Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał:

to chyba jakaś ściema z tą beczka r typu wpłać zaliczkę albo jakiś przetarg kto da wiecej

Sprzedaje i 30 krów ,wiecie jakie są po pogrzebie ceny maszyn ,jak umrze właściciel kawaler ,a siostra co ma tydzień by to opier.... i spokojnie  z chajsem wyjechać . Tam idzie hurtowo aby się pozbyc . Nim sąsiad się kapnie  ,dzień po pogrzebie już handlarze lawetami wywożą . W tydzień jest wszystko zamiecione ,a sąsiad by dał i więcej ,ale nikt nie może dowiedzieć co za ile poszło  ,więc sąsiedzi nic nie kupią .. Kurna normalnie spęd handlarzy 

• Confused 1
Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

Kiedyś on, albo taki drugi ogłoszeniodawca (obaj mają często zaporowe ceny i mylą mi się ich ogłoszenia) miał kabinę, która łącznie z kokpitem wychodziła chyba 15k..

Screenshot_20231205-070054_copy_540x1200.png

Screenshot_20231205-070101~2_copy_734x373.png

To chyba taki młody gość,silniki też jakieś trupy za kosmiczne ceny chce sprzedać. Miał silnik od 7211 na sprzedaz to go wyśmiali że to od 7011, ze starych typów też coś się nie zgadzało z prawdą.

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Sprzedaje i 30 krów ,wiecie jakie są po pogrzebie ceny maszyn ,jak umrze właściciel kawaler ,a siostra co ma tydzień by to opier.... i spokojnie  z chajsem wyjechać . Tam idzie hurtowo aby się pozbyc . Nim sąsiad się kapnie  ,dzień po pogrzebie już handlarze lawetami wywożą . W tydzień jest wszystko zamiecione ,a sąsiad by dał i więcej ,ale nikt nie może dowiedzieć co za ile poszło  ,więc sąsiedzi nic nie kupią .. Kurna normalnie spęd handlarzy 

To już poszła ta beczka?

Opublikowano

U mnie tak sąsiadka w dwa tygodnie po mężu wszystkie graty wyprzedała, złomiarze codziennie ciężarówkę złomu wywozili, wszystko szło na złom jak leciało - kosiarka, pługi, gruber, brony, radełka, silos na 20t po cemencie, kombajn . Byłem zapytać o silos, to nie chciała nawet rozmawiać.

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

To chyba taki młody gość,silniki też jakieś trupy za kosmiczne ceny chce sprzedać. Miał silnik od 7211 na sprzedaz to go wyśmiali że to od 7011, ze starych typów też coś się nie zgadzało z prawdą.

Tak, ten sam.

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

U mnie tak sąsiadka w dwa tygodnie po mężu wszystkie graty wyprzedała, złomiarze codziennie ciężarówkę złomu wywozili, wszystko szło na złom jak leciało - kosiarka, pługi, gruber, brony, radełka, silos na 20t po cemencie, kombajn . Byłem zapytać o silos, to nie chciała nawet rozmawiać.

W zeszłym roku 2 wsie dalej też tak wdowa zrobiła..Swojemu nawet grama nie sprzedała ale obcym tak.

Kolega chciał kupić rozrzutnik od niej w niezłym stanie dawał jej 7 tys  to go wyśmiała a handlarzowi za 4 sprzedała.

Opublikowano

Pany, są jakieś przeciwwskazania przed wykorzystaniem starych rur od wody (starych w sensie takich, co pod dachem leżały ze 30 lat, część ocynk, część zwykła czarna stał, tylko lekkie naloty rdzy, prawie wszystkie chyba 1 i 1/4" ), jako słupków ogrodzeniowych? Bo w sumie taki miałem plan, ale są w kawałkach 6m i dalej coś tam ogarniam i chciałem je sobie od razu pociąć na mniejsze, żeby miejsca tak nie zajmowały.

Opublikowano
4 minuty temu, daron64 napisał:

Pany, są jakieś przeciwwskazania przed wykorzystaniem starych rur od wody (starych w sensie takich, co pod dachem leżały ze 30 lat, część ocynk, część zwykła czarna stał, tylko lekkie naloty rdzy, prawie wszystkie chyba 1 i 1/4" ), jako słupków ogrodzeniowych? Bo w sumie taki miałem plan, ale są w kawałkach 6m i dalej coś tam ogarniam i chciałem je sobie od razu pociąć na mniejsze, żeby miejsca tak nie zajmowały.

Nie widzę przeszkód 

• Thanks 1
Opublikowano
21 godzin temu, jahooo napisał:

Wiele osób tak robi. Sprzeda handlarzowi za mniej aby tylko nie swojemu.

Facet w wiosce miał 4 cielaki-byczki takie odchowane, dawałem mu po 1500 on kręcił nosem, że sobie zostawi i coś tam jeszcze pier**lił. Za tydzień sprzedał handlarzowi po 1200.

• Sad 1
Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał:

możesz na złom wywieźć 😎🤦

Za mała waga 😅 

Bardziej chodziło mi o to, że może takie rury na słupki, to przerost formy nad treścią i lepiej opierdolic je, a za tę kasę, co się dostanie, kupić cieńszych gotowych słupków. Nie robiłem nigdy ogrodzenia, tyle co u kogoś oglądałem, to załóżmy teścio ma z marketowych słupków, to ręką to by wygiął, ale stoją już x lat i nic się nie dzieje.

Opublikowano (edytowane)

No co mam Ci powiedzieć - nawet nie wiesz ile razy zdarzalo mi się, że coś zdaje mi się, ze dobrze kombinuje, a dopiero ktoś z boku popatrzy i powie że robię źle. Albo coś zrobię i dopiero po jakimś czasie sam na to patrzę i myślę po ch*j robiłem to tak, jak można to było zrobić lepiej i łatwiej tak 🤷

Ja tam nie mam problemów ze spytaniem o rzeczy dla części (większości) oczywiste - lepiej kilka razy spytać, jak raz źle zrobić 

A jak już dwa pomocne posty napisałeś, to może i na trzeci się zdobędziesz.

Przy założeniu, że część będzie siatka 150cm, a część ogrodzenie panelowe 150 cm + podmurówka (albo 120+ podmurówka), wysokość słupja ~2.30 wystarczy chyba w zupełności? Słupki zalewane.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Te słupki z marketu postoja kilkanaście lat i rdza je przeżre, a rura do wody, jak ocynkowana, to ze 40 lat wytrzyma, ciebie pewnie przeżyje

Ogrodzenie z siatki gdzieś dalej od ludzi robiłbym ze swoich rur

Te marketowe mają tę zalatę, że są normalizowane i dostaniesz do nich wszelkie pasujące uchwyty, nie trzeba daszków lepić itp

A słupek zegniesz łatwo i taki i taki, tylko rurę ciężej potem wyprostować rękami

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

No co mam Ci powiedzieć - nawet nie wiesz ile razy zdarzalo mi się, że coś zdaje mi się, ze dobrze kombinuje, a dopiero ktoś z boku popatrzy i powie że robię źle. Albo coś zrobię i dopiero po jakimś czasie sam na to patrzę i myślę po ch*j robiłem to tak, jak można to było zrobić lepiej i łatwiej tak 🤷

Ja tam nie mam problemów ze spytaniem o rzeczy dla części (większości) oczywiste - lepiej kilka razy spytać, jak raz źle zrobić 

A jak już dwa pomocne posty napisałeś, to może i na trzeci się zdobędziesz.

Przy założeniu, że część będzie siatka 150cm, a część ogrodzenie panelowe 150 cm + podmurówka (albo 120+ podmurówka), wysokość słupja ~2.30 wystarczy chyba w zupełności? Słupki zalewane.

Ja tam bym się z siatką nie bawił, najlepiej te przęsła panelowe, pod nie krawężniki 1m na suchy beton, a słupki - profile 60×40mm w ocynku. Mi udało się dorwać na złomie w stanie jak nowe

• Like 1
Opublikowano

Rury już pocięte. Do paneli mam w sumie profile - już parę lat leżą czekają. Generalnie to wszystko od drogi - mam ~170mb do zrobienia (tyko od asfaltu, nie liczne bocznych ogrodzeń) i chyba w przyszłym sezonie w końcu trzeba się za to zabrać. 

40 minut temu, jahooo napisał:

Te słupki z marketu postoja kilkanaście lat i rdza je przeżre, a rura do wody, jak ocynkowana, to ze 40 lat wytrzyma, ciebie pewnie przeżyje

Ogrodzenie z siatki gdzieś dalej od ludzi robiłbym ze swoich rur

No to wszystko od drogi. Myślę, że nawet te nieocynkowane to i mnie przeżyją. U teścia narazie stoi koło 10lat i narazie nic się nie dzieje z nimi, przynajmniej nic mi się w oczy nie rzuciło.

17 minut temu, szwagier24 napisał:

Jeśli pod panel to raczej słupek kwadratowy i wszystkie uchwyty będą do kupienia bez problemu.

Ale okrągłe też widziałem sporo osób robi. Nawet sąsiad ma. Tylko faktycznie ciekawe jak że średnicami mocowań.

4 minuty temu, krilan06 napisał:

Ja tam bym się z siatką nie bawił, najlepiej te przęsła panelowe, 

Przęsła wiadomo - wygodniej, w wolnej chwili na spokojnie sam sobie wszystko mogę pozakładać. Zobaczymy jak finansowo będę stał, bo to jednak parę zł więcej.

A tak w ogóe to warto byłoby dać to do cynkowania, czy tylko oczyścić i pomalowac?

Opublikowano

Jakiś czas temu był temat o plandekach przezroczystych. To koniec końców zamówiłem najtańsze i dopiero jeden wjazd założyłem. To jeśli chodzi o ilość światła, to wygląda to tak.  Plandeki cieniutkie, nierówne, nawet oczka nie są na tej samej wysokości. Ale 2x3 m kosztowała 12 zł, więc za taki jeden wjazd wyszło niecałe 25zl, więc aby tylko jeden sezon zimowy wytrwały, to chyba ok. Trzeba tylko było wziąć jedna duża, ale to już na przyszły sezon, jak zda egzamin. Szkoda, że nie jest grubsza - nawet tu gdzie zachodzi na siebie, z prawej strony, to widać, że sporo światła jest. 

IMG_20231206_112527689_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20231206_133340022_HDR_copy_1632x918.jpg

• Like 1
Opublikowano

Szukałem i nie znalazłem, przynajmniej na allegro. Za te pieniądze, to chciałbym tylko żeby jeden sezon wytrzymała. Z tej strony, to myślę, że na miękko, bo tego już nie będę zaczepiał. Drugi wjazd może być gorzej, bo z niego korzystam, to tam raz na miesiąc trzeba będzie ciągnikiem wyjechać, to będzie bez desek, na same haczyki, to nie wiem czy wiatr jej nie poniszczy.

Opublikowano
6 godzin temu, daron64 napisał:

Rury już pocięte. Do paneli mam w sumie profile - już parę lat leżą czekają. Generalnie to wszystko od drogi - mam ~170mb do zrobienia (tyko od asfaltu, nie liczne bocznych ogrodzeń) i chyba w przyszłym sezonie w końcu trzeba się za to zabrać. 

No to wszystko od drogi. Myślę, że nawet te nieocynkowane to i mnie przeżyją. U teścia narazie stoi koło 10lat i narazie nic się nie dzieje z nimi, przynajmniej nic mi się w oczy nie rzuciło.

Ale okrągłe też widziałem sporo osób robi. Nawet sąsiad ma. Tylko faktycznie ciekawe jak że średnicami mocowań.

Przęsła wiadomo - wygodniej, w wolnej chwili na spokojnie sam sobie wszystko mogę pozakładać. Zobaczymy jak finansowo będę stał, bo to jednak parę zł więcej.

A tak w ogóe to warto byłoby dać to do cynkowania, czy tylko oczyścić i pomalowac?

Jeżeli siatkę to proponowałbym z lin kopalnianych-górniczych, na 2m wysokości nie trzeba nawet dawać drutu w poprzek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v