Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po uj on tam sie pchał , takiego śniegu to już kikanaście lat nie widziałem

Opublikowano
16 minut temu, miwigos napisał:

Po uj on tam sie pchał , takiego śniegu to już kikanaście lat nie widziałem

i bardziej uterenowiony samochód, tym dalej po traktor, nie znasz tego ?

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, magtom36 napisał:

Podpowie ktoś jak najlepiej dokrzewic pszenice. Wschody były pod śniegiem siana po burakach. Co i jak teraz dawać?

80-100 kg N na pierwszą dawkę, jak korzenie będą miały 3cm przyrostu 0,5-0,7 CCC do tego miedź i cynk

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

co myślicie o takim planie na nawożenie i ochronę pszenicy ozimej belenus 100kg/ha rsm 28% 2x220l zaraz po n1 mix miedź, cynk, molibden, bor, aminokwasy t1 duet na start r1 zależy od wody jak będzie to 0.3 modus 1l CCC jeśli nie będzie to 0.6 modusa T2 delaro forte T3 tebu (jeśli będzie mokry czerwiec)

• Like 1
Opublikowano

Szybkie pytanie, zostało mi z zeszłego roku sporo Axiala 50EC. Z czym go mogę zmieszać aby w miarę tanio i skutecznie zwalczyć dwuliścienne? Myślałem nad Galmetem 20 SG, wtedy miałbym poniekąd taki własny Axial Pak. Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Chopy zakupiłem wapno ale nie ma go kiedy rozsiac odkąd posiałem oziminy i może początkiem lutego beda jakies przymrozki a najpozniej kolo połowy lutego, siać to jeszcze wysiew potrzebny bo miejscami pH słabe i interwencyjnie, wapno to kreda żywa, pierwsza dawka azotu pewnie początkiem marca zależnie od pogody, warunki na polu mozna rzec tragiczne wszedzie mokro bez przymrozku nie ma szans wjechac 

Opublikowano
1 godzinę temu, Z72 napisał:

Szybkie pytanie, zostało mi z zeszłego roku sporo Axiala 50EC. Z czym go mogę zmieszać aby w miarę tanio i skutecznie zwalczyć dwuliścienne? Myślałem nad Galmetem 20 SG, wtedy miałbym poniekąd taki własny Axial Pak. Co o tym sądzicie?

W Axial Komplett Pak jest jeszcze florasulam. Ja bym zmieszał z Goldem 450 EC.

Opublikowano
1 godzinę temu, livebird napisał:

Chopy zakupiłem wapno ale nie ma go kiedy rozsiac odkąd posiałem oziminy i może początkiem lutego beda jakies przymrozki a najpozniej kolo połowy lutego, siać to jeszcze wysiew potrzebny bo miejscami pH słabe i interwencyjnie, wapno to kreda żywa, pierwsza dawka azotu pewnie początkiem marca zależnie od pogody, warunki na polu mozna rzec tragiczne wszedzie mokro bez przymrozku nie ma szans wjechac 

Jak tulko da się wjechać to siej.

Opublikowano
2 godziny temu, Z72 napisał:

Z samym metsulfuronem to zdecydowanie za mało (jeśli na jesieni nic nie poszło). To nawet nie zwalczy przytulii czy chabra.

Opublikowano
Dnia 23.01.2024 o 21:28, magtom36 napisał:

Podpowie ktoś jak najlepiej dokrzewic pszenice. Wschody były pod śniegiem siana po burakach. Co i jak teraz dawać?

Było siać gęściej , z takiej wiosennej (wschody) to lepiej iść żeby była gęściej zasiana i miała po 1 zdzble i jednym dużym kłosie  , niż jak by była rzadka i starać się dokrzewiać ją ccc by uzyskać 3 kłosy , ale malutkie . Oczywiście jak jest mała obsada to azot +ccc 0,5 - 0,6 l , a jak obsada dobra to sam azot będzie najlepszy 

Opublikowano
Dnia 23.01.2024 o 21:28, magtom36 napisał:

A ja proponuję pierw policzyć jak będą warynki, bo czasem rzadka tylko się wydaje i bez potrzeby ludzie ją dokrzewiają

Opublikowano
1 godzinę temu, darekbarcz napisał:

W Axial Komplett Pak jest jeszcze florasulam. Ja bym zmieszał z Goldem 450 EC.

W 50ec jest solo pinoksaden

3 godziny temu, Z72 napisał:

Fundamentum/sekator

Opublikowano
4 godziny temu, Z72 napisał:

Sprawdzona mieszanina jest granstar ultra z axialem

Opublikowano
5 godzin temu, Z72 napisał:

Tribenuron+fluroksypyr

Opublikowano
livebird napisał:

no to patowa sytuacja bo po wysiewie wapna przydało by się zachować przynajmniej 4 a najlepiej 6 tygodni przed podaniem azotu bo powstanie amoniak i wyparuje N. Jeśli trafisz w przymrozek i rozsiejesz a potem przyjdzie odwilż to w dużej ilości wody wapno szybciej się rozpusci więc ten okres 4 tygodni można skrócić do powiedzmy 2 tygodni. Jak by nie patrzeć i tak będziesz miał straty N

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v