Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Camry napisał:

Chyba największy ból d*py mają Ci co nic nie kupili i najbardziej przejmują się jak my Janusze to paliwo przewozimy, przechowujemy i czy się zepsuje 😂.

E tam jeszcze można kupić i jak by łatwiej trafić na to paliwo bo ludzie już się chyba obkupili. Mam wolne kanistry jeszcze i beczkę. z 400 l mógł bym zachomikować ale mi się nie chce. Na całe życie się obkupię? Traktory jeszcze ze 150 by przyjęły.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

I naprawdę sądzisz, że siejąc 150ha zboża ktokolwiek się bawi w bańki? No nie żartuj.

W ostatnim miesiącu gdy mamy braki w hurcie , a w niektórych rejonach są limity na stacjach z tego co piszecie , to pewnie nie ktokolwiek , a wielu takich jest co z baniek leją , Są też tacy co piszą że jezdżą ciągnikami na stację i po powrocie ściągają paliwo z baku do jakiegoś mauzera i robią następny kurs  itd , dla mnie takie coś jest chore , a nie że ktoś w bańkach sobie przywiezie ON , tym bardziej że zbiornika 2 płaszczowego nie będzie woził po stacjach ,

Opublikowano (edytowane)

To jest chore bo pis wie jak upodlić naród. Rolnik zamiast pracować na polu to musi ganiać po składach nawozów lub po stacjach paliw. Po nocach za paliwem jak za komuny za maszynami. Gdzie te czasy, że cena nawozu była pewna i wiozło się z hurtowni na pole.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, GABBER85 napisał:

POKAŻ MI KUR** JEDEN  Z  DRUGIM MITOMAN TEN SMALEC co sie wytrąca

ogolnie to jestem w tej grupie co zrobil zapasy ale.... będzie historyjka:

Raz pojechalem talerzowac pole, siunkte jeszcze serwisował wtedy teść a był z tych co olej wymieniają raz na 10lat i jeżdzą cały rok na wodzie. A wiec talerzuje a siunkta nagle zgasła - WTF?! a że wtedy sie uja znałem (zreszta teraz tez ale juz wiecej łapię) to zawołałem sąsiada co orał 3pola dalej też siątką. On pierwsze co to patrzy w odstojnik i wyciąga takiego różowatego gluta prawie jak guma balonowa - to ona zatkała przepływ i nie podawało ropy. Odpaliłem, dokończyłem pojechałem do domu i postanowiłem zajrzeć do filtrów paliwa (też nie wymieniane pewnie z 5lat XD ). a tam to samo łój i gluty z parafiny.

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano (edytowane)

@Celownik07 to talerzowałeś przy -15? no NIE. Są znikome dodatki które dodają, tak samo jak w LPG filtrach zbiera sie olej - a skąd  w gazie olej? No stąd że osprzęt i instalacje służące do transportu LPG są JAKOŚ smarowane ... tak mi powidział gazownik który robi 20 lat przy instalacjach LPG - bo przecie jakbym ja to powiedział to nie mam racji,

Ale tu retoryka jest inna - że smalec bedziem zbierać przy -15 czy -20

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

Dokładnie dlatego też czyszczą zbiorniki na stacjach co ileś lat. Pomimo częstej wymiany paliwa zbiera się na dnie syf. Pomimo, ze paliwo to samo długo w tych zbiornikach nie jest składowane. Ale dla mnie niech sobie ludzie wierzą w jakieś osady.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Camry napisał:

Chyba największy ból d*py mają Ci co nic nie kupili i najbardziej przejmują się jak my Janusze to paliwo przewozimy, przechowujemy i czy się zepsuje 😂.

Też odnoszę takie wrażenie.

2 godziny temu, hubertuss napisał:

E tam jeszcze można kupić i jak by łatwiej trafić na to paliwo bo ludzie już się chyba obkupili. Mam wolne kanistry jeszcze i beczkę. z 400 l mógł bym zachomikować ale mi się nie chce. Na całe życie się obkupię? Traktory jeszcze ze 150 by przyjęły.

Tak można tylko nie każdego na to stać aby w tej chwili kupić paliwo na wiosnę lub żniwa.

Na pewnej grupie ankieta odnośnie zakupu środków ochrony roślin i ponad 60% zaznacza że kupuje na przedłużony termin płatności więc i inne środki do produkcji rolnej kupuję na termin lub na bieżąco.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

No niestety lekko na wsi nie jest. A wg mnie bezie coraz gorzej klimat , drożyzna, sytuacja gospodarczo polityczna itd.

I dzierżawy po 4000 gdzie to źle? Rolnicy mają jak paczki w maśle 

• Haha 1
Opublikowano

Ja nawet litra nie kupilem na zapas i zadnego bolu d*py nie mam. Bol d*py moga miec Ci co narobili zapasu a okaze sie ze po wyborach jeszcze bedzie tansze bo takie Janusze jak miedzy innymi Ty pozalewali wszystko i nie bedzie takiego zapotrzebowania na paliwo.

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe ilu tych chytrusów ponalewalo w zardzewiałe beczki i nie szczelne maułzery😂

Już taki przypadek widziałem jak gość szmatami owijał wylewkę bo ciekło 🤣🤣🤣

Edytowane przez 6465
  • Haha 1
Opublikowano

Ja wlalem do butelki paliwo z orlenu i wrzucilem do zamrażalki po kilku godzinach zmienilo troche kolor, jest tak jakby bardziej zolte... zobaczymy rano co bedzie, ale mysle ze spokojnie mozna je zostawic na zime.

Opublikowano
2 godziny temu, artek27 napisał:

Ja nawet litra nie kupilem na zapas i zadnego bolu d*py nie mam. Bol d*py moga miec Ci co narobili zapasu a okaze sie ze po wyborach jeszcze bedzie tansze bo takie Janusze jak miedzy innymi Ty pozalewali wszystko i nie bedzie takiego zapotrzebowania na paliwo.

Też chyba nie najlepszy pomysł.

Ja mam około 800l zapasu by ruszyć wiosną, tak do kwietnia. 

Nie mam hodowli więc wchodzę w martwy sezon  i wiele mi nie potrzeba

Uważam że warto mieć tych kilkaset litròw w zapasie, nie ze względu na cenę  z racji wyborów, a ze względu na dostępność i  sytuację geopolityczną która popieprzyła się najbardziej od czasu IIwś.

Zasadne byłoby mieć zapas na sezon ale tu musiałbym mieć w co lać.

Sprawa do krótkiego przemyślenia😉

Opublikowano

Tak na swoim przykładzie, mam zapasy ale to jak pamiętam zawsze o tej porze już były nawozy, paliwo i część ŚOR jest kupowanych wcześniej na starym roku, materiał siewny często jest zamawiany w lutym (i nie zawsze już wszystko jest dostępne).

Każdy robi jak uważa, jeden na tym wygra drugi przegra.

Kolega kupił węgiel na handel po 3xxx zł i został z nim bo nikt nie kupi jak węgiel staniał (cieszy się że tylko 1 auto wziął a był plan 3).

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, mysza103 napisał:

W ostatnim miesiącu gdy mamy braki w hurcie , a w niektórych rejonach są limity na stacjach z tego co piszecie , to pewnie nie ktokolwiek , a wielu takich jest co z baniek leją , Są też tacy co piszą że jezdżą ciągnikami na stację i po powrocie ściągają paliwo z baku do jakiegoś mauzera i robią następny kurs  itd , dla mnie takie coś jest chore , a nie że ktoś w bańkach sobie przywiezie ON , tym bardziej że zbiornika 2 płaszczowego nie będzie woził po stacjach ,

Nie brnij.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Też chyba nie najlepszy pomysł.

Ja mam około 800l zapasu by ruszyć wiosną, tak do kwietnia. 

Nie mam hodowli więc wchodzę w martwy sezon  i wiele mi nie potrzeba

Uważam że warto mieć tych kilkaset litròw w zapasie, nie ze względu na cenę  z racji wyborów, a ze względu na dostępność i  sytuację geopolityczną która popieprzyła się najbardziej od czasu IIwś.

Zasadne byłoby mieć zapas na sezon ale tu musiałbym mieć w co lać.

Sprawa do krótkiego przemyślenia😉

Chyba z 3lata temu narobilem zapasu bo mialo byc paliwo drogie jak kupowalem to bylo chypa cos 6zl przyszla wiosna i paliwo spadlo do chyba 4zl i od tamtej pory postanowilem nie robic zapasow tylko na bierzaco kupowac.

Opublikowano

Ja tam zawsze jesienią jak posprzedaje zboże, wpływają dopłaty kupuje po kolei po trochu paliwo i zamawiam nawozy. Jakos spokojniej śpię, jak wiem, że główne środki do produkcji na wiosnę mam.

Do Olsztyna jeździłem, to znów w dwóch miejscowościach nie było ropy (w jednej miejscowości bliska - pusto, a  primi miała dostawę i wywalili cenę 7.10, teraz obniżyli na 6.95). A drugie miasto to spory Orlen - ale tutaj ropa pewnie była, tylko dystrybutory im się popsuły wszystkie..swoją drogą powinni producenta/dostawce zmienić, jak takie buble robi

• Thanks 2
Opublikowano

Kto ma lotos/mol blisko to moze do konca pazdziernika skorzystac ze znizki -25gr/l( na premium -45gr). Wystarczy zainstalowac apke mol move zarejestrowac sie i gotowe. Niby jest promka do 100litrow ale mi przeszlo na wszystko co bralem ( powyzej 100l). A dzis cena wywolawcza 5,99 wiec wyszlo 5,76zl/l. 

Info raczej dla malorolnych- chyba ze apki zainstaluje cala rodzina :)

IMG_20231013_194510.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, artek27 napisał:

No tak pewnie będzie , że po wyborach nikt nie będzie kupował i żeby na stacjach się tego pozbyć to będą dawali paliwo za darmo , albo za przysłowiową złotówkę ? Widać że niektórzy nie myślą , po wyborach to cena zbliży się do ceny rynkowej jaka jest w Europie ,  i czy ktoś będzie kupował to paliwo czy nie to cena będzie rynkowa i tyle , jedynie stacje żeby coś więcej zarobić to mogą zejść trochę z marży żeby przyciągnąć klientów.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v