Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, logitech55 napisał:

Zamówiłem bataja i przysłali z masą tysiąca ziaren lekko ponad 34 gram.

Czy ktoś miał też tak drobne ziarna?

Nie ma znaczenia, a nawet na plus jak wcześniej napisano. W tym roku Euforia 34g oddala ok 9 ton z MTZ 43g. Mtz w kwalifikacie nie jest wyznacznikiem ani plonu ani MTZ w zebranym ziarnie.  Ma tylko wpływ na kg do siewu i to na plus. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wytłumacz to tym ktorzy z dziada pradziada siali po 2 metry i co mało wpajają tą zasade swoim dziecią I wnukom że dwa metry trza siać 😃

Edytowane przez koniu
Opublikowano
4 minuty temu, koniu napisał:

że dwa metry trza siać

Ja nigdy czegoś takiego jak MTZ czy obsada nie liczę... Zawsze 200kg+ a w tym roku pewnie po kukurydzy późno to trzeba będzie pewnie Mewy ponad 250 zasiać. Fakt faktem, że ilości ogródkowe i plony w zupełności satysfakcjonujące.

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, odrion napisał:

Nie ma znaczenia, a nawet na plus jak wcześniej napisano. W tym roku Euforia 34g oddala ok 9 ton z MTZ 43g. Mtz w kwalifikacie nie jest wyznacznikiem ani plonu ani MTZ w zebranym ziarnie.  Ma tylko wpływ na kg do siewu i to na plus. 

Ile siales szt na m eufori?

Opublikowano
2 godziny temu, koniu napisał:

Wytłumacz to tym ktorzy z dziada pradziada siali po 2 metry i co mało wpajają tą zasade swoim dziecią I wnukom że dwa metry trza siać 😃

u mnie zazwyczaj szło 2 metry (+/- 15%) i to uważam za dobrą obsadę. W tym będę celował na 1,8 metra i nie powinno być źle (przeliczając po MTZ wychodzi między 400 a 460 roślin). Poprzednio miałem Venecję posianą na 370 roślin (tj. 171kg) i prawdę powiedziawszy szału nie robiła (ani w rozkrzewieniach, ani w plonie, ani w zdrowotności- fenomen był chyba lepszy)- lepiej plonowały swoje odmiany przy 430-450r/m2. Też dziwne bo Venecja była markową zaprawą zabezpieczona (Sedextra Power) a reszta tylko moją zupą- jak widać nie wszystko co firmowe i droższe jest lepsze.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, koniu napisał:

a jak ze dwa lata po "centrali" to trzeba jeszcze z 20-50 kg dołożyć 😜 

Opublikowano

temat gęstości siewu wraca co roku o tej porze hehe jeden liczy obsadę inne nie liczy a i tak sypie po 9t na forum hehe a tak serio to każdy zna zwoje pola i Ja na lżejszych polach sieje 160-180kg w zależności od masy nasion ale już na glinie to zawsze 200kg 30letni poznaniak i c330 dobrze nie przykryje i wyrówna gliny więc 200 w ciemno dalej a że jej susza nie straszna bo w największy skwar rośliny zielone gdzie na piachcach już usychaja więc aby papu nie zabrakło to zawsze kombajn czuje kiedy z piachu wjeżdża w łan na glinie

• Like 1
Opublikowano

Chciałem się zapytać czy dobrym pomysłem jest pszenica posiana na ugorze 20 letnim, zaperzonym? Zawsze na ugorze najpierw dawałem randap potem zboże owies,lub pszenica, teraz nie ma na to czasu bo już trzeba by orkę robić. Owsa też nie posieje bo od lasu i dużo saren. Jaki dobry oprysk zastosować w pszenicy jak by posiał jesienią?

Opublikowano
12 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

zrobić oprysk i posiać w październiku (zwykłą ozimą), ewentualnie w listopadzie/grudniu przewódkę- pytanie czy na ugorze będzie pszenica... i czy jej robactwo nie zje

będzie - nie raz tak siałem, pszenica jara na takich ugorach rośnie jak głupia

Opublikowano

Gdy zasiałem pierwszy raz jarą pszenicę i była bardzo ładna pomimo, że była zasiana po pszenicy ozimej. Potem siałem przez kilka lat i była kiszka. Jak jest susza na wiosnę to jara pszenica nie sypie. Z 20 ha miałem 70t.

Opublikowano

Panowie, w zwiazku ze saletra na dzien dzisiejszy kosztuje 6tys, wczoraj dzwonilem na sklad to planuje mocne cięcia, co myślicie o takiej strategii na przyszły rok Luty 100kg siarczanu magnezu, N1 100kg saletry, 333g blueN, N2 100kg saletry. Ochrona z niższej polku raczej jakieś gotowe paki. Zastanawia mnie czy ten blueN rzeczywiście jest w stanie dać + 30kg N bo koszt na tą chwilę ok 220zl/ha

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Panowie, w zwiazku ze saletra na dzien dzisiejszy kosztuje 6tys, wczoraj dzwonilem na sklad to planuje mocne cięcia, co myślicie o takiej strategii na przyszły rok Luty 100kg siarczanu magnezu, N1 100kg saletry, 333g blueN, N2 100kg saletry. Ochrona z niższej polku raczej jakieś gotowe paki. Zastanawia mnie czy ten blueN rzeczywiście jest w stanie dać + 30kg N bo koszt na tą chwilę ok 220zl/ha

Gdzie saletra 6 ? U mnie mocznik polski 5100

Opublikowano
10 godzin temu, Piffpaff napisał:

Jakiej odpowiedzi oczekujesz?

Po pierwsze nikt Ci nie powie czy będzie dobrze, bo dla jednego "dobrze" to 4 tony a dla drugiego 8.

Po drugie blueN i inne tego typu rzeczy to raczej ogranicz do kilku procent całej powierzchni upraw i testuj, nie twierdzę, że nie działa, ale to najpierw trzeba sprawdzić a później opierać na tym strategię nawożenia w gospodarstwie. Możesz się w żniwa rozczarować.

Po trzecie ciągle czekamy na interwencję naszych kochanych ministrów w sprawie cen nawozów, więc na chwilę obecną lepiej jest czekać na rozwój sytuacji. Ja wiem, że jak się Sasin z Kowalczykiem wzięli za nawozy to nic dobrego z tego może nie wyniknąć, ale mamy rok wyborczy i coś mi intuicja podpowiada, że na liście z prezentami u Kaczyńskiego rolnicy też się znajdują

• Thanks 1
Opublikowano

Z tego co wiem to wszystkie azotopower, bluN i inne tego typu mają podane te 30azotu ale rocznie czyli przez cały rok. A nie przez miesiąc. I odpowiednie warunki aplikacji myślę że to podstawa. Stosując np jesienią to do zbioru może te 20-25 zawiąże azotu z atmosfery. Nie wiem ale jak mi się uda będę chciał w tym roku zrobić test i dać na wiosnę jeszcze 2razy ten azotopower trochę zabawy ale mam w miarę równe pole i po prostu na ścieżkach będzie różna aplikacja. A na koniec badani z zawartościami ale to długa droga.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v