Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
18 minut temu, kanalia2 napisał:

To jest natura polskiego rolnika kiedy dozynano trzodziarzy to zbozowcy próbowali wydusić  z nich kasiore zanim zbankrutują , mlecarze czychali a jak jebnie to zbobede kolejną dzierżawe dla bydła , ani jeden ani drugi na strajk nie poszedł, a jak świnie dojachane i czas  dojachać zbożowców bo mają tereny atrakcyjne dla deweloperów i dla farm fotowoltanicznych  to nagle oburzenie wielkie i zdziwienie ze tak mało ludzi protestuje , jeszcze buta i arogancja w komentarzach

Chrustem było karmić...🤭

• 0
Opublikowano
14 minut temu, Zenek971 napisał:

@kanalia2  A świniarze to nie wyzyskują, jak chciałem kupić do zabicia, to chciał 12pln (na skupie 8,20),kupiłem w sklepie firmowym półtuszę po 12,25

Robisz takim zakupem bałagan w papierach, dwa zabierasz dopłatę do sztuki 100zł, chyba że podajesz pełne swoje dane sprzedaje Tobie na legalu i masz kołomyje z agencją,weterynarią , wtedy mogę tobie opierniczyć w cenie rynkowej

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, ws71 napisał:

Robisz takim zakupem bałagan w papierach, dwa zabierasz dopłatę do sztuki 100zł, chyba że podajesz pełne swoje dane sprzedaje Tobie na legalu i masz kołomyje z agencją,weterynarią , wtedy mogę tobie opierniczyć w cenie rynkowej

dokładnie , ale ludzie tego nie rozumieją  i są oburzone cemu drożej. Ja ostatnio sprzedałem koledze świnie ( byłem mu winny przysługę)  za 7 zł ( w ubojni prawie 9) zamówiłem swojego rzeźnika ( bo normalnie po obcych już nie chodzi) urzyczyłem pomieszczeń a na końcu się okazało ze za drogo bo on myslał ze max 5 zł swinie  są więc się zagotowałem. Wziełem finalnie te 5 zł za kg świni ale już wiem ze nigdy mu więcej nie sprzedam.

• Thanks 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano

Stara zasada dziel a podzielonymi zarzadzaj. Szlag mnie trafia na te wytykania sobie. Nikt nikomu nie broni. Komuniści chcieli siłą namową profitami wyspecjalizować rolnictwo. Ale nasi ojcowie jakoś widzieli inaczej swój świat  i hodowano uprawiano wszystkiego po trochu i w tym była ich siła i jedność

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Masz nauczkę , Polak nie będzie litował się nad Polakiem .

No patrząc na Ciebie, to można tak pomyśleć....

• 0
Opublikowano
32 minuty temu, kanalia2 napisał:

ale ja o tym wiem ze tak bedzie , Kwestia co zrobili zbozowcy aby mieli rynek zbytu na żboża ??? co zrobili w obronie trzody chlewnej i świń???   nic nie zrobili na strajk nie poszli a od hodowców rzadali cen ponad rynkowych,  a teraz sami płacza i jeczą i protestują. A kto ma wspomuc ich w tych protestach??? Ci co świnie zlikwidowali i są na etacie???

Wiem że tak było, sam im pisałem kiedyś że taką polityką doprowadzą tylko do tego że dołączą do nich byli hodowcy trzody chlewnej i już tak różowo może nie być, a doszło to i Ukraińskie zboże no i nie jest kolorowo, a wręcz czarno dla niektórych krzykaczy, którzy krzyczeli, nie opłaca się nie hoduj, kto ci każe.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Masz nauczkę , Polak nie będzie litował się nad Polakiem .

dlatego  ja nie sprzedaje poza ubojna jedynie rodzinie z duzym upustem albo umawiam się z kimś na pracę na ileś swiń. I co jakis czas bierze sobie swinie bez względu na cene jaka jest w danym momecie np. kolega 2 lata temu ocieplał mi chawirę nie chciał kasy tylko się umówiłem na 10 świń  bez wzgledu na cenę. Stać go na jej kupno ale che miec odemnie  zdrową i 2-3 sztuki do roki bierzę.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Po podpisaniu umowy z Argentyną wszystkim tak rura zmięknie że nawet nie mają pojęcia na razie o tym. Unia i jej nieodpowiedzialna polityka będzie przekleństwem a nie dobrobytem. Jeszcze niejeden zatęskni za 60-tką i życiem jako tako, bez tej cudownej unii i jej "dobrobytu".  

Edytowane przez Desperado
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano

Dlatego potrzebna jest solidarnośc rolników a nie rywalizacja,  do przyjęcia  nie jest nawet upadek futerkowców chociaz to biznesmeni bo jak z ubojni nie bedą brać odpadów to ubojnie bedą musiały je utylizować, zapłaca za to a potem  odbiją w ceniku, tak jak kiedyś każdy koncentrat był z mączki miesnokostnej, zakłady za padline płaciły rolnikom a teraz co mamy za utylizacje zakładą trzeba płacić ( rolnik bądz armir) a białko pozyskujemy z soji z zagranicy a politycy ciagle spiewają ze wkrótce zakazą soi . Potzebna jest równowaga i wspieranie jednej branzy rolniej inną, ale to chyba nie za naszego zycia

• Like 4
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Przepraszam bardzo o jakiej solidarności powiadasz między rolnikami .

Jak jeden drugiemu by chciał zabrać pole , mały nie ma prawa bytu . wedle Gryna i AGROunia tez tak powiada .

Szukać jedności , z kim i po co dla jakiego celu , żeby jeden drugiemu nakopał .Dopuścić do władzy żółte kamizeli lepszą robotę zrobią z gospodarstwami jak od roku 1991 do dziś . Dopiero by powstawali korporacje po kilka tysięcy ha .

Edytowane przez galan99
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Jak jeden drugiemu by chciał zabrać pole , mały nie ma prawa bytu . wedle Gryna i AGROunia tez tak powiada .

I to wykończy wszystkich.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Szukać jedności , z kim i po co dla jakiego celu , żeby jeden drugiemu nakopał .

I tu masz racje jak ja protestowałem w sprawie swiń to np. mlecarzą trudno było postawić choć jeden traktor na barykadę mimo ze mieli po 5-6 i wysłać 1 człowieka. Oni zawsze mieli prace np. akurat radlenie ziemniaków. A teraz jest płacz bo mleko poniżej 2 zł spadło. I tak po kolejni wykanczają jedną branże po drugiej.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
40 minut temu, galan99 napisał:

Wedle tego samego jako byś miała truskawkę ?.

Brak ci  argumentów . 

Jakie brak?

Poważnie to powinien rząd każdy,  chronić własny rynek.

Wszystko do ruiny doprowadzić łatwo.

Odbudować ciężko 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie doszukuj się winy ostatnich lat , zaczęło się niszczenie Polskiego rolnictwa od roku 1990 .

Powstały holdingi i Korporacje co mają produkcję świń w Polsce . I nie tylko wszelkiej gałęzi rolnej tak jest .

jak myślisz gdzie będą kupować pszenicę w Polsce po 1600 zł ?.

Czy kupią na rynku jak mają możliwość taniej po 600 zł . To jest biznes nie opieka Charytatywna .

Tak w każdej dziedzinie gospodarczej będzie się działo i nie oczekuj  wielu zmian .

Korporacje Europejskie i Ukrainy współpracują .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Jakie brak?

Poważnie to powinien rząd każdy,  chronić własny rynek.

Wszystko do ruiny doprowadzić łatwo.

Odbudować ciężko 

ale tu nie odbudowe chodzi. Ceny działek szaleją , firmy fotowoltaniczne przescigaja się w cenach dzierżaw a gruntów brak. Im więcej ludzi  da sobie spokój z gospodarzeniem tym lepiej. Jeżeli zboże  będzie tanie, to niejeden nie bedzie miał za co wyjechać w pole. Część ludzi zdecyduje się kawałek pola podzielić  na działki albo na FV wydzierżawić. Łatwe pieniadze urzależniają  i za rok jebnie gospodarzenie na dobre. A zywność ??? to się rakowe przywiexie za granicy, potem ludziska zachorują znowu kasa za leki poleci, a na końcu  bedzie miejsce do imigrantów  i oto tu chodzi a nie o odbudowywanie czego kolwiek

• Sad 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ja wiem że nie wiedza jest błoga i lekko sie pisze bzdury wyssane z palca bo tak sie składa że w naszej części Polski obecni organizatorowie oszukanej wsi byli tymi którzy protestowali w Warszawie przeciw piątce , nawet powiem więcej że protest przeciw piątce dawali jako przykład ze można wygrać z układem rządzących . Niestety troling na tym polega by zdeskredytować góru organizacji , ''Kołodziejczyk łamał przepisy drogowe - to pewnie cała agrounia łamie , Gryn jest obszarowym rolnikiem to wszyscy w oszukanej wsi są bałorami czychajacymi na malutkich , "" taka metodyka jest iście pisowska ,nie skupiać się na programach , rozwiązaniach tylko co myśli Tusk , w druga stronę platformusy skupiaja się co powiedział kaczor albo pinokio , chca nas wciągnąć w chorą grę podpieraną ustawionymi sondażami byśmy wybrali jednych czy drugich - im to wszystko jedno bo realizują jeden cel POPiSu .

Jedność jest potrzebna w rolnictwie dlatego nikt u nas nie wybrzydza kto strajkuje , agrounia była na protestach oszukanej wsi i na odwrót , tutj nikt nie przebiera ze z tym pójdę a z tym nie , nie mniej przestrzegałem i przestrzegam że agentura pisowska działa , duzo jest jej w zwiazkach rolniczych koledzy całej pisowskiej wieruszki co w zamian za obietnice stołka w radach KRUS itd. zrobia co im PiS każe . Nawet potrafili się podszywać pod oszukaną wieś by w mediach wygladało że sie dogaduja z ministrem . To stary pisowski sposób , mało kto pamięta jak pisiory potrafili jak za komuny przywieźć maszyny od dilera na pkazówke w gospodarstwie i Mateuszek opowiadał przed kamerami że podziwia park maszynowy w gospodarstwie :) a w sumie to i za PO zwożono koparki na budowę na pokazówkę przed kamerami a potem sprzątano sprzęt . PiS i PO to takie same zło . Niec hce myśleć co bedzie jeśli my jesteśmy taka ''potęgą"" tylko przed kamerami a wszystko  to tylko makieta w TV .

Edytowane przez marks50
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Gryn jest obszarowym rolnikiem to wszyscy w oszukanej wsi są bałorami czychajacymi na malutkich

Czy te słowa nie padły od Gryna czy oszukanej wsi , że mały nie ma bytu . dziś 5 ha zaś jutro 20 ha za , rok 50 będzie za mały za 2 lata 200 ha będzie za mało  prosta droga do korporacji .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Gryn jest obszarowym rolnikiem to wszyscy w oszukanej wsi są bałorami czychajacymi na malutkich

Czy te słowa nie padły od Gryna czy oszukanej wsi , że mały nie ma bytu . dziś 5 ha zaś jutro 20 ha za , rok 50 będzie za mały za 2 lata 200 ha będzie za mało  prosta droga do korporacji .

Niestety, masz rację - tak mówił. Tylko kontekst trochę naciągasz, bo chodziło o to, że takie są kierunki działania władz, że już wkrótce 200ha to będzie mało na sensowne gospodarzenie

• Thanks 3
  • 0
Opublikowano

Nie bardzo rozumiem, co dziwnego, czy złego jest w tym, że duże gospodarstwa chcą kupować grunty rolne i potencjalnych sprzedających, upatrują w tych mniejszych. Tylko się co niektórym wydaje, że mały i duży różne interesy mają, ale jeśli nawet tak jest, to wszyscy mamy jeden cel, a bezsprzecznie jest nim dobra koniunktura na rynkach rolnych, i rentowność naszych gospodarstw. Jest masa małych gospodarstw produkujących na rynek, ale jest też ogrom małych gospodarstw, które są rakiem polskiego rolnictwa, tak w zakresie wizerunku, jak i tworzenia struktury rolnej, i pewnie o te gospodarstwa chodzi tym, którzy Oszukaną Wieś reprezentują. 

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.