Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Obyście mieli rację i jeszcze trochę było do zrobienia po naszej stronie. Hodowcy trzody też walczyli i zostali oligarchowie. Ciągły rozwój i powiększanie tych gospodarstw to droga do nikąd...

• Like 2
Opublikowano

obdzwoniłem za lm z luzu max 13. i tu pytanie będzie taniej?  teraz rolnik to jak makler giełdowy.  Sprawdza się powiedzenie nie sztuką jest dobrze wyhodować sztuka jest dobrze sprzedać

Opublikowano
2 godziny temu, wojak1986 napisał:

Tylko ta partia pojedzie żywa na zachód bo wątpię że na ubojnie

770 kg brutto ile miały miesięcy?

803 brutto , 24 sztuki 

Idealnie tyle samo co u nas tydzień temu 

Opublikowano
5 godzin temu, piotrekbud napisał:

obdzwoniłem za lm z luzu max 13. i tu pytanie będzie taniej?  teraz rolnik to jak makler giełdowy.  Sprawdza się powiedzenie nie sztuką jest dobrze wyhodować sztuka jest dobrze sprzedać

Ja dostałem maksymalną 14 zł brutto przez telefon w tej chwili za czyste LM .. znając życie to na miejscu będzie 13,5 

Opublikowano

bo to jest cennik oficjalny i nie każdego obowiązuje 😉

Opublikowano
2 minuty temu, zbitom793 napisał:

Ubojnie po około 20 zł, a nijakiemu Słabemu znajomy ma jutro sprzedawać hfy z luzu po 21 netto... Jak to działa?

To jest niepojęte dla normalnego zjadacza chleba.

Wspomniany przez Ciebie pośrednik zawiezie na ubojnie gdzie nie dostanie więcej a może nawet mniej a i tak zarobi.......

2 minuty temu, HF86 napisał:

bo to jest cennik oficjalny i nie każdego obowiązuje 😉

Cenniki dla naprawdę mocnych graczy kręcą się koło tego

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.05.2023 o 09:50, Karol8885 napisał:

@malaczarna

Nie podejme decyzji za Ciebie,bo kazdy ma inne mozliwosci.

Mysle,ze konskowola w byku bedzie przyszly tydzien w okololicy 20,50-21 za WBC 

reszta ponizej 20 zl.

czesc rolnikow sie wstrzyma w przyszlym tygodniu, bo obnizki sa duze i moze byc troche szoku.

Uwazam, ze przez 5-6 tygodni bedzie jednak trend zjazdowy, potem wakacje pewnie w miare stabilnie o spodziewam sie ,ze bedzie szlo w gore od wrzesnia.

tz mam nadzieje , bo sam skupuje teraz mieso i mroze  oczelujac na wzrost na jesieni

Sam siebie zacytuje

Juz jutro zaklday beda placily ponizej 20 pln.

Oczywiscie duzy dostawca powinien wybronic 20-20,20 ale.maly raczej nie

Cena sprzedazy  na eksporcie maksymalnie 4,25e za O czyli jakies 19,15 (niemcy tez sprzedaja po 4,25 byki "przemyslowe" ) wiec to nie jest tak, ze polakow ktos tu kopie specjalnie.

Powodz we Wloszech i Chorwacji. Susza w Hiszpanii, no nie widze tego bo te rynki odpowiadaja za bardzo duza czesc naszegp eksportu

Dodatkowo skoro niemiec sprzedaje swoje za 4,25 to za ile musi kupic nasze aby mu sie oplacalo?

4,20 max. -6-7 c transport i mamy 4,13 e za kg O ~18,70.

Nie mowiac o finansowaniu, ryzyku walutowym ubytku wagowym itd.

5ta cwiartka nie wybroni roznicy, skora jest tania, ogony i policzki po szczycie zimowym juz spadaja mocno 

Policzki  i ogony to przecena ponad 15% od cen z przed miesiaca.

Lato to zawsze jest czas ze spadaja.

Chiny nie kupuja zoladkow i ksiag, 

Pet foody przepelnione towarem, pluca, wstroba ,serca, jelita , nerki ponad 50% taniej niz w grudniu. I ich nie chca, bo wraz z ogromem miesa z eu, jest tez ogrom podrobow w beznadziejnie tanich ofertach

W ciagu 2 tygodni albo juz w nastepnym mamy na byku 18 z przodu.

Edytowane przez Karol8885
  • Like 3
Opublikowano

Ja sprzedałem tydzień temu byki ale zostawiłem jednego lm i jałówki bo trochę przymałe, i chyba do września z nimi zostanę.

Daje serducho ale nie że mi się to podoba ale za wytłumaczenie tej ujni :/

Opublikowano
2 godziny temu, zbitom793 napisał:

Ubojnie po około 20 zł, a nijakiemu Słabemu znajomy ma jutro sprzedawać hfy z luzu po 21 netto... Jak to działa?

Zawsze jest opcja taka że znajomy może deczko koloryzować, co by pokazać jakie to piniondze płacą za jego byki nie to co za te twoje, i podawać ot choćby cenę brutto jako netto🤭

• Like 1
Opublikowano

z drugiej strony to wyglada tak -brak kupca na drozsze elementy, tylko rosolowe schodzi, uboje sie zmniejszaja, moze gdy zrobi sie cieplej i turystyka ruszy to cos bedzie lepiej.

czyli podobnie jak ze swiniami -ostra jazda w dol..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v