Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, danielhaker napisał:

Kupiłem jedną na próbę za 12zł chyba. Nie wiem czy tydzień świeciła

Ale ktoś na fb pisał że odgadł przyczynę szybkiego palenia się. Lampy nie mają gdzie odprowadzać ciepła, a prawie każdy przykręca je bezpośrednio do ściany. Podobno od kiedy dał dystanse problem się skończył

w ogóle płaski tył to porażka bo za mała powierzchnia wymiany ciepła z otoczeniem , na dodatek jak walniesz w dół to na górze sie robi poducha z kurzu i pyłu co robi za kołderke i w środku piekarnik 

Dnia 21.12.2023 o 20:39, Grzechooo napisał:

Filtrona przejął Mann Hummer więc jakość nie powinna się pogorszyć.

może to co idzie z logo niemieckim się nie pogorszyło bo to ma dać zysk szwabom a polskie to wiesz 

12 godzin temu, kizak napisał:

A z czego tam ciepło ,20 w na takim rozmiarze . Te lampy i nowe potrafią nie świecić . Ale jak w garażu i sucho to może i prawie zdać egzamin . Tam przepala się pasek między diodami ,niby można to naprawić ,ale kupa pierd...... .szczególnie jak zamontujesz w niedostępnym miejscu . Trudny montaż bo kabelki delikatne ,blacha cieniutka ,osłona to folijka . Skręca się to w łapach ,jakby chciało się przełamać . Wersja bardzo silnie budżetowa .

alu drogie to robią cienki korpus przez co jest giętki i słabo rozprasza ciepło na całą swoją płaszczyznę a na dodatek jak pogibasz to te paski zaczynają w środku odstawać od obudowy 

Dnia 22.12.2023 o 07:31, superfarmer02 napisał:

Pany szybkie pytanie. Taki LED. Widać 2 kable zgaduje za czerwony to + a czerny-. I właśnie czy ten - trzeba ciągnąć do akumulatora czy wystarczy gdzieś śrubka złapać do masy? Proszę się nie śmiać. Pierwszy raz zakładam ledy🤭

https://sklep.mizar.com.pl/lampa-robocza-halogen-led-27w-12v-24v-2100lm-9-led-p-15030.html

mam sparexa o tej mocy ,niby "lepsza półka" a w środku podkładke do epoksydu wrzucili 

IMG_20231220_171450.jpg

Edytowane przez konteno
  • Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, superfarmer02 napisał:

To co innego polecenie? Warunek to mocne światło ale nie bardzo rażące 

Zamiotlem kawałek podłogi, także doceń to 😅 no i oszukałem Cię - mam więcej źródeł światła. Masz tu parę zdjęć, to będziesz miał może jakis punkt odniesienia. Bo ja jak zakładałem nie miałem pojęcia ile i czego zakładać. 

Ta część pomieszczenia ma po zmierzeniu ~7x5 (jest to gdzieś połowa całości, na zdjęciu jest z lewej strony gdzieś 100-120cm uciete).

Pierwsze zdjęcie - zapalona jedna lampa na srodku - oprawa hermetyczna bezmarkowa z dwiema świetlówkami  bezmarkowymi ledowymi 150cm. Na żywo jest ciemniej  i to sporo, ale aparat mi cały czas rozjaśnia zdjęcie - od biedy można przy tym robić, ale że to jeden punkt świetlny to gdzie się nie ruszysz, to sobie zasłaniasz to światło.

Drugie zdjęcie - zapalone 4 stare zwykle takie porcelanowe oprawy prlowskie ze szklanym kloszem i żarówkami ledowymi - osramy odpowiedniki 150w, płaciłem ~22zl/szt na allegro - bezmarkowe oczywiście tańsze, tam po paręnaście zł można kupić. Miałem przedtem odpowiedniki setek, to różnica jednak spora w świetle. Przy takich 4 lampach na spokojnie można robić wszystko. Znajomi jak kiedyś zajechali to pytali, czy mam zamiar auta tu lakierowac 😅 oczywiście żart i przesada, ale jest ok.

Trzecie zdjęcie - włączone lampy i oprawa hermetyczna. Różnica jest. Może na zdjęciu tego dobrze nie widać, ale jest. Zwłaszcza, że żarówki są pod sufitem tak jakby lekko po przekątnej (nie w jednej linii), a te świetlówki na środku, więc fajnie wszystko oświetlone.

Na drugiej części pomieszczenia jest taki sam zestaw. Ale po zapaleniu go, na tej części aparat nie widzi uż różnicy.

Generalnie 8 lamp z żarówkami ledowymi myślę, że na miękko wystarcza na te całe ~70m² pomieszczenie. Przedtem miałem odpowiedniki 100 to też na spokojnie można było robić, ale jednak przyjemniej jak jest jaśniej. Oprawy i klosze miałem, także tylko koszt żarówek 8x22zl. A te oprawy że switlowkami to kiedys bodaj po 80pare zł płaciłem, ale już ich nie ma - generalnie strach brać w ręce, taka plastelina, ale świeca. W drugim powieszczeniu mniejszym (tak z 20m²) mam 2x PRL z żarówkami odpowiednikami 100 + nad stoły opuszczone oprawy hermetyczne z dwiema świetlówkami 120cm w kazdej. Te już więcej kosztowały, chyba coś 120-150zl/szt, ale świetlówki philipsa i oprawy naorawde dużo solidniejsze niż te gówno w drugim powieszczeniu. Świeca też powiedziałbym, że nie dużo słabiej niż te 150cm.

Aha no i tak generalnie im więcej punktów świetlnych tym lepiej, mniej miejsc, gdzie sobie sam będziesz zaslanial.

Sorry, że się rozpisalem, ale nie umiem inaczej 😅🤦

IMG_20231223_154724140_copy_2040x1148.jpg

IMG_20231223_154541090_copy_2040x1148.jpg

IMG_20231223_154558122_copy_2040x1148.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, soltys48 napisał:

On był wymęczony co?

Lexa z kolei mi odradzają. Przeebałem bo już by stała 98 .

Nawet do pl nie zjechała 

Lexion starszy beż płyty jest prostrzy do ogarnięcia niż dominator. Jakoś tak prościej i bardziej na wierzchu wszystko,nie wspominając o silniku. Jeszcze w Medze to jakoś to wygląda ale w Dominatorze to nie ma tam miejsca palec włożyć. Po świętach jadę tego oglądać 

IMG-06341023e779f6c3288d920958c37f91-V.jpg

IMG-8acc81a9c9e1d4e935a23305c099ccee-V.jpg

IMG-a96bc82388e5428b42c0cfa92554003b-V.jpg

Opublikowano
20 godzin temu, piotrp88 napisał:

Świecą, szybko padają, co zaoszczędzisz na prądzie wydasz na lampy.

to u nas w gminie tak będzie ,wywalili te praktycznie bezawaryjne pomarańczowe sodówki co świeciły od czasów PRLu po zmroku po parę godzin dziennie codziennie rano i wieczorem na energooszczędne ledy Vtac pisiont W

niby 5 lat gwarancji a po niecałych 2 miesiącach już jedna padła na kilkanaście szt w wiosce pomimo pracy w dość korzystnych warunkach 

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

co to było bo tylko mtz 82 widze ?

2 godziny temu, mf362 napisał:

Widmo przynajmniej było a teraz oszczędności energii w gminach 

hvja widno , sodówki wyłączali o 21 a włączali o 4 a ledy naqrviają całą noc 

Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

co to było bo tylko mtz 82 widze ?

hvja widno , sodówki wyłączali o 21 a włączali o 4 a ledy naqrviają całą noc 

U nas po zmianie słabiej świeca, dawniej oświetlało pół podwórka . A teraz przed lampą slupem ...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jahooo napisał:

Takie rzeczy były, są i będą...

Edytowane przez Baks00
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v