Skocz do zawartości

Dopłaty za susze

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

na mnie chyba zaoszczedzili- bo z ponad 4,5 ha wyszlo straty kolo 350 zl 😂 🤣w % 0,56, ogolnie ponad 18,5 ha. dochod ponad 60 tys,na razie mam tylko protokol -czekam na kalkulacje,zobacze jak to obliczyli i bede sie odwolywal.. 

Jest tylko jeden problem: nie ma gdzie się odwołać.

https://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/aplikacja-suszowa-do-pilnej-poprawy-mocno-zaniza-straty-rolnikow,123494.html

Jestem z Mazur, w sierpniu trawa wypalona na brązowo, strata 15%.

Opublikowano
18 minut temu, pedro2 napisał:

A co Cię dupka piecze, że ktoś pracowity ciągnie gospodarkę i etat? 

Ciekawe kogo piecze . 

To ma być pomoc  socjalna rodzinie . Jeśli zależy Ci na obliczeniu faktycznego pomniejszenia  ( procentowego ) przychodu rodziny  to do obliczeń przyjmuje się cały dochód a nie tylko ten z rolnictwa . 

• Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, tommy66692 napisał:

I to mi się podoba, oby więcej ludzi tak pomyślało bardzo to popieram 

Wtedy ja na pewno dostanę 😁

Ja też pier**lę to czy dadzą czy nie , ale złożyłem wniosek chyba jako jeden z pierwszych , bodajże 18 pazdziernika,  a o szacowanie strat do wojewody wysłałem na początku pazdziernika , jak jeszcze nic nie mówili o tym socjalu , bo szacowałem o suszę, a nie socjal,  bo plony miałem ok 30-40% mniejsze niż w ubiegłych latach

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, jacus napisał:

na mnie chyba zaoszczedzili- bo z ponad 4,5 ha wyszlo straty kolo 350 zl 😂 🤣w % 0,56, ogolnie ponad 18,5 ha. dochod ponad 60 tys,na razie mam tylko protokol -czekam na kalkulacje,zobacze jak to obliczyli i bede sie odwolywal.. 

Jaki masz protokół i na co jeszcze czekasz?   xD  masz kalkulacje a czekasz jedynie na raport jak już, i ty pomagasz w wypełnianiu wniosków jak nie wiesz co i jak?   :D  A odwoływać to się możesz   xD  

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1
Opublikowano

w poniedziałek dzwonię do Jarka, nich uruchamia kolejne tarcze. 

opasowa-do każdego byka który zdechnie, albo nie urośnie w 24 miesiące wyrównać i dopłacić 

do każdej krowy co 9tys mleka po 3 zł nie odda- wyrównać 

każda szklarnia co nie wyda plonow, lub odpowiednich dochodów 

wyrównać. 

nie może przecież tak być, żeby rolnictwo było obarczone jakimkolwiek ryzykiem 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, peugeot napisał:

Ciekawe kogo piecze . 

To ma być pomoc  socjalna rodzinie . Jeśli zależy Ci na obliczeniu faktycznego pomniejszenia  ( procentowego ) przychodu rodziny  to do obliczeń przyjmuje się cały dochód a nie tylko ten z rolnictwa . 

pomoc rodzinie która utraciła płynność finansową z powodu niekorzystnych zjawisk pogodowych

Opublikowano

Przeczytane  jakieś  15  ostatnich stron  i wyszło tu  co niektórych  ,,prawdziwe  oblicze''  Wielkich  przyjaciół  @Rolnik1973   jak   się  wyśmiewają  że nic nie dostanie..... Tak to  Rysiu  -Rysiulek    a  jak kasa  ,,grosze pewnie będą''  do podziału  to dobrze ci   nie dadzą.   Przeważnie  trzech  ,,najbardziej  aktywnych''     

Opublikowano
17 minut temu, Szymi40 napisał:

Przeczytane  jakieś  15  ostatnich stron  i wyszło tu  co niektórych  ,,prawdziwe  oblicze''  Wielkich  przyjaciół  @Rolnik1973   jak   się  wyśmiewają  że nic nie dostanie..... Tak to  Rysiu  -Rysiulek    a  jak kasa  ,,grosze pewnie będą''  do podziału  to dobrze ci   nie dadzą.   Przeważnie  trzech  ,,najbardziej  aktywnych''     

ciekawe czemu?

Opublikowano (edytowane)

Dobre pytanie.

7 minut temu, jajonasz napisał:

a Ryszard sobie potem kiśnie w najlepsze z baranów xD 

Masz odpowiedź czemu tak mu życzą. Ameryki nie odkryłeś, to łatwo wyłapać.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Opublikowano

coś ten minister Kowalczyk wspominał o rolniku aktywnym że to niby jego ta pomoc ma dotyczyć

a definicja rolnika aktywnego brzmi w 1 punkcie  że musi w roku poprzednim otrzymać co najmniej 5000 EURO  dopłat bezpośrednich z pominięciem krajowego wsparcia hahha  jak by to było brane pod uwagę to tu Ryśka wykluczenie  dotknie większość tu zadowolonych z pobrania protokołów

w dalszej części definicji rolnika aktywnego można doczytać że musi udokumentować swoje dochody rolnicze fakturami z których wynika że dochód z rolnictwa ma na tyle duzy iż stanowi ileś tam % dochodu z  wszystkich dochodów  uzyskanych w rodzinie haha

w wielkim skrócie to jak by te kryteria zastosowali to tych piniążków jeszcze z tych 450 mln połowa zostanie

ale wtedy by ta pomoc miała ręce i nogi , bo np. dawanie 10 000 zł rolnikowi któremu straty na 1 ha  łące wyniosły 31 % i sprzedał balika siana za 3 zeta jest uderzeniem poniżej pasa rolników którzy żyją z pracy na gospodarstwach

Opublikowano (edytowane)

Jestem starym małym rolnikiem i jak wy faktur nie macie to moim zdaniem macie fikcyjne gospodarstwa. Każdy kto ma.jaka kolwiek produkcję ma jakieś dokumenty a dokument na kwotę 5000zl chyba ma dziad z pod sklepu. Mam 20.ha jeszcze w tym roku mleka sprzedane za 150 000 bydła za 100000 bo likwiduje .sasiad ma  hektarów 5 kupuje od niego zboże i fakt faktury nie mogę mu wystawić ale jakąś tam umowę pismna zawsze piszemy i taki dokument też jest ważny.  Więc idźcie jełopy do sąsiada z flaszka i niech coś kupi od was nawet fikcyjnie . Tak samo było z dopłatą to wapna ludzie jeździli brali próbki  z lasu albo rowu żeby pasowało że niskie ph... A tak każdy mądry a byle gówna nie potrafią rozwiązać 

Edytowane przez Dzikusss
  • Like 2
Opublikowano
11 minut temu, Desperado napisał:

Dobre pytanie.

Masz odpowiedź czemu tak mu życzą. Ameryki nie odkryłeś, to łatwo wyłapać.

Nietołkowne jakieś te forumowicze🙆‍♂️🤠

4 minuty temu, Dzikusss napisał:

Jestem starym małym rolnikiem i jak wy faktur nie macie to moim zdaniem macie fikcyjne gospodarstwa. Każdy kto ma.jaka kolwiek produkcję ma jakieś dokumenty a dokument na kwotę 5000zl chyba ma dziad z pod sklepu. Mam 20.ha jeszcze w tym roku mleka sprzedane za 150 000 bydła za 100000 bo likwiduje .sasiad ma  hektarów 5 kupuje od niego zboże i fakt faktury nie mogę mu wystawić ale jakąś tam umowę pismna zawsze piszemy i taki dokument też jest ważny.  Więc idźcie jełopy do sąsiada z flaszka i niech coś kupi od was nawet fikcyjnie . Tak samo było z dopłatą to wapna ludzie jeździli brali próbki  z lasu albo rowu żeby pasowało że niskie ph... A tak każdy mądry a byle gówna nie potrafią rozwiązać 

Było tu otym wspominane, co zrobisz jak jeden mądrzejszy  od drugiego 🤷 i ciągle źle bo dają, albo że nie dają .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Dzikusss napisał:

W armir za taki kwit śmiechem zabiją.

A sąsiad zwłaszcza ten co nie ma zwierząt i się dowie, że to do agencji na pewno podpisze, że kupił zboża od was za 5 tys. Chyba jak te flaszkę wypijecie i on już nie będzie wiedział co robi. Tabletkę gwałtu mu kupcie.😄 To na pewno podpisze.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

W armir za taki kwit śmiechem zabiją.

A sąsiad zwłaszcza ten co nie ma zwierząt i się dowie, że to do agencji na pewno podpisze, że kupił zboża od was za 5 tys. Chyba jak te flaszkę wypijecie i on już nie będzie wiedział co robi. Tabletkę gwałtu mu kupcie.😄 To na pewno podpisze.

a od kiedy faktura musi być podpisana ??

Opublikowano

Narazie trzeba czekac obserwować

Na dziś nie ma zadnego wymogu faktur.

A jak nic innego nie uznaja to sie poruszy w mediach sprzedaż bezpośrednią tak jak w 2017 ubezpieczenie do suszy źe musiało być zawarte przed posianiem😁😁😁 zanim suszy nie było.

Po nagłośnieniu zmienili na dzień szacowania.

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A jak nic innego nie uznaja to sie poruszy w mediach sprzedaż bezpośrednią tak jak w 2017 ubezpieczenie do suszy źe musiało być zawarte przed posianiem😁😁😁 zanim suszy nie było.

Ale masz parcie na ten socjal xD chyba o niczym innym teraz nie myślisz :P i zapewne rodzina ma też ciężki okres bo musi sie nasłuchać :D

• Thanks 1
  • Haha 1