Skocz do zawartości

Dopłaty za susze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, mds212 napisał:

A u kogo niby ten dlug? :D

A np u Morawieckiego co to rządowe obligacje nabył. Polski rząd zadłuża się w różny sposób np poprzez emisję obligacji ostatnio %ich skoczył do 9. Pożycza w instytucjach finansowych. Polski rząd pożycza U Niemców u Chińćzyków nawet. Obsługa tego długu kosztuje nas około 66mld rocznie dług wynosi 422 mld. Do tego mamy co roczny deficyt budżetowy.  A ty żyjesz sobie beztrosko i cieszysz się ,że dają bo guzik wiesz o świecie i ekonomii jak przeciętny wyborca pisu. Przeciętny wyborca pisu nie ma o tym zielonego pojęcia i dlatego pis ma prawie 30 %.

7 godzin temu, akmaly napisał:

Ta nie będą bo przecież za ich rządów tego nie robili :⁠-⁠) 

Nie na taką skalę jak teraz. Bo mówiono prawdę, że forsy nie ma. A teraz jest bal na kredyt i dodruk i pożyczki.

• Like 4
Opublikowano

Czy dobrze rozumiem, że trzeba wpisać wszystkie uprawy do systemu zgłoszone do dopłat za rok 2022, oraz stan zwierząt zgodny z tym z dopłat (a nie obecnym) również? 

I mogę wpisać że np każda uprawa była dotknięta szusza ok 20%, a oni sami ta wartość zaniża lub zawyża? 

Opublikowano
11 godzin temu, Desperado napisał:

Się niektórzy rozczarują, jak się okażę że u nich nie było suszy, bo często padało.     :D

Właśnie odwrotnie  - nie padało  a suszy nie ma .  Jak Puławy  opady biorą   z prognoz  pogody to cienko to widzę.....   

Opublikowano

Wczoraj dzwoniłem do odr to powiedzieli że tej co się zajmuje nie ma no i żeby poczytać w internecie i że to szacowanie to dziwne bo u sąsiada na polu jest susza a przez miedzę już nie ma albo na początku wsi susza że mają po 15-20% a na drugim końcu nawet 1%,

Więc coś myślę że jak się komu uda 

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

A np u Morawieckiego co to rządowe obligacje nabył. Polski rząd zadłuża się w różny sposób np poprzez emisję obligacji ostatnio %ich skoczył do 9. Pożycza w instytucjach finansowych. Polski rząd pożycza U Niemców u Chińćzyków nawet. Obsługa tego długu kosztuje nas około 66mld rocznie dług wynosi 422 mld. Do tego mamy co roczny deficyt budżetowy.  A ty żyjesz sobie beztrosko i cieszysz się ,że dają bo guzik wiesz o świecie i ekonomii jak przeciętny wyborca pisu. Przeciętny wyborca pisu nie ma o tym zielonego pojęcia i dlatego pis ma prawie 30 %.

Nie na taką skalę jak teraz. Bo mówiono prawdę, że forsy nie ma. A teraz jest bal na kredyt i dodruk i pożyczki.

A wiesz, ile dorzucasz się w obecnej chwili na obligacje detaliczne sprzedawane rok temu? 

30 minut temu, damianos95 napisał:

Wczoraj dzwoniłem do odr to powiedzieli że tej co się zajmuje nie ma no i żeby poczytać w internecie i że to szacowanie to dziwne bo u sąsiada na polu jest susza a przez miedzę już nie ma albo na początku wsi susza że mają po 15-20% a na drugim końcu nawet 1%,

To zależy od rodzaju gleby, chociaż faktem jest, że te straty są zaniżone.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, hubertuss napisał:

Prawdę mówili, bo nie umieli rządzić, zwłaszcza jak już prawie wszystko za bezcen rozsprzedali, nic nikomu nie dawali, nic nie budowali, dróg nie robili, Ukraińców na głowie nie mieli, i pieniędzy też nie mieli, to co to za rządzenie?. większość rolników jedzie na kredytach, to nie lepiej nic nie robić i nie brać według ciebie? USA bogaty niby kraj a zadłużony po uszy, coś chyba ci PiS przykrócił i tak psioczysz teraz. :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
16 godzin temu, matisz napisał:

Mi tez przeliczyli i wyszło ze szkody nie przekroczyły 30% sredniej produkcji rolnej i tyle, nie da sie pobrac kalkulacji ani zestawienia upraw.

No i nie wiem co dalej jutro sie jeszcze raz zaloguje i sprobuje pobrac ta kalkulacje moze tam bedzie cos wiecej.

U mnie ta sama sytuacja. Próbuje już kilka dni pobrać i ciagle wyświetla się problem. Czy u kogoś jeszcze tak się dzieje? 

Opublikowano
4 godziny temu, EmilPlayP napisał:

Długo czekaliście na ten ich cały raport? Wniosek składałem we wtorek wieczorem i póki co cisza, nie ma nic na tej stronie.

@Pafnucy mówił że nie trzeba czekać dług.

Ja chyba w środę złożyłem i też cisza.

Opublikowano
18 godzin temu, Desperado napisał:

Prawdę mówili, bo nie umieli rządzić, zwłaszcza jak już prawie wszystko za bezcen rozsprzedali, nic nikomu nie dawali, nic nie budowali, dróg nie robili, Ukraińców na głowie nie mieli, i pieniędzy też nie mieli, to co to za rządzenie?. większość rolników jedzie na kredytach, to nie lepiej nic nie robić i nie brać według ciebie? USA bogaty niby kraj a zadłużony po uszy, coś chyba ci PiS przykrócił i tak psioczysz teraz. :P

Tak za bezcen rozprzedali jak pis część Lotosu aramco które współpracuje z Putinem i Rosją. Tak nie budowali. Brednie piszesz i tyle. Cała s8 z Wawy do B stoku cała masa innych dróg autostrady. Ty jesteś po prostu idiotą i nie zaśmiecaj tego tematu.

Dnia 29.10.2022 o 08:22, damianos95 napisał:

Bo już było tu wyjaśniane. Szacunki są na podstawie mapek do których ktoś tu linka wrzucał. Dlatego za miedzą możesz mieć susze lub nie .Bo często inna ziemia jest. Często na danym polu są dwa kolory i wtedy zależy od % będzie susza lub nie. Weź se otwórz te mapę i popatrz na kolory kategorie i nanieś na to swoje działki. W piątek dzwoniłem do armir i babka zapyta wprost o to której kategorii mam ziemie. Jak jej powiedziałem to ona mi odparła proszę składać. 

Opublikowano

Ta pomoc a raczej jej forma jest delikatnie mówiąc bezsensowna, de minimis brak kasy to dali kolejny socjal, szkoda pisać dalej. Susza? Była i może być zawsze, po to są ubezpieczenia, a jak są luki prawne w nich to należy poprawić a nie ciągle ten socjal i socjal.

• Like 1
Opublikowano

To jest akurat prawda. Na wsi nastroje względem pisu i rządu się pogarszają to rzucili kiełbę wyborczą. Jak poniżej 30 %suszy to 5 tys jak powyżej to 10tys i z głowy. Z tymi kawalerami to chyba lipa jakaś. Czytałem w tp, ze tam chodzi o podanie członków rodziny ale nie wymóg, że musisz ich mieć.

Opublikowano
Dnia 29.10.2022 o 06:06, hubertuss napisał:

Po pierwsze nie jestem wyborca PISU ale ciekawi wyborca jakiej partii ty jestes?

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nie wiem ale na pewno nie pisu.

@Pafnucy  nie wiem może źle coś tam zrozumiałem a może oni coś pokręcili. W każdym razie ja dzisiaj chyba będę próbował złożyć. Myślę, że ruch na serwerach już spadł i się uda.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Jaki znaczenie ma to na jaką partię oddasz głos jak wszystkie liczące się nie powinny istnieć na arenie politycznej. Kto oszukał wyborców nie zasługuje na ponowne zaufanie. 

A co do kawalerów i innych niż rodziny to nie mogą otrzymać tych środków z prawnego punktu ponieważ ten środki pochodza z socjalu a de minimis nie ma kasy na obecnym rok i im dadzą w przyszłym roku, więc spokojnie z tym poszukiwaniem "na gwałt" żon. 😁

Edytowane przez akmaly
Opublikowano
17 godzin temu, Leszek_002 napisał:

U mnie ta sama sytuacja. Próbuje już kilka dni pobrać i ciagle wyświetla się problem. Czy u kogoś jeszcze tak się dzieje? 

I u mnie też. Ciekaw jestem na jakiej podstawie oni niby obliczali te szkody. Ja wpisywałem wszędzie 40-50%. Śmieszne to jest, nawet nie podadzą sposobu w jaki to liczyli.

Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

CI co nie dostaną ze względu na stan cywilny powinni Misia obejrzeć i posłuchać wuja dobra rada.😄

Też dostaną, tylko później z innych środków 

Opublikowano
19 minut temu, Rowan napisał:

I u mnie też. Ciekaw jestem na jakiej podstawie oni niby obliczali te szkody. Ja wpisywałem wszędzie 40-50%. Śmieszne to jest, nawet nie podadzą sposobu w jaki to liczyli.

To co wpisałeś nie ma większego znaczenia, dodatkowo zauważ że złożyłeś wniosek o oszacowanie szkody a nie zgłosiłeś szkodę.

Opublikowano

Dobra, ale niech przynajmniej pokażą to w jaki sposób to liczyli. I nie chodzi mi o to, że wedlug mnie byly wieksze lub mniejsze straty, tylko po prostu niech przedstawią sposób ich szacunku. Bo jak dla mnie to jest czysta hipokryzja.

I jest to kolejna zwykła kiełbasa wyborcza.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Tak za bezcen rozprzedali jak pis część Lotosu aramco które współpracuje z Putinem i Rosją. Tak nie budowali. Brednie piszesz i tyle. Cała s8 z Wawy do B stoku cała masa innych dróg autostrady. Ty jesteś po prostu idiotą i nie zaśmiecaj tego tematu.

Bo już było tu wyjaśniane. Szacunki są na podstawie mapek do których ktoś tu linka wrzucał. Dlatego za miedzą możesz mieć susze lub nie .Bo często inna ziemia jest. Często na danym polu są dwa kolory i wtedy zależy od % będzie susza lub nie. Weź se otwórz te mapę i popatrz na kolory kategorie i nanieś na to swoje działki. W piątek dzwoniłem do armir i babka zapyta wprost o to której kategorii mam ziemie. Jak jej powiedziałem to ona mi odparła proszę składać. 

Masz link do tej mapki co mówisz bo nie mogę znaleźć ? Bym sprawdził co na moich polach pokazują czy warto skladac

Ile się czeka na ten raport ? Znajomy składał w czwartek i mówi że status wysłany winosek i tyle 

Edytowane przez damianos95