Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, gustaww napisał:

Tak. Myślałem o rzepaku, pszenica to około 150N i plony w granicach 6+. W sumie od momentu gdy kupuje materiał siewny z centrali na całość uprawy to widzę wzrost plonowania o 0.5 tony.

700-800zł do pokrywa koszty nasion i jeszcze trochę zostanie

Opublikowano

Takie fito wyszło po zabiegu t1 duet na start z modusem 0,3 i 0,75 ccc plus odżywki a 3 dni wcześniej szedł mustang Forte na jednej działce więc raczej to Mustang winowajca bo reszta pszenic ok. Chciałem ta pszenice jeszcze puma poprawić bo miotła została po jesieni i nie wiem jak to ugryźć teraz a pszenica w fazie 2 kolanka. Wody nie brakuje. Doradzi ktoś?

IMAG4454.jpg

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, tobago napisał:

W sobotę wieczorem poszło czyste 2kg/ha Dr greena. Dziś chodziłem po polu i widzę takie kropki. Prawdopodobnie w miejscach gdzie upadła kropla cieczy. :( 

a5f8d3d6e1de1.jpg

2338c398ca6f4.jpg

Zabieg na wieczór. Dziwne trochę. 

Chce dziś tam jechać z grzybówką i siarczanem Mg. Myśle czy dodać aminokwasow trochę by roślina mniej cierpiała. 

Mi tez czasem takie biale plamki czy tez kropki sie pojawiaja a pozniej zanikaja. Nie stosowalem wtedy dr green takze raczej nie od tego.

Opublikowano
alfa napisał:

Plonvit 20 20 20 plus mikro można połączyć z modus?

wal śmiało

jogus napisał:

Chciałem ta pszenice jeszcze puma poprawić bo miotła została po jesieni i nie wiem jak to ugryźć teraz a pszenica w fazie 2 kolanka. Wody nie brakuje. Doradzi ktoś?

daj jej odpocząć. wstrzymaj się, bo po Pumie też będzie chorować, a miotłę nawet za miesiąc możesz zwalczyć Axialem.

Opublikowano
3 godziny temu, jogus napisał:

Takie fito wyszło po zabiegu t1 duet na start z modusem 0,3 i 0,75 ccc plus odżywki a 3 dni wcześniej szedł mustang Forte na jednej działce więc raczej to Mustang winowajca bo reszta pszenic ok. Chciałem ta pszenice jeszcze puma poprawić bo miotła została po jesieni i nie wiem jak to ugryźć teraz a pszenica w fazie 2 kolanka. Wody nie brakuje. Doradzi ktoś?

IMAG4454.jpg

A ja sądzę, że nie Mustang. Fungicyd i/lub Moddus/CCC.

Opublikowano
17 minut temu, metrax12 napisał:

A ja sądzę, że nie Mustang. Fungicyd i/lub Moddus/CCC.

Wiesz co, na drugim kawałku zrobiłem 3m od miedzy tym mustangiem, inna odmiana a mieszanina przy t1 taka sama i fito tylko od miedzy 3m dlatego uważam że był za krótki odstęp między zabiegami. Następnym razem poprawki wcześniej trzeba robić albo opóźnić t1 ewentualnie zrezygnować z regulacji.

Opublikowano
46 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

daj jej odpocząć. wstrzymaj się, bo po Pumie też będzie chorować, a miotłę nawet za miesiąc możesz zwalczyć Axialem.

Za miesiąc będzie sie kłosiła do tego w gęstym łanie nie zwalczysz dobrze, obecnie na drugim kolanku i w dobrej pszenicy jest problem dotrzeć z opryskiem w dolne partie

Opublikowano
3 godziny temu, jogus napisał:

IMAG4454.jpg

Ja mustang miedz  fosfor i po 3 dniach input medax mangan molibden i jest ok. Także mustang nie zawinił. 

Opublikowano
tobago napisał:

W sobotę wieczorem poszło czyste 2kg/ha Dr greena. Dziś chodziłem po polu i widzę takie kropki. Prawdopodobnie w miejscach gdzie upadła kropla cieczy. :( 

Zabieg na wieczór. Dziwne trochę. 

Chce dziś tam jechać z grzybówką i siarczanem Mg. Myśle czy dodać aminokwasow trochę by roślina mniej cierpiała. 

temat wraca co roku na wiosnę, na mojej pszenixy to samo, żadnego spadku plonu nie widzę a choroba wie od czego to. pryskam co roku grzybowki skracanie mikro I zawsze to się pokazuje. Nie przejmować się

Opublikowano

Tak, tylko oprócz jasnych kropek są tez brązowe. Ale to raczej już jakaś choroba. W trzy dni środek by nie wypalił dziury w liściu do takiej brązowej martwicy. 

Opublikowano
10 minut temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:

Czy w tej fazie jest sens podania rsm w ilości około 50 kg/ha? W piątek ma być wyczekiwany przez wszystkich deszcz. W związku z tym byłby zmyty z roślin. Ale czy to już nie za późno?

IMG20220504165029.jpg

Tylko w rsm masz formy mocznikowej więcej,to kiedy ona zacznie działać.lepsza saletra przed deszczem.

Opublikowano

Panowie przejechałem sie w tym roku na 2letniej saletrze( 20% zrobiło się pyłu) a jak wygląda sytuacja z saletrosanem, jeśli kupię dziś i schowam do suchego garażu moze być problem za 11 miesięcy problem z jakością towaru? wiem że saletrosan i tak trochę pyli

Opublikowano
4 godziny temu, tobago napisał:

Siarczan magnezu dolistnie w niewielkim stężeniu ok 2% działa parząco na roślinę gdy podczas zabiegu swieci słońce? Temp 18st. 

5% można śmiało jechać przy pełnym słońcu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v