Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
38 minut temu, GRZES1545 napisał:

Chlopak ma rację, wpływają 2 statki do portów naszych, trzeba będzie je załadować, możliwe że pośrednicy ceny zaniżają bo czują szybki zarobek .

Tu link odnośnie weryfikacji,,aktywnych rolnikow" cie kawę  czy coś przejdzie czy tylko na rozmowach się skończy 

https://www.agrofoto.pl/finanse/arimr-sprawdzi-aktywnosc-zawodowa-rolnikow-przed-przyznaniem-doplat,128895.html

Od nas wywozi się pszenice na port zakupioną od braci zza Buga w czerwcu ubiegłego roku, nasza przejęta przez firmę z depozytów[tu zrobiła większość interes życia po opłaceniu wszystkiego] ma być wywożona maj ,czerwiec jak dobrze pójdzie

• 0
Opublikowano
34 minuty temu, szumi napisał:

Witajcie w nowej rzeczywistości. Zniesione cła na import z ukrainy do 05.2023. Już zostało zapowiedziane przedłużenie o kolejny rok. A w domyśle cła już nigdy nie wrócą. Za chwilę ukraina będzie z UE stowarzyszona. Czeka nas konkurować z towarem za wschodniej granicy już na stałe. W analizach poza rolnictwem, fachowcy wprost mówią, że stowarzyszenie Polski, unii z ukrainą jest nieuniknione, korzystne dla wszystkich, oprócz rolników polskich. Zostaliśmy już dawno spisani na straty. Spichlerzem Europy mają być wschodnie czarnoziemy. Unia i w tym Polska ma być przemysłowa,  rolnicy mają trafić do fabryk. PIS tego Wam nie powie. Głoszą hasła jak to wspierają wieś ... a czyny? Minister Kowalczuk więcej o przyśpieszeniu zalewu ukraińskim ziarnem Polski niż o naszym losie. Rzucą ochłap pseudo rekompensat, bo idą wybory. A nie, jeszcze martwią się o Koła Gospodyń Wiejskich. To jest ważne. A ci rolnicy z zachodniej Polski niech nie mają nadziei, że ich nie zatopi wschodnie ziarno. Prace nad udrożnieniem granicy, budową dróg transportowych trwają. Zaleje i Was też. Jedynie strajki, protesty mogą to lekko wstrzymać. I mądre głosowanie, na pewno nie na PIS!

Lubelskie pszenica cena netto już poniżej 1000. I kłopoty ze sprzedażą.

No zobaczymy zobaczymy, ruskie dzisiaj już zapowiadają że na obecnych warunkach praktycznie nie przedłużą transportu morskiego, bo chcą wiecej korzyści dla swoich rolników. Jeżeli to przejdzie jednak to w d*pie już mam to wszystko i te wojnę interesową,  sprzedam po ile bedzie to bedzie

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
35 minut temu, Tigon napisał:

idąc takim tokiem skoro 10h na 1ha w skali roku to ile przeciętny rolnik powinień obrabiać pola ? 200ha? może 300? tylko przy takim zarobku skąd brać pieniądze na rozwój? 

standardowo w roku masz około 2000 godzin roboczych, teoretycznie to 200ha, ale gdy masz już tyle to masz lepszy sprzęt a nie 3 skibowy pług i ciągnik 80km. Jak we wszystkim są progi których nie warto przekraczać o trochę bo wtedy się nie kalkuluję. Niedaleko mnie byłe PGR, potem RSP teraz prywata 1200ha  z czego koło 250 to QQ i tyleż samo rzepaku, reszta insze zboża to to obrabia 3 pracowników, a właściciel z rodziną nie kiwa palcem.

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
KamilJXU105 napisał:

6 minut temu, CASd napisał:

Cefetra Pawłów dziś pszenica paszowa 980+ VAT i ma być jeszcze taniej 😭

Rano było jeszcze 1000 plus vat

jak wszyscy wożą to dlaczego mieliby nie zarobić ?

• 0
Opublikowano

Było pisane w styczniu że wiosną będzie nawałą rolników bo na koszty niektórzy muszą sprzedać. Inni wyglądali że Putin zrobi rozpierdol na UA w rocznicę wojny. A tu mamy co mamy.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

On już robi rozpierdol tylko mało do nas dociera informacji. Trzeba głęboko szperać żeby sięgnąć wiarygodnych informacji. Cenzura wojenna działa na całego.

Im dalej od wojny tym mniej prawdziwych informacji. Niemcy, Francja czy USA. Tam już wiedzą tyle ile władza chce aby wiedzieli i co wiedzieli.

• Like 2
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Było pisane w styczniu że wiosną będzie nawałą rolników bo na koszty niektórzy muszą sprzedać. Inni wyglądali że Putin zrobi rozpierdol na UA w rocznicę wojny. A tu mamy co mamy.

Była pszenica po 1500 mało czekamy, dwa tygodnie temu można było 1300 wyrwać na ostatnim wzroście, giełdy zielone ludzie czekają, a zaraz zaczną około 1000 wszyscy rusza ze sprzedaża

No powiedzcie czy polski rolnik nie jest debilem

Zamiast rozkładać ryzyko na cały rok to mam wrażenie że wiekszość forumowiczów liczy na złoty strzał

7 minut temu, szzone napisał:

On już robi rozpierdol tylko mało do nas dociera informacji. Trzeba głęboko szperać żeby sięgnąć wiarygodnych informacji. Cenzura wojenna działa na całego.

Coś w rmf wspomnieli że w bachmucie jest 2 razy gorzej niż oficjalne media przekazuja

Wypowiadał sie ukrainski zolnierz dla amerykańskiej prasy

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Ja już zaryzykowałem i jestem zarobiony. Życzył bym sobie i wszystkim takich strzałów jak mi się udało 

Nie kazdemu wyjdzie

Ja ryzko jednak wole rozlożyc

partia towaru co miesiac

Rok temu z rzepakiem to bajka temat wyszedł

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marek1977 napisał:

Dobry opis który pokazuje realia . Na dzień dobry spadek o 9mln ton pszenicy, i zapasów kolejny rok z rzędu , przynajmniej kończą sie klamstwa że moze będzie więcej , a realnie moze byc tylko mniej bo tu straty mrozowe , tam susza w innym miejscu zaleje (ostatnio Kalifornia pływała ) ,gdzieś wojna . jak jeszcze chińczycy wyskocza koło kwietnia z oferta zakupu zboża to juz będzie całkiem komicznie bo za duzo w tym sezonie nie kupili z ukrainy . Nawet tutaj na forum powyciogano stare skompromitowane nicki - tylko Staszka brak :) albo działa pod nowa nazwą :) , tylko patrzeć jak zaraz zaatakują :) . 

Nie mniej za wesoło nie jest bo widząc co robi ten błazen Kowalczyk , jak rozmawia nonszalancko z rolnikami nie zwiastuje nic dobrego , ida w zaparte , pewnie maja przydzielone fuchy agronomów w BlackRock :) , tak jak Schreder załatwił sobie stołek u ruskiego tak trójka Telus , bartosik i kowalczyk chcą sie podchlebić USA bo z takim życiorysem zostanie na ukrainie sołtysem . Nie mniej niech pamiętaja ze trybunał stanu ich tam sięgnie jak podpiszą zgodę na zniesienie ceł . Nie zapomnimy . Ja wiem ze idzie nowy ład i wszystko może skończyć się różnie ale pamiętajcie  że szybciej ws sie pozbeda w tym BlackRock niż myślicie tam zaistnieć , nie wasza deska nie wasza półka :) .

Giełda pikuje ale dlatego że tracą kontrakty bo ich nie będzie można zrealizować . Ile jest warta akcja upadającej firmy ? ile jest warta obligacja upadajacego państwa ? Ile jest wart bank bez pieniędzy ?  Ile jest wart czek bez pokrycia ? Ile jest wart kontrakt zbożowy którego nie można zrealizować ?

• 0
Opublikowano

W tym roku pomogły rozmowy i obserwacje co się dzieje. MĄDRZY ludzie wieszczyli taka sytuację już w maju

1 minutę temu, pawelek98 napisał:

Nie kazdemu wyjdzie

Ja ryzko jednak wole rozlożyc

partia towaru co miesiac

Rok temu z rzepakiem to bajka temat wyszedł

• Like 1
  • 0
Opublikowano
32 minuty temu, GRZES1545 napisał:

22 minuty temu, pawelek98 napisał:

Była pszenica po 1500 mało czekamy, dwa tygodnie temu można było 1300 wyrwać na ostatnim wzroście, giełdy zielone ludzie czekają, a zaraz zaczną około 1000 wszyscy rusza ze sprzedaża

No powiedzcie czy polski rolnik nie jest debilem

Zamiast rozkładać ryzyko na cały rok to mam wrażenie że wiekszość forumowiczów liczy na złoty strzał

Coś w rmf wspomnieli że w bachmucie jest 2 razy gorzej niż oficjalne media przekazuja

Wypowiadał sie ukrainski zolnierz dla amerykańskiej prasy

nie rozumiem was ludzie, ci co sprzedali wcześniej albo ostatnio to jak zwykle nagonka, że ci co nie sprzedali to debile bo będzie tylko taniej. Ja powiem tak, nie jednej nagonce uległem w życiu, ale nie były aż takie perfidne jak teraz. na ukrainie jest WOJNA, nikt nie ogłosił pokoju, nikt się nie poddał nikt nie wygrał itp itd. Równie dobrze na dniach putin może przypierdzielić i znowu panika się zrobi i wracamy z cenami, i po co to zlosliwości. Ja jakoś dziwnie jestem przekonany o tym, że to nie koniec ruskiego bestialstwa i prędzej czy później coś się wydarzy.. a, że nie w rocznicę?? Lekko ponad rok temu też nikt nie wierzył w wojnę, i co? Chyba o to chodzi w sztuce wojennej, żeby zaskoczyć przeciwnika? Ruskie nie są takie głupie i bezsilne jak nam go obrazują, nie chcę eskalacji, ale tak będzie. 

• Like 3
  • Thanks 3
  • 0
Opublikowano

Ja od grudnia 2021 byłem przekonany że ruski zaatakuje Ukrainę na pełną skalę. Wszyscy mówili że blefuje i szantażuje. Nie blefował i zaatakował.

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, szzone napisał:

Ja od grudnia 2021 byłem przekonany że ruski zaatakuje Ukrainę na pełną skalę. Wszyscy mówili że blefuje i szantażuje. Nie blefował i zaatakował.

to co będzie teraz, podziel się z nami? 

• 0
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, skywalker89 napisał:

nie rozumiem was ludzie, ci co sprzedali wcześniej albo ostatnio to jak zwykle nagonka, że ci co nie sprzedali to debile bo będzie tylko taniej. 

Kłótnie na tym forum są spowodowane tolerowaniem matołów bez ziemi, których jedyną rolą tutaj jest jątrzenie i dzielenie rolników. Prym wiedzie towarzysz mds212 pseudonim "brudny mauzer", gdzie tata zbiera 14 ton mokrej kukurydzy, 8 ton pszenicy, 4 tony rzepaku i 70 ton buraków, i nie stać go na zbiornik dwupłaszczowy. Takie są tutaj elity i nic na to nie poradzisz.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 7
  • Thanks 3
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.