Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale może jakiś fungicyd zahamuje ich rozrost. 
Czytałem ze nie szkodzą one bezpośrednio roślinie ale ograniczają fotosyntezę przez zakrywanie powierzchni liścia. 

Tylko czy na popularne substancje ten rodzaj grzyba będzie wrażliwy..? Mam tylko tebukonazolu i trochę protio. 

Ale na samą myśl jak mam jechać w ponad 1,5metrowe zboze i ugniatać na uwrociach.. A jeszcze jak to ma niewiele dać..

Opublikowano (edytowane)

Ile może przez to poleciec z plonu? 
Wiem ze to ciężko stwierdzić. Sam się zastanawiam czy zabieg jest ekonomicznie uzasadniony. Koszty środka, paliwa, strat przez ugniecione. 
U mnie do żniw trochę dłużej. Pewnie koło 5-10 sierpnia będą szły zboża. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Nigdy tak nie robiłem wiec nie myśl ze to u mnie standardowy harmonogram. W tym roku takie coś się wywaliło. A może po prostu tak było co roku tylko nigdy po ostatnim zabiegu nie zaglądałem w pole. 

Masz jakąś teorie co to może być? Ciekawy jestem bo zdaje się doświadczenie masz spore. 

Opublikowano

Ten rok jest wyjątkowy, bo i ja mam tego masę np na Rotondo czy Probusie.

Chyba korzystny rok na to bo żadnego zlewnego deszczu.

Pyłek się przykleił, na to szły opady rzędu 1-3mm, potem rosy i grzyb się rozwinął.

Myślę że zapowiadane upały go wysuszą, ale fotosyntezy już to nie poprawi

Opublikowano

Upały po 35⁰, susza jak cholera a ja mam się stresować fungicydem i  stres roślinie fundować?

Opublikowano

U mnie warunki nieco łagodniejsze. Od piątku dopiero ma grzać. 

Mówią ze akurat żyto buduje plon głównie ze źdźbła a to jest czyste wiec o liście nie ma co tak walczyć. Co będzie. Nigdy o tej porze nie pryskałem zyta. 

Opublikowano

Stanie się coś jak dam 250g cynku jednorazowo na taką qq jak ja zdjęciu? Do tego pójdzie adob mikro zboże i Fortis( bor z molibdenem) i ile maksymalnie wpakować boru? Do tego będzie pytetroid

Opublikowano

czy testował ktoś expert met w dawce 0.45kg albo więcej na ha? standardowo jest 0.35 ale w tym roku punktowo puściło mi miotle ale przeanalizowałem przejazdy i wychodzi mi że na uwrociach i tam gdzie oprysk się nakładał jest czysto a nie widzę i nie pamiętam żeby pszenica pokazało fito

Opublikowano
king12 napisał:

Zmienił bym substancje a nie podnosił dawki u mnie 0.33 i 0 miotły już kilka lat 

Tak się składa że medax stosowałem 1 raz na moich polach, wcześniej ctu i deff albo tylko wiosenne odchwaszczanie. W jakiej fazie robisz zabieg że wystarczy ci 0.33

Opublikowano

lancet nie zawsze się sprawdza , w późno sianej pszenicy to OK

Opublikowano
28 minut temu, Piffpaff napisał:

Tak się składa że medax stosowałem 1 raz na moich polach, wcześniej ctu i deff albo tylko wiosenne odchwaszczanie. W jakiej fazie robisz zabieg że wystarczy ci 0.33

Nic dziwnego że medax ci przepuścił chwast jak to regulator jest. A tak pozatym to jeśli chodzi o experta to faza od szpilki do 3 liścia. Ale co do skuteczności zabiegu ma  dużo zmiennych czynników znaczenie, U mnie dawka taka sama a w pszenicy czysto, a w jęczmieniu miotłę przepuściło. 

Opublikowano
17 minut temu, miwigos napisał:

lancet nie zawsze się sprawdza , w późno sianej pszenicy to OK

U mnie po lancecie miotła odbiła

Poprawiałem pumą.wiadome że jeszcze zależy od pola ,jak pszenica 3 lata po sobie to lancet nie daje rady.

Opublikowano
Aroo22 napisał:

28 minut temu, Piffpaff napisał:

Nic dziwnego że medax ci przepuścił chwast jak to regulator jest. A tak pozatym to jeśli chodzi o experta to faza od szpilki do 3 liścia. Ale co do skuteczności zabiegu ma  dużo zmiennych czynników znaczenie, U mnie dawka taka sama a w pszenicy czysto, a w jęczmieniu miotłę przepuściło. 

hehe słownik w komórce pisze swoje historie, oczywiście chodziło mi o expert met

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v