Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

ja zgłosiłem dwa choć jest w domu nawet trzy i to takie na węgiel no ale czynne dwa i wcale nie zalewam bo dom dwurodzinny

do końca czerwca termin tak że pora najwyższa

10 minut temu, galan99 napisał:

Wróci sekretarz na stanowisko , wróci ORMO , MO i będzie dobrze .

wyżej wymienieni właśnie po to wrócą aby nikomu nie strzeliło do łba nawet pomyśleć że jest inaczej jak dobrze

o widzisz, ja już składnią nadrabiam aby zakazanego słowa nie użyć ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Kto nakazuje odejście od węgla ? najpierw odpowiedz sobie a dopiero wyśmiewaj się z dopłat . 3 tony po tysiaku , trochę drewna to już ludziom się ulży .

Zobaczą ten węgiel po tysiaku jak świnia niebo. Który pośrednik sprzeda po 1000 plus 750 dopłaty, co daje 1750, jak może sprzedać po 2-3tysie. Myślcie trochę. To jest tylko zasłona dymna, że się coś robi.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Wróci sekretarz na stanowisko , wróci ORMO , MO i będzie dobrze .

dadzą kwita na węgiel po 1000 zł na tonę .

no i powinno, trochę to towarzystwo by się uspokoiło.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

to przerasta PiS, to przerasta nawet Polskę bo reglamentacja surowców energetycznych tym razem nie musi ograniczyć się do tego już przysłowiowego kwitu na węgiel, nawet do jednego kraju...
Nawet jeśli będą środki na dopłaty choćby do tych trzech ton to kto zagwarantuje i jak czy na składzie będą te tony?
kiedy upada wolny rynek upada i wolny świat a coraz mniej wolnego rynku się robi wszędzie, nie tylko w Polsce. Jedno co polskie władze dotyczy bezpośrednio - czy w obliczu coraz powszechniejszych protekcjonizmów wokół będą równie protekcjonalne wobec choćby tego węgla co by jednak był przede wszystkim dla polskiego klienta? i nawet nie wiem czy to dobrze czy źle jeśli protekcjonizm będzie jedynym sposobem aby to osiągnąć?
Powywracał się świat że to co uznawane było za z gruntu złe obecnie wydaje się być uzasadnione

podgrzewają nas jak tę żabę że sami nie wiemy czy chłodno w tym garnku czy już blisko do wrzątku?

Mi się nie podobają te dopłaty np. do nawozu , do węgla do kredytów bo było wcześniej sądować rynki i nie doprowadzić do drastycznych podwyżek na energię , paliwa , nawozy , stopy w górę a inflacja dalej rośnie , skoro lokaty nie są na tym samym poziomie co kredyt to nigdy ceny nie wyhamują , banki nie podnoszą lokat bo mają za dużo pieniędzy i nie potrzebują jeszcze więcej . Rząd zamiast pieniądze lokować w inwestycje to daje dopłaty drożyźniane , jak dla mnie dziwna metoda na rozwój gospodarki , ludzie zamiast oszczędzać kupują na potęgę .

Opublikowano
23 minuty temu, jacek1296 napisał:

Zobaczą ten węgiel po tysiaku jak świnia niebo. Który pośrednik sprzeda po 1000 plus 750 dopłaty, co daje 1750, jak może sprzedać po 2-3tysie. Myślcie trochę. To jest tylko zasłona dymna, że się coś robi.

Narobili burdelu jak z nawozami. Najpierw ceny w kosmos a potem dopłaty. A teraz wezmę sobie te 3 tony. W domu palę i tak drewnem i opylę za 2 tys i co mi kto zrobi. Udowodnią gdzie spaliłem?

Opublikowano

Na pohybel UPAdlińskim rezunom!.

Kołki, powiat Łuck - 13 czerwca 1943 r. Po wkroczeniu do wsi Ukraińcy zamordowali kilku Polaków, w tym niemowlę - a ich ciała wrzucili do studni. Później zamknęli w miejscowym kościele 40 Polaków i podpalili budynek.

Relacja Edwarda Kamińskiego:

"O świcie, 5 czerwca wyruszył z Kołek konwój uciekinierów ochraniany przez 200 ochotników z Przebraża. Kawalkada wozów załadowanych cząstką dobytku i żywnością po drodze rozrosła się. Nie wszyscy w Kołkach zdążyli zabrać się z konwojem, albo nie mogli. Nieubłaganie zbliżała się ostateczna rzeź Polaków w miasteczku. Napięcie wzrastało z każdą dniem. Ukraińcy nie czekając na wyjazd Niemców ogłaszali publicznie: Pryhotowlajsia na smert. Widro na krow, taj meszok na kosty. (Przygotowujcie się na śmierć. Wiadro na krew i worek na kości). Odroczeniem wyroku mogła być tylko ucieczka wraz z konwojem garnizonu. Komendant, zakuty aryjczyk, uważający wszystkich oprócz Niemców za podludzi, zgodził się nader chętnie. Można mniemać, że nie pod wpływem nagłego przypływu sympatii do Polaków. Widok cywilów na odkrytych samochodach transportowych mógł go uchronić od ataku partyzantów. Czas naglił. Iwan nie mógł już dłużej czekać. Dzień przed 13 czerwca, trzymanym dotąd w tajemnicy terminem wyjazdu Niemców, o zmroku zaszedł dom Urbańskich od tyłu. Upewniwszy się, że nikt nie widzi, przelazł przez płot i zapukał do drzwi. Na nic zdały się i jego ostrzeżenia. Paulina była nieprzejednana. Wrócił do domu zrezygnowany, ale i z uczuciem ulgi. Zrobił swoje, Maryna nie będzie mogła już ciosać mu kołki na głowie.

Jeszcze nie zdążyła zniknąć na horyzoncie kolumna niemieckich samochodów, gdy ukraińskie prowodyry zwołały wiec koło kościoła. Miasto obwołano “republiką kołkowską”. Czas skończyć z Lachami – wołano - tak samo jak z Żydami. Ani jedna noga zajmańciw (okupantów) ukraińskiej ziemi tu nie pozostanie. A pozostała zaledwie garstka: w szpitalu miejskim ciężko chorzy, niedołężni staruszkowie, kilka osób z rodzin ukraińsko-polskich i ci, którzy zdecydowali się „umierać na swoim”. Na początek rozhisteryzowany tłum wrzucił do studni kilka osób, w tym niemowlaka i zasypał niegaszonym wapnem. Inne grupy zgromadziły około 40 Polaków w drewnianym kościele. UPO-wcy wysadzili dynamitem pobliski pomnik zasłużonego proboszcza parafii, księdza Zajączkowskiego i podpalili kościół. Spalono też większość domów ofiar. Zginęli między innymi: szanowany powszechnie felczer, Ukrainiec Buczek, jego żona Helena z Urbańskich – siostra mojej mamy i dobry znajomy dziadka, leśniczy Moroz. Uratowali się moi kuzyni, synowie Buczyków - Tadeusz i Jurek. Tego dnia byli poza miastem i gdy wracali do domu ktoś ich ostrzegł na drodze. Dom ich był już spalony. W panice uciekli do lasu. Jakie były ich koleje losu aż do końca wojny - nie wiadomo. W czasie, gdy mordowano bezbronnych staruszków w drugiej części miasta w domu dziadków Urbańskich nic jeszcze nie wiedziano. Rozmawiali z panem Leonem (nazwisko zatarło mi się już w pamięci), byłym podoficerem wojska polskiego. Po kampanii anty-bolszewickiej w 1920 r. pracował w służbie leśnej któregoś majątku w gminie. W czasie napadu nocnego wyrwał się oprawcom i przedzierając się przez bagna i pola dotarł do miasta. Jego ciężko chora żona leżała w tym czasie w szpitalu miejskim w Kołkach. Pan Leon przyszedł z prośbą o tymczasowe przygarnięcie, aż żona stanie na nogi o własnych siłach. Zajęci rozmową nie zauważyli, że przed dom zajechała furmanka. Nie było wątpliwości, że to byli strilcy. (Strzelcy w formacjach nacjonalistów). Dwóch miało karabiny, trzeci bez broni. To był najbliższy sąsiad – Iwan. W całkowitym zaskoczeniu, jedynie Leon nie stracił przytomności. Niezauważony zdążył wcisnąć się we wnękę koło pieca na drewno, skąd zerkając śledził dalszy ciąg błyskawicznie następujących wypadków. Dwóch oprawców doskoczyło do dziadka. Wykręcono mu ręce, związano i opasano w pasie drutem kolczastym. Na krzyk Pauliny, uderzona w twarz, upadła na podłogę. Nie przestawała wykrzykiwać: Leżącej długim sznurem skrępowano ręce. Wyniesiono na zewnątrz. Drugi koniec postronka przymocowano do wozu. Paulina nie przestawała złorzeczyć. Jeden z bandytów robiący wrażenie prowodyra skinął na drugiego. Ten wiedział już, co czynić. Wyciągnął z pod derki na wozie siekierę. Po jednym głuchym uderzeniu krzyk urwał się w pół słowa, co wywołało głośny rechot oprawców. Nie wiadomo i nie ma kogo zapytać gdzie ich pochowano. Dopóki w mieście byli jeszcze Polacy grzebali ofiary na cmentarzu miejskim, często z narażeniem życia, gdy trzeba było jechać po zwłoki poza miasto. Najprawdopodobniej Ukraińcy wrzucili ciała do wspólnego dołu. Nie wiedział też pan Leon, jedyny świadek mordu. O zmroku odnalazł w szpitalu żonę pokłutą widłami. Zwłoki pogrzebał pośpiesznie w płytkim grobie. Przedzierał się nocami sobie znanymi ścieżkami do Skierniewic. W dzień, w mniej znanych okolicach zaszywał się w buszu. Ze Skierniewic, gdzie przebiegała linia kolejowa, na buforach towarowych wagonów, z przerwami dotarł do nas, do Równego. W tamtym czasie dobiegał czterdziestki. Jakie były jego dalsze losy - nie wiadomo".

287997176_5240636502680854_5677789652149

Opublikowano
hubertuss napisał:

23 minuty temu, jacek1296 napisał:

Narobili burdelu jak z nawozami. Najpierw ceny w kosmos a potem dopłaty. A teraz wezmę sobie te 3 tony. W domu palę i tak drewnem i opylę za 2 tys i co mi kto zrobi. Udowodnią gdzie spaliłem?

Nic nie dostaniesz wzorem wymiany źródła ciepła. Będziesz musiał kupić za cenę rynkową która nie wynosi 1750 a na koniec odmówią przelewu bo na picie masz za wiele.

Opublikowano (edytowane)
  • Firmy, które zdecydują się na sprzedaż węgla po niższych cenach, otrzymają rekompensatę z tytułu potencjalnie utraconych zysków
  • PiS dopłaci firmom 2 tys do tony aby obywatel mógł  kupić po 1000 zł tonę węgla .
Edytowane przez galan99
Opublikowano
Dnia 13.06.2022 o 05:19, hubertuss napisał:

Zabudowa jednorodzinna stare kamienice nowe mieszkania deweloperskie. Oni korzystają z gazu lub prądu

dobrze napisałeś nowe gdzie są wybudowane gdzie niema rura ciepłowniczych  wszystko możesz sprawdzić wiec niepierdol 

Roman upośledzony to co najwyżej sam jesteś. I dobitnie to pokazujesz. Pewnie myślisz, że wymieniłeś wszystkie kotłownie czy ciepłownie w PL i zadowolony z siebie jesteś. No cóż gratuluję

ale sprawdź nie perdol głupot  ustawa nawet węgla nie dotyczy przemysłu ciepłownictwa wysoko energicznego  te co mają gaz palą tym tylko w czasie plusowych temp a na minusie węgiel nawet jak był tani gaz gazem sie im nie opłacało ....   oczywiście ze nie wymieniłem bo 60/70 śląska jest ogrzewana metanem z kopalń 

Roman upośledzony to co najwyżej sam jesteś.

gdybyś był mądry to byś sprawdził w Internecie co w trawie piszczy 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Mi się nie podobają te dopłaty np. do nawozu , do węgla do kredytów bo było wcześniej sądować rynki i nie doprowadzić do drastycznych podwyżek na energię , paliwa , nawozy , stopy w górę a inflacja dalej rośnie , skoro lokaty nie są na tym samym poziomie co kredyt to nigdy ceny nie wyhamują , banki nie podnoszą lokat bo mają za dużo pieniędzy i nie potrzebują jeszcze więcej . Rząd zamiast pieniądze lokować w inwestycje to daje dopłaty drożyźniane , jak dla mnie dziwna metoda na rozwój gospodarki , ludzie zamiast oszczędzać kupują na potęgę .

pamiętam gdy mleko w sklepie było tańsze niż w skupie od rolnika. to jest skrajna patologia wynikająca z dopłat. To było jeszcze za komuny i wiadomo jak to się skończyło
Dość na tym bo już późno i nie będę się rozpisywał a jedynie jedno - funkcja i istota pieniądza muszą ulec przebudowie i właśnie się zaczyna
Tym razem to nie jest upadek systemu w jednej części świata czy kraju jak schyłek np polskiej komuny, tym razem czeka nas przebudowa całego systemu monetarnego planety czy co tam ten zdegenerowany już praktycznie wszędzie pieniądz zastąpi

czeka nas i zapewne nasze dzieci bo to trochę potrwa

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, galan99 napisał:
  • Firmy, które zdecydują się na sprzedaż węgla po niższych cenach, otrzymają rekompensatę z tytułu potencjalnie utraconych zysków
  • PiS dopłaci firmom 2 tys do tony aby obywatel mógł  kupić po 1000 zł tonę węgla .

No to tak. Jak była pandemia to PiS bał się że będzie musiała wypłącać rekompensaty z tytułu potencjalnie utraconych zysków, choć ustawa jasno mówiła że to nie wchodzi w grę. Teraz przy węglu PiS będzie wypłacał rekompensaty z tytułu potencjalnie utraconych zysków i to jeszcze sam z siebie ?😂

k**wa. o co tu kaman? 

7 godzin temu, DTaras napisał:

a na koniec odmówią przelewu bo na picie masz za wiele.

To zależy kto ile wypija.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał:

Pis dopłaci pośrednikom by ich dalej paść. Bo to pewnie pisowskie pociotki. Zamiast zreformować system sprzedaży i pośrednictwa i uprościć to wszystko to będą na rynek rozdawane kolejne pieniądze. Po to by inflacja miała ze 20 %.

5 godzin temu, Roman176 napisał:

dobrze napisałeś nowe gdzie są wybudowane gdzie niema rura ciepłowniczych  wszystko możesz sprawdzić wiec niepierdol 

ale sprawdź nie perdol głupot  ustawa nawet węgla nie dotyczy przemysłu ciepłownictwa wysoko energicznego  te co mają gaz palą tym tylko w czasie plusowych temp a na minusie węgiel nawet jak był tani gaz gazem sie im nie opłacało ....   oczywiście ze nie wymieniłem bo 60/70 śląska jest ogrzewana metanem z kopalń 

gdybyś był mądry to byś sprawdził w Internecie co w trawie piszczy 

Ja Roman rozumiem, że u ciebie intelektualne braki dają mocno o sobie znać. Tak nie ma rur ciepłowniczych a jest gaz i prąd. O tym pisałem. Nowe budynki w miastach zasilane są gazem i prądem. Od węgla się odchodzi. Nowe budynki w środku miast to samo. Gaz i prąd. Znam ludzi w Poznaniu co nawet w starym budownictwie w piecach grzałki elektryczne mają i to od lat bo nikomu dzisiaj się nie chciało by w tych piecach węglem palić.

Daj se spokój z tymi ustawami. To nie na twoją głowę. Lepiej się wyśpij porządnie. Bo nawet na śląsku większość górników już węglem nie pali choć deputaty dostają.

Co innego w małych miasteczkach i wsiach. Gdzie nie ma sieci gazowniczej. Tam się pali węglem. Choć przy tych jego cenach coraz częściej drewnem,

Opublikowano

A jeszcze wczoraj mówili, że dopłaci tysiaka dla firm. A dziś w radiu już było, że związkowcy się wypowiadali, że nie ma szans, bo na statku niesort kosztuje 2k, do tego sortowanie, dystrybucja itd

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

A jeszcze wczoraj mówili, że dopłaci tysiaka dla firm. A dziś w radiu już było, że związkowcy się wypowiadali, że nie ma szans, bo na statku niesort kosztuje 2k, do tego sortowanie, dystrybucja itd

I na ch*ja to sortować. Dawać na energetykę a z kopalń pchać ludziom.

Opublikowano

A moi pisiory emeryci już się cieszyli że wungiel po tysiaku kupią to mina im zrzednie bo chyba za dwa tysi nie kupią za tonę?

Opublikowano
galan99 napisał:

I ch**j. Węgiel będzie po pińć...

Opublikowano

mirro- widziales kiedys jakas elektrownie albo chocby pociag ktory wiezie wegiel do niej 🤣, w elektrowniach spala sie to czego nie da sie sprzedac ludziom. gdyby elektrownie spalaly wegiel po 2 tysiace to prad bylby po 4 zl za kwh.

wczoraj na pgg wegiel byl moze z 5-10 minut, 

• Like 1
Opublikowano
mirro napisał:

5 godzin temu, galan99 napisał:

No to tak. Jak była pandemia to PiS bał się że będzie musiała wypłącać rekompensaty z tytułu potencjalnie utraconych zysków, choć ustawa jasno mówiła że to nie wchodzi w grę. Teraz przy węglu PiS będzie wypłacał rekompensaty z tytułu potencjalnie utraconych zysków i to jeszcze sam z siebie ?😂

k**wa. o co tu kaman? 

7 godzin temu, DTaras napisał:

a na koniec odmówią przelewu bo na picie masz za wiele.

To zależy kto ile wypija.😂

Tylko Ty zaskoczyłeś chyba 😁

mirro napisał:

I na ch*ja to sortować. Dawać na energetykę a z kopalń pchać ludziom.

Tymbardziej, że na statek pcha się raczej miały bo więcej wlizie...

Opublikowano

Bolesny zakaz dla Polaków. Monter pieców gazowych: telefony się urywają

Unia Europejska planuje zakazać montażu pieców gazowych. To kolejna zmiana i duże wyzwanie finansowe dla tysięcy Polaków, którzy przez ostatnie lata, w imię walki ze smogiem, wymieniali węglowe kopciuchy na piece gazowe. — Czujemy się oszukani. Od kilku lat straszono nas mandatami i namawiano do przejścia na gaz. Teraz i tego zabronią — komentuje mieszkanka Katowic.

Opublikowano
11 godzin temu, galan99 napisał:
  •  

drobna nieścisłość:

nie PiS a podatnik

i nie dopłaci a sfinansuje ta fanaberię przedwyborczą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v