Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, Piffpaff napisał:

dziś kuzyn kosil pszenicę, na jesien dał 200kg polifoski a wiosna na jeden strzal 150kg saletry jesienią ctu i deff + sloma zostaje na poli od kilku lat i plon 4.4t /ha wazone i od razu sprzedane. Zastanawiam się po co się męczyć jak u mnie plony ok 6t przy pełnej ochronie i nawozenie 140kgN poważnie się zastanowię nad przyszłym rokiem

w zeszłym roku przed deszczem 2 tygodniowym skosilem pszenicę i sprzedałem na konsumpcję reszta po deszczach pasza słabej jakości. każdy deszcz coś tam pogarsza

U nas ci co sypneli troche saletry w jednej dawce a z zabiegów tylko chwast koszą po około 5t, u mnie sypie jakieś pół tony więcej przy 160N, pełnej ochronie, regulacji zabiegom insektycydowym itp. Wody było na tyle i klops, z tym że mi gówno zostaje a ci co robili budżetowo jednak sporo zarobią.

Opublikowano
57 minut temu, Piffpaff napisał:

dziś kuzyn kosil pszenicę, na jesien dał 200kg polifoski a wiosna na jeden strzal 150kg saletry jesienią ctu i deff + sloma zostaje na poli od kilku lat i plon 4.4t /ha wazone i od razu sprzedane. Zastanawiam się po co się męczyć jak u mnie plony ok 6t przy pełnej ochronie i nawozenie 140kgN poważnie się zastanowię nad przyszłym rokiem

w zeszłym roku przed deszczem 2 tygodniowym skosilem pszenicę i sprzedałem na konsumpcję reszta po deszczach pasza słabej jakości. każdy deszcz coś tam pogarsza

To ja też 200 kg polifoski,saletry 300 kg w dwóch dawkach,oprysk na chwasty i skracanie to 5,5t/ha

Opublikowano

Czy ktoś z was siał pszenicę hybrydową? Miałem w tym roku pół hektara na próbę i nie wyglądała źle, za rzadko ja posiałem i zastanawiam się czy zasiać z tego co zebrałem?

Opublikowano

To jest poważny dylemat, też słyszę na okolicy ze ludzie tną koszty i też myślę o tym. Na ten rok jeszcze mam 200 kg Poli i 200 kg saletry 34proc. Na chwasta oprysk to podstawa, na grzyba zastanawiam się czy nie zrobić 2 zabiegów zamiast 3. Mój kuzyn tak w tym roku na części działek spróbował i nie widać różnicy. 

Opublikowano

Bo był rok bez presji chorób, naszczęście u nas nakłady jak zawsze , ale plon bardzo dobry , lepszy o 0,5 tony do poprzedniego roku

Opublikowano

Witam panowie na jednej działce miałem 3 sezony zboże a planuje zasiać jęczmień jary , czy jakbym teraz zasiał poplon z grochu to przełamie trochę płodozmian czy słabo ??

Opublikowano
Badwolf napisał:

To jest poważny dylemat, też słyszę na okolicy ze ludzie tną koszty i też myślę o tym. Na ten rok jeszcze mam 200 kg Poli i 200 kg saletry 34proc. Na chwasta oprysk to podstawa, na grzyba zastanawiam się czy nie zrobić 2 zabiegów zamiast 3. Mój kuzyn tak w tym roku na części działek spróbował i nie widać różnicy. 

U mnie postanowione ze tnę zabiegi o połowę. pszenice sieje ok 15-20.09 polifoska 150kg a zawsze 250kg na wiosnę 2x 100kg saletry a zawsze 400-450kg, skracanie 1x, grzybowka na tą chwilę t1 pewny zabieg reszta zobaczymy, żadnych mikro mocznika dolistnie aminokwasów. Ostatnie kilka lat inwestowałem w pH i zasobności więc na rok czy dwa wystarczy.

Opublikowano
11 godzin temu, Aroo22 napisał:

Euforia i u mnie fajnie wypadła. Z plonu zadowolony. Co prawda szacunki po przyczepach bo wszystko leży na magazynie ale średnia 7-8t powinna wyjść. Najlepsza działka po soi okolice 9t. Jeszcze żeby parametry były to będzie fajnie. Lubelskie LBL 

IMG_20220730_113810.jpg

Jaki termin siewu i obsada? Wydaje mi się że wypadła słabiej od artista u mnie na tym samym polu

Opublikowano
2 godziny temu, lukasz1995 napisał:

To ja też 200 kg polifoski,saletry 300 kg w dwóch dawkach,oprysk na chwasty i skracanie to 5,5t/ha

I żadnej grzybówki na wiosnę? Zaprawiane ziarno czym i jaka odmiana z taką zdrowotnością.

Opublikowano
22 minuty temu, Mecha napisał:

Jaki termin siewu i obsada? Wydaje mi się że wypadła słabiej od artista u mnie na tym samym polu

Siana w terminie 28-30 września w obsadzie 320szt/m2

Opublikowano

u mnie w tym roku pszenica oddała ponad 6 ton przy takim nawożeniu 

jesienią tylko odchwaszczanie bacara nie pamiętam dawki

wiosną 100kg kizerytu 220kg saletry jeden strzał t1 nie pamiętam co tam poszło+ siarczan magnezu +mocznik t2 soligor0,7l +siarczan magnezu+mocznik + decis na skrzypionkę

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, huzieba napisał:

I żadnej grzybówki na wiosnę? Zaprawiane ziarno czym i jaka odmiana z taką zdrowotnością.

A co w tym dziwnego że bez grzyba . Zajrzyj na podlasie i Mazury okolice grajewa Łomży elk rajgrod tu 90 procent rolników nie wie co to fungicyd i plony naprawdę fajne . A w tym roku ci co zaczęli mowia że rekordowe.  Nie wiem czy da radę tu film wrzucić bo bym nagrał taka działkę pszenicy u sąsiada  że 30 ha I przeszedłbym w poprzek to byście widzieli że nie bylo wjazdu tylko zielsko na wiosnę A pszenica 💪

Edytowane przez alfa
Opublikowano
bennos napisał:

Witam panowie na jednej działce miałem 3 sezony zboże a planuje zasiać jęczmień jary , czy jakbym teraz zasiał poplon z grochu to przełamie trochę płodozmian czy słabo ??

zasiej rzepak jako poplon.

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, rocco0987 napisał:

U nas ci co sypneli troche saletry w jednej dawce a z zabiegów tylko chwast koszą po około 5t, u mnie sypie jakieś pół tony więcej przy 160N, pełnej ochronie, regulacji zabiegom insektycydowym itp. Wody było na tyle i klops, z tym że mi gówno zostaje a ci co robili budżetowo jednak sporo zarobią.

Skoro rolnik był na polu rok temu to w tym roku też musi?

Ludzie!są oczy to trza obserwować nie jechać z odpryskiem "na pamięć". Wyleczyło mnie z wszelkich mikstur na których zarobią "naganiacze"(czyt.przedstawiciele handlowi :) )

2 godziny temu, miwigos napisał:

Bo był rok bez presji chorób, naszczęście u nas nakłady jak zawsze , ale plon bardzo dobry , lepszy o 0,5 tony do poprzedniego roku

Przecież nie jesteśmy na forum farmera.Jarek tego nie przeczyta.Wśród normalnych ludzi możesz pisać normalnie o plonach?Chyba...

Opublikowano
2 godziny temu, Mecha napisał:

U mnie Artist w 2020 i 2021 też plonowal wyżej od euforii dlatego w tym sezonie już jej niema .

• Like 1
Opublikowano

U mnie było na bogato, bo saletra kupiona jeszcze po 1350 , w tym roku będzie więcej ekologii :/ Trzy zabiegi fungicydowe, bez PK, rzepak był przedplonem, pH wysokie, pszenica przekracza 9 ton. I parametry dosyć ładne. Ale i wody było dosyć, i gleba zasobna.

Opublikowano

Ja z Euforii jestem bardzo zadowolony, pole mozaika III-V z przewagą III, na wiosnę trochę ponad 100N, plon po zważeniu 7,83t/ha. Ziarno świetnie wypełnione, praktycznie brak pośladu 

Na słabszym polu Bosporus sypał 5,48t/ha, trafia się poślad, odmiana późniejsza od Euforii i upały zaszkodziły w większym stopniu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v