Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Ulman napisał:

To chyba sie tyczy jakiś dziadów co niespodziewanie dostali parę groszy i ich kasa parzy. Normalny zrównoważony człowiek wie co jest w sklepie i po co idzie.

Po cholerę mają robić zakupy raz na tydzień skoro na każdym kroku jest Biedra Dino czy Lidl? Przecież to bez sensu

Nie tylko dziadów. Sam wiem, że więcej kupię w makiecie, niż w sklepie gdzie mówię sprzedawcy, czy sprzedawczyni częściej co potrzebuję. W samoobsługowym zawsze coś się więcej wypatrzy, a poza tym asortyment jest większy. Wybierzesz jakie nietypowe piwo, czy jakieś jogurty serki itd. Nawet narzędzia albo książki wpadną w oko. Na pewno konsumpcja się zwiększa przez większe sklepy.  

Opublikowano (edytowane)

Biedronki Dino i inne wchodza do coraz mniejszych miasteczek i wsi bo ludzie kupują niewielkie ilości ale często  bo maja komfort że sklep jest za rogiem. Gdyby trend był taki jak piszesz to powstawałyby olbrzymie markety co 50km i ludzie raz w tygodniu by dojechali nawet te 25 km na zakupy i wioskowych sklepów nie odwiedzali.

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Leszy napisał:

Nie tylko dziadów. Sam wiem, że więcej kupię w makiecie, niż w sklepie gdzie mówię sprzedawcy, czy sprzedawczyni częściej co potrzebuję. W samoobsługowym zawsze coś się więcej wypatrzy, a poza tym asortyment jest większy. Wybierzesz jakie nietypowe piwo, czy jakieś jogurty serki itd. Nawet narzędzia albo książki wpadną w oko. Na pewno konsumpcja się zwiększa przez większe sklepy.  

u mnie w okolicy a mieszkam na wsi i wsiami otoczony  kilka minut wertowałem pamięć i nie ma już  sklepów w którym nie było by samoobsługi

oczywiście co droższy alkohol, tytoniowe i co wartościowsza drobnica to przy kasie, lady z pracownikiem do wędlin itp tak ale to i w dużych sieciówkach.

tak tylko się wtrąciłem w Waszą dyskusję może nawet bardziej aby sobie uzmysłowić jak zmieniło się otoczenie handlowe od czasów gdy handel bardziej przypominał stragan z targu arabskiego.

forma marketowa to po prostu bardziej zorganizowany i wyższy etap kultury obrotu towarowego. jak różnica między manufakturą a liniami produkcyjnymi i powrót do trzonu handlu detalicznego opartego na małych sklepikach to krok wstecz. przede wszystkim ceny by wzrosły detaliczne a pewnie i marże hurtowe bo jak logitykę by to rozpiżylo....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

w okolicach,krakowa,wadowic, chrzanowa nie brakuje jeszcze malych sklepikow, nawet gs-y sie  ostaly, 

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Racyl powiedz czy ten Polski Ład spowoduje u ciebie spadek dochodów bo bardzo się uaktywniłeś na anty Pis .To co piszesz to same negatywy a przecież rzeczywistość jest całkiem inna , są ludzie i to w większości są zadowoleni bo nie rządzi PO , które nikomu nic nie dało .

W

co spowoduje polski lad ??? kto to moze wiedziec ,nawet jego tworcy nie wiedza co przyniesie, nie znaja jego skutkow prawnych i finansowych, ledwo wszedl w zycie i juz przeba go poprawiac..

jedno jest pewne -spowoduje katastrofe wieksza niz ta gierkowa czy reforma gospodarcza jaruzelskiego-to bedzie pekna katastrofa.

zadluzenie panstwa skoczy pewnie do 3 bilionow-gierek to byl amator......

Edytowane przez jacus
Opublikowano

i za gierka tak bylo-zaczeto rehabilitowac zolnierzy ak,czcic powstanie warszawskie,tysiacami koscioly budowac, polskie flagi wywieszac,

kaczystan to parodia prl-u -kolejny raz wypada powtorzyc

Opublikowano

https://www.bankier.pl/wiadomosc/MSZ-Rosji-nie-mozemy-wykluczyc-rozmieszczenia-wojsk-na-Kubie-i-w-Wenezueli-8258963.html

ło toto.
w pierwszej chwili rozważalem ew. ripostę ze strony zachodu typu - a i my możemy rozważyć akcesji obwodu Kaliningradzkiego do ue i NATO o ile wyrazi taką wolę
ale po namyśle to niech rozmieszczają, zwłaszcza w Wenezueli. Tam już tylko najtwardsze sztuki obyte z bronią zostały czy to w gangach czy pod Maduro i pierwsza lepsza wpadka typu tego jankesa w gdańsku i mają baaardzo kosztowny kłopot, jeszcze bardziej niż sama akcja rozmieszczenia co też Rosji budżetu nie poprawi

w tej Rosji wewnątrz musi się coś złego dziać kiedy takie maniany.... jeszcze nie wiem co ale pewnie wystarczy stuknąć delikatnie w czuły punkt a zacznie się to walić od środka.

Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

Ustalmy kilka tematów.

Po pierwsze  - wkleiłeś protest antyszczepionkowców który w pijackim widzie zdał ci się protestem przeciw niskim podatkom. Znietrzeźwiony jesteś więc jest to jakieś wytłumaczenie ale osobiście nie wiem ile musiał bym wypić żeby zrobić z siebie takiego głupka.

Po drugie - filmik który wkleiłeś nic pokazuje tylko antyszczepionkowców albo jakieś inne  zamieszanie i nie ma śladu że chodzi o socjal czy podatki.

no tak niewiem czy wiesz ale tam ludzie co miesiąc wychodzą na ulice bo tak dobrze wolnym rynku 

Po trzecie - w Amsterdamie byłem ostatnio w czerwcu , poprzednio 3 lata temu a przez ostatnie 20 lat pewnie z 13-15 razy. Doskonale wiem o czym pisze. 

ty zboczeńcu zeby pogruchać jedziesz aż tam ... jesteś taki brzydki czy na te dziewczyny siusiaczkiem ?

Po czwarte -  to o protestach w Bułgarii zacytowałeś z tego. Bułgaria: Antyrządowe protesty przeciw rosnącym cenom energii - Wydarzenia w INTERIA.PL Materiał z 2013 roku. Ty naprawdę chcesz za wszelką cenę udowodnić że jesteś imbecylem, zaprzańcem i kłamcą?

z grudnia https://www.pism.pl/publikacje/Antyrzadowe_protesty_w_Bulgarii

Od 9 lipca 2020 Bułgaria: protesty społeczne i polityczny pat

https://wyborcza.pl/7,75399,26264243,bulgaria-nie-ustaja-gwaltowne-antyrzadowe-protesty.html?disableRedirects=true

jesteś za tepy na Internet  tam co miesiąc protestują  

3 godziny temu, Ulman napisał:

Kuźwa, co się dzieje z Romanem. Zniknął tak nagle ze aż się boje czy jakiego wylewu od tych kłamstw nie dostał😁

Żyjesz Roman?

żyje ... 

4 godziny temu, agromatik napisał:

sznurówki w butach opadają

chodzisz tam w butach po plaży ? 

4 godziny temu, DTaras napisał:

Chinole testują 6G.. A jak to @mirro napisał: starożytni kosmici jak odpalili 6G to zostały po nich tylko piramidy.

Najlepszym tego przykładem jest zademonstrowana kilka dni temu propaganda medialna w postaci wyniesieniu na orbitę pierwszego testowego satelity 6G. Za dziełem tym stoi chińska firma ADA Space.🙄

4 godziny temu, DTaras napisał:

Chinole testują 6G.. A jak to @mirro napisał: starożytni kosmici jak odpalili 6G to zostały po nich tylko piramidy.

Najlepszym tego przykładem jest zademonstrowana kilka dni temu propaganda medialna w postaci wyniesieniu na orbitę pierwszego testowego satelity 6G. Za dziełem tym stoi chińska firma ADA Space.🙄

Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał:

Biedronki Dino i inne wchodza do coraz mniejszych miasteczek i wsi bo ludzie kupują niewielkie ilości ale często  bo maja komfort że sklep jest za rogiem. Gdyby trend był taki jak piszesz to powstawałyby olbrzymie markety co 50km i ludzie raz w tygodniu by dojechali nawet te 25 km na zakupy i wioskowych sklepów nie odwiedzali.

Dlatego też idą do małych miejscowość bo w dużych miastach ,jest już napakowane full markietow...u mnie tak się dzieje.w mieście powiatowym jest już 6 markietow I zostało już kilka sklepików osiedlowych......

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy to ktoś wrzucał. Popatrzcie na Jarosława zwłaszcza w sklepie.  Wygląda jak by nie rozumiał co się dzieje. Gdyby nie matka polka co mu koszyk ładowała nie wiedział by co do niego włożyć.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał:

w tej Rosji wewnątrz musi się coś złego dziać kiedy takie maniany.... jeszcze nie wiem co ale pewnie wystarczy stuknąć delikatnie w czuły punkt a zacznie się to walić od środka.

przyroda upomina się o swoje , pewnych rzeczy nie przeskoczysz Putin to już nie jest młodzieniaszek [70 LAT ] i możę nie dostrzegać  pewnych drobiazgów , tak samo jak Kaczyński czy Biden . Na wszystko jest czas i pora 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Nie wiem czy to ktoś wrzucał. Popatrzcie na Jarosława zwłaszcza w sklepie.  Wygląda jak by nie rozumiał co się dzieje. Gdyby nie ta kobieta co mu koszyk ładowała nie wiedział by co do niego włożyć.

A to nie Lechu?  

Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/MSZ-Rosji-nie-mozemy-wykluczyc-rozmieszczenia-wojsk-na-Kubie-i-w-Wenezueli-8258963.html

ło toto.
w pierwszej chwili rozważalem ew. ripostę ze strony zachodu typu - a i my możemy rozważyć akcesji obwodu Kaliningradzkiego do ue i NATO o ile wyrazi taką wolę
ale po namyśle to niech rozmieszczają, zwłaszcza w Wenezueli. Tam już tylko najtwardsze sztuki obyte z bronią zostały czy to w gangach czy pod Maduro i pierwsza lepsza wpadka typu tego jankesa w gdańsku i mają baaardzo kosztowny kłopot, jeszcze bardziej niż sama akcja rozmieszczenia co też Rosji budżetu nie poprawi

No nie źle żeś to wymyślił 👍

10 minut temu, GRZES1545 napisał:

A to nie Lechu?  

Przy ladzie chyba Jarek , ale reszta filmu to Lech 

Opublikowano
mirro napisał:

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Kufa - o berecie pisałem nie żołnierzu!

Ten sposób formowania beretu to wariacje na temat  z cyklu "nasi przełożeni to specjalsi więc i berety będą noszone na ich modłę". Jak przeniosłem się z rozpoznania na piechotę, to pierwszy opierdol od przełożonego zebrałem za "mało piechocińśki sposób noszenia beretu.😂 Jak dla świętego spokoju zacząłem nosić klasyczny naleśnik, to dowódca brygady mnie zj***ł, że zwiadowca nawet na piechocie ma się szanować i beret odpowiednio nosić. No to wyciągnąłem z szafy stary i tak łaziłem.

No. Czyli szacunek przede wszystkim. Te berety są bez wkładki i trzeba sobie uprasować. Widzisz taki beret i wiesz że w tej kompanii niema dowódcy a starsi żołnierze mają na wszystko wyjebane....

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Racyl powiedz czy ten Polski Ład spowoduje u ciebie spadek dochodów bo bardzo się uaktywniłeś na anty Pis .To co piszesz to same negatywy a przecież rzeczywistość jest całkiem inna , są ludzie i to w większości są zadowoleni bo nie rządzi PO , które nikomu nic nie dało .

W

dawać i tylko dawać 🤣🤣🤣🤣🤣

bo pytasz zwyczajną biedotę to co ona może ci powiedzieć 🤣

zadowoleni to emeryci z niewielkimi emeryturami 🤣 co są tak głupi Że nie wiedzą to ok 90Zł na miesiąc co mają więcej to nic im tak naprawdę nie dało bo po tym co zastawiają w sklepach czy na opłatach jest jeszcze mniej niż za PO

rodziny z 500 + co jak wcześniej nie było ich stać na budowę domu czy kupna mieszkania to i tak go nie kupią bo teraz to jest już całkiem po za ich zasięgiem i jak byli bez dachu nad głową tak będą

o będę tłumaczył gościowi co nic nie kupuje, nic nie inwestuje po za sponsorowaniem tłustego księdza

11 godzin temu, Ursus932 napisał:

A łopozycja ma wogule jakiś program 🤔

Najlepszy program to nie przeszkadzać ludziom, zapewnić im stabilność. dzisiaj co masz ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Nie wiem czy to ktoś wrzucał. Popatrzcie na Jarosława zwłaszcza w sklepie.  Wygląda jak by nie rozumiał co się dzieje. Gdyby nie matka polka co mu koszyk ładowała nie wiedział by co do niego włożyć.

Widać, że się wk***ia bo najebali mu pełny koszyk z on z najniższą krajową teraz zastanawia się czy starczy mu na rachunki za prąd i gaz 😄

• Like 1
Opublikowano
Ursus932 napisał:

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Profanacja beretu... Dżizas.

To takie oliwkowe macie harcerzyki 😛

Nie ma to jak były stalowe w lotnictwie 💪😊

Niema to jak inne nakrycia głowy... Tak, tu jest oliwkowy, bez wkładki.

Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

dawać i tylko dawać 🤣🤣🤣🤣🤣

bo pytasz zwyczajną biedotę to co ona może ci powiedzieć 🤣

zadowoleni to emeryci z niewielkimi emeryturami 🤣 co są tak głupi Że nie wiedzą to ok 90Zł na miesiąc co mają więcej to nic im tak naprawdę nie dało bo po tym co zastawiają w sklepach czy na opłatach jest jeszcze mniej niż za PO

rodziny z 500 + co jak wcześniej nie było ich stać na budowę domu czy kupna mieszkania to i tak go nie kupią bo teraz to jest już całkiem po za ich zasięgiem i jak byli bez dachu nad głową tak będą

o będę tłumaczył gościowi co nic nie kupuje, nic nie inwestuje po za sponsorowaniem tłustego księdza

Najlepszy program to nie przeszkadzać ludziom, zapewnić im stabilność. dzisiaj co masz ?

Coś w stylu jak Lepper mowił👍

Racyl tak badam temat inflacji... czy grozi nam hiperinflacja?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v