Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

zrozumcie rolnicy nikogo nie obchodzą, musiałoby zabraknąć chleba żeby ludzie zrozumieli

każdy rozsądny wie że PKB kraju buduje się na przemyśle nowych technologiach a nie drących wiecznie g....y że im mało rolnikach

👍👍👍👍

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

powolutku do celu , zobacz z jakiego badziewia strartowała chińska gospodarka a dziś telefony to praktycznie oni zdominowali rynek 

tylko skąd oni wzięli tą technologie, zachód im przywiózł i mieli produkować.

nasi inżynierowie jak mają  jakiś fajny z sensem pomysł to zaraz zachodnie firmy przejmują

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Tigon napisał:

Akurat co jak co ale każdy rolnik indywidualny nie firma 500ha+ kupuje to co się da polskie, nie mamy możliwości posiadania tylko polskiego sprzętu bo takowego na rynku nie ma, poza tym rynek maszyn potrafi szybko się zmieniać bo żywotność maszyn akurat do najdłuższych nie należy a zwłaszcza tych nowszych dlatego jak przemysł wyprodukuje Polski dobry sprzęt wystarczy dekada by go zdominować. 

grupa Unia produkuje całkiem niezły sprzęt, co chwila jakiegoś producenta podkupują w Europie - tylko dobry sprzęt kosztuje, a polskiego rolnika stać co najwyżej na wyroby z gównolitu, dlatego kupuje i narzeka

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Tigon napisał:

Akurat co jak co ale każdy rolnik indywidualny nie firma 500ha+ kupuje to co się da polskie, nie mamy możliwości posiadania tylko polskiego sprzętu bo takowego na rynku nie ma, poza tym rynek maszyn potrafi szybko się zmieniać bo żywotność maszyn akurat do najdłuższych nie należy a zwłaszcza tych nowszych dlatego jak przemysł wyprodukuje Polski dobry sprzęt wystarczy dekada by go zdominować. 

dobry polski sprzęt?

suszarnie i silosy ok (sterowanie w suszarniach nie nasze)

przyczepy ok

maszyny uprawowe  ok

opryskiwacze?

kombajny brak?

ciągniki brak?

samochody brak?

siewniki (sterowanie i tak zachodnie)

rozsiewacze nawozów ze zmienną dawka brak?

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Opowiem wam dowcip o tym jaka branża jest najważniejsza 

Pokłóciły sie części ciała który organ jest najważniejszy , każdy głosi swoje racje : mózg mówi -ja jestem najważniejszy bo wszystkim zarządzam , serce -nie to ja bo wszystko napedzam ,żołądek - bo ja daje substancje odżywcze , ręce - nie bo my wykonujemy wiekszość prac, nogi - to my jesteśmy podstawa wszystkiego itd. nagle d...a mówi że jest najważniejsza , wszyscy oburzeni że d... a g...o robi a jeszcze tak sie stawia , i nastał strajk w całym organizmie , dzień /dwa /trzy  cały organizm zieleniał ,zbladł aż wszystkie organy zgodnie orzekły - Zgoda .d...a jest najważniejsza  niech juz więcej nie strajkuje a zacznie funkcjonować :) 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jahooo napisał:

grupa Unia produkuje całkiem niezły sprzęt, co chwila jakiegoś producenta podkupują w Europie - tylko dobry sprzęt kosztuje, a polskiego rolnika stać co najwyżej na wyroby z gównolitu, dlatego kupuje i narzeka

ale czy to jest sprzęt zaawansowany technologicznie

ile talerzówek muszą sprzedać np za jedną tokarkę cnc

a jeszcze do tej talerzówki talerze z Włoch trzeba założyć bo u nas takich nie wyprodukują

Edytowane przez pawelek98
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, jarecki napisał:

krab nie jest polski a zakupiony patent i udoskonalony

akurat krab to polska licencja i własność i na tym by szło zarabiać, to od koreańczykow będzie tylko montownia

• 0
Opublikowano

a i jeszcze jedno mam agregat bezorkowy czarny znanej polskiej firmy, zużyły się dłuta w sezonie jesiennym dziwonię na firmę a oni że tylko 5 mają, bo Bednary bo brakuje bo nie zamówili  

zamówiłem w zachodniej firmie na drugi dzień były

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, pawelek98 napisał:

a i jeszcze jedno mam agregat bezorkowy czarny znanej polskiej firmy, zużyły się dłuta w sezonie jesiennym dziwonię na firmę a oni że tylko 5 mają, bo Bednary bo brakuje bo nie zamówili  

zamówiłem w zachodniej firmie na drugi dzień były

To akurat żaden wyznacznik, w dużych zachodnich fabrykach też był czas że brakowało części zamiennych. Temat znam od drugiej strony. 

Edytowane przez szymon09875
  • 0
Opublikowano (edytowane)

agro tom, 500 ha zrobione,  pręty w sprężynach na kamieniach pękają i ich dłuta szybko się zużywają, przeszedłem na węglik spiekany to zobaczymy

u mnie bardzo dużo kamieni ,  tak więc na razie w miarę,  

jeszcze myślę o front tanku z agromaszu do niego, żeby fosfor pod łapę dawać

Edytowane przez pawelek98
  • 0
Opublikowano (edytowane)

polak naiwny jak wybuchła wojna wielu oferowało dach nad głowa teraz po roku mają problem bo często te osoby nie maja najmniejszej chęci pójść na swoje a państwo nawet nie ma zamiaru tykać tego tematu, a jak trzeba było zwalniać kamienice w warszawie 10 lat temu to wywalali jak leci. 

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, Damianek20 napisał:

Nasza kasa już poszła. Doją nas od początku tej śmiesznej wojny i tam pchają ale co zrobić jak większość zadowolona z tego faktu 🙆 w imię nowej zasady nie będziesz miał nic to będziesz

Takich Daunmianków jak Ty, powinni przymusowo wcielać do armii i wysyłać na front, cobyście mogli na własnej skórze śmieszność tej wojny odczuć.

• Like 4
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, pawelek98 napisał:

po co jeszcze sportowców mieszać do cen zboża 

zrozumcie rolnicy nikogo nie obchodzą, musiałoby zabraknąć chleba żeby ludzie zrozumieli

każdy rozsądny wie że PKB kraju buduje się na przemyśle nowych technologiach a nie drących wiecznie g....y że im mało rolnikach

Chodzi o to że nie potrzeba jest tylu rolników,  zamiast 100 którzy bedą mieć 100 ha, ma być jeden który będzie mieć 100 ha, jest to bardziej opłacalne ekonomiczne, i już od dawna jest taki plan wdrażany z roku na rok i to im sie udaje, taki co ma 30-50 ha jest nie ekonomiczny, ilu ludzi potrzeba aby całą papirologię ogarnąć

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

agro tom, 500 ha zrobione,  pręty w sprężynach na kamieniach pękają i ich dłuta szybko się zużywają, przeszedłem na węglik spiekany to zobaczymy

u mnie bardzo dużo kamieni ,  tak więc na razie w miarę,  

jeszcze myślę o front tanku z agromaszu do niego, żeby fosfor pod łapę dawać

Jak kamieni dużo to węglik odpadnie

41 minut temu, Mikua napisał:

Chodzi o to że nie potrzeba jest tylu rolników,  zamiast 100 którzy bedą mieć 100 ha, ma być jeden który będzie mieć 100 ha, jest to bardziej opłacalne ekonomiczne, i już od dawna jest taki plan wdrażany z roku na rok i to im sie udaje, taki co ma 30-50 ha jest nie ekonomiczny, ilu ludzi potrzeba aby całą papirologię ogarnąć

Mając 100 ha sam papierologi nie opanujesz, nie przesadzaj 50 ha nie wyżyjesz

• 0
Opublikowano

wy  w polsce wschodniej nawet na pszenicy nie umiecie zarobic ,wiec nic dziwnego ze nikt rozsadny zadnej fabryki nie postawi..az dziw ze taki pronar sie jeszcze uchowal 😂

sto razy powtarzam jesli -mieszkasz tam gdzie nic nie ma, to nie mysl ze gdzie indziej tez nic nie ma..

skad wy macie wiedziec gdzie produkuja samochody, silniki , urzadzenia przemyslowe jesli dzieli was setki kilometrow od tych miejsc  w polsce .

• Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Czemu tu cen nikt nie pisze?

Edytowane przez Pafnucy12
  • 0
Opublikowano

to pochwal się technologią z Polski A

na pewno powali mnie na kolana, tylko taką polskie projektowanie + wykonanie + światowy rynek

bo u nas w Polsce C to faktycznie nic nie ma ale te barany z polski A jakoś chętnie jadą świeżym powietrzem pooddychać

gdybyśmy my mieli 1/3 przemysłu takiego jak Niemcy ale nie mamy, i trzeba się z tym pogodzić bo to też wina rozbiorów i zaborów

ale teraz w tym temacie też nie lepiej 

• Like 2
  • 0
Opublikowano

oprócz tego że sie coś stworzy musi być potencjalny klient , reklama i wmówic ludziom że tego potrzebują🤣  , jest fajny polski samochód Arinera Husaria , niestety przez brak zainteresowania firma sie zamkneła , a szkoda

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

Takich Daunmianków jak Ty, powinni przymusowo wcielać do armii i wysyłać na front, cobyście mogli na własnej skórze śmieszność tej wojny odczuć.

Powiesz mi z jakiego rejonu jesteś ? 

Bo ja lubelskie i ostatnio trochę mam przyjemność pojeździć po kraju i widzę co się dzieje na drodze. Ludziom pióra mózgi że tam trwa taka wojna cała Ukraina walczy itp. to czemu na kilka zadanych pytań raptem wszyscy milkną ? 

1. Skoro kraj jest w takiej wojnie jak podają to pytam się skąd biorą się ukraincy młode zdrowe chłopy które sobie jeżdżą w tą i z powrotem np. trasa 74 i 17 ? Wojna to mobilizacja i wszyscy na front bo trzeba wygrać chyba nie ? 

2. Arsenu Jaceniuk premier UA wspiera ukraińskich nazistów, kiedyś nawet ktoś wstawił tu artykuł jak w 97 r młodzież ukraińska depcze przy obchodach polską flagę . 

3. Okłamali nas z zasiewami , większość z tu obecnych twierdziła że rusek spali zasiewy my nie powachamy nawet tego zboża a okazuje się że jest go u nas tyle że może być niedługo problem ze sprzedażą nowego. A przecież miało nie być jarych zasiewów to chyba tam np qq czy słonecznik sieją na wiosnę. I tu popatrz filmiki jak sami ujeaincy wstawiali je tam gdzie trwała wojna. 

To że jest wojna to jest i ona jest na rękę odpowiednim ludziom którzy chcą jej. 

Czemu nie mówi się że Azow można ich przyrównać do terrorystów neonazistów a zrobili z nich bohaterow . Nie mówi się o tym że ukraincy wyrzynali ruskich na Krymie w 14 r . 

4. Piorą nam mózgi ta wojna tak samo jak cowidem i szczepionkami. Też wszyscy się kłócili i co wyszło nic. Przyszli Ukraińcy i raptem nie trzeba się już szczepić. 

5. Po co ciągnąć do kraju ogarniętego wojna nowe samochody osobowe i sprzęt rolniczy ? Jak u nas była wojna to widziałeś w książkach żebyśmy tak jeździli i się bawili ? 

Ta wojna na drugie dno. Syn bajdena zarabiał na Ukrainie 50 tys $ za nic bo na niczym się nie zna i to przyznał i tyle samo staremu płacił za wynajem mieszkania a stary dał w zamian kasę publiczna i kazał zwolnić prokuratora który zajmował się ta sprawą . 

6. Popatrz co robią z nasza gospodarka teraz, dla ukraincow wszystko i od nich wszystko a ciebie głębia coraz gorszymi przepisami. Może jak oddasz za parę groszy zboże i resztę swoich produktów to trochę ogarniesz się no chyba że za wszelką cenę chcesz pomagać ukrainie to tacy ludzie powinni być opodatkowani i utrzymywać ich. Bo ja mam własną rodzinę i nie chce być okradany z mojej pracy żeby im dawać. Bo nam nikt nic nie da nigdy zapamiętaj gdyby była wojna. Poszli byśmy na front i tyle, tylko ciekawe z czym skoro tutaj nie potrafimy nawet wywalczyć o swój interes. 

w czwartek umowa po 1200 podlaskie

W lubelskim nawet tego nie ma

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.