Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, nunu85 napisał:

ten kombajn też miał swoją świetność grubo ponad ćwierć wieku temu. On nie potrzebuje żadnych hiper olejów.

Pełna zgoda, co nie zmienia tego, co pisałem wcześniej. Leję zwykłego fuchsa 15w-40, który jest o niebo lepszy i nie kosztuje milionów.

Opublikowano
3 minuty temu, jacek1296 napisał:

Pełna zgoda, co nie zmienia tego, co pisałem wcześniej. Leję zwykłego fuchsa 15w-40, który jest o niebo lepszy i nie kosztuje milionów.

turdus za 20l jest prawie 100PLN tańszy niz fuchs

Opublikowano
32 minuty temu, nunu85 napisał:

jak ktoś ma do turdusa obiekcje, to polecam Orlen ultor cg. na allegro 20tka kosztuje 280. jeżdżę na tym od wielu wielu lat i wszystko działa jak należy. na allegro

już niedługo wszystko będzie pod brandem Orlen, bo przejęli dział olejów z Lotosu

Opublikowano

być może będą robili w Płocku, albo po prostu nadzorowali produkcję w Gdańsku, ale sądzę że markę Turdus zostawią. za dobrze to się sprzedaje żeby ubijac kurę znosząca złote jajka.

Opublikowano
28 minut temu, nunu85 napisał:

być może będą robili w Płocku, albo po prostu nadzorowali produkcję w Gdańsku, ale sądzę że markę Turdus zostawią. za dobrze to się sprzedaje żeby ubijac kurę znosząca złote jajka.

coraz trudniej to nabyć, handlowcy wciskają Orlen - wiem z pierwszej ręki

Opublikowano
mzk napisał:

Ta padlina po doprowadzeniu do podstawowego stanu będzie droższa od John Deere

jak się ktoś lubi bawić w takie remonty generalne wszystkiego łącznie z wizualką i widzi w tym jakieś pole do zarobku- proszę bardzo. Z mojej perspektywy ( a zdaje sobie sprawę że jest subiektywna bo moja) mógłbym za to zapłacić cenę zlomu a potem oddać na ten złom. Tym bardziej że to ursus a więc ani wielkiej jakości to nie ma ani wielu potencjalnie napalonych klientów .

Opublikowano
1 minutę temu, nunu85 napisał:

jak się ktoś lubi bawić w takie remonty generalne wszystkiego łącznie z wizualką i widzi w tym jakieś pole do zarobku- proszę bardzo. Z mojej perspektywy ( a zdaje sobie sprawę że jest subiektywna bo moja) mógłbym za to zapłacić cenę zlomu a potem oddać na ten złom. Tym bardziej że to ursus a więc ani wielkiej jakości to nie ma ani wielu potencjalnie napalonych klientów .

W 2011 kupiłem MTZ z lasu ,kupiłem złom wyremontowałem złom i  nadal jest złom a kuż koszty przewyższyły 50% wartość 

Opublikowano

jak ja widzę poobrywane błotniki, przekoszoną maskę to ja już się domyślam jak ten właściciel dbał o resztę, tzn kontrolę i zmiane chociażby olejów, jakieś smarowanie czy coś. Tam wszystko będzie zamęczone.

mzk napisał:

W 2011 kupiłem MTZ z lasu ,kupiłem złom wyremontowałem złom i  nadal jest złom a kuż koszty przewyższyły 50% wartość

Wybacz kolego że ci napisze tak prosto z mostu, ale kupowanie traktora z leśną przeszłością to ostrzej mówiąc głupota, a delikatniej strzał w kolano. Nawet w promocyjnej cenie nie warto, bo tam będą takie kwiatki poukrywane ( typu jakieś peknkecia na mostach, porozrywania, ukręcenia czy po prostu zmęczenia materiału w takich miejscach, że by się człowiek tego w życiu nie spodziewał póki na oczy nie zobaczy że tak może być . to już lepiej kupić traktor starszy, ale po normalnym użytkowaniu w gospodarstwie.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, nunu85 napisał:

jak ktoś ma do turdusa obiekcje, to polecam Orlen ultor cg. na allegro 20tka kosztuje 280. jeżdżę na tym od wielu wielu lat i wszystko działa jak należy. na allegro

A wiesz może ile tam wchodzi litrów do silnika? 

Pewnie 20 by trzeba zamówić jak w razie będzie brał olej to będzie na dolewki.

Chyba wezmę tego Delvaca. Dużo dobrego już słyszałem i nim.

Opublikowano
10 minut temu, mzk napisał:

Znów powtórzę (nie wiem, który to już raz), co mówił znajomy, który ma ZUL:

"Darek - nigdy, ale to k**wa nigdy, nie kupuj ciągnika, który robił w lesie." Koniec cytatu.

16 minut temu, nunu85 napisał:

ani wielu potencjalnie napalonych klientów

Na ursusa? Myślę, że byłoby i wielu i napalonych.

Opublikowano
daron64 napisał:

Na ursusa? Myślę, że byłoby i wielu i napalonych.

kurcze muszę chyba posprzedawac swoje ursusy póki są na to chętni bo sie spodziewam że w końcu będzie z nimi jak kiedyś z polonezami czy fiaciorami.

maroko napisał:

1 godzinę temu, nunu85 napisał:

A wiesz może ile tam wchodzi litrów do silnika? 

Pewnie 20 by trzeba zamówić jak w razie będzie brał olej to będzie na dolewki.

Chyba wezmę tego Delvaca. Dużo dobrego już słyszałem i nim.

ja mam w claasie merca i tam wchodzi 15. do tego Perkinsa jak kupisz 20tke to myślę będzie wystarczający zapas na ewentualne dolewki. Nie mam pewności ale zgaduje po pojemności nawet nie 6l, że oleju tam wejdzie 15l max, a nawet bliżej 12-13

• Like 1
Opublikowano
bo tego zostało niewiele, reszta w hucie. przed laty jak tego było jeszcze dużo a ludzie się rzucili na ople, fordy czy VW, to polska czy fiata można było kupić za grosze do zabawy po lasach ( co jako młody łepek robiłem).
Opublikowano
3 godziny temu, nunu85 napisał:

to rozwal to i pozaslepiaj. tylko wówczas filtr trzeba nie zapominać i co dzień dmuchać. jak to ustrojstwo działa to można było co kilka dni i ciągle był drożny.

ile ten kombajn ma przebiegu? tak sobie myślę tam coś w tłumiku musiało się już że zużyć czy wypalić i spaliny zamiast robić podciśnienie, to one odwrotnie- zaczely sie pod ciśnieniem wtłaczać do filtra

Niby niecałe 1400 mth ale stał na dworze długo i ten tłumik wygląda słabo. Na dole nawet dziurka jest.

Opublikowano (edytowane)

Ciężko powiedzieć jak będzie. Stare ursusy/zetory kupują raczej mniejsi gospodarze. Osobiście nie znam chyba nikogo z gospodarstwem >50ha, kto by nie jechał już tylko na zachodnich. Nawet część mniejszych. Choć tam często jest zachodni nowy na jakiegoś młodego rolnika itd + stary polski. Ale jak długo tak będzie? Jak długo tacy mniejsi będą na rynku? Ile trzeba będzie mieć ha żeby z tego móc żyć? Czy z czasem z mniejszymi gospodarstwami nie zostaną tylko Ci, którzy nie żyją z ziemi?

Z drugiej strony pisałem chyba jakiś czas temu jak oglądałem jeden z filmów agroJD, czy jakoś tak (chłopaki, co jd serwisują) i sami mówili, że już nie biorą się za serię 6x00 - tylko nowsze. No i szef opowiadał, że tak samo jak kiedyś przestali już robić "lokomotywy", tak teraz przestaja tę serię, a niedługo przestaną kolejne. Pod koniec filmu mówił, że jak ktoś ma jakiegoś tam ursusa czy Zetora, którego zna, który jest w miarę zadbany i chce zmienić ciągnik bo klima, bo wygodny itd, to żeby poważnie się nad tym zastanowił. 

Wydaje mi się, że właśnie ten serwis będzie z czasem największym problemem. Do starych zachodnich nie będzie z roku na rok coraz lepiej z częściami, ani z serwisem. Prędzej czy później, nawet w tym małym odsetku zadbanych maszyn, coś pierdolnie kosztownego. No i co zrobi wtedy ktoś taki z małym gospodarstwem, który szarpnął się na "nowszy" ciągnik, żeby trochę w ludzkich warunkach popracować? Pisałem jak dla brata znajomego w mx padła skrzynia i jakiś warsztat krzyknął mu 80k za zrobienie. Tam akurat na biednego nie trafiło i po prostu kupił nowy ciągnik. Ale jakby taki mały jak ja, który teoretycznie mógłby się finansowo szarpnąć na kupno ciągnika tej klasy, usłyszałby wyrok w wysokości 80k, to przecież tylko iść się wieszać. Dramatyzuje oczywiście, ale przecież nie ma najmniejszych szans żeby z małej gospodarki wyciulac na nieplanowany remont taką kwotę. No i co wtedy? Ciągnik w krzaki i wracamy do polskiego/czechosłowackiego sprzętu.  Ja jestem skazany na to co mam. Case'a kupiłem tylko dlatego, że od znajomego i że mam drugiego zetorka i w razie awarii mogę sobie pozwolić, żeby jeden stał. Ale na kupno nowszego się nie szarpnę, a nowy jest całkowicie poza moim zasięgiem finansowym. 

W sumie tak czytam, co napisałem, i nie wiem jaka do tej przydługiej,  nudnej opowieści jest puenta 🤷😐 ale wiem, że nie jest ona optymistyczna. 

Edytowane przez daron64
  • Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v