Jedyne co to może to pochwalić się przed sąsiadami że ma dużo hektarów i na AF, że urosło mu 10 ton na V klasie.

Naoglądali się pewnie jutubowego "znafcy" - kuli. Nieważne jak drogie są nawozy, a jak tanie zboże, musi być w opór nayebane. A później płacz, że dołożył. 

Nie wiem czy coś od niego oglądaliście, ale koleś skupował nawozy ciężarówkami, w czasach pandemii gdzie były najdroższe. A potem lament, że się nie opłaca 

Opublikowano
4 godziny temu, sladan napisał:

Naoglądali się pewnie jutubowego "znafcy" - kuli. Nieważne jak drogie są nawozy, a jak tanie zboże, musi być w opór nayebane. A później płacz, że dołożył. 

Nie wiem czy coś od niego oglądaliście, ale koleś skupował nawozy ciężarówkami, w czasach pandemii gdzie były najdroższe. A potem lament, że się nie opłaca 

A widziałeś jego wyliczenia opłacalności? 

Opublikowano
GABBER85 napisał:

10 godzin temu, GABBER85 napisał:

był ktoś go oglądać? bo od pół roku sie pojawia

nie wiem co tu jest oglądać🤔 niby 140km ale jak się zje...ie to szukaj wiatru w polu, nie pójdziesz do sklepu i powiesz Panie daj mi uszczelkę czy zębatkę do tego i do tego tylko mierz i szukaj i o ile do iveco może by coś znalazł to czy do ziła znajdzie. Po za tym 140km a podnośnik z jumza to ile to podniesie tonę?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v