Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas też  klasy 2-3 ale co dzień to pszenica leci, opady w tym roku to masakra marzec 0/kwieciń 20 na początku i 25l pod koniec, maj 15, czerwiec jeden większy opad 25 i jeden mniejszy 8, z tym że ten ostatni był blisko 3 tygodnie temu a nic się nie zanosi na opady. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawlak81 napisał:

Kariatyda,jako jedyna uciekła przed susza.Plantacja po pszenicy Kilimandżaro,prowadzona BEZ ochrony fungicydami!

Pozostałe (Plejada, Euforia, Kilimandżaro) będzie poślad.

U mnie na samym t3 prakttcznie całe rośliny zielone 

Opublikowano

Zmniejszyć obsadę to ogole już strzelić w kolano by było , skoro tyle pędów odrzuciła . U mnie w czerwcu 95l a tego nie widać . Choć przeważnie to pszenica u mnie jak kosze rzepak koło 20 lipca to już jest gotowa do zbioru . 

Opublikowano
12 minut temu, rocco0987 napisał:

U nas na 3 klasie placami pszenica nie ma już liści wszystko uschło. Małopolska.

Dopiero za tydzień , po całym tygodniu upałów , zrobi się ze zbożami nie ciekawie

• Like 1
Opublikowano

U mnie jeszcze wszystko się trzyma mimo słabych gleb, w niedzielę, Poniedziałek i wtorek spadło 20 litrów deszczu ostatniej szansy. Bez niego było by już po zawodach... Jeszcze nawet jęczmień ozimy zielony. Pomorskie. Ale jeśli w przyszłym tygodniu te burze z deszczem się nie sprawdza to będzie problem. 

Opublikowano
sylwek23111 napisał:

Ja by kto przewidział że będzie taka susza to zamiast 150kg azotu wystarczyło by 100kg. Obsadę też można by zmniejszyć. Dziwnym trafem trawa na miedzy jeszcze zielona.

A korcilo mnie w pod koniec maja dać 100kg saletry na klos, fajny deszcz spadł, warunki super, sąsiad pojecha z mocznikiem i teraz ma białe klosy i łan spalony, N3 jest baaardzo ryzykowne w ostatnich latach

Opublikowano
azzadek napisał:

Praktykował ktoś z Was "ochronę" pszenicy zwykłej przed dzikami, obsiewając pole na około pszenicą ościstą? Zda to egzamin?

Raz na około nic to nie da, z 20m to już jest jakiś efekt ale bez szału

Opublikowano
ZELKOW napisał:

azzadek napisał:

Praktykował ktoś z Was "ochronę" pszenicy zwykłej przed dzikami, obsiewając pole na około pszenicą ościstą? Zda to egzamin?

Raz na około nic to nie da, z 20m to już jest jakiś efekt ale bez szału

mam działkę z 2 stron las i kiedyś zasialem dwa siewnika od między ostre a w środku normalna i zrobiły tylko ścieżki a w środku całe logowiska. Ale już przy całym polu ostki szkody dużo mniejsze

Opublikowano
58 minut temu, Piffpaff napisał:

mam działkę z 2 stron las i kiedyś zasialem dwa siewnika od między ostre a w środku normalna i zrobiły tylko ścieżki a w środku całe logowiska. Ale już przy całym polu ostki szkody dużo mniejsze

Bo  dzik to cwany ze względu na bezpieczeństwo  nie bardzo  znaczy z brzegu żeby nie zostawiać śladu ,  a w głębi robi spustoszenie zwłaszcza w kukurydzy , nie raz tak bywało że nic nie było widać  z brzegu  a  jak przyszło kosić kukurydzę  to  całe place były po wycinane i  były duże straty.

Opublikowano

masz rację że dziki zawsze robią spustoszenie w środku ale mimo wszystko mniejsze szkody są w oscistej. kiedyś posiałem owies na tym polu od lasu to sarny w kilku miejscach miały legowiska, cała zwierzyna leśna przychodziła na obiad do mnie na pole

Opublikowano (edytowane)

Może nie e temacie ale mam zasiana soję i mam jezioro ok 2ha lustro wody po siewie gołębie ucztowali potem jak soja podrosła to łabędzie gęsi i kaczki 15a to sama ziemia soja puszczę pędy boczne i jakieś pojedyncze listki są ale plonu z tego nie będzie. 

Edytowane przez dzidzia202
Opublikowano

Niedługo to zostanie siac zyto i tyle.Po co pakować w pszenice tyle kasy i zebrać 5 -6 ton to już na piachu i tak nie osiągalne teraz, to zyto da 4 tony i wytrzymałe ma stanowisko i susze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v