Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

W sumie to wiem że nie ma...

Tak se tylko.

No ale co? Bez emerytur?

No nie każdy radę da tak do końca zarabiać...

Eutanazja??

a po co eutanazja? kwestia kumulacji kapitału nie po kryteriach obecnych' które nawet nie wiem jak określić, a po kryteriach rodowych
kogo dzisiaj i już od dawna lepiej mieć w domu? emeryta czy dziecko? nawet z tym pińcet czy ile tam plusem?
nawet jeśli technologicznie nadprodukcyjna cywilizacja to bodaj proporcje tej redystrybucji odwrócić aby jednak lepszym finansowo było mieć to dziecko a nie emeryta no chyba że ten emeryt miał dużo dzieci to wtedy emerytura była by jego wyższa niż te iks plus
wielodzietność kilku[pokoleniowa owocowała by większą majętnością rodu a bez- i małodzietni... i tak wymrą w każdym systemie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Zdrowego emeryta może i warto.

Z racji wieku często jest tak że zbytnio nie zbywa.

Leki i cała reszta , no życie na emeryturze też kosztuje.

2 minuty temu, dysydent napisał:

a po co eutanazja? kwestia kumulacji kapitału nie po kryteriach obecnych' które nawet nie wiem jak określić, a po kryteriach rodowych
kogo dzisiaj i już od dawna mieć w domu? emeryta czy dziecko? nawet z tym pińcet czy ile tam plusem?
nawet jeśli technologicznie nadprodukcyjna cywilizacja to bodaj proporcje tej redystrybucji odwrócić aby jednak lepszym finansowo było mieć to dziecko a nie emeryta no chyba że ten emeryt miał dużo dzieci to wtedy emerytura była by jego wyższa niż te iks plus

2 minuty temu, andrzej78 napisał:

czy budżet domowy? 

Państwa 

Opublikowano
24 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Taka teraz mentalność, jak coś się dzieje to telefonik i lecą nagrywać, kto by tam się martwił że może grozic komuś niebezpieczeństwo, albo trzeba pomóc🙆‍♂️

Halal...tak to  chyba u nich zwą🤔

No bardziej humanitarnej armi od nich to nikt nie ma na całym świecie podobno

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Kiedyś to była tania siła robocza...

Teraz dodatkowe obciążenie budżetu...

4 minuty temu, andrzej78 napisał:

Masz na myśli budżet państwa czy budżet domowy? 

Pewnie domowy. Nie do końca. Stać nas by na nie było. Zazwyczaj. Ludzie po prostu mogą ich nie mieć. W krajach trzeciego świata i u nas kiedyś, dzieci są, czy były po prostu konsekwencją seksu. Teraz ludzie wiedzą co robić aby tych konsekwencji nie mieć. Nawet w Afryce dzietność zaczęła spadać jak wykształcili więcej kobiet. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Z racji wieku często jest tak że zbytnio nie zbywa.

Leki i cała reszta , no życie na emeryturze też kosztuje

dla tego napisałem

1 godzinę temu, dysydent napisał:

a po co eutanazja?

niedoleczenie wystarczy, małodzietni jako automatycznie biedniejsi emeryci przy systemie emerytalnym "rodowym" żyli by krócej i tak;)

i cała reszta logiczna zależność co z tego wynika

ja np nie wiem czy obecny jawnie antyprokreacyjny system jest samoistny czy zaprojektowany przez jakąś elitę w obliczu i jako antidotum na groźbę przeludnienia planety
i nie ważne jaki on tam jest to przecież działa a gdy działa zbyt dobrze to ... zgodzisz się że jeszcze bym musiał dużo napisać aby temat wyczerpać ale już i po tym samodzielnie na pewno dojdziesz do wielu niespodziewanych i ciekawych wniosków

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Kiedyś to była tania siła robocza...

Teraz dodatkowe obciążenie budżetu...

mam nie daleko tą przyszłość w dzieciach. 

stara patusiara 20 lat bezrobotna, 5tke wydała, trzeciego teraz zawinęli za rozboje w wieku 17lat.

córcia w 21 już trzem tatusiom dzieciątko powiła, ale nawet nie wie komu i zasiłek alimentacyjny państwo płaci 🤭

jeden ma wkład do budżetu, zwłaszcza w postaci akcyzy, ale i to z budżetowych, bo program prac interwencyjnych dla patusow. 

starej oczywiście emerytura się należy, bo wydała na świat przyszłość narodu polskiego, a i miasto mieszkanko zapewnia, bo się należy 🤭

wiesz już gdzie Twoje i moje składki 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

czy obecny jawnie antyprokreacyjny system jest samoistny czy zaprojektowany przez jakąś elitę w obliczu i jako antidotum na groźbę przeludnienia planety

Wygodny jest...

No chyba że wygodzie ktos by pomagał

Jednak obstawiam zwykła wygodę.

3 minuty temu, HF86 napisał:

wiesz już gdzie Twoje i moje składki

Wiem.

Nie podoba mi się to, ale z drugiej strony nie można w żaden sposób nie pomóc.

Dać parę zł najprosciej.

Nawet nie parę, bo za taką pomocą idzie często mieszkanie i tak dalej..

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

mam nie daleko tą przyszłość w dzieciach. 

stara patusiara 20 lat bezrobotna, 5tke wydała, trzeciego teraz zawinęli za rozboje w wieku 17lat.

córcia w 21 już trzem tatusiom dzieciątko powiła, ale nawet nie wie komu i zasiłek alimentacyjny państwo płaci 🤭

jeden ma wkład do budżetu, zwłaszcza w postaci akcyzy, ale i to z budżetowych, bo program prac interwencyjnych dla patusow. 

starej oczywiście emerytura się należy, bo wydała na świat przyszłość narodu polskiego, a i miasto mieszkanko zapewnia, bo się należy 🤭

wiesz już gdzie Twoje i moje składki 🤔

no właśnie bo nie ma zasady tego "łańcuszka" ... tej piramidy finansowej rodowej że tylko rodzice nie tylko wielodzietni ale jeszcze dzieci płacących składki dostaną wyższą, godziwszą emeryturę... itd bo już nie chce mi się czystej logiki artykułować bo wynika ona z moich poprzednich i kto nadążał sam już sobie....

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Wygodny jest...

No chyba że wygodzie ktos by pomagał

Jednak obstawiam zwykła wygodę.

Wiem.

Nie podoba mi się to, ale z drugiej strony nie można w żaden sposób nie pomóc.

Dać parę zł najprosciej.

Nawet nie parę, bo za taką pomocą idzie często mieszkanie i tak dalej..

ma być barak i zupa z dwoma ziemniakami i nic więcej. 

to ma nie dać umrzeć, a ma zmotywować do polepszenia swojego stanu, a nie równania nierobów do pracujących ludzi. 

Opublikowano
7 godzin temu, Desperado napisał:

Taaaa, tak jak kukurydzy niewykoszonej też nie ma na twoim polu?   :P się teolog znalazł   xD  studiowanie teologi tak go zaabsorbowało że zapomniał kiedy to się kosi kukurydzę. Zdążysz wykosić do Trzech Króli?  xD

w piwnicy by moze cos sie jej dzialo ale na polu nic.. wczoraj koszona byla suchsza niz w listopadzie ubieglego roku..

4 godziny temu, gregor1284 napisał:

im wiecej dziar tym mniej mozgu..

3 godziny temu, nie napisał:

Szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Jan Grabiec w KPRM zapalił Światło Wolności upamiętniające ofiary stanu wojennego. 13grudnia

Image

Komunistycznym generałom - pogrzeby z państwowymi honorami, ubekom - emerytalne bonusy za służbę dla komunistycznego reżimu. Ich ofiarom- światełko w okienku. 🤮

ciekawe czy prezes ze swiom przydupasem zaswieci swieczke ofiarom tego ostatniego z grudnia 70 r. ??

https://wiesci24.pl/2021/08/05/posel-pis-ukradl-beczke-spirytusu-kim-jest-leonard-krasulski/

3 godziny temu, HF86 napisał:

ale takich cyrków nie było żeby miernocie co ledwo pół etatu miał i wykształcenie nie kierunkowe, przyznać dyrektorem 🙉

dla jednego po podstawowce zmieniono ustawe zeby miejsce  w radzie nadzorczej dostal..

3 godziny temu, nie napisał:

Zakład Ubezpieczeń Społecznych wydał w środę decyzję zaliczającą do emerytury Roberta Jałochy składki, których przez lata nie płacił TVN. 

Cały okres przepracowany na "śmieciówce" zostanie mi dodany do emerytury. To koniec tej sprawy i ostateczny dowód, że TVN łamał prawo

TVN łamał prawo, ale odpowiedzialności za to nie poniesie. ZUS nie wystąpi o zaległe składki, bo od zatrudnienia mnie na śmieciówce minęło więcej niż pięć lat.

Zdaniem Jałochy, stacja telewizyjna do końca starała się opóźnić sprawę.

Zamiast kary, mamy więc nagrodę za spryt w oszukiwaniu pracowników i państwa.

Dla mnie ta sprawa się kończy. Jeśli prawnicy TVN, a widzę, że już trzech zajmuje się moją osobą, nadal chcą epatować opinię publiczną nieuczciwością swojego klienta, to oczywiście mają do tego prawo. Jest mi tylko przykro, że stacja zamiast zapłacić mi za wypadki w pracy i nadgodziny, woli finansować ludzi, którzy w swoich pismach mają problem z napisaniem jednego zdania prawdy - ubolewa były dziennikarz TVN.

Z TVN wygrała też była producentka „Rozmów w toku” Jolanta Hofer. Na początku października Sąd apelacyjny w Krakowie oddalił apelację TVN w sprawie procesu, jaki wytoczyła ona stacji, kończąc pięcioletni okres sądowej batalii. Hofer walczyła przed sądem o ustalenie swojego stosunku pracy za lata 2011-2018.

W sierpniu 2022 roku swój pozew przeciwko TVN skierował operator Robert Wyczałkowski. Zażądał ustalenia, w jakim trybie był zatrudniony przez ostatnie 16 lat. Proces objęło kuratelą Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP, sprawą zajmuje się też Państwowa Inspekcja Pracy.  

Pod koniec lutego ubiegłego roku zrobił tak Kamil Różalski (przez 23 lata operator w TVN). Proces utajniono na wniosek stacji.

praworządność wolnych mediów 🤮

a inaczej jest  w tvp ??

2 godziny temu, dysydent napisał:

a jak to wygląda

?

bo ja bym to ujął tak - ubecja i wszyscy aparatczycy tzw komunistycznego systemu byli oprawcami a cała reszta to ofiary i tak się zdarzyło że ofiary zwyciężyły i co?
za komuny to może i były tzw "ofiary losu" czyli niezawinione swojego "statusu" ale skoro bodaj jeden nawet szeregowy pezetpeerowiec nie mówiąc już o milicjantach ormowcach a tym bardziej ubekach, skoro bodaj jeden aparatczyk tamtego układu jest traktowany na równi jak owe ofiary to te ofiary są nie tylko ofiarami swego losu ale i zwykłymi ofermami które tylko dzięki swej masie wygrały ale są tylko owym głupim bydłem z którego nikt bez wyjątku nie kwalifikuje się do owych dwu procen co dwa posty temu opisałem

żałować toto? w żadnym wypadku  bo toto nawet jak się mu sukces przytrafi to i tak nie potrafi go wykorzystać

łoł, af znikło na parę minut , normalnie odcięło mnie od strony tak jak by jej w necie nie było
u mnie to tylko czy to się serwery af wykrzaczyły?

hodzysz,kuklinski -slyszales te nazwiska  czasami i dziesiatki innych ??

2 godziny temu, Karol6130 napisał:

Ciekawe czy Palikota dają w szyję 

Po minie na portrecie widać że chłop zadowolony z osiągnięć 

2 tygodnie w solarium spedzil ?? wydawalo sie powazny czlowiek a dal sie w cyrku objazdowy wykorzystac..

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

to ma nie dać umrzeć, a ma zmotywować do polepszenia swojego stanu, a nie równania nierobów do pracujących ludzi. 

Jaworowicz na to nie pozwoli...

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Oj bo te ludzie za długo żyją...albo za wcześnie emeryturę dostają....

Się da to poprawić...znaczy wiek emerytalny trzeba podnieść...

Trzeba, ale ludziom odwala jak o tym słyszą.... 

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

ale są to tylko postulaty a gdzie propozycja'pomysł mechanizmów czysto technicznie wykonawczych
może być błędna ale bodaj próba
nie sztuka zażądać - "ma być wszystkim dobrze a przynajmniej sprawiedliwie i xuj", sztuka szukać sposobów jak to zrobić i czy w ogóle jest to możliwe a choćby na ile konieczne

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jacus napisał:

w piwnicy by moze cos sie jej dzialo ale na polu nic.. wczoraj koszona byla suchsza niz w listopadzie ubieglego roku..

A pamiętasz jeszcze jak wam w piwnicy byki srały na łby we śnie, byłeś pewnie jeszcze srol to pewnie w mózg cieplej było  xD  stąd masz uraz widzę do piwnic.  :P 

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

hodzysz,kuklinski -slyszales te nazwiska  czasami i dziesiatki innych

a zapomniał co ja wyznaję? - sprawiedliwość to fikcja i nie istnieje a termin "pechowiec" znikąd się nie wziął
a na ten przypadek tego pierwszego - przyznaję - nie wiem a Kuklińskiemu i podobnym profity po innych zasługach przecież można przyznać a zasady - aparatczyk obalonego profitów za siepactwo nie dostanie nawet jak był łajza i nijaki siepacz. Sprawiedliwość nie ale namiastka? czemu nie? najlepsze rozwiązania to te najprostsze o możliwie najłatwiej implementowalnej automatyce stosowania

... dobra, bedzie, muszę do sklepu po chleb skoczyć bo z głodu... no widzisz jakich coraz durniejszych słów/zwrotów używam xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

tak jak od lat wszystkie rządy mieszkania budują i dalej wielki brak 🤣

z dwie ustawy dotyczące regulacji najmu i się okaże że jednak są 🤭

tylko że to uderzenia w banki, a to nie mondra i w samorządy 🤭

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

No coś jest w tym co mówisz.

Nawet na af najważniejszy temat się zrobił z tego 

O ile się orientuję to nie temat świeczek a temat robienia guana ze symboli w ogóle ale komu w jakie to nuty uderza tak odczytuje.

HF86 napisał:

dzietności już nikt nie zwiększy żadną ustawą. 

nie te czasy że się rypali bez tolku. 

dziś jedno,dwójka dzieci, ale świadomie, a nie" daj Boże, się spłodziło, ktoś pomoże. "

@dysydent zmierza do nazwania pokoju po wojnie ale ja dorzucam jeszcze "repatriację"

12Pafnucy napisał:

Ale czemu dopiero dzieci na nas?

A moje składki gdzie?

Niby ten KRUS mały, ale już że 30 lat odprowadzam...

Ooo następny dopiero się jurnął że na własną emę to tylko statystykę się gromadzi. To jest fundusz bieżący koleżko.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v