Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 minut temu, szymon09875 napisał:

A nie chcesz na zwykłym trójniki od opryskiwacza ? 3 drożny zawór kosztuje około 100 zł. Najprościej by to było.

A nie chcesz na zwykłym trójniki od opryskiwacza ? 3 drożny zawór kosztuje około 100 zł. Najprościej by to było.

Te zawory to jakaś masakra, ani to zamyka, ani otwiera, po roku eksploatacji pompa będzie ciągnąć lewe powietrze z pustego zbiornika, taka ich szczelność.

Opublikowano

Ja też w sprawie opryskiwacza tylko tak nie całkiem. Chcę kupić rozpylacze dwustrumieniowe ceramiczne z Agroplastu i znalazłem na Allegro za 30,80. Ten sam sprzedawca ma w swoim sklepie internetowym takie same za 38,00. Nie rozumiem takiej polityki cenowej (duża różnica w cenie), trochę mam obawy przed kupnem na Allegro, ale najwyżej zwrócę. Spotkaliście się z czymś takim - zwykle na Allegro jest trochę drożej niż w sklepach internetowych, ale i tak różnice nie są tak znaczące...

Opublikowano

Według instrukcji SAE 90

6 godzin temu, KlimekPL napisał:

Z hamulcem i bez, zresztą zawsze zmieniam zakresy jak ciągnik jest unieruchomiony całkowicie, nawet nie jak się powoli toczy tylko dopiero aż całkiem stanie to przerzucam zakres lub rewers.

Olej to agro utto 10W30

20230327_100553.jpg

Opublikowano
28 minut temu, szymon09875 napisał:

Screenshot_2023-03-27-10-06-17-108_com.android.chrome.jpg

Patrzyłem, ale (pisalem o tym wcześniej) w sklepie patrzyłem na takie, ale na schematach było rozrysowane tak, że źródło jest tylko z jednej strony, a wyjścia moga być na dwie. Pytałem w sklepie i (chyba) tutaj, ale nikt nie odpowiedział, czy to jakiś problem, tzn czy można to odwrócić (na chłopaki rozum, to czemu by nie) 

17 minut temu, jahooo napisał:

Te zawory to jakaś masakra, ani to zamyka, ani otwiera, po roku eksploatacji pompa będzie ciągnąć lewe powietrze z pustego zbiornika, taka ich szczelność.

Piszesz o tym, co ja wrzuciłem czy @szymon09875?

Opublikowano
48 minut temu, daron64 napisał:

Ja w sprawie opryskiwacza. Patrzę sobie na zawory, trójniki uje muje i im więcej patrzę, tym mniej wiem. Powiedzcie czy trójnik i zawór od rur PE zdał by egzamin? Konkretnie coś takiego

images?q=tbn:ANd9GcTCzKvVqnzi8Wku32Wss5d

TROJNIK-redukcyjny-90st-40-x-25-x-40-mm-

Jeśli tak, to jak coś takiego połączyć ze zwykłym wężem (ssawny zbrojony zakładany normalnie na wcisk + opaska)

Chodzi o zasilenie pompy z dwóch źródeł - główny zbiornik i zbiornik z czystą wodą do płukania głównego. Czyli szło by - główny zbiornik - wąż ssawny zbrojony 40- zawór - trójnik, a z boku zbiornik z czystą wodą - waz zbrojony 25 - zawór - trójnik  i od trojnika waz zbrojony i pompa. Na prosto byłoby 40mm -  główny główny zbiornik-pompa, a boczne dojście 25mm - zbiornik do plukania - pompa. 

Tylko tak patrzę i nie wiem czy jest jakaś złączka, którą mógłbym połączyć wąż ten zbrojony z zaworem i trójnikiem? Patrzyłem i nic takiego nie mogę znaleźć 🤷 a druga sprawa - jakaś.zlaczka, która połączyć taki zawór z takim trójnikiem?

Dobierz rurę PE o zbliżonej średnicy zewnętrznej do otworu w wężu ssawnym, wciśnij, skręć opaskę i z dyni. 

Opublikowano
8 minut temu, wlamaj1 napisał:

Ja też w sprawie opryskiwacza tylko tak nie całkiem. Chcę kupić rozpylacze dwustrumieniowe ceramiczne z Agroplastu i znalazłem na Allegro za 30,80. Ten sam sprzedawca ma w swoim sklepie internetowym takie same za 38,00. Nie rozumiem takiej polityki cenowej (duża różnica w cenie), trochę mam obawy przed kupnem na Allegro, ale najwyżej zwrócę. Spotkaliście się z czymś takim - zwykle na Allegro jest trochę drożej niż w sklepach internetowych, ale i tak różnice nie są tak znaczące...

https://agrohandler.pl/3684-uchwyty-dyszy-i-akcesoria

zapytaj u nich, mają dobre ceny

Opublikowano
11 minut temu, daron64 napisał:

Patrzyłem, ale (pisalem o tym wcześniej) w sklepie patrzyłem na takie, ale na schematach było rozrysowane tak, że źródło jest tylko z jednej strony, a wyjścia moga być na dwie. Pytałem w sklepie i (chyba) tutaj, ale nikt nie odpowiedział, czy to jakiś problem, tzn czy można to odwrócić (na chłopaki rozum, to czemu by nie) 

piszę o tym, co na zdjeciu wrzucił , takie są montowane w opryskiwaczach Tadlen albo Woprol, po roku łapie tam lewe powietrze, niby na górze jest zbiornik do płukania odcinany tym zaworem, a w sumie bierze z niego wodę, a jak nie ma wody, to lewe powietrze i ciśnienie spada.

Opublikowano
32 minuty temu, daron64 napisał:

Podepniesz odwrotnie i będzie to samo. Jakiś zawór mam trójdrożny, zmierzę średnicę 

Opublikowano
54 minuty temu, wlamaj1 napisał:

pewnie w sklepie zmienili cenę a na allegro zapomnieli

możliwe że jak zamówisz to ci odpiszą że ogłoszenie nie aktualne, albo że nie mają na stanie

Opublikowano
2 godziny temu, Shaun napisał:

Dobierz rurę PE o zbliżonej średnicy zewnętrznej do otworu w wężu ssawnym, wciśnij, skręć opaskę i z dyni. 

Tak wstępnie myslalem, tylko zastanawiałem się, czy będzie to wystarczająco szczelne, ale w sumie milionów to nie kosztuje, mozna spróbować

A taki zawór jak wrzucałem, to myślicie że lepiej taki jak na foto - z metalowym rdzeniem, czy lepiej plastikowy? W sklepie miałem dziś w rękach z plastikowym, to wyglądało to mega słabo 😐

Opublikowano
37 minut temu, MajkelPapuś napisał:

Witam panowie gdzie zrebgeneruję skrzynkę bezstopniową od siewnika poznaniak metalową z 2010 roku

A co tam jest do regeneracji, poza wymianą łożysk jednokierunkowych ?

Opublikowano

mam takiego samego ,ile toto wytrzyma to grom go wie ,jak podrywało się korzenie ,czy podsadzało pod kamień na polu to podejrzewam że miewał więcej jak tona na końcu jednej łapy

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Pablo9812 napisał:

Co do zetora, powiem tak mam niecałe 40ha i po prostu wizja jakiejś awarii w JD/Fendt czy innym zachodnim trochę mnie przeraża,a wiem,że jeśli kupiłbym zachód to ojciec Pronara by nie sprzedał nigdy w życiu 😅a przesiadka z niego na Zetora to i tak przeskok technologiczny,fakt jeśli chodzi o komfort itp to bez porównania, ale na taki areał myślę, że biorąc pod uwagę koszty eksploatacji/napraw wychodzi całkiem okej

ceny części już tak nie zabijają, z starymi sztruclami czasami może być problem z dostępnością, jednak w większości są proste jak budowa cepa i z instukcją napraw każdy kto ma prawą, lewą rękę oraz trochę oleju w głowie naprawi, no ale Taty nie przeskoczysz, mój powiedział że jak to będzie padlina to ja się z nim będę męczył a jakoś już zarobił na siebie i poza cieknącą zwolnicą gdzie koszt części z łożyskami zamknął się w  500zł, w tym roku będzie więcej włożone ale wiadomo, wiekowy ciągnik, na pewno przedni tuz i wom, pewnie przednia oś łożyska na zwrotnicach, uszczelnienia, kasowanie ewentualnych luzów i opony z przodu, ale jak ma dźwigać z przodu kosiarkę to musi być zrobione wszystko ta tip top, może jeszcze fotel wymienie na jakiś pneumatyczny ale to wyjdzie w praniu jak się z budżetem zamknę    

5 godzin temu, MF675ursus napisał:

nie wiadomo czy się śmiać czy płakać, i jeszcze z lasu, przynajmniej cena nie razi w oczy, jak niektórzy trupy za 40+ wystawiają    

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Janeczko napisał:

Mam identyczny, palety z pustakami, bloczkami betonowymi bez problemu jedyny minus to ustawienie szerokości oj wkurza i to bardzo

Co z tym ustawianiem szerokości jest nie tak?

1 godzinę temu, ZetorMisio napisał:

Mam taki sam. Do ciągnika wydaje się ok. 1200 wytrzymuje. A czy w ładowarce wytrzyma 🤷 

55 minut temu, kizak napisał:

mam takiego samego ,ile toto wytrzyma to grom go wie ,jak podrywało się korzenie ,czy podsadzało pod kamień na polu to podejrzewam że miewał więcej jak tona na końcu jednej łapy

Macie dokładnie tej firmy , kupiony przez olx? Bo widzę, że conajmniej kilka firm oferuję ten sam/ bardzo podobny, ale czy napewno taki sam

Edytowane przez vat
Opublikowano

Czy tej firmy to nie powiem, też z olx. Musisz bardzo równo przesuwać kurde ciężko jest mi to wytłumaczyć. Na pewno w moim przypadku nie jest to szybka akcja może kwestia że jeszcze nie wyrobione bo chodzi ciasno

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, daron64 napisał:

Tak wstępnie myslalem, tylko zastanawiałem się, czy będzie to wystarczająco szczelne, ale w sumie milionów to nie kosztuje, mozna spróbować

A taki zawór jak wrzucałem, to myślicie że lepiej taki jak na foto - z metalowym rdzeniem, czy lepiej plastikowy? W sklepie miałem dziś w rękach z plastikowym, to wyglądało to mega słabo 😐

Powinno być szczelne. Praktycznie cały opryskiwacz jest na opaskach i nie cieknie. Bo w tych elementach z  PE wytrzyma śmiało. 

Chociaż z PE też może zrzucić węża bo rura PE nie ma garbów tak jak króćce ale popróbuj, pokombinuj.

Co do zaworu to sam sprawdź, który się lepiej otwiera/zamyka. Mam mosiężne zawory 2" na polu od kilku/kilkunastu lat i  problem jest z obrabianiem się trzpienia, na którym zamocowana jest rączka od zamykania. Trzeba dorobić wlasny klucz bo te rączki są do d*py. Francuz też może być. 

Edytowane przez Shaun
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v