Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jest sens jeszcze pryskac pszenice- faza 3 lisci 2l chlolrotuoluron + 0.2 dff + 10g granstaru? w czwatek opady a od poniedziałku przymrozki. Druga mieszanina to komplett na 2 lisc.
Jest sens jeszcze pryskac pszenice- faza 3 lisci 2l chlolrotuoluron + 0.2 dff + 10g granstaru? w czwatek opady a od poniedziałku przymrozki. Druga mieszanina to komplett na 2 lisc.
Opublikowano
8 godzin temu, Maniek1978 napisał:

Quelex to moim zdaniem tak bardziej nalistnie działa. Szkoda potencjału Arylexu. Bardziej bym się skłaniał ku zmianie strategii. Albo Expert + coś, albo Chlorotoluron jeśli odmiana pozwala.

dawałem na prawie gołą ziemię i też bardzo dobrze zadziałał - oprócz stokłosy

Opublikowano
Dnia 6.11.2022 o 20:38, szymonidas9 napisał:

Ktoś tu wcześniej wspominał o potasie na liść flagowy, mógłby powiedzieć coś więcej? Jaka dawka oraz w jakiej formie? 

13 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

A na przykład coś takiego:

https://intermag.pl/uprawa-roslin/produkt/kalprim

Rozpuszalny siarczan potasu też może być

Śmiało można w pszenżycie.

0.6kg Unix + 0.3-0.4 fenpropidyny + jak będzie ciepło jakiś triazol

Ja stosuje od ładnych paru lat siarczan potasu z KLeaf  po 2-4 kg/ha i kiedyś jeszcze mocznik 5 kg. Ale sypki, na allegro można tańszy znaleść. Zageszcza soki komórkowe w  roślinie i  bardzo mocno idą paramerty do góry. Przeciwdziała suszy. 

Opublikowano
3 godziny temu, pawelol111 napisał:

Mieszaniną z chlorotoluronem spokojnie możesz jechać, drugiej opcji nie stosowałem, ale flufenacet i diflufenikan działają doglebowo, więc raczej też bym jechał. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Siana 200kg , 400szt . Dla mnie super . To po rzepaku stanowisko . 

26B1C0B2-0C12-4690-A893-6A992393E133.jpeg

U mnie w tym roku siana 320- 340 sztuk i w tamtym roku przy takim samym siewie była minimalnie za rzadka , a teraz mogła by być zasiana z 280- 300 sztuk bo wygląda jak by powschodziło  110% . Tak to na razie wygląda , to samo pole po rzepaku , nawożenie takie samo , od lewej po 2 rośliny , LG Karemik , Depot , Wenecja , Opoka , wszystkie odmiany ziarno C1 , resztę mam Linusa  swojego , ale zdjęcia tu nie mam 

IMG_20221108_160617.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

A u mnie będzie w tym roku na wiosnę dosiewanie jarej do ozimej. Leci drugi miesiąc bez opadu i górki gołe, niestety nie zawałowałem.  Jeszcze  nie odchwaszczałem nic i nie wiem jak podejść do tematu bo na wiosnę o dla mnie zło konieczne. 

Opublikowano

Od siewu czyli 3.10 bez deszczu. Wiem sam jestem sobie winien, trzeba było wałować jak była wilgoć , zawsze by było lepiej. Dalej w prognozach nawet do końca listopada dalej bez opadów, więc myślę już o dosiewaniu jarej. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, pep14 napisał:

A u mnie będzie w tym roku na wiosnę dosiewanie jarej do ozimej. Leci drugi miesiąc bez opadu i górki gołe, niestety nie zawałowałem.  Jeszcze  nie odchwaszczałem nic i nie wiem jak podejść do tematu bo na wiosnę o dla mnie zło konieczne. 

Jak myślisz dosiewać jarej , to na pewno odchwaszczanie jesienne nie wchodzi w grę , , ale skoro piszesz że było sucho i nie powschodziła , to teraz jeszcze powinna powschodzić bo przecież się nie popsuła , Z jakiego rejonu jesteś ? bo u mnie też jakoś w pazdzierniku deszczy nie było , ale jednak ta ziemia cały czas mokra jak się ruszy i już nie schnie bo mgły, rosy robią swoje . Dzisiaj kuzyn siał ozimą , i fajnie się ziemia rozsypywała . Ja na dniach będę kosił kuku i też jeszcze planuję siać . Ogólnie to te z wczesnych siewów(ok.25 wrzesień) trochę się za bardzo krzewią , bo już mają 3-5 rozkrzewień a nawet więcej , i to mi się trochu nie podoba

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
5 godzin temu, mysza103 napisał:

Jak myślisz dosiewać jarej , to na pewno odchwaszczanie jesienne nie wchodzi w grę , , ale skoro piszesz że było sucho i nie powschodziła , to teraz jeszcze powinna powschodzić bo przecież się nie popsuła , Z jakiego rejonu jesteś ? bo u mnie też jakoś w pazdzierniku deszczy nie było , ale jednak ta ziemia cały czas mokra jak się ruszy i już nie schnie bo mgły, rosy robią swoje . Dzisiaj kuzyn siał ozimą , i fajnie się ziemia rozsypywała . Ja na dniach będę kosił kuku i też jeszcze planuję siać . Ogólnie to te z wczesnych siewów(ok.25 wrzesień) trochę się za bardzo krzewią , bo już mają 3-5 rozkrzewień a nawet więcej , i to mi się trochu nie podoba

Kolego nie raz było tak że na górkach jak było sucho to było.lyso i jakoś te ziarno się psuło, po prostu gniło późną jesienią. 

A do kolegi z zapytaniem o saletrosan na jedną dawkę to w tym roku tak zastosowałem, że 200 kg saletrosanu na ha na początku marca i pszenica sypała prawie 5 ton co mnie jak najbardziej przy tym nawożeniu satysfakcjonowało.

Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał:

Opolskie. Tak na ozimą nie jest za pózno jeszcze, tylko aby jakieś opady były

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v