Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@mirro, w ubiegłym roku nie było wzrostu „zużycia” paliw o 1/3. Nie było awarii dystrybutorów i tankowania w piątki po wodzie mineralnej, bo po piętnastym podrożeje. 
Wasza firma jest jedną z ofiar nagonki i to jak najbardziej politycznej nagonki.

@hubertuss, nie trzeba nikogo namawiać do kupowania, wystarczy w koło powtarzać po wyborach podrożeje, a wyobraźnia tłumu dokonuje reszty dzieła. I najlepsze jest to, że o tym „podrożeje” zapewnia opozycja, która wybory wygrać zamierza😂

Opublikowano

Ale ludzie wiedzą że po wyborach podrożeje. A przynajmniej do niedawna tak zakładali bo baryłka szła do góry. Dlaczego wielu z was zakłada, że społeczeństwo to same debile co to we wszystkim słuchają polityków tej czy tamtej partii. Ludzie już się nauczyli zagrywek pisu dodatkowo do nie dawna cena baryłki szła w górę to już nie trzeba być wielkim ekonomistą by zrozumieć sytuację i jej przyszłe konsekwencje. Oczywiście jest tu nie wiadoma w postaci ceny baryłki po wyborach która może skorygować oczekiwania wzrostu cen. A przynajmniej dużego wzrostu po wyborach. Pis jest mistrzem destabilizacji ryku paliw mieszkań czy np nawozów i to wszyscy już widzieli i zrozumieli. I już potrafią tę grę czytać. Ja już mam nawozy na wiosnę kupione. Bo fabryki nawozów jak Orlen sprzedają poniżej zakładanych zysków i marż.

Opublikowano
37 minut temu, hubertuss napisał:

Ja już mam nawozy na wiosnę kupione. Bo fabryki nawozów jak Orlen sprzedają poniżej zakładanych zysków i marż.

A mi się wydaje, że jeszcze niedawno pisałeś w „nawozach”, że w Polsce nawozy droższe jak na zachodzie Europy. To tam też poniżej zakładanych zysków i marż sprzedają? A może tam pis rządzi? A może jest to spisek webera, wonderlajen i cholera wie kogo jeszcze przeciwko pis? 😂 a może Ty zwyczajnie ferment lubisz siać. 

Opublikowano

Ceny on bez zmian

3 godziny temu, witejus napisał:

Niedwuznacznie sugerując zamachy, kolorowych i za Tuska było w cholerę, doskonale wiem bo pracowałem w Krakowie i widziałem ich na całym mieście. A to przecież chłopy i biznesmeni gromko domagają się ułatwień dla kolorowych robotników z Azji

Kiedy byłeś ostatnio?  Nawet nie ma porównania...

34 minuty temu, bezbarwny napisał:

A mi się wydaje, że jeszcze niedawno pisałeś w „nawozach”, że w Polsce nawozy droższe jak na zachodzie Europy. To tam też poniżej zakładanych zysków i marż sprzedają? A może tam pis rządzi? A może jest to spisek webera, wonderlajen i cholera wie kogo jeszcze przeciwko pis? 😂 a może Ty zwyczajnie ferment lubisz siać. 

Na wiosnę siales polskie nawozy?

Nawet teraz polifoski brak na skladach

6 godzin temu, yooo napisał:

trafiłeś tylko z tym , że ze wsi jestem xD , ale czekaj przecież to rolnicze forum to ameryki nie odkryłeś. Byłem w Paryżu i Berlinie daleko jeszcze do sytuacji z tamtych miast , ale gdyby PO popuściło w tym temacie było by gorzej w tej kwestii u nas nie daleko są przybrudzeni , ale pracują przy budowie drogi. Jak taki do przodu jesteś i światowy to dlaczego nie wiesz , że nazwy miast z wielkiej litery powinieneś napisać? xD

A w kruzewnikach byłeś?  tych z wielkiej litery? bo w warszawie czy Krakowie chyba nie..

6 godzin temu, witejus napisał:

Być może, ale niech on nie porównuje sytuacji z przed dwóch czy trzech lat kiedy przez dzień czy dwa czegoś brakowało do sytuacji w latach osiemdziesiątych bo to głupie i śmieszne.

Kaczystan to paroidia PRL-u

6 godzin temu, witejus napisał:

Jacuś ,ty jako globetrotter z kanapkami w reklamówce, bywały w mieście i świecie na pewno będziesz wiedział kiedy ostatnio był w Polsce, zamach bombowy przeprowadzony przez islamskich terrorystów, kiedy ostatnio islamski nożownik atakował ludzi na ulicy wrzeszcząc,,Allach akbar" kiedy jaki murzyn czy arab wysadził się w powietrze w tłumie ludzi obwiązany ,,pasem Szahida"? i jeszcze długo mógłbym wymieniać metody , poproszę daty, linki do tych wiadomości.

To wyjdz kukurydzy i jedzx w świat,-do autostrady masz niedaleko.a katoliccy terroryści ile zamachów przeprowadzili

Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Jak nie, a zapomniał jak rok temu agregaty prądotwórcze wyprzedane były, albo o 100% drożały 🙆‍♂️

Ja krowiarz, agregat już z 10lat także nie wiem nawet jak z cena bylo

Opublikowano

@jacus, tak, na wiosnę siałem polskie nawozy. Zaksan kupiony w grudniu ubiegłego roku i polifoskę pod kukurydzę.

w ubiegłym tygodniu dowieźli mi w końcu polifoskę 7

nie siałem kolejny rok rzepaku.  Podobnie jak w tamtym sezonie zero zbóż paszowych. Tylko 50-60 ha pszenicy na glebach gwarantujących plon który pokryje conajmniej koszty produkcji. Reszta łubin i do dywersyfikacji z 10% albo grochu, albo jeszcze nie wiem czego, bo kukurydzy też raczej siać nie będę. Po co się z komisarzami europejskimi, czy polityczną spekulacją kopać mam. 

Opublikowano
2 godziny temu, bezbarwny napisał:

, w ubiegłym roku nie było wzrostu „zużycia” paliw o 1/3. Nie było awarii dystrybutorów i tankowania w piątki po wodzie mineralnej, bo po piętnastym podrożeje. 
Wasza firma jest jedną z ofiar nagonki i to jak najbardziej politycznej nagonki.

To jedno ale Orlen sam zrobił tą nagonkę . Wzrost zużycia jest niewielki bo ile na zapas kupią tych piątek . Wzrost zakupów nawet o 2/3 to jest na stacjach orlenu .

Ale to wynika z ceny i dostępności ON gdzie prywatne stacje i hurtownie nie mają dostępu do ON 

Opublikowano

Pewnie że Orlen sam to zrobił wstrzymując sprzedaż hurtową, przez niższe ceny na stacjach hurtownikom nie opłaca się wozić z innych źródeł a tych coraz mniej. Kiedyś była stacja przeładunkowa w Sokółce i chyba Siemianówka dużo paliwa jechało z Litwy a teraz sucho

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, bezbarwny napisał:

Cena nawozów się zmieniała w korelacji z kosztami ich produkcji. najpierw na wiosnę wywalili ceny o 50 % wyższe i więcej z d*py. Bo niby gaz zaczął drożeć. Potem gdy gaz taniał ceny nawozów nadal były wysokie a pisiory raptem zaczęły gadać, że cena gazu nie jest czynnikiem decydującym o cenie nawozu. Tak nas robili w konia jak z paliwem. Nie śledzę cen gazu nie śledzę zysków zakładów nawozowych. Ale jeszcze nie tak dawno media szeroko donosiły, ze z tymi zyskami jest krucho. Więc każdy rozumie grę pisu i wie dlaczego nawozy nie drożeją teraz a podrożeją po wyborach bez względu na to kto je wygra.

PS cena azotu była lekko 3 - 4 razy większa od tego co teraz więc wtedy był drogi. Niestety poli nadal jest droga. Choć oczywiście od tamtego okresu staniała.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, hubertuss napisał:

Płot na granicy to bubel. Przez który uchodźcy i tak przechodzą a jak kto nie dał rady jechał do Miśka i od Morawieckiego wizę za 1250 Euro kupował to jest obłuda. Bo ty teraz pójdziesz na referendum głosować by tych co te wizy pis im sprzedawał nie ściągać. Durnia z ciebie robią i tyle.

Durnie to są ci ,,uchodźcy" i ty, zamiast kupić na straganie u Morawieckiego wizę za pół darmo płacą Łukaszence lub Putinowi 10 tys euro za podwózkę nad granicę i ,,atrakcje" w postaci przedzierania przez krzaki i chaszcze w lesie o głodzie i chłodzie, brodzenie w bagnach po szyję a nawet głębiej czy pływanie tydzień w rzeczce metr szerokie i pół metra głębokiej, bez picia😆 i jedzenia.Mając półdarmową wizę ze straganu Morawieckiego mogliby od razu wylądować na Okęciu lub wjechać luksusowym autokarem z pieśnią na ustach powiewając wesoło flagami a nie pijąc w lesie w nocy herbatę z tłuczonym szkłem od pograniczników🤣

3 godziny temu, jacus napisał:

Nawet nie ma porównania...

Jacuś, to kiedy był jaki zamach zorganizowany przez imigrantów w Polsce?pytałem o ISLAMSKICH TERRORYSTÓW, umie czytać?a ile było zamachów gdzie zginęli ludzie, zorganizowanych przez katolickich terrorystów W POLSCE! , dotarło?jak już wywracasz kota futerkiem do spodu

Edytowane przez witejus
Opublikowano
Dnia 4.10.2023 o 20:33, Tomasz0611 napisał:

Bo mi się nie chce za 250zł brudzić samochodu i przepompowywać 3x z beczek, bo mam beczki w sumie na 500l + zbiornik na 1500l ?? Cały dzień kursowania na stacje i przepompowywania ... Za 250zł nie warto się bawić ... Kupiłem B0 za 6,22 , B7 miałem ofertę na 6,12 a na stacji 5,99 wtedy było ...

paletopojemnik nie wchodzi na auto? jak 1000 za duży to 600l używek sporo jest w obiegu to 2 kursy w zbiornik zrobisz i jeden w beczki 

Opublikowano
6 minut temu, Sadek napisał:

Trzeba mieć pompę aby przelać, kupić pojemnik też koszty a może się okazać że więcej nie wykorzysta.

pompa nie problem , za stówe z allegro jest przyzwoity dość wydajny sprzęt co polecałem dla m.in @ŻakowskiSławomir, paletopojemnik to druga stówa

względem dedykowanych 2 płaszczowych to ułamek kwoty , no i w porównaniu do 3-5 beczek też tańsze i lżejsze rozwiązanie oraz inna wygoda przelewania czy transportu bo na widłach do palet na turze /ładowarce czy maszcie można grawitacyjnie zlać do 2płaszczowego 

jak już ktoś leniwy to ssanie z pompy 2 płaszczowego przepiąć do beczek/mauzera i napełniać pistoletem stacjonarny zbiornik 

Opublikowano
33 minuty temu, konteno napisał:

pompa nie problem , za stówe z allegro jest przyzwoity dość wydajny sprzęt co polecałem dla m.in @ŻakowskiSławomir, paletopojemnik to druga stówa

względem dedykowanych 2 płaszczowych to ułamek kwoty , no i w porównaniu do 3-5 beczek też tańsze i lżejsze rozwiązanie oraz inna wygoda przelewania czy transportu bo na widłach do palet na turze /ładowarce czy maszcie można grawitacyjnie zlać do 2płaszczowego 

jak już ktoś leniwy to ssanie z pompy 2 płaszczowego przepiąć do beczek/mauzera i napełniać pistoletem stacjonarny zbiornik 

zgadzam się, w jakimś wątku wstawiłem zdjęcie, działa to wzorowo, jeszcze lepiej by się to sprawdzało przy mauzerze jak wspomniałeś, ja złożyłem swoją pompę z pistoletem za niecałe 400 chyba czy tam 450, mauzer 300-350 i macie za 800 złoty zbiornik 1000l. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v