Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj przygotowałem ojcu oprysk na chwasty expert 0.35kg i dff 0.15 Okazało sie ze tak pomieszał ze na jednej działce wyszło mi experta 0,5kg/ha a na drugiej 0,45kg/ha (jak nie pytajcie) Pszenica 2-3 liść, bedzie fito??

Opublikowano

Pszenica zaczyna szpilkować, ale znowu jest sucho i deszczu przez kolejny tydzień nie widać. CTu + DFF zadziała w takich warunkach czy czekać na wilgoć, ale jednocześnie przesuwać na kolejne liście rozwojowe. Z doświadcznia wiem, że im poźniej tym gorzej zwalcza przytulie, ale sucha ziemie też nie pomaga w doglebówce.

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Przy zabiegach w tej fazie niezbyt szkodzi deszcz taki, nawet można powiedzieć ze pomaga. 

Wyjechałem prosto jak tylko przestało padać. To ja nie wiem, czy to tylko kolo domu mi padało, czy o co chodzi - miejscami ziemia czarna jakby ulewa przeszła przed chwilą, zaraz obok kompletnie sucha, jeszcze dalej gdzie zboże (w rowku) mokre, a po wierzchu sucha. Zobaczymy. Pierwszy raz pryskalem bardziej z myślą o doglebowym działaniu. Co prawda z paroma chwastami mam problem, także i tak na wiosnę zakładam poprawkę. Ale może choć trochę gówna załatwi. Generalnie to narazie tam mało co powschodzilo, gdzie rano rozmawiałem ze znajomym, który siał po mnie, to mówił że wczoraj pryskał, bo jak poszedł na pole, to murawa. Na pierwszym foto prawy górny róg - tak na glinie wschodzi. Wzdłuż jak się stanie, to widać rzadki, ale tak z boku to wyglada jak gola ziemia. Jeszcze żadnego roku te placki nie nadgonily reszty zboża.

No nic, zobaczymy. Tak czy siak popryskane. Sezon zakończony.

IMG_20241022_115437661_HDR_copy_918x1632.jpg

IMG_20241022_105029255_HDR_copy_918x1632.jpg

Opublikowano

Dzis w nocy byl maly przymrozek ale teraz nadaja noc 8 stopni a kolejna juz znowu 2 to opryskalem dzis. Bedzie git raczej

22 dni od siewu a na polu praktycznie nic nie ma poza pszenica. A takie chwasty przeciez tej bezorce 😂

Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał(a):

Wczoraj przygotowałem ojcu oprysk na chwasty expert 0.35kg i dff 0.15 Okazało sie ze tak pomieszał ze na jednej działce wyszło mi experta 0,5kg/ha a na drugiej 0,45kg/ha (jak nie pytajcie) Pszenica 2-3 liść, bedzie fito??

Nie będzie 

Opublikowano

Pszenica  zasiana na nowej dzierżawie. Zawsze pryskalem od chwastów wiosna  i było  ok. Teraz widzę że jest od cholery chabra. Czym najlepiej  to teraz zwlaczyc jesienią? 

Opublikowano

Też u was tak raczej słabiutko te pszenice wyglądają jak na tą porę? Siałem po ok 330 szt 25-28 wrzesień ale sucho było więc wschody dopiero po deszczu ok 7-10 październik. Potem zimno i ma dopiero 2-3 liść. I wizualnie rzadko wygląda. Zdjęcie może nie oddaje.

IMG_20241021_131424.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Dzis w nocy byl maly przymrozek ale teraz nadaja noc 8 stopni a kolejna juz znowu 2 to opryskalem dzis. Bedzie git raczej

22 dni od siewu a na polu praktycznie nic nie ma poza pszenica. A takie chwasty przeciez tej bezorce 😂

Też dzisiaj prysnąłem pszenicę expert met + dorzuciłem 5g  granstaru + poprawka robactwa , u mnie nie ma za dużo , ale jak się wejdzie do kogoś kto nie pryskał wcale , to skoczków i innego robactwa oporowo.

Opublikowano
10 minut temu, jezyk_nh napisał(a):

Też u was tak raczej słabiutko te pszenice wyglądają jak na tą porę? Siałem po ok 330 szt 25-28 wrzesień ale sucho było więc wschody dopiero po deszczu ok 7-10 październik. Potem zimno i ma dopiero 2-3 liść. I wizualnie rzadko wygląda. Zdjęcie może nie oddaje.

IMG_20241021_131424.jpg

Nie narzekaj ładnie wygląda👍. U mnie na części pola 2 liść a później siana dopiero szpilka wychodzi. Ale jakoś długie te wschody są zimno czy co.

Opublikowano
7 minut temu, mysza103 napisał(a):

Też dzisiaj prysnąłem pszenicę expert met + dorzuciłem 5g  granstaru + poprawka robactwa , u mnie nie ma za dużo , ale jak się wejdzie do kogoś kto nie pryskał wcale , to skoczków i innego robactwa oporowo.

Tez dorzuciłem zwyklego cyperkilla. U mnie szedl jakis wynalazek "bat 600" 0,4/ha. W tamtym roku mialem odpowiednik tego "mertil 600" to bylo ladnie. Nawet jednej miotelki

21 minut temu, jezyk_nh napisał(a):

IMG_20241021_131424.jpg

Ja sialem 1 pazdziernika na 1-2cm bo mialy byc deszcze. Ale wilgoci i tak mialem w opor a zasialem plytko aby nie zaklepalo no i przyszło 3 dni deszczu to po tygodniu juz bylo widac rzadki ze szpileczek. Ale od tamtego czasu ciagle zimne noce i ma dopiero 2 liscie. Ale od jutra juz noce ponad 5 stopni wiec powinna ruszyc. W dolku za wiatrem gdzie cieplej to jest jakby tydzien wczesniejsza 😂

Opublikowano
43 minuty temu, dami8 napisał(a):

Pszenica  zasiana na nowej dzierżawie. Zawsze pryskalem od chwastów wiosna  i było  ok. Teraz widzę że jest od cholery chabra. Czym najlepiej  to teraz zwlaczyc jesienią? 

U mnie też. Ale zastanawiam się czy odpuszczać czy pryskać. I w sumie się waham

Opublikowano
44 minuty temu, jezyk_nh napisał(a):

IMG_20241021_131424.jpg

Jeśli powschodziła 10 pazdziernika i ma w tej chwili 2-3 liście to chyba raczej rośnie rewelacyjnie skoro w 12 dni zrobiła 3 liście . Moja też ma 3 liście , siana podobnie jak u ciebie 27-28 wrzesień w dobrych warunkach i pokazała się na wierzchu  6-7 pazdziernika , więc nie masz o co rozpaczać , choć po zdjęciu maja wygląda dużo lepiej , ale zdjęcie może tak zrobione że nie oddaje tego jaka jest 

Opublikowano (edytowane)

No w sumie racja... 3 liscie w 12 dni to faktycznie leci na rekord w rozwoju 👀 bo u mnie wychodzi, ze 2 liscie w 22 dni😂 ale ponad tydzien z przymrozkami praktycznie dzien w dzien i tak wychodzi. Teraz juz nadaja noce powyzej 5 stopni to bedzie rosnac

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Dodajcie do herbicydu (najlepiej sulfonomocznik) CCC, to zrobi się "gęściejsza" 😆  A było siać 3 metry ziarna na hektar i nie byłoby teraz zmartwienia 🤣

Opublikowano

Posiałem pszenicę na nowej działce. Po żniwach pH było 5,3. Wysiałem 4t nordcalku standard cal i 1,5t radkowitu zwykłego zaraz po żniwach, poszedł gruber, głębosz i za 3 tygodnie orka pod pszenicę. Teraz pszenica jest prawie 2 tygodnie od odchwaszczenia expert met + dff. Mam pytanko - czy warto teraz siać jeszcze wapno granulowane na wierzch? I drugie pytanie - jeżeli tak to czy nie zakłóci to działania doglebówki?

Opublikowano (edytowane)

Ale ty juz dales 5,5t wiec na ten rok wystarczy. Ile ty tego chcesz nasypac? Za duzo tez nie mozna. To, ze nawalisz tego 10t na raz nie zrobi z tego ph 6,5 czy 7 w rok. Syp co roku systematycznie. Jeszcze napisz jaka to gleba. Ciezka? Srednia? Lekka?

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v