Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To mam chyba do niego nr tel.

Pany, mam kolejne pytanie (niedługo zacznę pisać epopeję tak jak @daron64) 😉 mam wałek przekaźnika starego typu taki z uszami na dwa bolczyki, żeby go przerobić na taki zwykły to trzeba zmienić tylko widełki? Czy sa jakies konkretne wyniary tego? I jak łatwo rozebrac tą obudowę?

Opublikowano
49 minut temu, Grzechooo napisał:

niedługo zacznę pisać epopeję

Co Ty tam wiesz o pisaniu 😅 to jeszcze trzeba mieć talent żeby o byle pier**le rozprawki pisać 

Ale skoro już mnie wywołałes...

Zacząłem robić przecinarke, co to ja od wujka przywiozłem. No i wychodzi na to, że z całej przecinarki, to tylko silnik i wałek chyba zostaną... już ramę odciąłem, całe nóżki na nowo trzeba, blat trzeba przerobic itd itp. Myślałem, że rach ciach i ogarnięte, a to wygląda na to, że z moimi ruchami to do wiosny najmniej mam roboty. A jeszcze ten ciągnik zrobić 🤦

Tak czy siak - trzeba mi porady.

1) Jak już będę robił od podstaw to bym dal wyłącznik bezpieczeństwa. Jak to to niby podlaczyc do silnika 3fazowego?  W sumie nigdy się nie zastanawiałem nad działaniem tego i myślałem, że zwyczajnie puszcza się przez niego jeden kabel i po wciśnięciu rozłącza obwód i tyle. Ale jak zacząłem czytać, to się za głowę złapałem. Jaka tu najprostsza prowizorkę można zrobić? Można to założyć tak, że przed włącznikiem daje ten wyłącznik i puszczam przez niego N? 

2) Tarcze 400 ktoś poleci jakieś, czy standardowo falontech, bo widzę że dość tanio są

3) Nie walą się może komu osłona na taką tarcze, bo nie chce mi się rzeźbić od podstaw

Opublikowano
1 minutę temu, daron64 napisał:

1) Jak już będę robił od podstaw to bym dal wyłącznik bezpieczeństwa. Jak to to niby podlaczyc do silnika 3fazowego?  W sumie nigdy się nie zastanawiałem nad działaniem tego i myślałem, że zwyczajnie puszcza się przez niego jeden kabel i po wciśnięciu rozłącza obwód i tyle. Ale jak zacząłem czytać, to się za głowę złapałem. Jaka tu najprostsza prowizorkę można zrobić? Można to założyć tak, że przed włącznikiem daje ten wyłącznik i puszczam przez niego N? 

WYŁĄCZNIK silnika 5,5 kW 3 faz włącznik 20P1049 (20P1049) • Cena, Opinie 11838567069 • Allegro.pl

Ma być w ten deseń? 

Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał:

wyłącznik bezpieczeństwa. Jak to to niby podlaczyc do silnika 3fazowego? 

Przekaźnik 3fazowy na zasilaniu, rozłączany wyłącznikiem bezpieczeństwa

Odcięcie N nic nie da 

4 minuty temu, daron64 napisał:

Tarcze 400 ktoś poleci jakieś, czy standardowo falontech

Kupowałem tarcze 355mm Makita, teraz kupiłem Falontecha, ale chyba jeszcze nie testowałem 

Opublikowano
7 minut temu, bratrolnika napisał:

Odcięcie N nic nie da 

Dokładnie, ja bym jeszcze dołożył termik, pozwoli to zabezpieczyć przed brakiem jednej fazy. 

Opublikowano
5 minut temu, hubertb napisał:

Widziałem to - wlasnie coś takiego, tylko tak żeby było ze 3 razy tańsze 😅 

5 minut temu, bratrolnika napisał:

Rzucisz jakimś konkretnym linkiem ile to to by kosztowało? 

Wyłącznik tam jakiś taki zwykły jest. Myślałem, że to tylko się wpina gdzieś w istniejący obwód i po sprawie

images?q=tbn:ANd9GcQw9YewAmIDQDT3THAdSFt

Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

Brak jednej fazy to się na słuch wykrywa😉 

To już zamiast termika CKFa można założyć 

Można ale jak widac chce tanio.

Potrzebujesz więc dwóch przycisków jeden NO(start) drugi NC(stop) i grzyba. Układ zapewni bezpieczne wyłączenie oraz w przypadku przerwy w dostawie prądu silnik po powrocie zasilania nie ruszy sam. 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, daron64 napisał:

Widziałem to - wlasnie coś takiego, tylko tak żeby było ze 3 razy tańsze 😅 

Rzucisz jakimś konkretnym linkiem ile to to by kosztowało? 

Wyłącznik tam jakiś taki zwykły jest. Myślałem, że to tylko się wpina gdzieś w istniejący obwód i po sprawie

https://allegro.pl/oferta/wylacznik-elektromagnetyczny-3-fazowy-10-16a-12843095827

ja poinstalowałem takie

https://allegro.pl/oferta/wylacznik-silnika-3-faz-wlacznik-kedu-koa1t-silowy-10588025242?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=YjUyMTdhOGMtMzJlYy00MDcyLWE1ODEtODlmMzczZTViNGU5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=abeb1d45-5f5c-4734-90da-4f69b4fc4ea2

wystarczy uderzyć dłonią, stop jest wyżej i rozłączy

ma przekaźnik, w razie zaniku napięcia samo się nie właczy

Edytowane przez jahooo
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Mnie cieszy że chcesz założyć cokolwiek lepszego od 0-1. 

Cudów nie będę robił, ale ostatnio tak mnie naszło, że w sumie przydałoby się pozakładać. Niby nie mam nic wielkiego, żadnych tokarek itp, ale coś tam choć trochę bezpieczeństwo by sobie poprawil.

No i teraz nie wiem co robić - która opcję. Czy inwestować więcej. Czy to co @jahooopodrzucił - sam ten włącznik. Choć pierwsza jego opcja o tyle spoko, że wszystko w komplecie, więc nic mnie nie interesuje, tylko zakładam (a i tak kabel i wtyczkę mam do wymiany).

Opublikowano

rano az nie moglem uwierzyc wlasnym oczom - ktos na lawecie wiozl odpicowanego zetora 7211 🤣, kurna ludzie maja kasy,to bylo przed 6 wiec chyba gdzies ze wschodniej polski jechal na zachod. mijalem na rondzie bokiem wiec nie widzialem rejestracji.

Opublikowano
25 minut temu, hubertb napisał:

Co nie założysz będzie bezpieczniej. Propozycje @jahooo są dobre i tanie. 

I chyba w jedną z nich pójdę. Dla silnika ~2kW przekrój żyły 1.5 będzie wystarczający, czy dla spokoju dać 2.5? Odcinek raczej krótki, myślę że całość od gniazda do silnika ~5m

@jacus to pa na to :)

Screenshot_2023-01-28-21-25-28-708_com.opera.browser.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, daron64 napisał:

I chyba w jedną z nich pójdę. Dla silnika ~2kW przekrój żyły 1.5 będzie wystarczający, czy dla spokoju dać 2.5? Odcinek raczej krótki, myślę że całość od gniazda do silnika ~5m

@jacus to pa na to :)

Resized_Screenshot_20220821-142048_Chrome.jpg

Opublikowano

@Grzechooo

Widziałem to, ale zawsze wolę spytać. 

A taką sprawa odnowień ergonomii pracy. Jak jest wygodniej? 

1) włącznik pod lewą ręką? Do teraz był pod prawą, ale wydaje mi się, że wygodniej i bezpieczniej byłoby pod lewą?

2) Tak z praktyki, to przy cięciu stoi się raczej przodem (przed tarcza), czy lekko z boku? Bo zastanawiam się, czy te wajchę do opuszczania zrobić krótka i bardziej w bok (tak żeby stojąc przed yarcza było wygodnie) czy dłuższą równoległą do tarczy (tak żeby było wygodniej stojąc lekko z boku)? Bo widzę, że na necie mają różnie, a nie wiem jak będzie w praktyce wygodniej. Choć wydaje mi się, że tak, żebym stał z boku, nie przed tarcza.

Opublikowano

Lekko z boku od lewej strony tarczy, przełącznik również zamontował bym po lewej stronie. 

Mi podobają się piły kołyskowe/wahadłowe. Jak miał bym robić to właśnie taką. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v