Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, cris10 napisał:

Jakie macie strategie macie na ochwaszczanie pól ze stokłosą? Zaczyna się pojawiać. Do tej pory szedł expert 0,35 kg +0.2 dff + 15 g tribenuronu

Zabieg jesienią i poprawka wiosną. Może i by wystarczyła sama wiosna (na stokłosę), ale wtedy nie ma 100% skuteczności na miotłę.

Opublikowano
9 godzin temu, kingway napisał:

Witam , czy oprysk na jesień na żyto , pszenicę beflex 0.3 plus sunfire 0.3 plus Xanadu 50  g na ha będzie dobry ??? Podobno ze kładzie wszystko i nie trzeba po tym robić poprawek ? Pryskać do 3 listka zboża ? Myślę też nad Bacara lub Lentipur , Tolurex choć te dwa ostatnie mogą w pszenicy coś tam uszkodzić ... ale to nie jest podobno regułą . Stosował ktoś taką mieszankę ? Albo może pochwalcie się czym wy pryskacie ?

Jak masz chabra, obawiam się że będzie to za mało. Nie wiem jak beflubutamid ale Xanadu nie zwalcza chabra!, DFF również, metrybuzyna może trochę lepiej, ale też bez rewelacji. Śmieszy mnie to, jak ktoś mówi że herbicyd kładzie wszystko, jest to technicznie nie możliwe. Ja porady takich speców od razu odrzucam (widać że ktoś nie wie o czym mówi).

Zwykły Atlantis na stokłosę jest średni, gdy jest dostępne Incelo które jest zdecydowanie lepsze.

Opublikowano (edytowane)

W jakiego fazie pryskać expertem + dff, pszenica posiana dziś, strasznie sucho i pewnie na glinkach może być opóźniona, dlatego wolałbym przeciągnąć zabieg maksymalnie 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
8 godzin temu, Karkol94 napisał:

Macie jakiś sposób na samosiewy jęczmienia ozimego w pszenicy?

Czytałem kiedyś, że lancet zwalczy, ktoś ma jakieś doświadczenia?

Najlepiej orka wychodzi. Ale nie wiem jak uprawiasz? Ja po próbach doszłem do wniosku że jednak zrobię orkę w pszenicy pod pszenicę. 

Opublikowano
Tigon napisał:

W jakiego fazie pryskać expertem + dff, pszenica posiana dziś, strasznie sucho i pewnie na glinkach może być opóźniona, dlatego wolałbym przeciągnąć zabieg maksymalnie 

na piachu kurzy się, a na glinie udało się rozbić gródki do ok 5cm. Czekam z zabiegiem max do 3 liścia, jeśli nie przyjdzie konkretny deszcz i nie rozpusci chociaż część gród to pewnie odpuszczę odchwaszczanie jesienne na glinie bo to będzie bez sensu

Opublikowano

Jeden kraj. Parę kilometrów różnicy. A ja na niektóre kawałki nie mogę wjechać tak mokro. I dzisiaj znowu pada. A trudna glina w tym roku to wygląda jakbym czarnoziem uprawiał. Tak dobrze idzie.  Pytanie. Jakbym dorzucił do flufenaceta dff to trochę się gryzą te terminy zabiegow. Celować w 3 liść? 

Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał:

Do 3 liścia, gliny które słabo powschodza nic nie szkodzi, działa doglebowo. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie z jesiennych zabiegów (głównie lentipur + dff ) najlepiej sprawdzał sie termin na pierwszy liść, w późniejszych fazach często przytulie puszczało choć i we wcześniejszych z jakieś przyczyn bywały poprawki, ale zdecydowanie mniej.  Chabra zwalcza w tej fazie, nie pamiętam jak z bodziszkiem , ale z ulotki koło 90% skuteczność. Expert meta sporadycznie stosowałem z uwagi na chabra, którego niby nie zwalcza.

Edytowane przez Dastan
Opublikowano

Dorzucić do expert tribenuron za grosze i zwalczy chabra tylko musi wyjść na wierzch. Swoją drogą czy ktoś wie czy coliseum 56wg i expert met 56 wg to to samo? Skład taki sam więc czym się to różni? Produkty bayer

Opublikowano
coliseum to to samo co exmet i to samo co expert met. Ot Sprzedawcy jak zamawiają duża partie produktu to sobie mogą nawet nazwę wymyśleć. I tak często robi np procam. U nich nie dostaniesz experta tylko coliseum. nie dostaniesz taliuss tylko halny, do niedawna jak jeszcze mieli oryginalny metazachlor to też się nie nazywał butisan tylko bantux. I jeszcze można mnożyć, tylko m się już myśleć nie chce co tam jeszcze bylo Ot taka strategia sprzedażowa, może i skuteczna na mniej świadomych klientów.
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Najlepiej orka wychodzi. Ale nie wiem jak uprawiasz? Ja po próbach doszłem do wniosku że jednak zrobię orkę w pszenicy pod pszenicę. 

Orka i mimo wszystko w tym roku dużo tego się wysypało.

Opublikowano
nunu85 napisał:

coliseum to to samo co exmet i to samo co expert met. Ot Sprzedawcy jak zamawiają duża partie produktu to sobie mogą nawet nazwę wymyśleć. I tak często robi np procam. U nich nie dostaniesz experta tylko coliseum. nie dostaniesz taliuss tylko halny, do niedawna jak jeszcze mieli oryginalny metazachlor to też się nie nazywał butisan tylko bantux. I jeszcze można mnożyć, tylko m się już myśleć nie chce co tam jeszcze bylo Ot taka strategia sprzedażowa, może i skuteczna na mniej świadomych klientów.

Na czym ta strategia sprzedażowa polega?

Opublikowano

Domyślam się że chodzi o zrobienie wrażenia na kupujących że to elitarność. Napiszą jakies artykuły w gazetach itd. testy połowę. Użyli technologii procam zastosowali to i tamto. Potem tego szukasz  tego z nazwy a nigdzie tego nie ma, tylko oni to sprzedaja

• Like 1
Opublikowano
cris10 napisał:

Na czym ta strategia sprzedażowa polega?

Że nikt nie ma tego towaru tylko my. Raz z jakiegoś powodu kupisz tego coliseum i ci zadziała, więc będziesz chciał kupić ponownie. To o ile nie będziesz drążył składu tylko szukał po nazwie to nigdzie indziej tego nie znajdziesz tylko w tej jednej konkretnej firmie. Więc do niej wrócisz. A jak z kolei trafi sie świadomy klient i powie: Chce oryginał expert meta a nie żadna podrobke/ generyka, to leci tekst: To jest oryginał, zobacz sobie na pudełku pisze Bayer. Tylko jesteśmy na tyle duzi, że producent zrobił specjalna serie dla nas z nazwą jaka chcieliśmy. I tak klient sobie myśli, że to musi być rzeczywiście duża i wiarygodna firma skoro nawet z koncernem ogromnym jak Bayer się dogaduje i ma specjalne produkty tylko dla siebie. Co mi szkodzi- wezme. i tam jeszcze parę innych niuansów wchodzi ale najważniejsza jest ta wyłączność, że dostępne tylko u nas. Podobna strategia jest na rynku np materiału siewnego. Niektóre odmiany są na wyłączność tylko u jednego konkretnego dystrybutora i jak się uprzesz i taka chcesz to musisz gadać z nim.

Opublikowano (edytowane)

Czym prysnąć doglebowo pszenice, żeby samosiewy rzepaku zniszczyć? Po powodzi mi trochę odbił, troche naciaglo mi mułu na powodzi i tam podbijał mi rzepak. Czytam prosulfokarb lub flurochroidon. Ktos ma jakieś doświadczenia?

Ewentualnie bacara trio? W niektórych miejscach piszą, że można stosować doglebowo bezpośrednio po siewie. Akurat mam na stanie ale zawsze stosowałem powschodowo

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
GABBER85 napisał:

a o jaki duet chodzi. #2 czy niezaszkodzi kiełkującej pszenicy ?

ekspert z kompletem, nie zaszkodzi, niektórzy tu pisali że pryskali albo na szpilke albo bacarą zaraz po siewie a to to samo

Opublikowano
10 godzin temu, kampl napisał:

Domyślam się że chodzi o zrobienie wrażenia na kupujących że to elitarność. Napiszą jakies artykuły w gazetach itd. testy połowę. Użyli technologii procam zastosowali to i tamto. Potem tego szukasz  tego z nazwy a nigdzie tego nie ma, tylko oni to sprzedaja

No nie wiem, ja np mając do wyboru expert met oryginał lub ta samą substancje pod inną nazwą w tej samej cenie to jednak bym brał experta bo marka swoje robi, nawet jeżeli jest to z tej samej linii nie każdego będą w stanie uświadomić.

Opublikowano

Badwolf

Pszenica kiełkuje, skiełkowała? O jakim rzepaku mówimy? Taki z korzenia, potraktowany wszelakimi specylikami tylu DFF, prosulfokarb?, potrafi odbić. Mocna jest metrybuzyna na siewki, flurochloridon o ile trafisz w termin (gdy rzepak skiełkuje a pszenica nie- jest to mocno ryzykowne), najlepiej jednak bezpiecznie max 2-3 dni po siewie. Najlepsze na siewki, po wschodach pszenicy jest dodatek metrybuzyny do DFF, a jak samosiewów jest dużo i są te z korzenia, musi iść typowy dodatek nalistny np. tribenuron (min. 20-30% dawki), florasulam, czy chociażby MCPA w małej dawce.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v