Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

I tak macie dobrze, w mojej gminie to już nikt na hektary nie sprzedaje tylko na metry i 100zl to minimum 

Rolną ostatnio kupowałem po 20k hektar. Wołają i po 50k tylko chętnych brak. Chyba że działka jest pod domki to wtedy cena 100k do góry. Teraz za taką pod domki dałem 150k/hektar. Za 5 lat robiąc z tego 12 ar działki weźmie się najmniej 500k. 

Opublikowano (edytowane)

Po prostu nie każdemu do szczęścia potrzebna. Tym bardziej za chore ceny.

Ciekawe czy ceny na ziemię spadną tak jak ceny zbóż...

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano

nie spadną

ziemia jako grunt jest czymś czego nie da się wyprodukować, sprawić że będzie więcej

można zbudować dom, kupić mieszkanie, czy auto, o te rzeczy są ciągle "produkowane", a ziemi już nie przybędzie

• Like 1
Opublikowano

Nie, ziemię teraz głównie wykupują ludzie mający już kilkaset  hektarów, a tym zaraz bieda nic nie zrobi, teraz w większości regionów jak mały chce coś powiększać, to jedynie małego jakąś reklamowaną maścią.

6 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Po prostu nie każdemu do szczęścia potrzebna. Tym bardziej za chore ceny.

Ciekawe czy ceny na ziemię spadną tak jak ceny zbóż...

Opublikowano

U nas nie ma setkowych hektarowcow.

A tacy po kilkadziesiąt raczej okazji szukają i nie przepłacają.

Opublikowano

Ziemia już nie jest dla biedaków, kilka czy kilkanaście hektarów łyknąć dla dużego, to jest prawie nieodczuwalne, a mały będzie kredyt załatwiał z pół roku, dlatego nawet sprzedający nie będzie z nim gadał.

• Like 1
Opublikowano

U nas ksiądz dokupił ziemi pod cmentarz bo miejsca mało już było . Nie wiem jaki areał ale 100 k plus koszty równania ziemi likwidacja samosiewek czy tam małego lasku. Gość co przedal trochę się wzbogacil bo pod dom nikt by mu obok grobów nie kupił a z drugiej strony zakład wapienniczy, dookoła ,, sama śmierć,, jakby ta to nie spojrzeć 

Opublikowano

Ile by trzeba było liczyć farby na taką d46/d47? 

Porzuciłem chyba ostatecznie planu zakupu przyczepy, na nową zabudowę mnie też nie stać teraz, a tak wymieniałem koła na nowe i oglądam je i kurcze trochę pogięte borty, ale sama blacha nie jest jakoś mocno zgnita. Może by je trochę zregenerował - porównał, poprawił gdzie trzeba i choć troszkę odświeżył 🤔 

A koleżka od części do opryskiwacza nie odpisał czy mu pasuje odbiór osobisty - także chyba sobie daruję wysyłkę, jak mam się wk***iac potem

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

a kredyt to co ? zło? tylko koszt większy a czasem posiłkując kredytem ,,możemy więcej,, tylko wszystko z głową 🙋‍♂️

miałem na myśli tylko to, że z kredytem czas zwrotu inwestycji wydłuża się o kilka lat

Opublikowano
2 godziny temu, KlimekPL napisał:

I tak macie dobrze, w mojej gminie to już nikt na hektary nie sprzedaje tylko na metry i 100zl to minimum 

Jeżeli u Ciebie sa tak wysokie ceny, to warto rozważyć zmiane lokalizacji swojego gospodarstwa. 

Jeśli jest presja na rozwój a nie ma gdzie kupic ziemii lub jest  drogo to czasem warto kupic gospodarstwo gdzies dalej i tam mieszkać.

• Like 1
Opublikowano
Dziadek1187 napisał:

Jaka inwestycja 50 koła 3 lata temu płaciłem a dziś nie miał kto zapłacić 60 tys. 20% w trzy lata inflacji nie zwróciło

Zacznijmy od tego że inflacja to wskaźnik rok do roku więc przez 3 lata teoretycznie straciłeś więcej, no ale przez 3 lata obrabiałeś i jakiś tam zysk z tego czerpałeś. Chodzi o to że jak robisz inwestycję w nieruchomości to kasę masz zamrożona i prędzej czy później ktoś się trafi do kupna w cenie zapewne sporo wyzszej niż sam zainwestowałeś.

Opublikowano
1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

Rolną ostatnio kupowałem po 20k hektar. Wołają i po 50k tylko chętnych brak. Chyba że działka jest pod domki to wtedy cena 100k do góry. Teraz za taką pod domki dałem 150k/hektar. Za 5 lat robiąc z tego 12 ar działki weźmie się najmniej 500k. 

nie wiem jak u was na opolszczyźnie bum na działki się skończył, w wiosce obok już po 10 lat stoją i nikt się nie kwapi do kupna, przed pandemią było kupione 4ry i od tamtego czasu nic się nie ruszyło  

Opublikowano

na 4 arach ,to wedlug przepisów to i nie każdą chałupę usadowisz ,tylko budżetową i miejsca tyle co ziemi z wykopu odłożysz na bok .  Już nie ma mowy o miejscu na oczyszczalnię ,czy garazyk . 

Opublikowano
43 minuty temu, igor10246 napisał:

nie wiem jak u was na opolszczyźnie bum na działki się skończył, w wiosce obok już po 10 lat stoją i nikt się nie kwapi do kupna, przed pandemią było kupione 4ry i od tamtego czasu nic się nie ruszyło  

bo pewnie jakie zadupie, blisko miasta , tak jak kolega poniżej napisał-ida na pniu

30 minut temu, Buszmen11 napisał:

U nas 10 km od miasta działki się sprzedają, tyle że w rozsądnych pieniądzach. Ci co wołają po 100k za 10ar "sprzedają" po 10 lat

w moich ''podwarszawskich'' (60km od Warszawy) realiach te 100zł/m2 wydaje się normalną ceną

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v