Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, jacus napisał:

pier**licie hipolicie- ja nie mam kupionego a kase mam na calosc od reki i jeszcze na waciki zostanie.. 😂

To pewnie taka sama prawda jak ta, że kupiłeś na cały sezon węgiel po 960, a w rzeczywistości palisz w piecyku owsem i kukurydzą🤣 poza tym, rozmowa dotyczyła ilości całosamochodowych, a nie workowcôw, czy w najlepszym razie paleciarzy😂 u mnie nie ma Jacuś gospodarstw 5,8, czy 15 hektarowych, jeno głównie 100, 150, czy koło tysiąca. 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

a ile wynosi podatek od zestawu ze 30 tys na rok ?  Naczepa zbożówka jest specyficzna , da się nią przewiesc np . dodatkowo wapno rolnicze ale piasek np to już ciężko , do tego jak gospodarstwo 100 ha to raczej w sezonie ciężko o czas na przewozy dodatkowe a kierowca to 10 tys miesiecznie  . Łukasz , ten ciągnik ma spełniać minimum euro 5 to jest mniejsza opłata za drogi 

Oj te twoje wyliczenia strasznie odbiegają od rzeczywistości 

• 0
Opublikowano (edytowane)

za 10 tys brutto jezdzą chlopaki na wywrotkach , okolo 5 tys netto  nie którzy mają a ile podatek od samochodu nie wiem dlatego jest znak zapytania 

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
15 minut temu, MariuszDe napisał:

Świetokrzyskie pszenica 1100,pszenzyto-1000,rzepak-2600,proso 1600 wszystko ceny brutto jedynie proso trzyma od żniw cenę i rzepak trochę podskoczył bo ostatnio był już 2400.

Kto płaci 2600 za rzepak? 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, dlugin napisał:

Tak  duże ,trzeba mieć 18 lat skończone 

To akurat mam bo myślę zetor major albo case farmall 95. Młody roknik wzięty i kasa na koncie juz jest

1 godzinę temu, Zigi94 napisał:

modernizacja już się skończyła

Ale maja otworzyć chyba nabor w tym roku

• 0
Opublikowano

Mylisz się 

49 minut temu, karolr2 napisał:

Może byś pomyślał że pieniądze można inaczej zainwestować jak kupno nawozu lub trzymanie w banku co da dużo lepsza stopę zwrotu.  Jesli tego nie rozumiesz Brawo ty 

Jeśli możesz zainwestować środki na dłuższy czas, ja nie mogę bo nie wiem kiedy ktoś zechce sprzedać ziemie , więc zostaje lokata 

• 0
Opublikowano

będzie

i inne cuda też będą o których jeszcze nie wiemy

trzeba być przygotowanym na wszystko bo będą nam robić czego nam jeszcze nie porobili a nam obiecali i będą robić czego nie obiecali i wszystko nam będą robić   !

• 0
Opublikowano

Czego się Ci idioci z rządu nie dotknął zamieniają w gówno .Trzeba przyznać że fachowców w tej ekipie co nie miara od ministra edukacji czarnka, m.zdrowia szumińskiego na niedorozwiniętym Heniu kończąc.

• Thanks 3
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, Wicherek napisał:

będzie

trzeba być przygotowanym na wszystko bo będą nam robić czego nam jeszcze nie porobili a nam obiecali i będą robić czego nie obiecali i wszystko nam będą robić   !

Chwali ci się to ze strajkujesz i walczysz o polskie rolnictwo ale nadal gadasz bzdury jak mało który . Ciekawe czy wiesio Gryn będzie na twoich plecach na posła startował ? Jak myślisz? 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Osobiście nie znam człowieka , to co mogę powiedzieć, ale gdym ja miał takie duże gosp. jak on to bym sobie głupotami głowy nie zawracał   , na posłów startują same nieudaczniki które sobie w życiu nie potrafią poradzić 

• Like 2
  • Thanks 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Czy ja wiem czy tacy sami nieudacznicy ? Bardziej nieudacznikami można nazwać ich wyborców  którzy nie widzą że jeden jołop z drugim nic jako przedsiębiorca nie osiągnął , podatku nie na płacił i od 30/40 lat na koszt państwa żyje .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
33 minuty temu, Wicherek napisał:

będzie

Wszyscy twierdzą że nie będzie , tylko TY tak twierdzisz , jeśli nie będzie to  zamilkmij na pół roku OK, zgadzasz się na taki układ

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, SamaPrawda napisał:

Lepszym pomysłem ciągnik z szybką skrzynią plus naczepa, mniejsze koszty i bardziej wykorzystany sprzęt

5 godzin temu, SamaPrawda napisał:

Ale patrząc już konkretnie na zakup ciężarówki to wolał bym chyba kupić hakowca, coś jak ma rolnik łukasz na yt. Jedną cieżarówką wszystko przewieziesz, dwa kontenery, jeden się ładuje drugi jedzie z towarem, maszyny czy inne tego typu rzeczy też przewieziesz.

5 godzin temu, marek1977 napisał:

I najważniejsze,brak tachografu.

Tylko że takim ciągnikiem nie wjedziesz na autostrady , czy drogi szybkiego ruchu , 

5 godzin temu, jarecki napisał:

a ile wynosi podatek od zestawu ze 30 tys na rok ?  Naczepa zbożówka jest specyficzna , da się nią przewiesc np . dodatkowo wapno rolnicze ale piasek np to już ciężko , do tego jak gospodarstwo 100 ha to raczej w sezonie ciężko o czas na przewozy dodatkowe a kierowca to 10 tys miesiecznie  . Łukasz , ten ciągnik ma spełniać minimum euro 5 to jest mniejsza opłata za drogi 

Jak się zarejestruje jako użytek własny , to opłaty nie są duże 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

29 minut temu, miwigos napisał:

Wszyscy twierdzą że nie będzie , tylko TY tak twierdzisz , jeśli nie będzie to  zamilkmij na pół roku OK, zgadzasz się na taki układ

Weź to na chłopski rozum , są tacy co dzisiaj mają kontrakty z Elewarem  po 1500 netto , czy Henio też im da dopłaty 250 zł  ? czy Ty masz Henia za kompletnego durnia ?

Jacy wszyscy twierdzą  ? czy ktoś zadał publicznie pytanie ministrowi a on odpowiedział  ?

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/igc-mniejsza-swiatowa-prognoza-produkcji-zboz-ogolem-w-sezonie-2022-2023,128468.html

Edytowane przez Wicherek
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Weź to na chłopski rozum , są tacy co dzisiaj mają kontrakty z Elewarem  po 1500 netto , czy Henio też im da dopłaty 250 zł  ? czy Ty masz Henia za kompletnego durnia ?

Jacy wszyscy twierdzą  ? czy ktoś zadał publicznie pytanie ministrowi a on odpowiedział  ?

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/igc-mniejsza-swiatowa-prognoza-produkcji-zboz-ogolem-w-sezonie-2022-2023,128468.html

Jeśli masz racje to czemu żaden portal rolniczy nie pisze o cenie referencyjnej, zresztą w tej 3 grupie województw nie ma tak niskiej ceny 1150, nawet wtej drugiej chyba

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

Jeśli masz racje to czemu żaden portal rolniczy nie pisze o cenie referencyjnej, zresztą w tej 3 grupie województw nie ma tak niskiej ceny 1150, nawet wtej drugiej chyba

U mnie jest obszar 2 , czyli świętokrzyskie , i pszenica jest 1100 brutto ,   co do tych dopłat to jaką sobie wymyśliliście cenę referencyjną ? przecież na zdrowy rozum , jak by takie coś miało być , to po jakiego ciula by dzielili Polskę na strefy ? zrobili by cena referencyjną pszenicy 1200zł brutto dla całego kraju , a max dopłata do tony  300 zł , i ci co sprzedali taniej niż owe 1200 zł dostali by dopłatę do kwoty 1200 , np jak ktoś sprzedał po 900 zł to by dostał dopłaty 300 zł , a jak ktoś sprzedał po 1150 , to by dostał 50 zł do tony , a skoro podzielili kraj na strefy , to nic takiego nie nastąpi , i będzie jak napisano 250- 1 strefa , 200- 2 strefa , i 150 - 3 strefa , niezależnie kto po ile sprzedał , jeśli ktoś miał kontrakt wcześniej  po wysokiej cenie , i fakture ma po 15 grudnia , to chwała jemu , bo tacy nie dość że sprzedali dobrze to jeszcze dostaną dopłatę . Ja sprzedałem po 1350 brutto, a jeszcze jak by się udało tą dopłatę dostać to by wyszło średnio 1500 zł tona , czyli tyle ile u mnie było można dostać max od żniw 

• 0
Opublikowano

Brak ceny referencyjnej faworyzuje ukraińskie  ziarno i pogłębia nasz problem i jak nie zaakceptujecie ceny  1000 i nie zaczniecie sprzedawać to zasypia nas ziarnem na dekadę 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Witam chyba odpuszczę nowy ciagnik i zosrane przy jakimś zetorku 9450 może albo john deere 6400

• 0
Opublikowano

Wojna ,pszenica itd. Ciekawa recenzja sytuacji wokół tego wszystkiego co się dzieje teraz.

https://youtu.be/eyjxFDW4ioc

29 minut temu, jajanek1 napisał:

Brak ceny referencyjnej faworyzuje ukraińskie  ziarno i pogłębia nasz problem i jak nie zaakceptujecie ceny  1000 i nie zaczniecie sprzedawać to zasypia nas ziarnem na dekadę 

Musimy mieć niższe koszty produkcji, inaczej z ukraińską konkurencją nie wygramy.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
51 minut temu, miwigos napisał:

Tu chodzi tylko o ściągnięcie jakościowej pszenicy z rynku i wydanie jak najmniejszej ilości kasy, jak  Słomek ma u siebie na dzisiaj 1300 netto i dostał by 250 to by było 1550 netto a na wschodzie jest 1000  + 250 = 1250  i gdzie tu sprawiedliwość   ?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.