Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
7 minut temu, Strongman napisał:

Pis pieniądze da a czemu ma nie dać,jak da i ich ludzie nie wybiorą to dług zostanie dla PO jak nieda to znaczy że kocha PO i ich nie zadłuży 

Długi to oni już dawno narobili. Jakie pieniądze w pandemii porozdawali to głowa mała, firmy ile kasy nabrały, lekarze podwójne pensje, pielęgniarki to samo, z całego szpitala miały dyżury na oddziałach covid-owych byle tylko załapać się na listę i drugą pensję dostać. Górnicy dostali ogromne podwyżki, mam w rodzinie górnika to z tego co mówił 100% pensje w górę. Do tego 13,14 itd. To co idzie na rolników to jest pryszcz, więcej gadania w TV jak to się dba o rolników niż tych pieniędzy.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miwigos napisał:

Nie będzie co kosić jak nie popada

To jeszcze nic tam u was nie pada , bo dzisiaj już miało tam dojść ?, a od jutro ma tam padać dosyć obficie , a po za tym u ciebie przecież są dobre gleby to i pewnie jeszcze się wszystko trzyma w miarę , tak że na plonie się zbytnio nie odbije , gorzej mają ci z północy którzy działają na słabych ziemiach , to tam już redukcja plonu jest duża i z dnia na dziej jest coraz gorzej 

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano

Zastanawiam się, kiedy pęknie ta bańska nakręcania super plonów, którą fundują nam białe kołnierzyki. Tak napompowali prognozy, że to aż nieprawdopodobne, a jeszcze co miesiąc zwiększają.

Przecież ziemia nie jest z gumy, a wiele krajów , w tym USA będzie miało najniższe w historii zbiory zbóż. Czyżby gra na obkupienie się przez USA tanim zbożem, zanim zdrożeje ??

• Like 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, geo2 napisał:

i co  z tym punktem  VIII? bo każdy pisze co innego.

ten komunikat/podstawa prawna: Dz. U. UE. C. z 2022 r. Nr 426 jest listopada 2022, czyli do nawozów z zeszłego roku tak na chłopski rozum chyba się nie odnosi... pytanie do czego, bo tego bełkotu (Dz. U. UE. C. z 2022 r. Nr 426) nie da się czytać albo ja nie potrafię 🙁

Podbijam pytanie, jak wypełniacie ten podpunkt. Dzisiaj złożony wniosek i zaznaczony punkt o nie otrzymaniu pomocy. Teraz czytając wpisy zastanawiam się czy dobrze zaznaczyłem. 

Instrukcja jest, ale oczywiście wyjaśnienia do tego punktu brak, czego ta pomoc ma dotyczyć, bo po co ułatwiać, lepiej żeby było więcej wątpliwości, szkoda gadać na to wszystko. 

• 0
Opublikowano
43 minuty temu, galan99 napisał:

Nie widziałem nic nie pokazują ?.

Internet  nie pokazuje , pogoda pokazuje że pada w całej Polsce .

To zapraszam do mnie.

1mm przez cały dzień.

W telewizji mówią że dają, to widać każdy dostał wedle Twojej logiki.

• 0
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, mysza103 napisał:

To jeszcze nic tam u was nie pada , bo dzisiaj już miało tam dojść ?, a od jutro ma tam padać dosyć obficie , a po za tym u ciebie przecież są dobre gleby to i pewnie jeszcze się wszystko trzyma w miarę , tak że na plonie się zbytnio nie odbije , gorzej mają ci z północy którzy działają na słabych ziemiach , to tam już redukcja plonu jest duża i z dnia na dziej jest coraz gorzej 

Nie pada i raczej nie będzie, jakby zaczeło to tragedi by nie było, ale po niedzieli upały i może nie padać do końca czerwca dół usycha już , buraki klapną słabo rosną

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

Daleko ziemia to głupota.

Głupota to czekać na ziemię w okolicy. 

5 minut temu, miwigos napisał:

Nie pada i raczej nie będzie, jakby zaczeło to tragedi by nie było, ale po niedzieli upały i może nie padać do końca czerwca dół usycha już , buraki klapną słabo rosną

4 klasa siano 

IMG_20230614_152005.jpg

• 0
Opublikowano (edytowane)

Zależy ile kto ma i ile chce mieć, dla mnie 6km to maks , tak aby zdązyć odebrać na dwie przyczepy od kombajnu i warunek jak taka odległość to nie mniej jak 10 ha

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, miwigos napisał:

Zależy ile kto ma i ile chce mieć, dla mnie 6km to maks , tak aby zdązyć odebrać na dwie przyczepy od kombajnu i warunek jak taka odległość to nie mniej jak 10 ha

To szto ty za taczkami odbierasz?? U mnie ojciec zdąża odbierać ponad 10km od magazynu, sypne w podajnik. 

Przyczepa najmniejsza 10t 😅

• 0
Opublikowano
16 minut temu, miwigos napisał:

Widzę że u Was to moment by ziemi nałapał jakby się chciało. U nas po 10km się jeździ i to na piachy. 6km na dobre ziemię to jak przy domu 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, XTRO napisał:

Widzę że u Was to moment by ziemi nałapał jakby się chciało. U nas po 10km się jeździ i to na piachy. 6km na dobre ziemię to jak przy domu 

Właśnie, 6km jak koło domu. W sumie to jedna wioska, a to czasami jedzie się przez 3 😃🙉

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Rozpieszczony, bo ziemia dobrej klasy przy kominie w działkach kilkudziesięcio hektarowych to i wybredny.

Zapraszam do mnie na działki 12m szerokie. Można skrzydła rozwinąć.

No i zrobić plon na hektarze w kompleksie kilkunastu ha, a zrobić plon na hektarze małej działki - można zapomnieć by się zrównać i w plonie i w kosztach uzysku

• 0
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, XTRO napisał:

Nałapał ,raczej kupił by i w sumie już kupiłem z zamiarem ze sprzedam te dalekie pola,fifty fifty, tylko taki problem ze na tych dalekich słabo dbam bo daleko a się rodzi lepiej jak na zadbanych, dalekie pola nigdy w życiu bym nie kupił tylko odziedziczyłem po dziadkach ze strony matki.

Młody to ma zapał do roboty a staremu już się nie chce, kiedyś miałem mało pola i chyba żyło mi się lepiej niż teraz jak mam sporo.

Był czas na wszystko,można było podłubać w maszynach coś odnowić, poreperować a teraz tylko jak coś się popsuje to się robi.

Edytowane przez Strongman
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, XTRO napisał:

No to interesy życia widzę robicie , trzeba mieć nie zle narąbane żeby brać w dzierżawę piachy i jezdzić do nich po 10 km w jedną stronę , nawet jak nie płacisz za takie dzierżawy nawet złotówki , tylko za dopłaty , chyba że uprawiacie tam jakieś szparagi , bo ponoć szparagi na piachu wychodzą właśnie najlepsze

• Like 1
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, krychu napisał:

Powiedzcie mi jak pisać fakturę gdy kupującym jest hodowca bydła. Chce kilka ton kupić, a nie wiem jak to ugryźć aby przeszło na wniosek.

Jak kupujący jest na VAT to faktura RR

• 0
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, QuQurydza napisał:

Ceny w DE ruszają w górę. Szczególnie kukurydza która jest już droższa od pszenicy o 20 euro/t (240-245 euro/t).

Skad ta informacja

Edytowane przez tadi77
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.