Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

11 partii do rządzenia to się nie uda

Każdy zechce swoje racje. 

Do maja i pisdziec po opozycyjnej władzy

no może nie do maja a trochę dłużej ale zgoda - ten sejm ma największe szanse na skróconą kadencję od... nie wiem; Ekipy rządów tego misiowatego... jak Mu tam było? Olszewski?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Dziś słyszałem że bez problemu wjeżdża do nas śrutowana pszenica bo blokada jest na ziarno pszenicy a śruta to co innego. Ot taki niuans😄

Przecież to już dłuższy czas jedzie🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, galan99 napisał:

Dureń to żeś sam bo nic nie wiesz . 

Temat burak pytasz o takie rzeczy a taki bamber .

kto pyta jak uprawia wiele ha buraka widocznie masz 1 ha i taczką dostarczasz .

Kumple mają po 70 ha i oni mają pytać czy będzie dopłata czy nie bo wiedzą . 

Prowadzisz rozmowy czy ci dadzą więcej limitu na miłość boską daj spokój .

Bambrowi nie dają jakoś kumplom dają limity będą mieli po 100 ha .

O czym ty kolego piszesz? Przecież dyskusja jest o tym co bredziłeś

46 minut temu, galan99 napisał:

Była mowa o tych zamiarach już dawno , czas realizacji pozostał wielu się śmiało z tego jak to mięsa nie będzie . A no kur...a nie będzie .

A tak przez ciekawość  - o co tak dziwnego pytałem w temacie o buraku i kiedy?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Ulman napisał:

O czym ty kolego piszesz? Przecież dyskusja jest o tym co bredziłeś

No napisał ci żeś ciul nie gospodarz :P zima wiosna lato jesień, od rana do wieczora na forum i agitacja za Tuskiem.   xD

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1
Opublikowano

co by nie mowic, za ostatnich rzadzacych gospodarka zlapala troche rozpedu. samo 500 plus to praktycznie zwrot podatku,niestety nie proporcjonalny, bardziej socjalny. wtoczyli pieniadze, likwidacja podatku tez by to zrobila, ale proporcjonalnie. nie licze bezrobotnych bo jest ich moze 3 %. wielka wada wszystkich rzadzacych jest zakladanie kajdan drobnym przedsiebiorstwą. nawet nie chodzi o podnoszenie skladek, bo to jest zwykla pazernosc. problemem sa przepisy, ktore dusza pojedynczych mikroprzedsiebiorcow. w tym chorym ustroju, nie ma różnicy czy masz kiosk z papierosami, czy prowadzisz firme zatrudniajaca 1000 osob. niby pis odstapil od skladania pit w skarbowce, ale nalozyl mnostwo dodatkowych plików do rozliczenia comiesiecznego. dla ludzi pracujacych zrobil lzej, ale dla mikroprzedsiebiorcow dolozyl wiele obwarowan. tlumaczyli ciagle, ze dla uszczelnienia systemu podatkowego, że to ma ograniczyc przekrety tych duzych. realnie cisneli tych malych. przyklad, na paragony kazali nabijac NIP, by mozna go bylo zaksiegowac. faktycznie, taki np volksvagen zbieral paragony pod kasa w biedronce, by je pozniej zaksiegowac heheehe. takich bredni bylo wiecej. wywalili skladke z odliczen, potem szybko obnizyli podatek bo ludzie sie wk...li. po co majstrowali przy tym? wystarczylo podniest kwote wolna od podatku. niestety poprzednicy nie byli lepsi. wedlug PO, sprawdzenie legalnosci faktury nalezala do ciebie, nie dla panstwa. jesli ktos. ci podlozyl lewa fakture ponosil kare przedsiebiorca ksiegujacy. o dziwo pis to zmienil, teraz sprawdza to system, zanim zaksieguje. wydaje mi sie, ze poprzednicy mocno czychali na blad, by cie ukarac, obecni nakladaja tyle obostrzen, ze czasem kur....cy idzie dostac. taki ten nasz grajdolek!🤕

• Haha 1
Opublikowano

ledwo pieczone zjadlem u szagra a tu pis-owskie pieski zaczely ujadac  😂

takie co najwyzej moga nam nogawki obejszczac bo nawet grysc nie umieja 😂

4 godziny temu, dsbh napisał:

Żeby znaleźć w miarę sensowną pracę u mnie bez układów, trzeba zrobić 40 - 60 km. Chyba, że doły kopać na czarno to dużo bliżej.

I poco mam oglądać telewizję jak wchodzę na AF i mam streszczenie co gdzie kto powiedział 😛.

na czarno w pis-owskim panstwie sie pracuje ??? niemozliwe.. jaka ciemnota sie na to godzi-chyba alkoholicy i alimenciarze..

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Te temu Donald przeciw rolnikom

Bo to kaczor Donald nie pozwoli na kaczki polować

https://tvrepublika.pl/Grupa-Tuska-chce-zniszczyc-polskie-rolnictwo-Mieso-beda-jesc-tylko-bardzo-bogaci,151925.html

jeszcze moi dziadkowie mieso jedli pare razy w roku..

paredziesiat lat zmiany klimatu i miesa nie bedzie..

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał:

No napisał ci żeś ciul nie gospodarz :P zima wiosna lato jesień, od rana do wieczora na forum.   xD

To się nazywa dobra organizacja pracy i wydajność. Ja w 1,5 godziny opryskam 20ha , dziennie zaorzę 12, zasieję 15 ha a np 50 ha pszenicy posypie azotem w 3,5 - 4 godziny. Naucz się tak pracować to też będziesz miał czas

Opublikowano (edytowane)

Już pisałem nie raz to co zrobią to dopiero będzie widać za jakiś czas, ale to co już zostało zrobione przez kaczora to już widać i będzie jeszcze długo widoczne ;) nie może być czegoś takiego aby tylko jedna partia była u władzy i robiła co jej się podoba przepychając ustawy po nocach, upolitycznienie kościoła, wojska... co w kampanii wyborczej wojsko robiło i na wielką promocję orlenu co im paliwa zbrakło jeszcze po nocach wojskową cysterna dowozili... Nie patrze na to wszystko tylko okiem rolnika :) nauczyli ludzi socjalu wyglądać i dawać komu popadnie przykłądowo takiemu menelstwu najlepiej narobią dzieci dostają kasę to po co do roboty iść, kase mają a takie dzieci jak biegały głodne pod blokiem to dalej biegają bo rodzicom musi wystarczyć na swoje wydatki :ph34r: nie mowa aby zabrać ale uszczelnić system...

Edytowane przez Roki212
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Desperado napisał:

Baju baju będziesz w raju. O której by tu nie zajrzał to ty tu agitujesz chłopie.

Jak dorośniesz to zrozumiesz że nie trzeba się narobić żeby 😆 było zrobione

Edytowane przez Ulman
  • Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Roki212 napisał:

Już pisałem nie raz to co zrobią to dopiero będzie widać, ale to co już zostało zrobione przez kaczora to już widać i będzie jeszcze długo widoczne ;) nie może być czegoś takiego aby tylko jedna partia była u władzy i robiła co jej się podoba przepychając ustawy po nocach, upolitycznienie kościoła, wojska co w kampanii wyborczej wojsko robiło i na wielką promocję orlenu co im paliwa zbrakło jeszcze po nocach wojskową cysterna dowozili... Nie patrze na to wszystko okiem rolnika :)

Ok, nie mówię że jedna partia ma mieć monopol na władzę, tylko że te które teraz weszły, to już były i dobrze pamiętamy co robiły.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, dysydent napisał:

no może nie do maja a trochę dłużej ale zgoda - ten sejm ma największe szanse na skróconą kadencję od... nie wiem; Ekipy rządów tego misiowatego... jak Mu tam było? Olszewski?

Oooo...Panie ,gabinet Olszewskiego rozwalił Wałęsa z Tuskiem bo Macierewicz chciał ujawnić teczki agenów którym był między innymi Wałęsa .Ponadto Olszewski sprzeciwił się oddaniu byłych poradzieckich baz wojskowych w prywatne ( polsko- rosyjskie ręce ) czym naraził się Wałęsie. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Ulman napisał:

To się nazywa dobra organizacja pracy i wydajność. Ja w 1,5 godziny opryskam 20ha , dziennie zaorzę 12, zasieję 15 ha a np 50 ha pszenicy posypie azotem w 3,5 - 4 godziny. Naucz się tak pracować to też będziesz miał czas

A ja dziś wykopałem 100 ton marchwi i zj***ł mi się jeden kombajn. Tyż trza umić.

Edytowane przez mirro
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

a ja zjadlem pol marchewki , a ciagnik i auto dawno sie zjebaly i czekaja na mechanika..

sprzedalem 1 bal slomy,12 siana ,50 kg ziemniakow. 150 kg szenicy.

Edytowane przez jacus
Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał:

Nie próbuj smrodzie mówić co ma robić wojewodzie.  :P

Jakbyś słuchał a nie kierował się logiką chłopka to byś pojął że takie wydajności musza stać się normą. To już nie te czasy żeby wysiewać nawóz na "metry" i smrodzenie się opryskiwaczem 600l. Dziwnym trafem najwięksi gamonie są zawsze najbardziej zapracowani😂 @mirro ma jeszcze więcej roboty co nie przeszkadza mu mieć równie dużo czasu. Poproś go to może cie przeszkoli z organizacji pracy

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Kolejny kierunek rolnictwa zagrożony 🤦‍♂️

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/okopowe/ukrainski-ziemniak-w-niskich-cenach-konkurencyjny-dla-polskiego-jakie-ceny-ziemniaka-na-rynkach,137399.html

10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Czyli nie wiesz, tylko gadasz żeby gadać ... 

Na razie to Kaczaffi okrada mnie najwyższą inflacją w ciągu ostatnich 25 lat, a za Donka była najniższa -0,9% ... 

Za Donka było  by lepiej, oj tak😆

Jest Hiszpański, Grecki, Holenderski, Egipski to co dziwnego w Ukraińskim?

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Ok, nie mówię że jedna partia ma mieć monopol na władzę, tylko że te które teraz weszły, to już były i dobrze pamiętamy co robiły.

No ja tak samo nie jestem ani za jednymi ani za drugimi bo nie było na kogo głosować właśnie. Ale niestety patrzac ogólnie to co oni teraz robili (policja i wojsko na posyłki zamykanie miasta bo tygodnice, miesięcznice, rocznice itd...) to już wolę dać szansę innym wiadomo że dobrze nie będzie kto by nie był u władzy bo jak tu ma być przy takim deficycie skąd mają być te pieniądze... a jak będzie zobaczymy tylko głupiec nie zmienia zdania 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Jakbyś słuchał a nie kierował się logiką chłopka to byś pojął że takie wydajności musza stać się normą. To już nie te czasy żeby wysiewać nawóz na "metry" i smrodzenie się opryskiwaczem 600l. Dziwnym trafem najwięksi gamonie są zawsze najbardziej zapracowani😂 @mirro ma jeszcze więcej roboty co nie przeszkadza mu mieć równie dużo czasu. Poproś go to może cie przeszkoli z organizacji pracy

Ty przeszkol tą swoją zrytą makówkę polityką.   :P

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Leszy napisał:

A co osiągnął tak naprawdę sejm aktualnej kadencji?  Jakieś sensowne reformy były? Też się tylko żarli i ustanawiali ustawy które potem sami zmieniali na okrągło. 

na samym początku wprowadzili w życie refundację częściową zdzierstwa fiskalnego do jakiego naśladowanie ujni doprowadziło jeszcze za czasów POprzedników. Co prawda jeszcze ekipa PO/PSL kombinowała jak poprawić sytuację dzieci a to przez odpisy podatkowe a to już nie pamiętam co ale jako politycy czyli z natury partacze nie potrafili tamci skutecznie poprawić sytuacji materialnego statusu dzieci gdy ich rodziców rabowano i nadal się rabuje wręcz zniewalającymi haraczami fiskalnymi to emeryci mieli swoje emerytury, budżetówka darmozjadów urzędniczych.. wiadomo, wszelkie mundurówki i co silniejsze kasty zawodowe iście wielkopańskie zywileje a jedyną bezbronną klasą społeczną stały się dzieci i już sławetne - "w Polsce nędza ma twarz dziecka" dopiero PiS wręcz prymitywnym tym "pińcetplusetm" ten węzeł nadciął dając ochłap z haraczu jakim państwo obywateli podatkami obciąża wręcz do pełnego zniewolenia gospodarczego, ten minimalny ochłap który uchronił i państwo przed rozluźnieniem haraczu a dzieciom pozwolił wreszcie mieć jakieś swoje udziały w coraz powszechniejszej redystrybucji możliwości nadprodukcyjnych współczesnej technologii.
Mam ja tu stary dysput z  @Ulmanem na ten temat i choć chciał bym aby to On miał rację w postawie - zero redystrybucji - to jednak obecne czasy na to nie pozwalają i o ile Ulmanową wizję jest w stanie zrealizować średnio wytresowana małpa w rządzie to jednak nie jest to aż tak poste i w większości przypadków politycy nie są zdolni podołać skali wyzwania jak to miało miejsce w przypadku u nas i rządów PO/PSL i PiSu.
Jedyny względnie skuteczny przypadek decyzji na miarę wyzwań współczesności to było owe 500+ w wykonaniu PiSu i tyko temu zawdzięczają swoją drugą kadencję bo POprzednicy i z tym nie byli zdolni sobie poradzić.

Po obecnych wyborach w sumie nie wiele się zmieniło i w dużej części zgadzam się z groźbą słuszności przepowiedni Marka Budzisza

kilka minut od linkowanego momentu choć i sam tytuł wystarczy

Zarówno 500+ jak i jeszcze większe zlewicowienie samej PO a teraz konieczność współkoalicji z naturalnymi reprezentantami oferm społecznych i wynaturzeńców jakim jest lewica (choć skrajna prawica też reprezentuje dewiantów i poebów ale innej maści) to już widzimy że Tusk podchwycił owo prowizorium upodmiotowienia redystrybucyjnego i dzieci ale skoro wcześniej nawet tego nie był w stanie wymyślić to tak samo jest nieprzydatny na wyzwania współczesnej cywilizacji jak średniowiecznie ideologiczny PiS

tyle pisania i nawet jeden link a wystarczyło jednym zdaniem - i przed wyborami byliśmy i po nich nadal jesteśmy w "czarnej dup1e" i - co najgorsze - idziemy w niewłaściwym kierunku

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v