Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że temat polityka to pozwole sobie nakreślic historyczne zależności , Wałęsa mówił ze bedziemy drugą Japonią -gospodarka Japoni spadła z 1 na 3 miejsce i wybuchły elektrownie , Tusk mówił ze będziemy druga Irlandia - kryzys w 2008 wybuchł od Irlandi która zanotowła najwieksze zchamowanie gospodarki w UE . Kaczyński powiedział ze będziemy druga Bawarią i oddtamtej pory niemcy mają coraz wieksze problemy gospodarcze , Porównywano nas do Węgier i ich gospodarki i na poziomie inflacji dajemy radę :) , broniono premier Finlandi gdy zarzucali jej baletowanie po nocach - przerżneła wybory dziś . Było wielkie poparcie Trampa przez Polaków podczas wyborów -przegrał wybory ??? z tego wszystkiego naszła mnie taka "roztkmina " - może zacznijmy popirać ruskich ???? To raz dwa trzy ...... i szlak jasny ich trafi :) 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

kurna przeciez onuca i paru innych ich popieraja i to goraco a nawet niektorzy za darmo ...

zetorki-co ci bronic pojezdzic po polsce ?? sprzedaj bycki, bierz motur  i w droge.. nawet i ze zwierzetami sie da. ja mam co prawda swinie ale dzsiaj mlodzi juz sie krzywili ze poczatek lipca maja zaplanowany na podrozach na wies  w celu zadbania i prosieta- ja jade na wakacje, po sianokosach -przed zniwami 10 dni jakos sie przemecza, 5 dni jedna ,5 druga ..

w szczecinie piekna starowka , szpital w lesie polozony-znany z bylego ordynatora 🤣.

najlepszy byl menel na dworcu- ladnie i kulturalnie chodzilwsrod podroznych i sprzedawal po 5 zl foldery reklamujace miasto- zamiast zebrac czy krasc zarabial-tak powiedzial do jednej z pasazerek, wiem ze dostal je za darmo z informacji turystycznej ale mu dalem 10.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jacus napisał:

zetorki-co ci bronic pojezdzic po polsce ??

a Cie zaskoczę... byłem... no ale dawno...

a motorem, a owszem se pojeżdżę troche..

ha... nawet krzywy las widziałem...koło szczecina..

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
19 minut temu, Pafnucy12 napisał:

no jednak mniejszość większością nie jest.

no ale tłumaczenie dobre...

Nic nadzwyczajnego . W populacji ludzkiej zawsze większość jest głupia i kropka.  Ważne jest aby w wyborach jak najmniej z tej większości zagłosowało i może po wyborach ta głupia wiekszość będzie reprezentowana przez sejmową mniejszość. 

Opublikowano

wywiad z mentzenem :D 

Kolejna ustawa: postulował pan, by sądy orzekały mniej wyroków "w zawieszeniu", a więcej kar bezwzględnego pozbawienia wolności. Dlaczego?

Nie jestem karnistą. Nie jestem przygotowany w tym temacie.

Ale ja pytam o pańskie pomysły. Pan prezentował te ustawy, całość nazwał "ustawami Mentzena". Pytam o pańską działalność.

Ale to rzeczy sprzed czterech lat. Wielu z nich nie pamiętam. To zresztą dziś bez znaczenia. 

Spróbujmy inaczej: polskie sądy w sprawach karnych orzekają zbyt łagodnie, zbyt surowo czy w sam raz?

Nie mam poglądu na ten temat. Jest to część rzeczywistości, którą się nie interesuję.

Idziemy dalej: zaproponował pan likwidację szkół, w których jest niewielu uczniów.

Zupełnie nie wiem, o co chodzi.

To przypomnę: projekt przewidywał, że jeśli w danej szkole publicznej jest niewielu uczniów, szkoła zostanie zamknięta, a uczniowie przeniesieni do innej, możliwie najbliższej szkoły.

Nie mam zdania na ten temat.

Myślałem, że będzie pan gorliwiej bronił 100 ustaw Mentzena. Podkreśla pan, że nie ze wszystkimi pomysłami, które pan firmował, się zgadza. Czy gdy pan się już znajdzie w Sejmie, będzie pan głosował wyłącznie za tym, z czym będzie się pan osobiście zgadzał?

To doskonałe pytanie, na które nie znam odpowiedzi. W praktyce zaś często może dochodzić do sytuacji, w której 99 proc. projektu ustawy jest dobre, a 1 proc. jest zły.

Prawo i Sprawiedliwość w tym się wyspecjalizowało, we wrzucaniu złych poprawek do dobrych ustaw. I nie wiem, co w takiej sytuacji należy zrobić. Przykładowo mamy nowelizację kodeksu, która jest potrzebna. A ktoś tam wrzuca lex Kaczyński. Zagłosować wtedy za, przeciw, wstrzymać się?

Naprawdę nie wiem.

a ustawy mentzena nie są mentzena i zniknęły, przepadły 

3 godziny temu, Ulman napisał:

Oni nie są w stanie przewidzieć konsekwencji własnych decyzji na kilka miesięcy naprzód.  Jak można popierać takich idiotów? 

już dawno żaden polityk tak się nie pogrążył; lepiej niech już korwina i brauna do mediów puszczają :D 

widziałem kiedyś rozmowę z mentzenem w kanale sportowym i od razu dało się zauważyć, że to oślizły typ; konfederacja lepiej by wyszła gdyby przewodniczącym był winnicki albo bosak

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Roman4321 napisał:

trzeba se radzić bez nich

Ciekawe jak ?,

ropa 7zł, choć baryłka tańsza niż za tuska a do orlenu kontrola nie może wejść, podatków, marż dołożone do paliwa a ludziom się wciska kit że i tak mają tanio w europie

gaz tańszy niż przed wybuchem wojny na ukrainie a ludzie muszą płacić więcej za niego, nawozy wieloskładnikowe po 4,5 tys, azotowe też drogie

ludzi zapędzono do pomocy społecznej

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, galan99 napisał:

czemu tylko Polak jest na jednym stanowisku i do tego rolniczym .

Bo tam najważniejszy jest średni szczebel urzędniczy. Ci co faktycznie piszą i czytają kwity wytworzone w Brukseli. Tylko oni wiedzą co zostało wjebane w ustawę i ile z tego upchnęli lobbyści.. Podobny system przyjął PiS w Polsce w czasie procedowania ustaw, tylko jeszcze się nie połapali że ktoś wymyślił już to wcześniej i że właśnie o to mają do Brukseli pretensje.🤣

8 godzin temu, marks50 napisał:

z tego wszystkiego naszła mnie taka "roztkmina " - może zacznijmy popirać ruskich ???? To raz dwa trzy ...... i szlak jasny ich trafi :) 

Rusy już dawno na to wpadli i obłożyli nas sankcjami i nienawiścią.🤣Tak na wszelki wypadek. Ale nic im to nie pomoże, ponieważ przeznaczenie i tak ich dopadnie. Oni też dopuszcają idiotów do władzy,😆

27 minut temu, racyl napisał:

a ludziom się wciska kit że i tak mają tanio w europie

Albo że nie mogą mieć zbyt tanio, bo wykupi Europa. 🤣 I ludzie ze zrozumieniem kiwają głowami. Choć niedawno tłumaczono że trza osłabiać Złotówkę aby było taniej, bo inaczej będziemy zbyt drodzy i eksport siądzie.😂 

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

Kolejna ustawa: postulował pan, by sądy orzekały mniej wyroków "w zawieszeniu", a więcej kar bezwzględnego pozbawienia wolności. Dlaczego?

Ale ja pytam o pańskie pomysły. Pan prezentował te ustawy, całość nazwał "ustawami Mentzena". Pytam o pańską działalność.

Ale to rzeczy sprzed czterech lat. Wielu z nich nie pamiętam. To zresztą dziś bez znaczenia. 

Spróbujmy inaczej: polskie sądy w sprawach karnych orzekają zbyt łagodnie, zbyt surowo czy w sam raz?

Nie mam poglądu na ten temat. Jest to część rzeczywistości, którą się nie interesuję.

Idziemy dalej: zaproponował pan likwidację szkół, w których jest niewielu uczniów.

To przypomnę: projekt przewidywał, że jeśli w danej szkole publicznej jest niewielu uczniów, szkoła zostanie zamknięta, a uczniowie przeniesieni do innej, możliwie najbliższej szkoły.

Myślałem, że będzie pan gorliwiej bronił 100 ustaw Mentzena. Podkreśla pan, że nie ze wszystkimi pomysłami, które pan firmował, się zgadza. Czy gdy pan się już znajdzie w Sejmie, będzie pan głosował wyłącznie za tym, z czym będzie się pan osobiście zgadzał?

To doskonałe pytanie, na które nie znam odpowiedzi. W praktyce zaś często może dochodzić do sytuacji, w której 99 proc. projektu ustawy jest dobre, a 1 proc. jest zły.

Prawo i Sprawiedliwość w tym się wyspecjalizowało, we wrzucaniu złych poprawek do dobrych ustaw. I nie wiem, co w takiej sytuacji należy zrobić. Przykładowo mamy nowelizację kodeksu, która jest potrzebna. A ktoś tam wrzuca lex Kaczyński. Zagłosować wtedy za, przeciw, wstrzymać się?

Naprawdę nie wiem.

a ustawy mentzena nie są mentzena i zniknęły, przepadły 

już dawno żaden polityk tak się nie pogrążył; lepiej niech już korwina i brauna do mediów puszczają :D 

widziałem kiedyś rozmowę z mentzenem w kanale sportowym i od razu dało się zauważyć, że to oślizły typ; konfederacja lepiej by wyszła gdyby przewodniczącym był winnicki albo bosak

Dlaczego wyśmiewasz waszego przyszłego koalicjanta? Przecież jego kompetencje i zdolność do kłamania nie odbiegają od poziomu prezentowanego w pise. 

Ustaliliście który winny zamieszaniu ze zbożem Wojciechowski czy Kowalczyk?

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Ustaliliście który winny zamieszaniu ze zbożem Wojciechowski czy Kowalczyk?

Akurat w ustalaniu winnych są dobrzy. Pod warunkiem że ludzie nie są od nich. Ale zawsze pod ręką jest opozycja.🤣

44 minuty temu, racyl napisał:

ropa 7zł, choć baryłka tańsza niż za tuska a do orlenu kontrola nie może wejść,

Nie wejdzie kontrola jak se aplikacji Vitay nie założy na telefonie.😂

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

Ciekawe jak ?,

ropa 7zł, choć baryłka tańsza niż za tuska a do orlenu kontrola nie może wejść, podatków, marż dołożone do paliwa a ludziom się wciska kit że i tak mają tanio w europie

gaz tańszy niż przed wybuchem wojny na ukrainie a ludzie muszą płacić więcej za niego, nawozy wieloskładnikowe po 4,5 tys, azotowe też drogie

ludzi zapędzono do pomocy społecznej

7 zł lub 6,70 ON i tak stabilnie się trzyma jak teraz baryłka podrożeje . ON podskoczy na 7 zł i dalej jest stabilnie , jakby cena skakała 5,5 do 7 zł to by dopiero było , krzyczeli by taka rozbieżność .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, marks50 napisał:

Jako że temat polityka to pozwole sobie nakreślic historyczne zależności , Wałęsa mówił ze bedziemy drugą Japonią -gospodarka Japoni spadła z 1 na 3 miejsce i wybuchły elektrownie , Tusk mówił ze będziemy druga Irlandia - kryzys w 2008 wybuchł od Irlandi która zanotowła najwieksze zchamowanie gospodarki w UE . Kaczyński powiedział ze będziemy druga Bawarią i oddtamtej pory niemcy mają coraz wieksze problemy gospodarcze , Porównywano nas do Węgier i ich gospodarki i na poziomie inflacji dajemy radę :) , broniono premier Finlandi gdy zarzucali jej baletowanie po nocach - przerżneła wybory dziś . Było wielkie poparcie Trampa przez Polaków podczas wyborów -przegrał wybory ??? z tego wszystkiego naszła mnie taka "roztkmina " - może zacznijmy popirać ruskich ???? To raz dwa trzy ...... i szlak jasny ich trafi :) 

trzeba jeszcze dodać że ..ujnia europejska stabilnie się powiększała najpierw z kilku pizdryków "Benelux-u" plus szkopy i żabojady stworzyły tzw wspólnotę węgla i stali, po przez EWG nikt nawet nie myślał tego tworu opuszczać a gdy tylko Polska weszła ... brexit i końca rozpadu nie widać a to co teraz chce się do tej ujni przyłączyć to najgorszy badziew jaki po kątach pozostał gdy nawet u żabojadów nacjonaliści jawnie głoszą że ten twór opuszczą byle tylko się do władzy dopchali a są tam drugą siłą polityczną
Z resztą z Polski wyszedł śmiertelny cios w RWPG, układ warszawski i blok komunistyczny

jest takie określenie - "jonasz" i już kilka lat temu na tym af to wskazywałem że dopóki Polska nie będzie pomostem między Europą a Azją z jednakowo dobrymi stosunkami z tzw-anymi wschodem i zachodem zawsze jedynym co tę krainę będzie czekać to rola poligonu wojennego na rubieżach dwu cywilizacji gdzie "zachód" to coś więcej niż szkopy czy jankesy a nawet razem wzięci a "wschód" to nie tylko rosja czy Chiny.
Pewnie nie da się stworzyć czegoś pośredniego skoro ponad tysiąc lat nie powstało tak że wysoce jest prawdopodobne że

9 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

...że my Polską być nie możemy...

a przyczyny przekraczają moc sprawczą większych od nawet całej ujni a co mówić o poniżej czterdziestomilionowym narodzie gdy jest to tylko pół procenta populacji planety a i regionalnie Polska leży na styku półmiliardowych populacji i co takie 2,5% może mieć do gadania? to co teaz mmy to i tak gruba nadinterpretacja statystyi i satstyczie długo potrwać nie ma prawa to tym bardziej im bardziej zwrócimy na siebie uwagę. "Pokorne cielę dwie matki ssało" ale to już koniec bo pokazało rogi tylko dużo większym od siebie i to zdecydowanie za wcześnie i na te sławetne "reparacje" i sponsoring Ukrainy przeciw kacapom. a że z kacapami samo wyszło? skutek nie będzie pytał czy przyczyna zawiniona czy nie.

Polska kolejny raz znalazła się w sytuacji z której nie ma dobrych wyjść a czy my winowajców takiego stanu wystrzelamy czy nie to już nie ma żadnego znaczenia

do tego wszystkiego jeszcze śnieżyca zamiast wiosny
no paskudne czasy z której strony nie spojrzy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

7 zł lub 6,70 ON i tak stabilnie się trzyma jak teraz baryłka podrożeje . ON podskoczy na 7 zł i dalej jest stabilnie , jakby cena skakała 5,5 do 7 zł to by dopiero było , krzyczeli by taka rozbieżność .

Z tej stabilności nic nie ma bo cena jest naszpikowana podatkami . Jakby skakała to chociaż ludzie zrobiliby zapasów po 5,5zł trochę

Patrzmy na ile kosztuje baryłka ropy a ile było kiedyś podatków i marż a ile jest teraz

1 godzinę temu, mirro napisał:

Albo że nie mogą mieć zbyt tanio, bo wykupi Europa. 🤣 I ludzie ze zrozumieniem kiwają głowami. Choć niedawno tłumaczono że trza osłabiać Złotówkę aby było taniej, bo inaczej będziemy zbyt drodzy i eksport siądzie.😂 

Nie tak dawno wjeżdżało do nas paliwo bez podatków z Niemiec a pewnie i gdzie indziej też i jakoś niemcom nie zabrakło paliwa i polacy wszystkiego nie wykupili im🤣

Byłoby tańsze to systuacja byłaby odwrotna, większy przerób i więcej podatków w budżecie 🤣.

Drzewo jakoś może bez problemu wyjeżdzać

Oni wiedzą że paliwo każdy musi kupić i łupią polaków ile wlezie

Jeszcze raz powtarzam teraz na pis zagłosują ludzie głupi, uzależnieni od socjalu albo takie pętaki jak roman, galan, mareczek

Edytowane przez racyl
Opublikowano
Roman4321 napisał:

akcja pomocowa zbiera swoje żniwo

tera się obudzili że ceny leżą żboża

ta akcja pomocowa... Toć to nasze własne rodaki to zboże kupują i opylą z zyskiem to w paszy to w mące a jak przyjdzie temat unicefu to bez kombinacji na pomoc humanitarną...

żeby nie było: anim wqwion, anim rozczarowan z tego powodu...

Opublikowano
mirro napisał:

Szukają ludzi starej produkcji. Nie da się długo w wojsku jechać na humanizacji i pedalizacji. 😂

Zapomniałeś dodać: papieryzacji. Czy nie zapomniałeś? Nadal podoficerów się produkuje a wiesz co taki podoficer wart. Jeżeli ten szczebel będzie nauczony brać odpowiedzialność i dostanie możliwość ją wziąć to będzie już coś... Druga sprawa to pojebane zróżnicowanie szacunku. Dlaczego niby szturman ma być postrzegany jako bohater a obsada umocnienia czekająca aż ją rozj..ie artyleria już nie? Od zawsze mnie na to wuj szczela bo z dziury się też wychodzi i często takie szczury były zabierane do grup szturmowych. Te tworzenie elit w perspektywie wspolnej sprawy nie pomaga bo elity wówczas pokazuje bitwa.

Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

Ludzie którzy sobą coś reprezentują zawsze będą w mniejszości. Jedynym wyjściem jest by oni wszyscy poszli głosować a jak najmniej ciemnoty to zrobiło. Nic nie zmieni faktu że w całej populacji głupota dominuje i  większość zawsze będzie głupia. Trzeba minimalizować to ryzyko jak tylko można.

11 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

no a jak by inni wygrali?

11 godzin temu, Ulman napisał:

Bez różnicy - idiota to idiota.

@Ulman czy tylko ja widzę, że sobie sam zaprzeczasz ?

10 godzin temu, marks50 napisał:

Akurat nasze społeczeństwo powiedzmy chwaliło Finlandię, że ma takiego premiera innego niż my, nijakiego a tu proszę Finlandia miała jednak inne zdanie.

7 godzin temu, nie napisał:

Muszę sobie pooglądać tego Mentzena bo jednak Winnicki czy Bosak tak łatwo się nie dali zagiąć.

34 minuty temu, racyl napisał:

Jeszcze raz powtarzam teraz na pis zagłosują ludzie głupi, uzależnieni od socjalu albo takie pętaki jak roman, galan, mareczek

Czyli ankieterzy dzwonią lub szukają po parkach meneli zadając pytanie na kogo pan zagłosuje i dlaczego to będzie Pis 😛 ? Tak można z Twojej odpowiedzi to wywnioskować bo jednak co by nie mówić to Pis poparcie ma stabilne.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, dsbh napisał:

Czyli ankieterzy dzwonią lub szukają po parkach meneli zadając pytanie na kogo pan zagłosuje i dlaczego to będzie Pis 😛 ? Tak można z Twojej odpowiedzi to wywnioskować bo jednak co by nie mówić to Pis poparcie ma stabilne.

Poparcie ma stabilne wśród tłumoków co im trzeba od rano do wieczora puszczać propagandę w tvp info bo nie umie sam zrozumieć otaczającej go rzeczywistości.

Kto powiedział że wyborcy pis to zaraz mele ?, ci to zazwyczaj nie są niczyimi wyborcami.

Był numer na wnuczka, był na policjanta teraz jest na emeryta ogłupionego tvp. Nie na darmo PIS na początku kadencji położył łape na tvp i swoją tępą propagandę serwuję

Niby za co mają ludzie głosować na PIS ? za drożyznę, podatki, ograniczenia i państwo wyznaniowe

Edytowane przez racyl
Opublikowano

piekna wiosne mamy tego roku....zanim skoncze siac jeczmnie to juz chyba nie bedzi widac gdzie juz jest zasiane 🤣, moze nawet wzejdzie i bedzie po problemie.

10 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

a Cie zaskoczę... byłem... no ale dawno...

a motorem, a owszem se pojeżdżę troche..

ha... nawet krzywy las widziałem...koło szczecina..

akurt to widzialem na filmie.

9 godzin temu, nosferatu13 napisał:

Ale mi się nie chce spać. Boguś ja napiszę do ciebie , albo ty do mnie...😛

co chcesz zastapic jego parobka ?? moze oni maja tam jakis tartak to bys i deski rznal azby ogarki lecialy 🤣

2 godziny temu, mirro napisał:

Akurat w ustalaniu winnych są dobrzy. Pod warunkiem że ludzie nie są od nich. Ale zawsze pod ręką jest opozycja.🤣

Nie wejdzie kontrola jak se aplikacji Vitay nie założy na telefonie.😂

ja mam aplikacje,karty i jakos jeszcze nie mialem..

kolano mi nawalilo, zawsze bolal lewe a wczoraj  prawe spuchlo...kurna chyba starosc..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v