Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

i tu się zdziwisz, w zeszłym roku miałem pszenicę koszona 15% ok 15t leżało na pryzmie w stodole. W tym roku w lutym sprzedałem, to na skupię wilgotnościomierz pokazal ok 12,5% ani razu nie gartalem, jak wykosilem tak leżała na kupię do sprzedaży. W tym roku wykosilem już ok 12t o wilgotności 15.5% i nic się z nią nie dzieje, żadne rozsypywanie na 10cm. Co innego silosy gdzie 14% czasem to potrafi się grzac

Od zniw do maja w silosie przelezala mi 15.2% bez dmuchania itp

• 0
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Grab12 napisał:

każdy deszcz wbija mi ją w ziemie ale co zrobisz nic nie zrobisz na pogodę nie masz wpływu chyba że trza iść z kopertą do księdza:)

No i poszliście do księdza w maju jak był ogólnopolski płacz, że wszystko wysuszy i nie będzie plonu. Daliście za dużo kasy, do tego, żaden uj nie przyszedł na mszę z parasolem, to w ramach zemsty na niedowiarkach, deszcze są z opóźnieniem (widocznie w niebie też mają lagi) ale za to na bogato😝

15 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

A w zasadzie po co kupować te co mielą?? Ja kupiłem taki "kubkowy" bo wujas ma taki sam od lat i różnica pomiędzy tym modelem miernika a uczciwym handlarzem zawsze była mniejsza niż 0,5%. Cena jednych i drugich podobna ale te "kubkowe" lepsze w obsłudze. 

Bo te mierniki co mierzą wilgotność śruty podają ci właśnie wilgotność ziarna jako całości, a nie jak przy tych prostych tylko jego powierzchni, różnice mogą być nawet 1% czy to w jedną czy to w drugą stronę, zależy czy mierzysz ziarno po suszarni, czy po deszczach z pola.

BTW i tak większość kupuje sobie raz i użytkuje do końca życie bez regularnego sprawdzania czy sprzęt trzyma jakąkolwiek kalibrację

Edytowane przez Takeda
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, skywalker89 napisał:

Co roku ta sama historia praktycznie, że konsumpcja będzie dużo droższa..  nie pamiętam w ostatnich latach żeby między paszówką a konsumcją była kiedyś wieksza roznica niż w żniwa.. największe pieniądz handlarze wtedy robią na malorolnych. macie wpojone takie myślenie a później raptem robi się 20-40zl różnicy na tonie bo jakby z paszowki - tylko z nazwy, nie robili jedzenia to byscie dawno głodowali 

Już jest dużo droższa o czym Ty piszesz 😅 z żytem już miałem telefon 3 telefony z większych z jelonek, pzz i adler agro czy nie mam. TAKŻE brak konsumpcji ślepy zauważy, a że będzie droższe głupi zrozumie. 

• 0
Opublikowano
45 minut temu, Tomek90 napisał:

Już jest dużo droższa o czym Ty piszesz 😅 z żytem już miałem telefon 3 telefony z większych z jelonek, pzz i adler agro czy nie mam. TAKŻE brak konsumpcji ślepy zauważy, a że będzie droższe głupi zrozumie. 

Chcieli płacić extra czy tylko dzwonili?

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Dawniej by się przydało sprowadzać z Ukrainy zboża , bo brakowało na chleb .

Nauczyli się produkować więcej i więcej i jest za dużo w Polsce i na Ukrainie nadwyżki . 

Wspomnień czar - Nasz chleb powszedni 1982 rok

https://www.facebook.com/watch?v=1282234082413364

@jahooo jaka cena pszenic się zapowiada ?.

W udryczach podobno 560 na konto i 600 na wymianę, ale dookoła płaca po 720-740 za paszową. Dopóki nie zacznie płynąć z UA, to cena się pewnie utrzyma

• 0
Opublikowano
Tomek90 napisał:

9 godzin temu, skywalker89 napisał:

Co roku ta sama historia praktycznie, że konsumpcja będzie dużo droższa..  nie pamiętam w ostatnich latach żeby między paszówką a konsumcją była kiedyś wieksza roznica niż w żniwa.. największe pieniądz handlarze wtedy robią na malorolnych. macie wpojone takie myślenie a później raptem robi się 20-40zl różnicy na tonie bo jakby z paszowki - tylko z nazwy, nie robili jedzenia to byscie dawno głodowali 

Żyto z 600zl na 660zl netto na Jelonkach.

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, ksiaze napisał:

chyba Ci się miernik przestawił albo nie to zboże mierzysz...

nie opowiadaj bzdur że zboże ci w 5 dni wyschło 2%...TO ZBOŻE ZA ROK BĘDZIE MIAŁO TYLE SAMO WILGOTNOŚCI CO W DNIU MŁÓCENIA...

TYLKO SŁOŃCE I SUSZARNIA SUSZY

Nieprawda. W zeszłym roku odłożyłem dla teścia jakieś 400 kg kukurydzy prosto z pola, rozsypałem na przyczepie pod dachem. W zasadzie mieszałem ją jak mi się przypomniało, może 2-3 razy. Na początku miała 27-28%, gdzieś po 2 miesiącach już 18% było. Nic złego się z ziarnem nie stało, nie złapało grzyba. Suszy różnica wilgotności zboże - powietrze w tym przypadku. Fizyka ma to do siebie że dąży do stanu równowagi.

11 godzin temu, Grab12 napisał:

Ja pamiętam i to niedawno miałem krótkosłome pszenżyto remiko porosło w kłosie i plon też słaby był. Ja zdążyłem złapać gorczycę i pszenicę wyke zaczołem 24 lipca  ale się jeszcze nie nadawała i dałem se spokój a teraz każdy deszcz wbija mi ją w ziemie ale co zrobisz nic nie zrobisz na pogodę nie masz wpływu chyba że trza iść z kopertą do księdza:)

Do niego to trzeba iść z każdą rzeczą byle płacić. Raz tylko pamiętam jak nasz były klecha odmówił przyjęcia pieniędzy podczas wizyty kolędowej od starej babiny co sama schorowana mieszkała w rozpadającym się domku "na kurzej łapce". Ale ogólnie pieniądze lubił.

11 godzin temu, Tigon napisał:

jest nadzieje że od czwartku powórci lato także można zluzować slipy, parametrów już w większości nie będzie ale to wciąż dobra paszówka powinna być.

Prognozy wskazują że lato wróci ale jak tu luzować jak w moich stronach pszenice już są brązowe a nie żółte?? Ziarno porasta, to nie tak że nie będzie parametrów ale tak że parametry będą tragedia. I będzie powód dla handlarza żeby zwalać z ceny. Bo co mu zrobisz jak sam wiesz że syf przywozisz na miarę tego z Ukrainy??

11 godzin temu, Navara1988 napisał:

Dzisiaj byłem na polu to na każdej plantacji już są porosty . Będzie trzeba teraz ich w ch*ja robić tak jak oni nas 4 łyżki na spód reszta dosypać dobra 

No i Ci wyjdzie razem przeciętna a jak znowu będą jakieś jaja to będzie stop ze skupem paszówki. W tym roku z łaski mi 2.5 tony zabrali w maju.

10 godzin temu, skywalker89 napisał:

Jest dokładnie na odwrót. Raptem 15-20% pszenicy wyprodukowanej w Polsce idzie na cele konsumpcyjne, reszta na potrzeby paszowe. Tak że w zasadzie to paszowa pszenica dyktuje podaż i popyt. Inna sprawa że na jednym skupie konsumpcja 12.5-13% białka a na innym dopiero powyżej 13.5.

1 godzinę temu, Takeda napisał:

No i poszliście do księdza w maju jak był ogólnopolski płacz, że wszystko wysuszy i nie będzie plonu. Daliście za dużo kasy, do tego, żaden uj nie przyszedł na mszę z parasolem, to w ramach zemsty na niedowiarkach, deszcze są z opóźnieniem (widocznie w niebie też mają lagi) ale za to na bogato😝

Bo te mierniki co mierzą wilgotność śruty podają ci właśnie wilgotność ziarna jako całości, a nie jak przy tych prostych tylko jego powierzchni, różnice mogą być nawet 1% czy to w jedną czy to w drugą stronę, zależy czy mierzysz ziarno po suszarni, czy po deszczach z pola.

BTW i tak większość kupuje sobie raz i użytkuje do końca życie bez regularnego sprawdzania czy sprzęt trzyma jakąkolwiek kalibrację

Nie spotkałem się z przypadkiem żeby mierniki "śrutowe" mierzyły lepiej niż te "zwykłe". Jedne i drugie są w tej samej cenie.

• 0
Opublikowano

To wyjaśnijcie mi proszę skoro nie mamy niewiadomo jakiej produkcji zwierzęcej co robimy z tą nadwyżką paszowki? To tłumaczę że zawsze największe roznice są w żniwa, później to się zaciera zazwyczaj do kilkudyszek na tonie.. magia normalnie się dzieje z paszówka w takim razie jak nie ma jej kto zjesc 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

W udryczach podobno 560 na konto i 600 na wymianę, ale dookoła płaca po 720-740 za paszową. Dopóki nie zacznie płynąć z UA, to cena się pewnie utrzyma

Spirellę kosiłeś już? Moja w niektórych miejscach położona już.

• 0
Opublikowano
10 minut temu, panczo1922 napisał:

560zl?!?! 

6t pszenicy na tonę polifiski... 

Dramat 

Gorzej  jak dramat  i w tym sezonie chyba bez PK pójdzie ale ja mogę sobie na to pozwolić bo ziemia 1-2kl a co Ci zrobią na gorszej ziemi?

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Nic nie będą dawać , Unii  cel  jest ,jeden ma być mniejsza produkcja zaś , wysokie  koszta uprawy wiec cel zostanie osiągnięty .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

A co z kolejnymi sezonami?? Ja mam głównie III klasę, wieloskładnik zawsze tyle ile "pan bóg przykazał", jak robiłem badania pH to mi zrobili od razu mikroelementy, wszystkiego mam aż nadto. Uważam że raz można nie dać, ale na drugi sezon można już to odczuć. Zasada jest prosta, żeby było - trzeba dać. Dopiero potem się martwić czy się wyszło na tym czy nie...

45 minut temu, skywalker89 napisał:

To wyjaśnijcie mi proszę skoro nie mamy niewiadomo jakiej produkcji zwierzęcej co robimy z tą nadwyżką paszowki? To tłumaczę że zawsze największe roznice są w żniwa, później to się zaciera zazwyczaj do kilkudyszek na tonie.. magia normalnie się dzieje z paszówka w takim razie jak nie ma jej kto zjesc 

Nie wiem jak w innych częściach kraju, ale u nas od początku zimy paszę wymiatają kurnikarze z Wielkopolski.

41 minut temu, Łukaszek napisał:

Codziennie jesz z niej chleb.

Też, nie znam handlarzyny co by nie mieszał.

27 minut temu, Andpol napisał:

W moich stronach są pola że pszenica leży prawie na całości od 2 tygodni gdzieś. Nie wiem czy jest jeszcze sens to zbierać...

15 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Będą znowu rekompensaty musieli dać

Inaczej tego nie widzę choć tego nie popieram. Po prostu przy tych cenach i tej pogodzie się nie wyjdzie na tym. Możemy zamknąć fabrykę samochodów ale rolnictwo musi pozostać nasze. Inaczej za parę lat ktoś nam będzie dyktował cenę żywności.

Dziś u mnie od rana znowu pada, obłęd. Od jutra ma być 6 dniowe okienko w deszczu. Mam nadzieję że to wyschnie i ktoś się zlituje wykosić...

• 0
Opublikowano
35 minut temu, Andpol napisał:

Jak jest odpowiednio sucha, to dziś polegnie, sąsiad kosił, ładne, grube ziarno ma

13 minut temu, galan99 napisał:

Nic nie będą dawać , Unii  cel  jest ,jeden ma być mniejsza produkcja zaś , wysokie  koszta uprawy wiec cel zostanie osiągnięty .

U nas jest Natura 2000 - ma być skansen, tylko kosa i sierp, bez nawozów, orka wołami, zalane łąki i bagna - to nie jest żart, to podpisał Mateuszek

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, Andpol napisał:

Gorzej  jak dramat  i w tym sezonie chyba bez PK pójdzie ale ja mogę sobie na to pozwolić bo ziemia 1-2kl a co Ci zrobią na gorszej ziemi?

LAS ZASADZĄ WEZMĄ DOPŁATĘ .

• Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Inaczej tego nie widzę choć tego nie popieram. Po prostu przy tych cenach i tej pogodzie się nie wyjdzie na tym. Możemy zamknąć fabrykę samochodów ale rolnictwo musi pozostać nasze. Inaczej za parę lat ktoś nam będzie dyktował cenę żywności.

Dziś u mnie od rana znowu pada, obłęd. Od jutra ma być 6 dniowe okienko w deszczu. Mam nadzieję że to wyschnie i ktoś się zlituje wykosić...

Bez samochodów można żyć - bez żywności się nie da. A gdybysmy mieli swoją fabrykę samochodów, zapewne te z zagranicy były by delikatnie tańsze.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

LAS ZASADZĄ WEZMĄ DOPŁATĘ .

Galan- forumowy wróż...🤭 

A znasz może wyniki lotto?😄

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.