Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Chciałoby Ci się leźć po 47 schodach z wiaderkiem czy workiem? Mi nie - już to przerabiałem.

Te zboże ze strychu gdzie później trafia? Znów wiaderkiem do śrutownika?

Opublikowano

Ja się nanosiłem zboża w workach po schodach prez dwadzieścia lat i nikomu nie życzę, worki od młocarni 100m na piechotę i po schodach na strych. I tak kilkadziesiąt ton co roku w góre i w dół.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, kizak napisał:

Dmuchawa do zboża na te wysokości mogłaby dać radę ,u mnie sypię  na gospodarczy ,przez sibry z przyczepy ,albo rozżutnikiem taśmą .  Ale to co tam ,może 3 m w górę ,i odlatuje na nawet i 12 metrów jak dmuchawy nie dusisz  . Z bizonem jak blisko zdążysz . Jak nie da rady dorzucić ,to zmniejszyć koło na paski klinowe na dmuchawie ,lub zwiększyć na silniku . Ale co kurzu przy tym to głowa mała  ,tak że to tak średnio na mieszkanie bo przez każdą szparę naciśnie ,bo niestety gdzieś to powietrze musi uciec

Widział jaką dmuchawę z ogłoszenia wstawił? Przecież tam żadnej przekładni nie ma, wentylator jest bezpośrednio na wale silnika 

Opublikowano
17 godzin temu, ZetorMisio napisał:

Nie wiem, nie spacerowałem nigdy po 47 schodkach z wiaderkiem zboża. 

ja mam tylko 12 schodow na strych..gdy mialem pare ha i pare osob  w domu do pomocy to sie bawilem ..

21 godzin temu, Chłoporobotnik napisał:

Co innego mnie teraz interesuje - czy takie coś da radę wdmuchać zboże i kukurydzę jakieś 7m w górę i później z 5-6m w poziomie?

https://www.olx.pl/d/oferta/dmuchawa-do-zboza-produkcji-niemieckiej-CID757-IDVYSEM.html

watpie-kolega mial identyczna . na garaz to juz byla zabawa  szybko sprzedal, choc hektarow mial tylko pare, 

kup polska ,silnik od baka 7,5 kw idealnie podchodzi i wtedy robota pojdzie..spokojnie lapata dasz rade sypac bez spiny i jeszcze odpoczniesz-na taka ilosc rur to duzej wydajnosci nie bedzie.

Opublikowano
21 godzin temu, stempos1980 napisał:

Cięzko będzie miała.

W zbożu jako tako ale w qq już nie

Eeeee dlaczego ma mieć ciężko?

Opublikowano
8 minut temu, stempos1980 napisał:

Grubsze ziarno większe opory

Jakoś tego nie zauważyłem u siebie. 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Wszystko zależy jaką odległość 

Dwa metry w poziomie i cztery w pionie. 

Opublikowano
21 godzin temu, Chłoporobotnik napisał:

W tym to raczej nie zrobię. Aby wiaderkiem nadążyć. U sąsiada na parterowy dom, przy polskiej dmuchawie dawali radę w 2-3 wiaderkami. 

20230811_182621.jpg

20230811_171325.jpg

Na strych tym nie wciągnę - by musiała być bardzo długa i kąt ustawienia duży a nie mam na to miejsca u siebie. Jakby to szło na przykład do stodoły to wtedy tak, znajomy tak ma i spokojnie robi. Teraz kupił drugą i jedna podaje na górę a druga na górze transportuje w kąty i pod ściany.

Bezprzewodowe lampy byś sobie sprawił i miałbyś do wszystkiego i spokój z kablami.

Opublikowano
43 minuty temu, jacus napisał:

watpie-kolega mial identyczna . na garaz to juz byla zabawa  szybko sprzedal, choc hektarow mial tylko pare, 

kup polska ,silnik od baka 7,5 kw idealnie podchodzi i wtedy robota pojdzie..spokojnie lapata dasz rade sypac bez spiny i jeszcze odpoczniesz-na taka ilosc rur to duzej wydajnosci nie bedzie.

pier**lisz jak zawsze....... Kolega miał...  

Mam i polską i te gooowienka germańskie. Wydajność porównywalna. Z tym że polska 7.5kw a tamte 2.2 i 3 kw

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Desperado napisał:

Bezprzewodowe lampy byś sobie sprawił i miałbyś do wszystkiego i spokój z kablami.

A tych nie mam do wszystkiego? Też na magnes. Kabel to żaden kłopot i tylko praktycznie do wozów używane bo do reszty raczej nie zakładam.

5 minut temu, soltys48 napisał:

Mam i polską i te gooowienka germańskie. Wydajność porównywalna. Z tym że polska 7.5kw a tamte 2.2 i 3 kw

Sąsiad miał polską. Silnik 7,5 kW. Znajomy ma jakąś niemiecką, silnik ze 3 kW. Obaj zboże dawali/dają na strych w parterowym domu. Wysokości podobne. Wydajności właśnie też.

1 minutę temu, Janeczko napisał:

Jakbym miał się bawic w dmuchawy itd to wolałbym kupić tura i wszystko w bigi i układać a tak zsuwać po kątach potem znosić a daj Pan spokój 

Jakbym miał kupować tura, sypać do big bagów, męczyć się ze szczurami i myszami to wolę już wciągać te wiaderka jak do tej pory linką i prosić kogoś do pomocy.

Opublikowano
3 minuty temu, Janeczko napisał:

Jakbym miał się bawic w dmuchawy itd to wolałbym kupić tura i wszystko w bigi i układać a tak zsuwać po kątach potem znosić a daj Pan spokój 

Na półtora hektara?

Opublikowano (edytowane)

Ja bym się nie bawił w te dmuchawy niemieckie, jak już to polska jakaś z silnikiem 7,5kW, tyle co on ma, nic go nie goni, puści na połowę albo mniej i poda bez problemu.

38 minut temu, Pigmei napisał:

Te bezprzewodowe są z magnesami, drewna się nie utrzyma.

A te co ma z kablami to niby na czym sobie zawiesza jak mają magnesy?   :P   

26 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A tych nie mam do wszystkiego? Też na magnes. Kabel to żaden kłopot i tylko praktycznie do wozów używane bo do reszty raczej nie zakładam.

Sąsiad miał polską. Silnik 7,5 kW. Znajomy ma jakąś niemiecką, silnik ze 3 kW. Obaj zboże dawali/dają na strych w parterowym domu. Wysokości podobne. Wydajności właśnie też.

Jakbym miał kupować tura, sypać do big bagów, męczyć się ze szczurami i myszami to wolę już wciągać te wiaderka jak do tej pory linką i prosić kogoś do pomocy.

Tu masz tanio, coś utargujesz i z transportem wyjdzie taniej jak te gówienka niemieckie.

https://www.olx.pl/d/oferta/dmuchawa-do-zboza-z-silnikiem-i-rurami-sprawna-oryginalna-CID757-IDXXB4g.html

silnik na osi, super sprawa.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Dokładnie wydajność podobna. Mam germańskie Neuro 2.8kw i spokojnie podaje 7m na max otwartej zasuwie. Przynajmniej mała i wszędzie podejdzie nie jak Polska że trzeba dwóch chłopów by to przepchnąc 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v