Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kompresor śrubowy 500l plus bufor 600l i chodził non stop włączony. Zgadza się że trzeba czasu więc jak raz na jakiś czas to lepiej dać usługę. A coś małego to paint remover i papierek i ogień

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

Ogólnie to nie wina piaskarki tylko dokładności piaskującego, wiem po sobie mam cos podobnego tylko własnej produkcji. Piaskowanie wymaga dużej ilości czasu i kompletnego sprzętu. Sama piaskarka to jedno kompresor o ogromnej wydajności to drugie, ale trzeba też mieć kombinezon a przynajmniej ten dziwaczny hełm- bo ważna rzecz to widzieć co się robi, sam hełm też sprawy w 100% nie załatwi bo fajnie mieć do niego doprowadzenie powietrza bo szybka paruje i po robocie. Piaskowanie to ciężka robota, jak nie ma się czym to się nie robi i tyle. Piasek to kupowałem w markecie lub na składzie budowlanym i daje rade.

lepiej za tą kasę kupić piwo albo czekoladę - w zależności co kto lubi.

Ja do sporadycznej roboty zdecydowałem się na piaskowanie na mokro karcherem, dysz sto parę złotych, worek piasku 10zł, do sporadycznego użytku wystarczy, żeby zedrzeć stara farbe z pługa czy felgi, do odnowienia lakieru nie trzeba drzeć wszystkiego na biało na pługu czy przyczepie, to co zostanie nie odejdzie przy malowaniu, jak przetrwało wodę z piaskiem. Do piaskowania trzeba mieć dobry kompresor spalinowy 40-50KM i duży zbiornik, bo tak to można sobie śrubkę piaskowac godzinę

Opublikowano
36 minut temu, jahooo napisał:

karcherem

Apropos karchera - kupiłem sobie że dwa lata temu k5 z vitaya za punkty i tak naprawdę cały ch*j pracowała, a ostatnio na jesieni jakaś maszynę myłem i uj - burczy, s nie puszcza wody. Coś mogę sam zobaczyć, czy szukać od razu warsztatu?

Opublikowano
16 minut temu, MF675ursus napisał:

Nie rdzewieje po takim wodnym piaskowaniu? 

przyczepę całą tak paskowałem kilka lat temu, wyschła, poszedł podkłąd reaktywny i farba, cic nie widać, żeby rdzewiała, stoi na dworze cały rok

Opublikowano
1 minutę temu, daron64 napisał:

Apropos karchera - kupiłem sobie że dwa lata temu k5 z vitaya za punkty i tak naprawdę cały ch*j pracowała, a ostatnio na jesieni jakaś maszynę myłem i uj - burczy, s nie puszcza wody. Coś mogę sam zobaczyć, czy szukać od razu warsztatu?

może się zawrorki podwiesiły, ale najczęstsza przyczyna to zapchane sitko na wlocie

Przed chwilą, Grzechooo napisał:

A gdzie go trzymasz w zimie?

ja trzymam w piwnicy na ziemniaki :D

Opublikowano
18 minut temu, Grzechooo napisał:

A gdzie go trzymasz w zimie?

W chacie w piwnicy (ogrzewanej)

18 minut temu, jahooo napisał:

może się zawrorki podwiesiły, ale najczęstsza przyczyna to zapchane sitko na wlocie

ja trzymam w piwnicy na ziemniaki :D

A to popatrzę w wolnej chwili 

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Ja do sporadycznej roboty zdecydowałem się na piaskowanie na mokro karcherem, dysz sto parę złotych, worek piasku 10zł, do sporadycznego użytku wystarczy, żeby zedrzeć stara farbe z pługa czy felgi, do odnowienia lakieru nie trzeba drzeć wszystkiego na biało na pługu czy przyczepie, to co zostanie nie odejdzie przy malowaniu, jak przetrwało wodę z piaskiem. Do piaskowania trzeba mieć dobry kompresor spalinowy 40-50KM i duży zbiornik, bo tak to można sobie śrubkę piaskowac godzinę

jakimś HDS piaskowane bo raczej mała myjka nie da rady?

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-wywrotka-niemka-8t-pronar-wielton-metaltech-metalfach-CID757-IDT4Ydl.html

Opublikowano
3 minuty temu, rafal3939 napisał:

może bym spróbował, hydrofor mam na 4 ustawiony, wąż jest 

szału nie będzie, nie spodziewaj się , że wyszorujesz na przykład felgi w przyczepie na biało, ale to, co zostanie, możesz spokojnie pomalować, na pewno nie będzie odstawać później

Opublikowano

To zależy czy farba nie wejdzie w reakcję i się nie podważy. Akryl jak zostanie może podważyć epoksyd ale to kwestia rozpuszczalnika głównie. A po piaskowaniu wyjdzie korozją jak nie będzie szybko zabezpieczone. Ważne aby nie oszczędzać na odtluszaniu

Opublikowano
15 minut temu, Janeczko napisał:

To zależy czy farba nie wejdzie w reakcję i się nie podważy. Akryl jak zostanie może podważyć epoksyd ale to kwestia rozpuszczalnika głównie. A po piaskowaniu wyjdzie korozją jak nie będzie szybko zabezpieczone. Ważne aby nie oszczędzać na odtluszaniu

jak zastosujesz podkład reaktywny to nie będzie rdzy

Opublikowano
6 godzin temu, Janeczko napisał:

Takiej nie stosowałem ale podobna miałem z Lidla i jest tragedia. Kolega miał taką jak na dole to ramę roweru piaskowal że 3 godziny i musiałem papierem wykończyć. Nie wiem co masz do piaskowania ale lepiej oddać firmie i mieć zrobione raz a dobrze. Poza tym spory kompresor jest potrzebny i piasek odpowiedni. 

Screenshot_2023-02-10-06-59-10-938_com.android.chrome.jpg

Ramę od rozsiewacza chce wyczyścić.

Opublikowano

Przepraszam że nie w temacie. Pytanie na szybko. Po zakupie np. ciągnika od rr przez rr jest obowiązek opłacenia podatku 2% w US. Gdzieś tu był poruszany ten temat ale nie mogę odszukać.

Opublikowano
2 minuty temu, gregory81 napisał:

Przepraszam że nie w temacie. Pytanie na szybko. Po zakupie np. ciągnika od rr przez rr jest obowiązek opłacenia podatku 2% w US. Gdzieś tu był poruszany ten temat ale nie mogę odszukać.

o był, każdy US ma inną interpretację, najlepiej u nich pytać

• Thanks 1
Opublikowano

U siebie pytałem . Jest zsolnienie ale należy z umową iść do nich plus jakiś dokument potwierdzający że obie strony są RR.

Rzekomo może to być nawet nakaz płatniczy podatku rolnego

Opublikowano
29 minut temu, wojtal24 napisał:

zależy do czego? jak chcesz młodemu koło od rowerka wypiaskowac to ok ale jak ramę od przyczepy to nie ma sensu tego kupować chyba ze jakiś detal chcesz tym wypiaskowac

43 minuty temu, 6465 napisał:

Ramę od rozsiewacza chce wyczyścić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v