Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, miwigos napisał:

Zależy jak przerwa od T2 ponad 4 tyg.  to nic juz jej nie chroni

lepiej poczekać niż jechać i ją osłabiać. Ja tak samo nie zrobiłem t2 bo sucho jak cholera i pewnie wyjdzie taka t2/t3. I tyle. Ważne aby popadało bo Ci co porobili teraz t2 u mnie to zboża przypalone fest.

Jestem z regionu gdzie wg map jest jedna z większych suszy w kraju w tej chwili

Opublikowano

Wszysko w liściu co ma wzór chemiczny inny niż H2O stresuje, nawet H2O w złej temperaturze...

3 godziny temu, zetorr6441 napisał:

Co dawałeś? 

U mnie 3% siarczan 2% mocznik , 0.3 tytanit , 0.5 optysil , 0.5kg amino-ultra zboża i 1.2 Queen. 

Intermag od kilku lat stosuje i nigdy nic się z tym nie działo 

Foliq kłos, modus, queen i perytroid, bo tęgie pszenice MIAŁEM...

Opublikowano
ZYLA napisał:

A to grzybowka osłabia? Herbicyd, regulator rozumiem ale fungicyd?

Jak roślina nie ma wody to tak jakbyś miał mega kaca po h.jowym samogonie, wszystko Ci przeszkadza. U mnie też widać komu puściły nerwy i robił t2 Z drogi widać zamiast zielony to brazowy flagowy. Ja czekam na deszcz ale taki pow 5l inaczej nawet opryskiwacza nie czepiam. W tym nasłonecznieniu i wietrze to 5mm na drugi dzień nie będzie znaku

Opublikowano (edytowane)

I ta sama.odmiana ta sama.ilosc wody te same srodki to samo nawozenie itp wszystko idealnie to samo? 😂 Akurat t2 to chyba ostatnie gdzie bym szukal tej przyczyny 

Edytowane przez kamil800
  • Like 3
Opublikowano

Jak dodajecie kwasek do wody na zbicie ph to przy każdym zabiegu zbijacie do takiej samej wartości? Chce zacząć używać kwasku bo mam ph około 7.3, ale zasta awiam się do jakich wartości zbijać przy herbicydach i fungicydach. Przy robaku to chyba optymalne 5, ale czy takie ph nie ma negatywnego wpływy na fungicydy?

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Jak roślina nie ma wody to tak jakbyś miał mega kaca po h.jowym samogonie, wszystko Ci przeszkadza. U mnie też widać komu puściły nerwy i robił t2 Z drogi widać zamiast zielony to brazowy flagowy. Ja czekam na deszcz ale taki pow 5l inaczej nawet opryskiwacza nie czepiam. W tym nasłonecznieniu i wietrze to 5mm na drugi dzień nie będzie znaku

Jak ktoś doebal mocznikow siarczanów, asashów i Bóg wie czego jeszcze to uwierzę. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, XTRO napisał:

jest jedna z większych suszy w kraju w tej chwili

Jak co roku czytając Twoje posty. Ale średnia pszenicy na bank koło 8t będzie się kręcić 😂

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kamil800 napisał:

I ta sama.odmiana ta sama.ilosc wody te same srodki to samo nawozenie itp wszystko idealnie to samo? 😂 Akurat t2 to chyba ostatnie gdzie bym szukal tej przyczyny 

Artist, rozkład opadów wiadomo inny, przedplon ten sam, termin siewu ten sam, nawożenie to samo, chciałem tylko pokazać że bez T2 można spokojnie plony koło 7,5 zbierać 

Opublikowano (edytowane)

Nie no. Oczywiscie, ze mozna. Ja juz kosilem pszenice u takich dziadow co nie bylo zadnej ochrony i i nawozenia i 5t przekroczyło. Reform po grochu (sam sialem). To jest dopiero biznes... Dziadek w szoku i jezdzil przyczepy szukac bo sie nie zmiescilo. Ale to juz jest szczescie i tyle.

W sumie w tym roku to samo robi bo z 2 tyg temu mu od chwastu robilem 😂 i znowu 0 nawozu i ochrony 

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano
27 minut temu, kamil800 napisał:

Nie no. Oczywiscie, ze mozna. Ja juz kosilem pszenice u takich dziadow co nie bylo zadnej ochrony i i nawozenia i 5t przekroczyło. Reform po grochu (sam sialem). To jest dopiero biznes... Dziadek w szoku i jezdzil przyczepy szukac bo sie nie zmiescilo. Ale to juz jest szczescie i tyle.

W sumie w tym roku to samo robi bo z 2 tyg temu mu od chwastu robilem 😂 i znowu 0 nawozu i ochrony 

I co takie dziwne? W zeszłym roku przy suszy 7,5 t/ha. Już to pisałem kiedyś. 

Klasa III I IV ziemi. Stanowisko po rzepaku. Cała ochrona to... Huzar. 

Nigdy nie miałem takiego wyniku. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie po łubinie  na rędzinie 4,5t Linus  myślałem ze 6t sypnie , rok nienajgorszy... także jak wam wali te 12ton - "bo dziki zryły", "bo na samym oborniku"... to  gratuluje ...

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
1 godzinę temu, kamil800 napisał:

W okolicy większość tak robi i jak ma sypnąć to sypnie. 

Opublikowano

A ja się zastanawiam bo niektórzy widzę że na T2 stosują sam Tarcza Łan Extra 250, to wychodzi bardzo tanio a czy daje to jakąś ochronę?? Czy warto tym kropić??

Opublikowano
4 minuty temu, iwanek7 napisał:

A ja się zastanawiam bo niektórzy widzę że na T2 stosują sam Tarcza Łan Extra 250, to wychodzi bardzo tanio a czy daje to jakąś ochronę?? Czy warto tym kropić??

To bardziej na T3 

Opublikowano
3 minuty temu, iwanek7 napisał:

Oczywiście że daje, pzrypali liście a ochrony żadnej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v