Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ludzie z okolic tej kachowki to martwią się co będą jedli. Wszystkie pola zniszczone, z cmentarza nieboszczyki powymywane, pływają po wierzchu. Tam jest dramat. Info od osoby, która ma tam rodzinę 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, rolnikon1989 napisał:

Ludzie z okolic tej kachowki to martwią się co będą jedli. Wszystkie pola zniszczone, z cmentarza nieboszczyki powymywane, pływają po wierzchu. Tam jest dramat. Info od osoby, która ma tam rodzinę 

Tak jest z powodziami w 1997 okolice Wrocławia było podobnie.

• 0
Opublikowano
11 minut temu, rolnikon1989 napisał:

A w Afryce w wiosce obok wielkeigo drzewa Bambop musi isc na piechte 10 km po wode i kogo to obchodzi

• Like 2
  • 0
Opublikowano
rafaello5579 napisał:

Panowie te dopłaty,, 2200zl do hektara,, na epuap trzeba wejść w ten nabór 1czerwca - 14 lipca mam dobrze rozumieć i tam wniosek itd? 

2200 zł a nie 3000 zł miało być?

• 0
Opublikowano
13 minut temu, rafaello5579 napisał:

Panowie te dopłaty,, 2200zl do hektara,, na epuap trzeba wejść w ten nabór 1czerwca - 14 lipca mam dobrze rozumieć i tam wniosek itd? 

Ale jakie zboże?

• 0
Opublikowano

A ja mam pytanie o ponizszy punkt rozporządzenia i dopłatach:  Dziennik Ustaw - rok 2023 poz. 929

„9a. W przypadku gdy ze złożonych wniosków, o których mowa w ust. 2, wynika, że zapotrzebowanie na pomoc, o której mowa w ust. 1, przekracza łącznie kwotę 200 mln zł, do obliczenia wysokości tej pomocy stosuje się współczynnik korygujący. Współczynnik korygujący stanowi iloraz kwoty 200 mln zł i kwoty równej zapotrzebowaniu na tę pomoc wynikającemu ze złożonych wniosków oraz jest ustalany z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.";

Jak waszym zdaniem to wygląda i na ile tej pomocy będzie mozna liczyć. Może wypłacą po 50% przed wyborami zaliczki a po wyborach okaże się że więcej nie będzie?

• 0
Opublikowano
19 minut temu, kris82 napisał:

Wystawić im fakturę za pobyt w Polsce. 

Ale kto to zrobi?

Ten niby Polski rząd czy nasza niby rzekoma opozycja? Jedni na garnuszku są Żydów a drudzy Niemiec. Od początku pisałem że nic dobrego z pomocy banderowcom nam nie wyjdzie to słyszałem że ruska onuca jestem. Dopiero jak wszystko się sypie to przejrzeliście na oczy 🤔 za późno już ku°wa jest

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, PAN88 napisał:

Ten niby Polski rząd czy nasza niby rzekoma opozycja? Jedni na garnuszku są Żydów a drudzy Niemiec.

Zapomniałeś o masonach wspomnieć.....😆

• 0
Opublikowano
15 minut temu, HORTUS napisał:

A ja mam pytanie o ponizszy punkt rozporządzenia i dopłatach:  Dziennik Ustaw - rok 2023 poz. 929

„9a. W przypadku gdy ze złożonych wniosków, o których mowa w ust. 2, wynika, że zapotrzebowanie na pomoc, o której mowa w ust. 1, przekracza łącznie kwotę 200 mln zł, do obliczenia wysokości tej pomocy stosuje się współczynnik korygujący. Współczynnik korygujący stanowi iloraz kwoty 200 mln zł i kwoty równej zapotrzebowaniu na tę pomoc wynikającemu ze złożonych wniosków oraz jest ustalany z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.";

Jak waszym zdaniem to wygląda i na ile tej pomocy będzie mozna liczyć. Może wypłacą po 50% przed wyborami zaliczki a po wyborach okaże się że więcej nie będzie?

We wszystkim taki punkt jest że może być współczynnik korygujący, a na ile można liczyć? najlepiej w ogóle nie liczyć żeby się samemu nie przeliczyć w liczeni na coś , co równie dobrze może nic nie być.

5 minut temu, Bartek933 napisał:

Panie w agencji  twierdzą że wnioski na pszenice tylko osobiście należy składać..

Oczywiście że tak.

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, jahooo napisał:

Wiecie jak sie ratuje topiącego się ?

Najlepiej udzielić mu pomocy nie wtedy, gdy zaczyna tonąć, ale gdy już opadnie z sił i idzie na dno.

Myślicie, że to barbarzyńskie ? A skąd, to najbezpieczniejsze dla ratownika. Osoba nieprzytomna to najlepszy egzemplarz - wyciągasz i holujesz do brzegu, a na brzegu bezpiecznie pomagasz.

Osoba świadoma rzadko współpracuje, a najczęściej w panice ciągnie na dno ratownika, próbując wejść mu na głowę.

W ten sposób często ginie i tonący i mało doświadczony ratownik

To, co nam w tej chwili pozostało, to zaczekać, aż Ukraina wyczerpie swoje siły i zacznie tonąć na poważnie. Wówczas przyjmie każdą pomoc bezwarunkowo i z pocałowaniem w rękę, bo obecnie zachowuje się jak ten topielec, który bezmyślnie próbuje wejść ratownikowi na głowę.

W interesie naszego kraju jest pozostawić granice zamknięte aż do skutku. Skoro UE nie chce dac pieniędzy na rekompensaty dla rolników za otwarcie granic z UA, to my ich nie otwieramy. Koniec , kropka.

Skończyły się kroplówki dla UA, bo dawca ma zapaść, tak trudno to zrozumieć ? A jak się ludzie wku.... to zablokują granicę z UA na amen i wtedy będzie problem.

I chciałbym zobaczyć, jak Błaszczak wyciąga wojsko - znaczy nasze "pospolite ruszenie" do ochrony granic

Dziekuje za  cenną  rade.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, Bartek933 napisał:

gadu gadu a ja dostałęm przed chwila telefon że Panie w agencji  twierdzą że wnioski na pszenice tylko osobiście należy składać..

Rano byłem i na razie nic z tego bo system nie działa i nie można wydrukować potwierdzenia 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Co taki zmienny?

To zależy od tego która nogą wstajesz?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, krawiec88 napisał:

Prawda. Byłem w agencji składać ten wniosek. Nikt nic nie wie, dowiedzieli się ode mnie. Problemy z rejestracją wniosków.

Też  byłem i  nic  nie  wiedzieli  .Wyszedłem z biura powiatowego na zewnątrz ,zadzwoniłem  na infolinie i okazało  się  że  system  padł  ,ale przyjmują  wnioski  z ręcznym potwierdzeniem .Wróciłem z powrotem do  biura  agencji   z  tą  informacją  i  wtedy  zrobił  się  zamęt  bo  panie  musiały  odłożyć  truskawki .Reasumując wniosek  złożony  tylko  musiałem  poprosić o  wstawienie  godziny  przyjęcia  po  pani  zapomniała .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.