Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
17 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

My teraz wielka rodzina , bracia ukraińscy  na to nie pozwolą, wszak walczą  za nas .

Nie wytrzeźwiałeś po sobocie czy dzisiaj zassałes.Jacy to k...bracia.Banderowsko nazistowski motłoch po przywództwem żydowskiej zlodziejsko korupcyjnej mafii.

• 0
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, tmk1974 napisał:

TVN to niezależna grupa medialna? Chyba ostro jechałeś z używkami w tej Holandii, że cię tak długo trzyma😄

Bardziej niezależna niż TVP oraz Polsat który się zawsze daną władzą układa. Ale zaraz pewnie powiesz że Węgry Orbana to wzór niezależności.

3 godziny temu, andrzej78 napisał:

Wejdzie Putin to nie trzeba będzie chodzić na wybory.

Szybciej się bursztynem zesra niż wejdzie. FR jest obecnie słabsza o całą Europę Środkową a NATO o tyle silniejsze. Nawet gdy było na odwrót to ZSRR nie odważył się ruszyć NATO. Powiesz Chiny?? 10 lat bez zachodnich technologii i Chin nie ma bez wojny.

3 godziny temu, tadi77 napisał:

Każda władze da się rozgonić tylko potrzebne jest zjednoczone społeczeństwo

Powodzenia w "jednoczeniu" jakiegoś obszarnika z Wielkopolski co ma 500 ha z biedotą co pcha gospodarkę 20 ha w 40 kawałkach na piachu i ratuje się jedynie hodowlą.

2 godziny temu, pawelek98 napisał:

teraz obywatel to musi pilnować żeby gołąb na chodniku nie narobił

a szambo jak płynęło Wisłą tak płynie, śmiecie jak paliły się tak się palą tyle że jeszcze za to trzeba zapłacić i w razie czego pożar na wysypisku albo rura pękła

nikt nie likwiduje plastikowych butelek, opakowań, jak było tak i jest tylko że ty za to wszystko płacisz

Dawniej nikt nie odbierał śmieci z wiosek, szambo się lało do "dziury" albo rowów przydrożnych, a śmieci lądowały w lasach albo na nieużytkach. To był problem w skali makro.

1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

a co tak się przejmujecie jego wyliczeniami,  możecie swoje zrobić

chałupę stawia, ziemie dokupuje, trzech chłopaków ma fajna żonkę i tyle

koszty jakie są każdy wie 

do sprzedaży  z  tego sezonu jeszcze może być i 15 miesięcy

najgorsze są tylko zagrywki PAŃstwa, zero zainteresowania tymi co produkują inwestują napędzają gospodarkę

Taaa, myślisz że ci się taki przyzna że coś u niego nie tak?? A może dzieci nie jego, żonę mu sołtys dupczy a cała gospodara w banku zastawiona. Powiesz że u mnie też tak może być?? Może, tylko że ja się nie chwalę. Zresztą jak mam nagrywać idiotyczne filmy to wolę iść do warsztatu coś przy sprzęcie albo w drewnie podłubać. YT to żadne źródło wiedzy jak dla mnie, to już wolę z wujasem co 45 lat gospodarzy litra zrobić, przynajmniej podpowie jak ch&jowe czasy lepiej przetrwać.

1 godzinę temu, pinochet napisał:

Tak,tak,widziałem jak holenderska policja poszczuła psami protestujących przeciw ograniczeniom covidowym

A ja widziałem jak tajniacy pobili dziennikarkę i g&wno im za to zrobili, jak kordony Policji chronią domu czy trasy przejazdu pewnego szczerbatego karła, jak zabili chłopaka zwiniętego na dołek. Idiotów stojących w krzakach i czekających aż ktoś się zapomni albo spieszy widzę w tym kraju od momentu kiedy zdobyłem prawko do dziś, czyli ponad 23 lata. W małych miejscowościach od momentu zgłoszenia do przyjazdu patrolu policji w przypadku kiedy nie jest bezpośrednio zagrożone życie ludzkie mija ponad pół godziny. Ostatnio mi jeden idiota wszedł na posesję i nie miał zamiaru po dobroci opuścić to czekałem 40 minut aż przyjedzie policja i go wyprowadzi. Mogłem to sam zrobić ale zaraz byłoby naruszenie nietykalności osobistej.

1 godzinę temu, pinochet napisał:

I po co piszesz te bzdury? Po jaki czort Putinowi Polsza.Ani nie chce wejść,ani nie ma możliwości,ma problem ze zdobyciem Bahmutu.

Putinowi to i Hiszpania by się marzyła gdyby tylko miał takie możliwości. A Ukraina gdyby nie Zachód to już wiosną 2022 byłaby podbita, najpóźniej latem. Na szczęście w USA jest Biden który pamięta doskonale czasy Zimnej Wojny i czym pachnie "ruski mir".

42 minuty temu, andrzej78 napisał:

A jaką mamy pewność, że za rok ,za dwa ruskie nie wkroczą na wschodnie ziemie. A jeżeli nie Putin to tam u nich jest więcej takich ci chcieliby się odgryźć za pomoc Ukrainie  i nie tylko. W pierwszej kolejności chcieliby połączyć obwód Kaliningradzki. Historia lubi się powtarzać a był taki okres kiedy mieli zakusy na tereny do samej Wisły. W obecnym czasie nic nie jest pewnym , tak jak dwa lata temu nikt nie wierzył że będzie regularna wojna na Ukrainie. W pewnym stopniu można mieć pewność , że Niemcy nie wkroczą na tereny "odzyskane' - bo w tym celu jest Unia i oni to przejmą pokojowo.

Żadnej pewności nie mamy. Wolna Polska przeszkadza Rosji na mapie Europy już gdzieś od ponad 200 lat, żadna nowość. Dlatego tak ważne jest nasze obecne członkostwo w NATO i UE, czytaj w kręgu cywilizacji zachodu, nawet jeśli to członkostwo nie jest dla nas idealne (każdemu turboPolakowi marzy się wszakże WielkaPolska). Gdyby Rosja była tak silna jak dziś w 1997 roku to mielibyśmy wtedy to co teraz ma Ukraina.

Co do Ziem Odzyskanych to RFN ma w to już wyjeb&ne. W 1989 przejął zacofane NRD, wpakował tam miliony marek a potem "ojro" i pomimo to dalej różnicy nie zniwelował. Nie muszę chyba tłumaczyć że bogate zachodnie landy średnio są tym faktem zadowolone że ich pieniądze poszły na rozpasanie byłych komunistów. W Niemczech są takie same sentymenty za Śląskiem jak u nas za Kresami ale jakiekolwiek odzyskiwanie tych terenów tak w przypadku RFN jak i III RP nie ma sensu ekonomicznego. No chyba żeby włączyć je z powrotem w granice państw i zostawić same sobie, ale w ten sposób za chwilę byś marudził że twoje okolice biedota pretensjonalna zalała.

20 minut temu, marcin19071980 napisał:

Nie wytrzeźwiałeś po sobocie czy dzisiaj zassałes.Jacy to k...bracia.Banderowsko nazistowski motłoch po przywództwem żydowskiej zlodziejsko korupcyjnej mafii.

Zapomniał wół jak cielęciem był. A Polacy to jaki był "ideał człowieka" w latach '90-tych na Zachodzie?? Alkoholicy, złodzieje i cwaniaczki drobne, dla Niemca czy Holendra miał Polak taką wartość za jak niską cenę potrafił sprzedać swoją pracę a dziewczyna z Polski często i d&pę. Korupcja też się miała świetnie na każdym szczeblu administracji a Policja przez zwykłą bandyterką po krzakach spierd&lała. Kolejne roczniki z wyżu demograficznego wchodziły w wiek produkcyjny a praca była dobrem luksusowym, na "państwowym" to tylko po znajomościach. Jak już oczerniasz kogoś, przypomnij sobie kim sami byliśmy jeszcze 20 lat temu.

Edytowane przez Kaszlak79
  • Like 1
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, marcin19071980 napisał:

Co ty z choinki się urwałeś  czy jak, a sarkazm ci coś mówi .

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, Zbyszek3939 napisał:

Co ty z choinki się urwałeś  czy jak.

Nie w realnym świecie żyje.Ogladam inne kanały telewizyjne (zachodnie)w których reporterzy pokazują wille Ukraińskich kacyków mówią z kąd mają pieniądze.Ze Załeński ma 597mln dolarów na koncie 14 luxusowych posiadłość dwa samoloty a od początku wojny występuje w telewizji w jednej koszulce i kreuje się na zbawcę narodu.Z czego się dorobił?Z bycia komikiem?W necie jest pełno filmów gdzie ukraińscy patryjoci paradują że swastykami.W Niemczech Ukraińcy są informowani że noszenie swastyk w miejscu publicznym jest karalne.aW Ukraińskim odpowiedniku OLXa kwitnie handel darami z zachodu ostatnio nawet karetka z Wrocławia się tam pojawiła i tak dalej i tak dalej.

19 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Bardziej niezależna niż TVP oraz Polsat który się zawsze daną władzą układa. Ale zaraz pewnie powiesz że Węgry Orbana to wzór niezależności.

Szybciej się bursztynem zesra niż wejdzie. FR jest obecnie słabsza o całą Europę Środkową a NATO o tyle silniejsze. Nawet gdy było na odwrót to ZSRR nie odważył się ruszyć NATO. Powiesz Chiny?? 10 lat bez zachodnich technologii i Chin nie ma bez wojny.

Powodzenia w "jednoczeniu" jakiegoś obszarnika z Wielkopolski co ma 500 ha z biedotą co pcha gospodarkę 20 ha w 40 kawałkach na piachu i ratuje się jedynie hodowlą.

Dawniej nikt nie odbierał śmieci z wiosek, szambo się lało do "dziury" albo rowów przydrożnych, a śmieci lądowały w lasach albo na nieużytkach. To był problem w skali makro.

Taaa, myślisz że ci się taki przyzna że coś u niego nie tak?? A może dzieci nie jego, żonę mu sołtys dupczy a cała gospodara w banku zastawiona. Powiesz że u mnie też tak może być?? Może, tylko że ja się nie chwalę. Zresztą jak mam nagrywać idiotyczne filmy to wolę iść do warsztatu coś przy sprzęcie albo w drewnie podłubać. YT to żadne źródło wiedzy jak dla mnie, to już wolę z wujasem co 45 lat gospodarzy litra zrobić, przynajmniej podpowie jak ch&jowe czasy lepiej przetrwać.

A ja widziałem jak tajniacy pobili dziennikarkę i g&wno im za to zrobili, jak kordony Policji chronią domu czy trasy przejazdu pewnego szczerbatego karła, jak zabili chłopaka zwiniętego na dołek. Idiotów stojących w krzakach i czekających aż ktoś się zapomni albo spieszy widzę w tym kraju od momentu kiedy zdobyłem prawko do dziś, czyli ponad 23 lata. W małych miejscowościach od momentu zgłoszenia do przyjazdu patrolu policji w przypadku kiedy nie jest bezpośrednio zagrożone życie ludzkie mija ponad pół godziny. Ostatnio mi jeden idiota wszedł na posesję i nie miał zamiaru po dobroci opuścić to czekałem 40 minut aż przyjedzie policja i go wyprowadzi. Mogłem to sam zrobić ale zaraz byłoby naruszenie nietykalności osobistej.

Putinowi to i Hiszpania by się marzyła gdyby tylko miał takie możliwości. A Ukraina gdyby nie Zachód to już wiosną 2022 byłaby podbita, najpóźniej latem. Na szczęście w USA jest Biden który pamięta doskonale czasy Zimnej Wojny i czym pachnie "ruski mir".

Żadnej pewności nie mamy. Wolna Polska przeszkadza Rosji na mapie Europy już gdzieś od ponad 200 lat, żadna nowość. Dlatego tak ważne jest nasze obecne członkostwo w NATO i UE, czytaj w kręgu cywilizacji zachodu, nawet jeśli to członkostwo nie jest dla nas idealne (każdemu turboPolakowi marzy się wszakże WielkaPolska). Gdyby Rosja była tak silna jak dziś w 1997 roku to mielibyśmy wtedy to co teraz ma Ukraina.

Zapomniał wół jak cielęciem był. A Polacy to jaki był "ideał człowieka" w latach '90-tych na Zachodzie?? Alkoholicy, złodzieje i cwaniaczki drobne, dla Niemca czy Holendra miał Polak taką wartość za jak niską cenę potrafił sprzedać swoją pracę a dziewczyna z Polski często i d&pę. Korupcja też się miała świetnie na każdym szczeblu administracji a Policja przez zwykłą bandyterką po krzakach spierd&lała. Kolejne roczniki z wyżu demograficznego wchodziły w wiek produkcyjny a praca była dobrem luksusowym, na "państwowym" to tylko po znajomościach. Jak już oczerniasz kogoś, przypomnij sobie kim sami byliśmy jeszcze 20 lat temu.

Nie wiem kogo masz na myśli ale do bydła ukraińskiego Polaków nie porównuj.Jak by nie Polska na Kresach to oni do dziś by drewnianymi łyżkami jedli.Znam ja ich bardzo dobrze.Lepiej niż wielu z was tu myśli.

• 0
Opublikowano

Mam znajomą kierowniczkę na uniwersytecie w Lwowie to co dwa miesiące latała na wczasy do Egiptu. Mówiła że ma stresującą pracę i musi odpocząć. Ciekawe tylko ile legalnie zarabia na uczelni.

• 0
Opublikowano
10 minut temu, marcin19071980 napisał:

Nie wiem kogo masz na myśli ale do bydła ukraińskiego Polaków nie porównuj.Jak by nie Polska na Kresach to oni do dziś by drewnianymi łyżkami jedli.Znam ja ich bardzo dobrze.Lepiej niż wielu z was tu myśli.

Ja za to znam rodaków z 18 lat emigracji, często wstyd się było na głos odezwać w sklepie czy na ulicy po polsku jak się widziało "herosów słowiańskich" co szli ulicą pijani i mordę darli. O Kresach mi pisać nie musisz, moi przodkowie w 1945 roku zostali stamtąd siłą przesiedleni na Śląsk Opolski. A jak Ty taki Polak to najpierw się do porządku naucz pisać w ojczystym języku. To bydło jak ich nazywasz walczy teraz o swoje być albo nie być, na szczęście takich jak Ty jest w naszym narodzie mniejszość. Ta wojna to kolejne starcie świata wschodu i zachodu, ale obawiam się że Ty tego swoim zakompleksionym rozumkiem nie ogarniasz.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Takich jak Ja jest coraz więcej.Chyba z moim polskim źle nie jest bo zrozumiałeś oco chodziło.Starcie Wschodu i Zachodu,dobre sobie.Gdyby zachód nie bronił własnych interesów na UA to już dawno było by po wojnie.

Edytowane przez marcin19071980
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Tu nie o żaden zachwyt chodzi, toczy się wojna bezpośrednio za naszą granicą. Można by ten temat zlać gdyby to było na drugim końcu świata, wiem że to cyniczne ale tak działa polityka. Putin gdzieś przynajmniej od 15 lat grał na osłabienie UE i NATO, marzyła mu się Polska i reszta byłych Demoludów sprzed 1997 roku. Pomagać Ukrainie jest w interesie Polski i całej Europy, jeśli Rosja tę wojnę wygra nawet sporym kosztem, to za 5-10 lat problem powróci. Zgadnij jaki kraj jest Putinowi po drodze na zachód od Ukrainy?? Dla mnie w obecnej sytuacji jedyne bydło to ci, którzy strzelają w obiekty cywilne i nie odpuszczają nawet dzieciom, w tym niemowlętom. Chore.

Poza tym - schodzimy z tematu.

Edytowane przez Kaszlak79
Literówka
  • Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Tu nie o żaden zachwyt chodzi, toczy się wojna bezpośrednio za naszą granicą. Można by ten temat zlać gdyby to było na drugim końcu świata, wiem że to cyniczne ale tak działa polityka. Putin gdzieś przynajmniej od 15 lat grał na osłabienie UE i NATO, marzyła mu się Polska i reszta byłych Demoludów sprzed 1997 roku. Pomagać Ukrainie jest w interesie Polski i całej Europy, jeśli Rosja tę wojnę wygra nawet sporym kosztem, to za 5-10 lat problem powróci. Zgadnij jaki kraj jest Putinowi po drodze na zachód od Ukrainy?? Dla mnie w obecnej sytuacji jedyne bydło to ci, którzy strzelają w obiekty cywilne i nie odpuszczają nawet dzieciom, w tym niemowlętom. Chore.

Gdyby Rosja chciała Polski to przez Białoruś by przeszli bez potrzeby użerania się z Banderowcami a wtedy Ukrainę by w dwa tygodnie wzięli z okrążenia.Co do strzelania w obiekty cywilne to jest to efekt tego że pośród tych obiektów ukrywają się i prowadzą ostrzał oddziały Ukrainskie.Dobra koniec dyskusji o tym bo temat o czym innym.

Edytowane przez marcin19071980
  • 0
Opublikowano

Taaa, w szpitalach oddalonych o dziesiątki kilometrów od linii frontu, w środku miast skrywa się jakiekolwiek wojsko 🤣🤣🤣. Ile masz kopiejek od wmawiania ludziom takich bzdur?? Albo jakiego formatu trzeba być idiotą żeby to łyknąć?? Rosja póki co chciała Ukrainy którą uważa za swoją część i jakoś w rok nie może "tematu ogarnąć". Ba, o jedno miasto nie mogą się posunąć do przodu już ponad pół roku.

Bez odbioru.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

Nasypać do rozsiewacza, pojechać na pole i rozsypać. Nie dziękuj.

dzieki Einstainie , na to bym nie  wpadł. jeszcze jak byś wyjaśnił gdzie będzie opłacalność przy cenach 5 tys za polifoske i 800 zl za pszenice

Ceny NPK to kwestia embarga na fosfory od ruskich. No chyba że dla Ciebie reszta świata to FR i Białoruś.

Tu to naprawde mnie rozsmieszyłeś . Ty naprawde uważasz ze już nikt z tymi dwoma krajami nie handluje ?

Znamienne że nikomu nie przeszkadzają czarnosukienkowi którzy od wieków doją nasz kraj jak się tylko da.

Kogo doją tego doją . akurat w ich wypadku nikt na siłe nie zaciąga ćie przed ołtarz i nie każe płacić na tace

W teorii...

W teori to każda patia ma dobre pomysły w praktyce wszystkie są gó.... warte 😂

• 0
Opublikowano
56 minut temu, marcin19071980 napisał:

Takich jak Ja jest coraz więcej.Chyba z moim polskim źle nie jest bo zrozumiałeś oco chodziło.Starcie Wschodu i Zachodu,dobre sobie.Gdyby zachód nie bronił własnych interesów na UA to już dawno było by po wojnie.

A ile łatwiej by się było z ruskimi dogadać 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, tmk1974 napisał:

TVN to niezależna grupa medialna? Chyba ostro jechałeś z używkami w tej Holandii, że cię tak długo trzyma😄

TVN nie zależna ty chyba se jaja robisz poszukaj sobie na jakich podwalinach została zbudowana jak też gazeta wyborcza Jak ci ckni za czerwonym kolorem to pakuj zabawki i jedż na wschud

• 0
Opublikowano

Taa, ostatecznie oni mają argument w postaci rakiet nad twoją głową. Ruscy właśnie pokazali że partnerem w interesach są tacy sobie. Liczyli że Europa zamarznie i stanie bez ich paliw. Tymczasem nawet Ukraina przetrwała energetycznie.

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Taa, ostatecznie oni mają argument w postaci rakiet nad twoją głową. Ruscy właśnie pokazali że partnerem w interesach są tacy sobie. Liczyli że Europa zamarznie i stanie bez ich paliw. Tymczasem nawet Ukraina przetrwała energetycznie.

Oni mają, a Ukrainie musimy dać 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

Zapomniał wół jak cielęciem był. A Polacy to jaki był "ideał człowieka" w latach '90-tych na Zachodzie?? Alkoholicy, złodzieje i cwaniaczki drobne, dla Niemca czy Holendra miał Polak taką wartość za jak niską cenę potrafił sprzedać swoją pracę a dziewczyna z Polski często i d&pę.

No niestety tak bywało. A jak zapytasz którego Hiszpana albo Anglika gdzie najłatwiej i najtaniej poduczyć w Europie to znaczna większość odpowie że w Polsce no cóż smutne ale prawdziwe.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

Poza tym - schodzimy z tematu.

Chłopie szkoda twojego czasu tu niektórzy twierdzą że ta wojna nie istnieje i jest udawana, to zapomnij o jakiejkolwiek merytorycznej dyskusji. Tu się pałują do fake news-ów, manipulacji, nienawiści, powielanych przez Panasiuka i innych tego typu odklejeńców.

• Like 2
  • Thanks 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.