Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To im się tylko tak wydaje że sobie ucieknie. Zdecydowana większość nie ma pojęcia jak to by wyglądało, no bo niby skąd ma wiedzieć, w wojsku nie byli, o stanie wojennym tylko słyszeli z telewizji, nikt tego nie uczy, bo niby po co, pokój dany nam na wieczność.  Strach pomyśleć jakby wyglądała obrona teraz. Za PRL-u jakoś to była przynajmniej zaplanowana mobilizacja, umundurowanie, broń, a teraz nie mam pojęcia kto niby miałby walczyć, armia zawodowa, a reszta pić piwko i czipsy zajadać przed telewizorem?

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Raczej za długie i za trudne dla młodych wykształconych , z wielkich miast...🤭

3 godziny temu, Desperado napisał:

Pytania referendalne były podobno bez sensu.   xD

Pytania były tak skonstruowane, że nie mają w praktyce mocy prawnej. Nawet gdyby frekwencja przekroczyła 50%, to nic na dobrą sprawę z nich by nie wyniknęło. Nawet pytanie odnośnie imigrantów wspomina o innym mechanizmie niż proponuje UE, więc wynik nie ma zastosowania pod kątem legislacyjnym. To referendum to przykład partactwa PiSu i celowego układania pytań pod propagandę. 

Referendum ludowe z 1946 roku było pisane przez większych chojraków. Ale to co się odwaliło w obecnym referendum to policzek w twarz obywatelom posiadającym choć ułamek inteligencji. Pytania z zawartą w nich odpowiedzią to nie demokratyczne pytania a zwykła manipulacja.

Taki quiz:

:"Przestałeś gwałcić dzieci?" Odpowiedz tak, nie, lub: nie jestem pewny.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, gregor1284 napisał:

Ale po co wojna jak już wszystko co wartościowsze ogarnęli?

Skąd taka pewność, że ci co rządzą to ogarnięci pragmatycy z kalkulatorem w ręku, którym wojna się nie opłaci, bo ekonomiczna dominacja przynosi więcej korzyści? 

Opublikowano
6 godzin temu, tomek222 napisał:

Pytania były tak skonstruowane, że nie mają w praktyce mocy prawnej. Nawet gdyby frekwencja przekroczyła 50%, to nic na dobrą sprawę z nich by nie wyniknęło. Nawet pytanie odnośnie imigrantów wspomina o innym mechanizmie niż proponuje UE, więc wynik nie ma zastosowania pod kątem legislacyjnym. To referendum to przykład partactwa PiSu i celowego układania pytań pod propagandę. 

Referendum ludowe z 1946 roku było pisane przez większych chojraków. Ale to co się odwaliło w obecnym referendum to policzek w twarz obywatelom posiadającym choć ułamek inteligencji. Pytania z zawartą w nich odpowiedzią to nie demokratyczne pytania a zwykła manipulacja.

Taki quiz:

:"Przestałeś gwałcić dzieci?" Odpowiedz tak, nie, lub: nie jestem pewny.

Marna podróbka słów Mentzena.

Widziałem tą inteligdncję przy urnie. Mało nie zagryźli gdy zadano pytanie czy wydać kartę do referendum. Żal było patrzeć jaki jad się wylał od zmanipulowanego wyborcy

Opublikowano
7 godzin temu, Desperado napisał:

To im się tylko tak wydaje że sobie ucieknie. Zdecydowana większość nie ma pojęcia jak to by wyglądało, no bo niby skąd ma wiedzieć, w wojsku nie byli, o stanie wojennym tylko słyszeli z telewizji, nikt tego nie uczy, bo niby po co, pokój dany nam na wieczność.  Strach pomyśleć jakby wyglądała obrona teraz. Za PRL-u jakoś to była przynajmniej zaplanowana mobilizacja, umundurowanie, broń, a teraz nie mam pojęcia kto niby miałby walczyć, armia zawodowa, a reszta pić piwko i czipsy zajadać przed telewizorem?

nie ma żadnych struktur, funkcje OC miał przejąć twór w postacji Batalionów Chłopskich czyli WOT, ale z braku pieniędzy sa to niewielkie formacje w skali kraju.

do powszechnej służby w tej formacji ludzie się nie garną, ostatni rezerwiści przekraczają 40 lat z tychm co słuzyli jeszcze z poboru, w razie W pozostaje nam Volksturm w wieku 40-50+

Najciekawsze są badania "co zrobisz w czasie wojny, większość wyborców PSL zadeklarowała, że spier... z kraju, natomiast jedyną opcją, która deklarowała, że pozostanie bronić kraju lub zgłosi się do służby wojskowej byli wyborcy PiS

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Jeszcze tuski zaklepie zmiany w traktatach unijnych i jesteśmy sprzedani ,po co komu jakąś wojna ,jak można legalnie władze nad krajem przejąć .....

Wy ciągle o tym że ktoś nas napadnie, a nieeeee, po co siłą, tak będzie jak mówisz, tylko ja mówię że kiedyś się naród sam obudzi i przypomni sobie co to jest wolność, a tą będzie może potrzeba siłą odebrać.

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

Najciekawsze są badania "co zrobisz w czasie wojny, większość wyborców PSL zadeklarowała, że spier... z kraju, natomiast jedyną opcją, która deklarowała, że pozostanie bronić kraju lub zgłosi się do służby wojskowej byli wyborcy PiS

czyli jednak wyborcy PSl są mądrzejsi od wyborców PiSu. BTw wyborcy pisu będą bronic, a członkowie Pisu będą miec na to wyjebane, ustawa o obronie ojczyzny jasno na to wskazuje. Tyle wojen w historii, a i tak prości ludzie są tępi i idą pod nóż kolejnej maszynki do mielenia ludzkiego mięsa.  Chcesz komuś wyciągać gorące kasztany z ognia to to rób, ale to ani mądre, ani ważne.

Wiem, że odrobina rzezi bywa zbawienna, jednakże czas od dawna najwyższy by szare masy zmądrzały, mają wielka władzę, a dają się prowadzać na smyczy i rozgrywać możnym tego świata. Niestety ludzie to k**wy, dlatego zmiana władzy nic nie daje, czy to przez zawodowych polityków, czy to przez naturszczyków, którzy przypadkiem zostali wyniesieni do koryta, bo nie ma nic gorszego  niż z chama na pana, a najlepiej to widac wśród rolników co to przez ostatnie 20 lat się trochę "dorobili' tam bydła i chamstwa najwięcej.

Opublikowano (edytowane)

Lewica socjal , płaca budżetowa .

Wybory 2023: Adrian Zandberg i Lewica: program wyborczy, na kogo głosować? | Imponderabilia

Lewica najdroższą partią? Czarzasty: Ani PO, ani PiS nie ogłosiły jeszcze programów

Edytowane przez galan99
Opublikowano
46 minut temu, Agrest napisał:

Widziałem tą inteligdncję przy urnie. Mało nie zagryźli gdy zadano pytanie czy wydać kartę do referendum. Żal było patrzeć jaki jad się wylał od zmanipulowanego wyborcy

I tu powstaje pytanie czy tym moherowym beretem jest wyborca PiS czy po? Bo z moich obserwacji bardziej zjadliwy jest wyborca po, jak obrazisz mu Tuska to cię zje 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Galan, to w koncu kto  z obecnej koalicji obiecywał że zabierze socjal?

36 minut temu, jahooo napisał:

Elektorat Polskiej Zjednoczonej  Prawicy Robotniczej to głównie ludzie 60+. Jak oni mają czegokolwiek bronić. Będą okładać agresora parasolkami cz po prostu ich zakrzyczą?

Edytowane przez Ulman
  • Haha 2
Opublikowano
6 godzin temu, nie napisał:

Maspex dokonał już dwunastego zagranicznego przejęcia - tym razem kupił Becherovkę, najstarszy czeski brand.

W tym roku w paczce od nich miałem czarną żubrówkę. Narazie te ich alkohole to mocno średnia półka. 

Opublikowano (edytowane)

@Ulman Nie rób siebie błazna bardziej jakim jesteś . Była mowa w kampanii wyborczej o ograniczeniu dawania 500 + i tym samym zabraniu kościołowi .

Trzeba  było słuchać kto to głosił , teraz zmienili zdanie , wszystko dają i jeszcze więcej dokładają socjalu . Kto słuchał i śledził wypowiedzi to wie . Nie jestem rzecznik że będę przedstawiał kto co po wiedział i kiedy to powiedział , i dlaczego to powiedział . Czemu tak powiedział teraz a nie w tedy @Ulman ma takie zapytania i kaprysy . Więc po co było tyle krytykować PiS , za socjal .

Lewactwo opanowuje świat .

A jednak. Rekordowa kwota na Fundusz Kościelny utrzymana

W budżecie na rok 2024 zaprezentowanym we wtorek wciąż widnieją wydatki na Fundusz Kościelny. Obietnica jego zlikwidowania, złożona przez KO musi poczekać. Koalicjanci nie wycofują się jednak z pomysłu. - Trzeba znaleźć inną formę wspierania kościołów - stwierdził w rozmowie z money.pl Marek Sawicki.

Koalicja Obywatelska wśród 100 konkretów, którymi miała się w ciągu 100 dni od przejęcia władzy, wymieniła kwestię likwidacji Funduszu Kościelnego. Zapewniała, że skończy z przekazywaniem Kościołowi katolickiemu środków z budżetu państwa. Tymczasem w budżecie na rok 2024, który we wtorek zaprezentował minister finansów Andrzej Domański, wydatki na ten cel wciąż figurują.

Tak darli ryja zabrać i nie zabrali , wymiękli tylko ludziom zrobili pranie mózgu .

Włodzimierz Czarzasty gościem Porannej rozmowy w RMF FM

Robert Biedroń: Jakbyśmy mieli dbać o styl, to byśmy robili w balecie, a nie w polityce

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

do powszechnej służby w tej formacji ludzie się nie garną, ostatni rezerwiści przekraczają 40 lat z tychm co słuzyli jeszcze z poboru, w razie W pozostaje nam Volksturm w wieku 40-50+

No to tak zapytam. Wolałbyś żebym Tobą dowodził ja, czyli dziad w wieku 50 troche plus, z trzema epizodami wojennymi na karku, czy młody porucznik po politologii i trzy miesięcznym kursie?

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

No to tak zapytam. Wolałbyś żebym Tobą dowodził ja, czyli dziad w wieku 50 troche plus, z trzema epizodami wojennymi na karku, czy młody porucznik po politologii i trzy miesięcznym kursie?

Jeśli chodzi o wybór - to nie mam żadnego

Natomiast co do tego, co napisałes - czasem młody szczyl po politologii ma lepszy talent do dowodzenia niż stary dziad, co przesiedział kilka zmian w Iraku - i nic się nie nauczył, poza umiejętnością dekowania, to nie jest dla mnie wyznacznik. Prawdziwy test to zachowanie w warunkach bojowych, a pierś z orderami to zazwyczaj u tych, co przezyli i umieli sie dopomniec o swoje, a niekoniecznie u dobrych dowódców.

Opublikowano
45 minut temu, Takeda napisał:

bo nie ma nic gorszego  niż z chama na pana, a najlepiej to widac wśród rolników co to przez ostatnie 20 lat się trochę "dorobili' tam bydła i chamstwa najwięcej.

Yyyyyyy a pod wstawanie z kolan nie da się tego podciągnąć? :lol:

Opublikowano (edytowane)

Ja bym wolał być z tymi co byłem wojsku , kompanami i z tą kadrą co była, teraz zapewne mają do 70 lat .

Nie daj Bożę by był @Ulman bo wszystko by padło jak by , pytał czemu teraz a nie jutro a może , za tydzień . Kto tak powiedział żeby tak robić . 

Edytowane przez galan99
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jahooo napisał:

Natomiast co do tego, co napisałes - czasem młody szczyl po politologii ma lepszy talent do dowodzenia niż stary dziad, co przesiedział kilka zmian w Iraku

Nie skreślaj nas tak od razu. Ci co się dekowali całe życie i tak nie pójdą do okopów. Zrobią wszystko aby załapać się do do jakiejś sekcji w sztabie. Nas nie sztabowców, to raczej wali. A takich jest sporo. To ludzie którzy karierę zakonczyli na pododdziale bojowym. I raczej w kancelarii siedzieli mniej jak w polu. 

Edytowane przez mirro
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Najlepszym przykładem jest Stalin , wymordował kadrę co się znała na sztuce wojennej . Widać było skutki .

@Ulman zadałby pytanie i co po tym, że wymordował , jakie to miało znaczenie .

Taki to jest typ mało znaczący dla Polski .

Dodam dla Bezpieczeństwa niektórych , ludzi powinno się od razu ...

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Nie skreślaj nas tak od razu. Ci co się dekowali całe życie i tak nie pójdą do okopów. Zrobią wszystko aby załapać się do do jakiejś sekcji w sztabie. Nas nie sztabowców, to raczej wali. A takich jest sporo. To ludzie którzy karierę zakonczyli na pododdziale bojowym. I raczej w kancelarii siedzieli mniej jak w polu. 

Ludzie z natury dzielą się na takich, za którymi idą inni, i na takich, od których w razie problemów się ucieka. Dobrze to widac na przykłąd w razie wypaku, pożaru czy innego nieszczęscia , zazwyczaj się znajdzie ktoś postronny, nim przyjadą służby, kto potrafi nad chaosem zapanować. Znam też osoby na stanowiskach, co w razie wojny powinny iść w pierwszej kolejności do odstrzału, bo ich inna nazwa to "chodzący chaos i katastrofa".

Są dowódcy z powołania, ludzia, za którymi podkomendni pójdą nawet do piekła, ale znam realia armi na tyle, aby wiedzieć, że dla takich osób miejsca w armi nie ma.

• Like 1
Opublikowano
Agrest napisał:

Marna podróbka słów Mentzena. Widziałem tą inteligdncję przy urnie. Mało nie zagryźli gdy zadano pytanie czy wydać kartę do referendum. Żal było patrzeć jaki jad się wylał od zmanipulowanego wyborcy

Aaaaaa podoba Ci się wiązanie referendum z wyborami co bezpośrednio przekłada się na kampanię wyborczą i miksowanie w głowach wyborców?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Całe te referendum to była wielka manipulacja. Pewnie wtedy rządzący sami nie wiedzieli czy przypadkiem nie będą musieli tych zmian wprowadzić jakby przypadkiem wygrali wybory i dlatego takie pytania ułożyli. Za to spokojnie mogli przeznaczyć dodatkowy czas antenowy na kampanię wyborczą, za pieniądze różnych fundacji, funduszy czy spółek skarbu państwa. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v