Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam rejestr - a pozostałe ?.

Bronowanie i przycinanie ,składanie i takie tam , co to kurna jest to jak mam leszczynę , to poj...o ich . Wszystko trzeba opisać , przycinanie , rozdrabnianie , koszenie . To samo w borówce .

Ile kto razy bronował ile razy na pole pojechał .

kolumna 1 – należy wpisać literowe oznaczenie gruntu (działki rolnej/uprawy).

kolumna 2 – należy wpisać numer działki ewidencyjnej, na której położona jest dana działka (rolna)/uprawa lub jej część.

kolumna 3 – należy wpisać datę wykonania czynności/zabiegu w formacie dd/mm/rrrr. W przypadku, gdy trwa ona kilka dni wpisuje odpowiednio datę rozpoczęcia i datę zakończenia.

kolumna 4 – należy wpisać powierzchnię działki (rolnej)/uprawy oraz w przypadku realizacji działania agrotechnicznego na jej części, dodatkowo, wskazać powierzchnię na jakiej ją zrealizowano w hektarach, z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.

kolumna 5 – należy wpisać rodzaj użytkowania oraz uprawę w plonie głównym i w poplonie (np. łąka, pastwisko, pszenica jara, mieszanka wieloletnia traw, kukurydza/żyto ozime).

kolumna 6 – należy wpisać rodzaj wykonanej czynności np.

siew/gatunek rośliny (gatunki roślin),

wszystkie zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne,

zbiór roślin,

uzupełnienie obsady drzew/krzewów,

koszenie,

usunięcie i złożenie w stogi ściętej biomasy,

selektywne i miejscowe niszczenie uciążliwych chwastów z zastosowaniem odpowiedniego sprzętu np. mazaczy herbicydowych,

cięcia formujące i sanitarne,

cięcia prześwietlające,

usuwanie odrostów i samosiewów,

bielenie pni,

zabezpieczanie pni młodych drzew przed ogryzaniem przez zwierzęta,

siew roślin poplonowych – rośliny jare, lub jako wsiewki poplonowej/międzyplonu ozimego w rosnące rośliny ozime lub razem z siewem roślin jarych,

sprzątnięcie słomy po żniwach,

przyoranie biomasy wsiewki poplonowej/międzyplonu ozimego, z wyjątkiem uprawy gleby w systemie bezorkowym,

przyoranie słomy/obornika,

zastosowanie nawożenia (należy pamiętać o przestrzeganiu dawek podanych w Planie nawożenia oraz dopuszczalnych dawkach na OSN),

zastosowanie środków ochrony roślin,

zabiegi ochrony integrowanej,

wymieszanie obornika na gruntach ornych w terminie 12 godzin od jego aplikacji,

stosowanie płynnych nawozów naturalnych innymi metodami niż rozbryzgowo,

wymieszanie słomy z glebą,

inne.

kolumna 7 – należy wpisać: w przypadku stosowania środków ochrony roślin - nazwę zastosowanego środka ochrony roślin, a w przypadku nawożenia – nazwę zastosowanego nawozu. Zaleca się wpisywanie nazwy z etykiety lub opakowania środka ochrony roślin/ nawozu.

kolumna 8 – należy wpisać ilość środka ochrony roślin lub nawozu zastosowaną na działce (rolnej) z uwzględnieniem jednostki (kg, t, litry lub m3) lub zastosowaną ilość na ha.

kolumna 9 – należy wpisać kod pakietu/wariantu/ interwencji/ praktyki realizowanych na działce (rolnej) oraz oznaczenie działania/ interwencji (wpisać działanie/ interwencję odpowiednią dla oznaczenia wpisanego w kolumnie "Pakiety/warianty/ interwencje realizowane", przy czym dla Działania rolno-środowiskowo-klimatycznego PROW 2014-2020 wpisać PRSK1420, dla Rolnictwa ekologicznego wpisać RE1420, dla Płatności rolno-środowiskowo-klimatycznych WPR PS wpisać ZRSK2327, dla Rolnictwa ekologicznego WPR PS wpisać RE2327, praktyka Opracowanie i przestrzeganie planu nawożenia: wariant podstawowy lub wariant z wapnowaniem wpisać E_OPN, Wymieszanie obornika na gruntach ornych w ciągu 12 godzin od aplikacji wpisać E_OBR, Stosowanie płynnych nawozów naturalnych innymi metodami niż rozbryzgowo wpisać E_PN, Uproszczone systemy uprawy wpisać E_USU, Wymieszanie słomy z glebą wpisać E_WSG, Biologiczna ochrona upraw wpisać E_BOU).

kolumna 10 – należy wpisać wszystkie informacje dotyczące danej czynności, które nie mogły zostać wykazane w innych kolumnach, powierzchnię wykonywanej czynności w przypadku, gdy nie została wykonana na całej powierzchni działki rolnej (np. w przypadku koszenia/nieskoszenia, zbioru biomasy, stosowania środków ochrony roślin, nawożenia) oraz położenie tej części działki, typ użytkowania działki rolnej zadeklarowanej jako TUZ lub obszar przyrodniczy/ działka przyrodnicza (kośny, kośno-pastwiskowy, pastwiskowy), udział procentowy/ilość nasion w kg rośliny dominującej w mieszance wysianej w międzyplonie, gatunek jakim uzupełniono obsadę drzew/krzewów, wskazanie sposobu realizacji integrowanej ochrony roślin (podanie co najmniej przyczyny wykonania zabiegu środkiem ochrony roślin).

W przypadku praktyki Wymieszanie obornika na gruntach ornych w ciągu 12 godzin od aplikacji E_OBR, należy wpisać godzinę rozpoczęcia i zakończenia realizacji zabiegu.

Obowiązki dla ubiegających się o płatność w ramach pakietów sadowniczych i jagodowych

Rolnicy, którzy ubiegają się o płatność w ramach pakietów sadowniczych i jagodowych działania Rolnictwo ekologiczne i Rolnictwo ekologiczne KPS, powinni:

w przypadku uzupełniania nasadzeń w ramach danej działki rolnej deklarowanej jako sad lub plantacja wieloletnia, w kolumnie 10 wpisać liczbę drzewek/sadzonek dosadzonych w ramach danego zabiegu,

do wykazu działań agrotechnicznych wprowadzić informację o terminie założenia sadu/plantacji wieloletniej.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

To naprawdę pisali jacyś durnie pod kierownictwem Wojciechowskiego, który nie spełniał kwalifikacji na komisarza rolnictwa i dwa razy odpadł.

Wojciechowski twierdzi że zdjęcia to wymysł polskich urzędasów, to kto tu w uja leci?

Opublikowano
Dnia 10.05.2023 o 07:53, galan99 napisał:

jest zmiana dla małych szybko wprowadzili i wiele na tym zyskają do 10 ha .

Propozycja uproszczenia dopłat bezpośrednich dla gospodarstw do 10 ha

Rolnicy składają wnioski o płatności bezpośrednie. W tym roku – po raz pierwszy w historii Wspólnej Polityki Rolnej – płatność podstawową uzupełnią dotacje za realizowane przez rolników ekoschematy. Każdy rolnik, nie ważne na jakim areale gospodaruje musi podporządkować się skomplikowanym wymogom. Ten fakt nie zachęca rolników mających nieduże gospodarstwa do sięganie po dodatkowe gratyfikacje, co sprawi, że otrzymają oni jedynie płatności podstawowe. – System dopłat dla małych gospodarstw trzeba w trybie pilnym uprościć – przekonuje Grzegorz Wojciechowski, rolnik, poseł PiS na Sejm, z którym rozmawialiśmy.

Grzegorz Wojciechowski, opierając się na unijnym prawie, uważa, że małe gospodarstwa mogą otrzymywać płatności zryczałtowane. Wskazuje, ile powinny one wynosić.

System płatności bezpośrednich, zwłaszcza przez ekoschematy został mocno skomplikowany, co zwłaszcza dla małych gospodarstw może być trudne. Wiele małych gospodarstw może przez to rezygnować np. z ekoschematów, bo ich skomplikowanie może zniechęcać do korzystania z nich i sięgania po dodatkowe korzyści finansowe.

Gospodarstwa do 10 ha mogłyby wprowadzić uproszczone rolnictwo węglowe w ten sposób, na całym obszarze wprowadzając praktykę zróżnicowanej struktury upraw, a ponadto na co najmniej połowie gruntów wprowadzając jedną z dodatkowych praktyk, to jest wymieszanie słomy z glebą, wymieszanie obornika z glebą, uprawa bezorkowa, poplony ozime/wsiewki śródplonowe.

Poseł ma także propozycję uproszczenia zasad korzystanie z dobrostanu zwierząt dla gospodarstw do 10 ha. Gospodarstwo 10 ha z 20 krowami mogłoby otrzymać rocznie 22 tys. złotych.

Zmiany – w ocenie posła – można przeprowadzić korzystając w pełni z unijnego prawa. Nie jest na to późno.

https://www.agrofoto.pl/finanse/propozycja-uproszczenia-doplat-bezposrednich-dla-gospodarstw-do-10-ha,131434.html

Co? Mamy już prawie połowę maja a oni dalej myślą coś w tych dopłatach zmieniać? Nie dość, że do ostatniej chwili przed rozpoczeciem przyjmowania wniosków rozporządzeń nie było (a nawet i później) to jeszcze i to?

Cóż, mamy rok wyborczy. Trzeba coś zrobić by wśród rolników głosów nie stracić. Ktoś tu kiedyś słusznie zauważył, że złożonych wniosków o dopłaty jest wyraźnie mniej niż rok temu o tej porze.

Opublikowano
59 minut temu, witejus napisał:

Wojciechowski twierdzi że zdjęcia to wymysł polskich urzędasów, to kto tu w uja leci?

Kto by nie leciał to i tak wszystkie drogi prowadzą do pisu. Wojciechowski pis i urzędasami w armir kieruje człowiek z pisu.

Jeżeli eko schematy powstały w kraju tj ich zasady to tym bardziej strzał w kolano ze strony pisu.

Opublikowano

Kaczor teraz walczy z Ziobrą o trybunał i inne konfitury co ich obchodzi jakaś pszenica czy dopłaty. Dopiero przed wyborami rzucą kiełbasę tj pieniądze na rynek. Żeby rolnik przy urnie pamiętał, że dali. Bo teraz to zapomni jeszcze.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Roki212 napisał:

To jak chce podać wymieszanie słomy to co w tym rejestrze będzie pierwszym zabiegiem czyli od kiedy piszemy 

Ja już się pogubiłem. W rejestrze o przyoranie słomy wpiszę tylko czynność poprzedzającą przyoranie (a więc żniwa z cięciem), a potem przydrapanie/stależowanie/przyoranie) i koniec. Mam za duzo działek ewidencyjnych (choć rozłogów o połowę mniej) i jak to kuźwa popisać - wg. instrukcji zalecają każdą działkę ewidencyjną pisać na osobnej stronie)- będę to pisał pewnie wg. rozłogów/upraw a nie ewidencyjnych.

W rejestrze o międzyplony niby nie trzeba to nie będę pisał...

W rejestrze o uprawę uproszczoną to chyba zrezygnuję z ekoschematu bo tu by trzeba było pisać właściwie wszystko począwszy od pierwszego zabiegu na wiosnę roku składania deklaracji, a w ozimych pewnie od żniw poprzedniego roku.

Co do nawozów i oprysków to mam inne rejestry juz prostsze- ten wzór agrotechniczny arimr jest zbyt głupkowaty. No ale czego się nie robi dla kilkuprocentowego wzrostu liczby urzędników. Ma być tak że rolnik tracący swoje miejsce pracy musi przejść do roboty do urzędu lub na market (w obu przybytkach jest spora rotacja pracowników przez pensje raczej głodowe).

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • Like 1
Opublikowano

Czy jeśli jesienią ubr. zasiałem po rzepaku ( warunek pozostawienia resztek spełniony)  pszenicę bez stosowania orki ( sama głęboka uprawa talerzówką bo zakładam że nikt mnie z pługiem nie widział) mogę składać teraz ekoschemat na uproszczone sposoby uprawy ? 
Potrzebuję w takim przypadku zrobić ewidencję zabiegów ? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bizon1 napisał:

To jak pójdę po cebule do obiadu to też wypada wpisać w rejestr 

Też, toż to żniwa są. Urzędnik nie wie że tak można robić, wszak cebula jest z marketu, a nie pola.

22 minuty temu, Lubeelskirolnik napisał:

Czy jeśli jesienią ubr. zasiałem po rzepaku ( warunek pozostawienia resztek spełniony)  pszenicę bez stosowania orki ( sama głęboka uprawa talerzówką bo zakładam że nikt mnie z pługiem nie widział) mogę składać teraz ekoschemat na uproszczone sposoby uprawy ? 

Ale tutaj w ekoschemacie USU to trzeba wpisać uprawę uproszczoną (talerzówką, agregatem) przed siewem, ale i też po żniwach też uproszczoną. Czyli trzeba pamiętać aby nie robić orki nigdy jezeli chcemy ten ekoschemat- a rejestr to chyba wszystkie zabiegi by trzeba bylo wpisać poprzedzające uprawę (pierw żniwa, potem talerzowanie, potem siew, potem znowu talerzowanie...)- za dużo pisania i biurokraacji, a biurwa moze uwalić wniosek o byle literkę w oznaczeniu działki (będzie inne niz we wniosku z dopłat, choć w to już wątpię bo to by bylo idiotyczne).

Gdzieś ktoś coś tutaj pisał, że urzędniki mają w powarzaniu wszystko to co robiliśmy w roku 2022 bo to niby się już nie liczy di ekoschematów co obowiązują od 2023 roku- ale tutaj to tylko interpretacja.

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, Lubeelskirolnik napisał:

Tylko w tym roku po zebranej pszenicy dalej bezorka+ pozostawienie słomy po zebranej pszenicy

Opublikowano
56 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Czyli trzeba pamiętać aby nie robić orki nigdy jezeli chcemy ten ekoschemat- a rejestr to chyba wszystkie zabiegi by trzeba bylo wpisać poprzedzające uprawę (

Dlaczego nigdy nie robić orki?ten schemat obowiązuje rok kalendarzowy, od 1 stycznia do 31 grudnia, 2 stycznia mogę spokojnie zaorać, jeśli pogoda pozwoli.

Opublikowano
5 minut temu, witejus napisał:

Dlaczego nigdy nie robić orki?ten schemat obowiązuje rok kalendarzowy, od 1 stycznia do 31 grudnia, 2 stycznia mogę spokojnie zaorać, jeśli pogoda pozwoli.

Tyle ze jak za rok chcesz to juz nie możezesz- o to mi chodziło głównie, a i tak urzędnik różnie moze na to patrzeć.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Tyle ze jak za rok chcesz to juz nie możezesz-

A to tak, tu racja, do tego że było orane na jesieni nie ma prawa się czepiać,ja wszystkie działki zgłoszę jako bezorkowe w tym roku, zgodnie z prawdą, pług od jesieni stoi nie ruszany.

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, witejus napisał:

A to tak, tu racja, do tego że było orane na jesieni nie ma prawa się czepiać,ja wszystkie działki zgłoszę jako bezorkowe w tym roku, zgodnie z prawdą, pług od jesieni stoi nie ruszany.

A to przed siewem we wrześniu/październiku też nie będzie orane? Wg. wytycznych zabiegi pożniwne i przedsiewne trzeba zrobic bez orki. W praktyce mój pług też stoi od jesieni nieużywany, a jare siałem po agregacie. Raczej orka w styczniu pod oziminy niezbyt mi by pasowała... 😁, a bezorka kompletna to nie na moje ziemie, sprzęt i nerwy.

Opublikowano

Czyli biorąc ten ekoschemat muszę następna roślinę zasiać bez orki - jeśli będzie to ozimina + zostawić słomę
Jeśli będzie to uprawa jara mogę wykonać orkę po 1 stycznia 2024 

Jeśli mam badanie  gleby z końca sierpnia 2019r mogę robić na jego podstawie plan nawozowy ?
Ważne jest do sierpnia 2023 ( 4 lata )
Składany wniosek o wapnowanie w 2019r był - ph na badaniach gleby 4,9-5,3 wtedy 
Ekoschemat z wapnowaniem odpada bo wziałem udział w programie wapnowania ?

Co potrzebuję by w tym roku złapać punkty za obornik nie mając produkcji zwierzęcej ?
Umowa na jakieś 20t/hektar plus oświadczenie i rejestr zabiegów agro ?

Jak waszym zdaniem weryfikowana będzie słoma ścięta i zostawiona ?
Wolna amerykanka czy tylko mi się wydaje ? 

Opublikowano

Eko z wapnowaniem odpada jesli korzystaliśmy z jakiejkoliek pomocy do wapnowania wczeniej, obornik to jak się nie ma hodowli to mozliwe że trzeba porwierdzenie zakupu mieć, badanie ważne to mozna brać ekoschemat. 

Ścięta sloma to mozliwe że satelita i urzędnik będzie weryfikował zdjęcie, może na miejscu ze szpadelkiem szukać tej slomy pod skibą, moze tez tylko sprawdzać rejestr i papierologię- pewnie wszystko zależy wyłącznie od urzędnika.

Opublikowano (edytowane)

Czy małe gospodarstwo np 1ha musi spełnać GAEC 6 czyli musi utrzymać 80% pokrywy gleby? (oczywiście w przyszły roku, bo w tym jest odstępstwo)

Edytowane przez maniekc360
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, jan88 napisał:

Czy płatność dla młodego rolnika może być przyznana więcej niż 5 razy ? 

Raczej nie może.

17 minut temu, maniekc360 napisał:

Czy małe gospodarstwo np 1ha musi spełnać GAEC 6 czyli musi utrzymać 80% pokrywy gleby? (oczywiście w przyszły roku, bo w tym jest odstępstwo)

Musi. W tym roku też bo nie ma zadnego odstępstwa od warunkowości- jest tylko na ugory (mozna obsiać) i dywersyfikacje (czyli nie trzeba rąbać 3 upraw minimum a mozna na calym pszenicę). A takie gospodarstwa poniżej 10ha nie muszą spełniać dywersyfikacji i ugorów wogóle, ale już warunkowość (80% okrywy) muszą. Zaś gospodarstwa poniżej 1ha nie mogą zglaszać aię po dopłaty- tutaj obowiązuje minimum 1ha upraw (moga byc podzielone, minimum 10ar na uprawę).