Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Napewno tylko telefoniczny, światłowodu nie było?

Opcji jest kilka. Jak to tylko telefoniczny i znasz kogoś z tepsy (czy czyja to tam jest infrastruktura) to szło by to załatwić bez zgłaszania, za koszty czyjejś pracy. Jak nie znasz to trzeba zgłaszać, bo uszkodziłes i odciales jakaś ilość osób on telefonu.

Jak zgłosisz, to wysla serwisantów. Przyjadą, zrobią, wystawia kwit. 

Masz gospodarstwo - więc masz pewnie ubezpieczenie. Podajesz dane ubezpieczyciela, oni zwracają się do niego. Ubezpieczyciel zwraca się do Ciebie o opis zdarzenia (tu trzeba uważać co się pisze - jak z kazdym ubezpieczeniem, żeby się nie wkopać). No i albo są usatysfakcjonowani i po sprawie, albo jakieś dodatkowe pytania wysyłają.

Jak sam kabel telefoniczny to wielki problem nie jest. Gorzej jakby był światłowód. A jeszcze gorzej jak linia idzie np do jakiegoś zakładu pracy, który w związku z jej uszkodzeniem nie mógł np pracować - wtedy oni mogą do usługodawcy zgłosić, że ponieśli jakieś straty, a uslugodawca uderzy z tym do Ciebie.

Scenariuszy może być wiele. 

Aha - była taśma nad kablem, czy nie? Bo od tego pewnie też może zależeć podejście ubezpieczyciela

Edytowane przez daron64
Opublikowano
20 minut temu, Camry napisał:

Witam, zerwałem kabel telefoniczny zakopany w ziemi. Zakopany jest prawdopodobnie na jakieś 40-60cm . Mieliście coś takiego i jak to się kończy?

Kończy się tak, że przyjadą i naprawią...

Opierdziel ich że za płytko jest

Opublikowano (edytowane)

Normalnie. A chłop to nie ponosi odpowiedzialności za to, co robi?

Zależy czy była taśma, na jakiej głębokości był kabel, co napiszą serwisanci. Ale właściciel infrastruktury i tak pewnie będzie chciał ściągnąć kasę z wlasciciela terenu/osoby która wykonywała wykop (czy co to tam miało miejsce). A czy ubezpieczyciel mu coś wypłaci, czy stwierdzi że nie poczuwa się do odpowiedzialności i nie pokryje kosztów, czy każe im się walić, bo kable były za płytko/nieoznaczone (czy co tam jeszcze ma na to wpływ) to już inna kwestia. 

Tak czy siak trzeba zgłosić. Pilnować żeby w protokole dobrze to opisali, jak masz rozkopane to porobić zdjęć jak najwięcej (np brak taśmy, przyłożyć metrowke żeby pokazać glebokosc), zobaczyć np na Geoportal u czy w rzeczywistości kabel idzie tak jak iść powinien itd.

Z tym, że kabel telefoniczny to tak naprawdę pierdoła i groszowe sprawy - z tym nie powinno być żadnego problemu.  Gorzej może być jak światłowód.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Co nie zmienia i tak faktu że powinno być zakopane na stosownej głębokości, ja robiąc u siebie na polu które przykładowo mam od niedawna czy u kogoś nie muszę mieć wiedzy gdzie co jest zakopane i jeszcze na to uważać 

• Like 1
Opublikowano

Ludzie, ostatnio kierowca wanny wjeżdżał do mnie na podwórko i zerwał telefoniczne kable, zgłosiłem i opieprzyłem nich jeszcze dlaczego były tak nisko i że mają się ruszyć bo mam utrudniony wjazd, nikt nawet nie myślał o płaceniu nim czegoś 

• Like 1
Opublikowano

2 tygodnie temu zerwałem światłowód, Zgłosiłem że zerwałem, przyjechali i naprawili. Najlepsze że powiesili jeszcze niżej niż był.  Na umowie mam że ma być w najniższym miejscu 5.5m, było na 4.5. A teraz jest może na 4m. Aż mam chęć specjalnie go zerwać, żadnej odpowiedzialności, są zasady co do głębokości czy wysokości  i instalator ma się tego trzymać.

Opublikowano (edytowane)

Kabel został zerwany wieczorem nawet nie byłem świadomy że to zrobiłem ,a przed południem sami przyjechali z informacją że uszkodziłem i odciąłem całą wioskę od świata. Musiałem z nimi jechać na działkę tam kopali i szukali drugiego końca ale nie znaleźli i ma ktoś inny podjechać z wykrywaczem. Żadnej taśmy tam nie ma. Bynajmniej ja jej nie widzę. Kabel ma trochę tych żył. Stwierdzili że muszą się dokopać do drugiego końca tam się połączyć i pociągnąć go do słupa. Zerwanie kabla w ziemi jest od ostatniego słupa jakieś 10 metrów.

Nie jest to światłowód 

Edytowane przez Camry
Opublikowano

3 razy głęboszem juz zerwałem, , dzwonie przyjadą połączą , nikt niema pretensji

Opublikowano

Jeśli wszystko pójdzie polubownie to spróbuję załatwić aby mi przesunęli od razu słupa stojącego pośrodku działki bliżej sąsiedzkiej granicy,miedzy 

Opublikowano

ja ostatnio obaliłem słupek drewniany już spróchniały od kabla telefonicznego. Zgłosiłem Im to a oni po 2 dniach zadzwonili że do połowy października że w sumie to wyjmą wszystkie 3 słupy bo są tam niepotrzebne. 😁

Opublikowano
Camry napisał:

Jeśli wszystko pójdzie polubownie to spróbuję załatwić aby mi przesunęli od razu słupa stojącego pośrodku działki bliżej sąsiedzkiej granicy,miedzy 

chłopie nie przejmuj się to ich problem a nie Twój niech naprawiają i za wiele nie krzyczą masz w księdze wieczystej wpisany ten kabel ? jeśli nie to możesz ich skarżyć o odszkodowanie

Opublikowano

ja też zerwałem 10 lat temu w dwóch miejscach na całą wieś, postawili namioty cały weekend naprawiali, nie moja wina bo miejscami było na 50cm. zresztą mi powiedzieli jak zerwiesz typową maszyną ulrawową to nie twoja wina. 

2015-03-03.jpg

Opublikowano

Tak sam złączysz kilkanaście kabli , to trzeba zalać jakąś żywicą żeby wilgoć nie weszła , nie pisz bzdur

Opublikowano

Ja ostatnio zerwałem kombajnem na drodze telefoniczny ale co najlepsze to w żniwa w sierpniu jechałem tą drogą z 10 razy a teraz na końcu września wisiał jakoś niżej ze się zahaczył za śrubę 3 ,8 m ma kombajn i urwał sie ale ja pojechałem kosić dalej bo pogoda nie pewna a jak wracałem to ktoś go zwinął i powiesił na płocie i tak sobie wisi    

Opublikowano (edytowane)

Kabel telefoniczny jak ojciec oral do co drugi rok przyjeżdżali naprawiać. Pytali się najwyżej którędy idze, żeby mieli łatwiej znaleźć. Zazwyczaj przerwany na kawałku gdzie była kiedyś droga i maszyną nie dali rady ułożyć go głęboko. 

Po latach jak jeszcze sąsiad gleboszem przeciął go chyba w 4 miejscach, to w końcu zakopali go po granicy działki.

W sąsiedniej wiosce kiedyś pracownik spółdzielni kończył orkę skraju pola nocą i nie zauważył, że zaczepił pługiem o kabel w ziemi. Zorientował się dopiero na drodze, że coś ciągnie jak wyciągnął ok 100m kabla telefonicznego z ziemi.

Nigdy nikogo z tych powodów nie próbowano obciazyc kosztami. 

Edytowane przez Alchemik
Opublikowano

Zdjęcia zrobiłem na jakiej głębokości jest kabel . Ekipa z Orange przyjechała wczoraj i chcieli odemnie 500zł i sprawa zostanie załatwiona między nami. Podziękowałem i odjechali , ma ktoś od nich podjechać w poniedziałek. Ja dziś lub jutro będę dzwonił do Orange z pytaniem jak długo będą usuwać tą awarię gdyż kabel leci w mojej działce i nie mogę skończyć robót polowych związanych z siewem pszenicy.

Screenshot_2023-10-08-12-05-14-139_com.miui.gallery.jpg