Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Gdyby było czego szukać to by się znalazło od razu i z efektami.

Takie to wojsko nie wiedzieli co im wleciało i gdzie szukać 😄. Zwykli cywile znaleźli zamiast wojsko 😄

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Honoru do tego nie mieszaj. Za każdy niezgodny z prawem rozkaz i jego wykonanie, jest prokurator. Nikt nie chce zmarnować se reszty życia. 

jak widać, honor jest mocno "elastyczny" u niektórych

Opublikowano
racyl napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał:

Gdyby było czego szukać to by się znalazło od razu i z efektami.

Takie to wojsko nie wiedzieli co im wleciało i gdzie szukać 😄. Zwykli cywile znaleźli zamiast wojsko 😄

To co wleciało lata tak aby w normalnym trybie ochrony nie było za bardzo widać jak lata.

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Rozwiniesz?

gdyby na dzisiejszy grunt przeszczepić oficera z okresu II RP, to pewnie w ciągu tygodnia palnąłby sobie w łeb, widząc, co się w wojsku obecnie wyprawia

apolityczne wojsko uprawia politykę

Opublikowano
jahooo napisał:

4 minuty temu, DTaras napisał:

Tam też są siodełka.

i miejsca stojące :D

I tak i nie. Ładunek ma być stabilny przy starcie to mus siedzieć...

jahooo napisał:

Rozwiniesz?

gdyby na dzisiejszy grunt przeszczepić oficera z okresu II RP, to pewnie w ciągu tygodnia palnąłby sobie w łeb, widząc, co się w wojsku obecnie wyprawia

I wszystko fajnie, ładny pogrzeb ale syfu nima komu posprzątać. Porąbana tradycja.

Opublikowano

Czyli lata do Izraela i rządowy 120 miejscowy, herkulesy jak i transportowa Casa :) zaraz się okarze że nasze craby poleciały ewakuować ludzi :) . 200 żołnierzy po coś tam wydelegowano . W Polsce intensywne szkolenia na orlikach w Radomiu nawet w nocy . W ruch poszły nawet szybowce :) .W Chełmie nocne cwiczenia śmigłowcami .... ot Polacy zaraz będą latać od bramach od stodoły :) jak zajdzie potrzeba .

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

To co się wojsku wyprawia w znacznym stopniu zależy od cywilnej nad nim kontroli, czyli polityków. Organizacja dowodzenia, jego system ( równiez klepnięty przez polityków) narzuca pewne schematy działania. Ale naszym nie odpowiada to co sami uchwalili i przeszli do sterowania ręcznego z pominięciem pewnych szczebli. To prosty sposób na katastrofę ofiary w ludziach szambo wysokiej klasy.

Żołnierza obowiązuje regulamin, ustawa o słuzbie wojskowej, prawo międzynarodowe. Za to odpowiadasz głowa i jajami. Honor i palnięcie sobie w łeb nie mają nic do tego.

Opublikowano
8 minut temu, DTaras napisał:

I tak i nie. Ładunek ma być stabilny przy starcie to mus siedzieć...

I wszystko fajnie, ładny pogrzeb ale syfu nima komu posprzątać. Porąbana tradycja.

mam trzech braci w wojsku, a ja, gdyby nie zupełny przypadek, byłbym dziś emerytowanym zapewne pilotem "drzwi od stodoły", więc mam pojęcie, co naprawdę dzieje się wewnątrz naszego wojska

Żołnierza obowiązuje regulamin, ustawa o słuzbie wojskowej, prawo międzynarodowe. Za to odpowiadasz głowa i jajami. Honor i palnięcie sobie w łeb nie mają nic do tego.

I znajdź mi takiego, co odmówi udziału w paradzie, bo takie jest zapotrzebowanie polityczne jakiegoś kacyka

ładna teoria, w praktyce nie jest czarno-biało

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jahooo napisał:

I znajdź mi takiego, co odmówi udziału w paradzie, bo takie jest zapotrzebowanie polityczne jakiegoś kacyka

A widzisz to tu tkwi problem. No to posłuchaj.

Uczestnictwo we wszelkiego rodzaju paradach, pogrzebach odbywa się również na podstawie rozkazu przełożonego, Muzulmanin też może wystąpić w składzie kompani honorowej, która uczestniczy w kościele katolickim we mszy świętej. To jest wykonywanie zadania,

Ale problem jest w tym iż polityk nie rozumie, że nie powinien nalegać, wymuszać uczestnictwa wojska w pewnych przedsięwzięciach, a jeśli już to podczas tech powinien trzymać mordę na kłódkę w materii " a za Tuska to by wojska tu nie było".

A tubylcom będzie klarował= " Patrzcie jaki jestem za***isty, dla mnie nawet wojsko tu dzisiaj fikołki robi" - to akurat znam bo nie raz takie fikołki robić musiałem.

Edytowane przez mirro
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

A widzisz to tu tkwi problem. No to posłuchaj.

Uczestnictwo we wszelkiego rodzaju paradach, pogrzebach odbywa się również na podstawie rozkazu przełożonego, Muzulmanin też może wystąpić w składzie kompani honorowej, która uczestniczy w kościele katolickim we mszy świętej. To jest wykonywanie zadania,

Ale problem jest w tym iż polityk nie rozumie, że nie powinien nalegać, wymuszać uczestnictwa wojska w pewnych przedsięwzięciach, a jeśli już to podczas tech powinien trzymać mordę na kłódkę w materii " a za Tuska to by wojska tu nie było".

Z zasady wojsko jest apolityczne, ma chronić obywateli niezależnie od wyznania, wieku, statusu materialnego. i tyle teorii.

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

To co się wojsku wyprawia w znacznym stopniu zależy od cywilnej nad nim kontroli, czyli polityków. Organizacja dowodzenia, jego system ( równiez klepnięty przez polityków) narzuca pewne schematy działania. Ale naszym nie odpowiada to co sami uchwalili i przeszli do sterowania ręcznego z pominięciem pewnych szczebli. To prosty sposób na katastrofę ofiary w ludziach szambo wysokiej klasy.

Jak się ich likwidowało to było najlepiej 🤣

3 godziny temu, hubertuss napisał:

Wojsko jest polityczne jak coś jest nie po myśli pisu. Ale jak trzeba taranować czołgami wozy strażackie czy ciąć helikopterami linie energetyczne na piknikach pisu to wtedy wojsko jest apolityczne.

Jak się nie ma umiejętności prowadzenia  czy latania to się takie wyrządza szkody 🤣

To jest ewidentny brak wyszkolenia i umiejętności

Opublikowano
marks50 napisał:

Czyli lata do Izraela i rządowy 120 miejscowy, herkulesy jak i transportowa Casa :) zaraz się okarze że nasze craby poleciały ewakuować ludzi :) . 200 żołnierzy po coś tam wydelegowano . W Polsce intensywne szkolenia na orlikach w Radomiu nawet w nocy . W ruch poszły nawet szybowce :) .W Chełmie nocne cwiczenia śmigłowcami .... ot Polacy zaraz będą latać od bramach od stodoły :) jak zajdzie potrzeba .

A mamy instruktorów na F16 czy nie mamy? Resztę sobie dopowiedz.

nie napisał:

52 minuty temu, DTaras napisał:

Tam też są siodełka.

a zza sterów jaki widok

Z tego co widziałem to kupa ekranów. Za wysokie progi to noewiem. W sensie niema gdzie sprawdzić czy bym to ogarnął. Ogólnie im wyżej dupa od ziemi tym więcej zabawy a samolot bawiąc uczy. Dałbym radę.

jahooo napisał:

mam trzech braci w wojsku, a ja, gdyby nie zupełny przypadek, byłbym dziś emerytowanym zapewne pilotem "drzwi od stodoły", więc mam pojęcie, co naprawdę dzieje się wewnątrz naszego wojska

Ok. W porządku. Jesteś zajebisty. Tylko co konkretnego masz na myśli?

marks50 napisał:

Ja to się nie znam ale kraby to raczej C17 i to po jednym.

Opublikowano
16 minut temu, DTaras napisał:

A mamy instruktorów na F16 czy nie mamy? Resztę sobie dopowiedz.

Z tego co widziałem to kupa ekranów. Za wysokie progi to noewiem. W sensie niema gdzie sprawdzić czy bym to ogarnął. Ogólnie im wyżej d*pa od ziemi tym więcej zabawy a samolot bawiąc uczy. Dałbym radę.

Ok. W porządku. Jesteś za***isty. Tylko co konkretnego masz na myśli?

Tylko tyle, że sytuacja wewnątrz armi nie jest ciekawa, a z wojska więcej ubywa niż przybywa

Zaciąganie ludzi do wojska na siłę nie wróży niczego dobrego, zamiast utrzymywac wyszkolonych zołnierzy, pozwala się im odejść, na to miejsce zaś rekrutuje się nowych, niekoniecznie wartościowych, na zasadzie "sztuka jest sztuka"

Awanse generalskie , wogóle awanse dostają ci, co tylko milczą i się nie sprzeciwiają nikomu. Jakikolwiek głos rozsądku oznacza ostracyzm i e efekcie odejście z armi.

Sam fakt podległości słuzbowej nie oznacza, że przełożony jest alfą i omegą, a jego decyzje nieomylne i zawsze trafne. Niestety, przyjęto taki styl rekrutacji, że w zasadzie nie ma możliwości zakwestionowac głupich decyzji, bo zazwyczaj są wspierane politycznie przez jeszcze większych kretynów i ignorantów.

Ludzie, którzy mają chociażby trochę inne zdanie, są w najlepszym razie pomijani w awansach. Jakakolwiek krytyka to jakby jawny atak na armię i państwo.

Dla mnie w tej chwili  armia przypomina tę z czasów księcia Konstantego - tresowane żołnierzyki maszerujące pięknie na defiladach i paradach.

Zaprzepaszczono całe doświadczenie wyniesione z Afganistanu czy Iraku , skutecznie usuwając większość ludzi, którzy tam byli.  Ci co przeszli szkolenia w obcych armiach również są "passe" w naszej armi. Bo ona ma być "narodowa", tylko nikt nie wie, co to znaczy.

A mi się kojarzy coraz badziej z "pospolitym ruszeniem" a nie z armią.

Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał:

bzdura jakich mało, przecież za 2 RP wojsko dopiero było umoczone, gdzie był honor twoich oficerów podczas zamachu majowego chociażby, gdyby nie to, że historię piszą zwycięzcy to Piłsudski i jego przydupasy za ten czyn powinni być potraktowany gorzej w pamięci niż Jaruzel za stan wojenny

• Like 1
Opublikowano

poczytaj dobrze  o zamachu majowym - ilu oficerów odebrało sibie z tego powodu życie, ilu odeszło z wojska

tylko niewielka część armi poszła za Piłsudskim, gdyby nie paraliż kolei, zamach by się nie udał

większość armi stała za legalną władzą, więc oskarżanie wojska w zamachu majowym dotyczy tylko niewielkiej jego części, która potem spijała śmietankę aż do wybuchu wojny

Tylko fakt, że legalna władza nie chciała eskalowac konfliktu  uchronił nas przed większą bijatyką, która nie wiadomo jak by się skończyła.

Tu akurat politycy wykazali się większym rozumem niż Piłsudski i jego przydupasy

Opublikowano

Pojawiły sie dzis informacje że duzo broni użytej przez Hamas pochodzi od naszych kolegów zza Buga[ponoć nawet zach produkcji, informacje takie jak na razie podają tylko rosyjskie media], coś może być na rzeczy bo w kilku zachodnich ukraińskich garnizonach jest prowadzone od wiosny śledztwo w temacie trafienia przez ,,Rosjan '' magazynów w których znalezione śladowe ilości szczatków broni która miała sie tam znajdować w pokaźnych ilościach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v