Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Koniec  szczucia   Polaków   w  Nesweeek  👏

FTh4-OPXsAA4in1?format=jpg&name=small

FTiATl3WYAE3zCv?format=jpg&name=small

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
Dnia 22.05.2022 o 07:34, jarecki napisał:

a co polska ma do zaoferowanie ukrainie w odbudowie ? ja zbytnio nic takiego nie widze przeciez nawewt w polsce głowne kontrakty mają firmy czy konsjorca zagraniczne .     

Nowaka 🤔 :ph34r: ?

Dnia 22.05.2022 o 21:08, Ulman napisał:

A za co płacą 2 mld roczne? 

Za postęp technologiczny, za absurdalne ceny praw sportowych, za gaże artystów i za Marylę 🤣.

Dnia 22.05.2022 o 21:48, hubertuss napisał:

Pinokio po prostu widzi, że forsy nie styka. Nawet dodruk nie ogarnia wszystkiego. Więc każe młodzieży żebrać o tani gaz. Niedojda nie umie sam to może młodzi załatwią.

Rząd przez kilka lat przespał inne źródła energii jak wiatraki których zakazali czy fotowoltaika. Bo Duda krzyczał, że węgla na 200 lat mamy. A teraz obudzili się z ręką w nocniku. BO choć węgla na 200 lat to jechał do nas ruski. A teraz wszystko trzeba na zachodzie drogo kupić. Drożej niż u ruskich. A rozdawnictwo drenuje budżet. Długi rosną. To trzeba krzyczeć, że inni za drogo biorą. 

Tak to niekompetencja pisu połączona z brakiem wizji przyszłości i rozdawnictwem chyli nasz kraj ku upadkowi. Ciekawe kiedy fotowoltaikę zrobią na opłacalnych zasadach jak było wcześniej. Ile musi gaz podrożeć jeszcze by te głupki coś zrozumiały. Bo z wiatrakami po kilku latach dopiero zrozumieli.

No właśnie, ile u ciebie ten gaz zdrożał ostatnio ? U mnie średnia cena autogazu 3,50 zł a butla propan butan 100-110 zł i więcej nie chce zdrożeć pomimo wojny. Za to ceny benzyny poszły ostro w górę, przeganiając ON, który dziwnym trafem staniał do 7 zł i kilku groszy za litr.

Co do fotowoltaiki z tego co słyszę, sieci nie wyrabiają z odbiorem energii od producentów. To co by było gdyby na każdym domu była zainstalowana taka instalacja ?

7 godzin temu, Ulman napisał:

Skąd wezmą gaz i jaka droga go wprowadzą w sieć przesyłową? Kto im tani gaz sprzeda żeby wyprzeć ruskich z rynku UE? 

To Rosja sprzeda Niemcom tanio gaz aby mogły go drożej odsprzedać Polsce ?

Przed chwilą, galan99 napisał:

W ostatnich dniach pojawiły się informacje, z których miało wynikać, że Rafał Trzaskowski i Szymon Hołownia rozmawiają na temat wspólnego projektu politycznego bez udziału Platformy

Jakby nie było Trzaskowski zdobył dla Platformy ostatnio kilka punktów a tu nagle pojawił się Tusk który odsunął go na bok. Nie zdziwił bym się gdyby Trzaskowski startował z listy Hołowni.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Ulman napisał:

Wyobraź sobie Roman że sytuacja może się zmienić pomiędzy 01.01.2022 a 23.05.2022. W styczniu kupowałem węgiel bez problemu a teraz go brakuje i twoje fedrowanie na nic się zdaje

mam wklejać jaki jesteś głupi jak byś zamykał ?  widzisz nawet połowie nie dorównujesz mi z inteligencją 

15 godzin temu, Ulman napisał:

Wniosek z tego taki ze bardzo się chciałeś do czegoś  inteligentnie przyczepić a wyszło głupio jak zawsze. Co by nie powiedzieć to swój  poziom trzymasz. 🤣

twoja jedyna wartość to siedzenie na czyimś garnuszku zero wiedzy itp 

15 godzin temu, hubertuss napisał:

Węgiel z łatwiejszych i tańszych pokładów został wydobyty. Zostały pokłady coraz głębsze coraz trudniejsze i niebezpieczne. A co za tym idzie coraz bardziej drogie. Znacznie podrożał też transport węgla po kraju. Nasz węgiel nie jest konkurencyjny. Z Australii taniej sprowadzać niż nasz wydobywać.

następny idiota brawo ...  węgiel w astrali jest najdroższy na świecie  z powodu klęsk żywiołowych Tona australijskiego węgla koksującego typu hard w czwartek wyceniana jest na 314 USD. Cena spot rośnie od początku kwietnia na skutek problemów w dostawach spowodowanych cyklonem Debbie i jest najwyższa od 6 lat - podała agencja Bloomberg.🥴                                                                                       Przychody ze sprzedaży węgla do odbiorców zewnętrznych osiągnęły wartość 2,68 mld zł, tj. więcej o 31,7 proc. w stosunku do poprzedniego kwartału. Natomiast przychody ze sprzedaży koksu i węglopochodnych były wyższe o 20,7 proc. w analizowanym okresie i sięgnęły 2,06 mld zł. wiec wydobycie jest na bardzo wysokim poziomie 

14 godzin temu, many13 napisał:

Pisałeś, że jesteś niebieski - domyślam się, że chodzi o kolor kasków. Za moich czasów fedrowania na Murckach to w niebieskich chodzili mechanicy, w zielonych  elektrycy a hajerzy w brązowym  Banowanie to nie nowość

nic się nie zmieniło 

33 minuty temu, mikad napisał:

https://kobieta.wp.pl/to-nowa-bucza-w-oleksandriwce-rosjanie-gwalcili-nawet-niemowleta-6772393097735136a

To już nawet nie są zwyrodnialcy, chyba nawet karaluchy mają więcej rozumu, co tam insekty, psie gówno wydaje się być normalniejsze od tych istot człekokształtnych.

ta zwolenniczka ruskich jawa tu zagląda onej mogło by ją obracać tyś żołnierzy  morze rozum by jej wszedł 

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Opublikowano
mirro napisał:

Nooooo zdjęcia z wojska to osobna kategoria i czasem specyfika męskiego środowiska odbiega od dobrego smaku społeczeństwa.😂 "Trzoda " na nich uwieczniona ma raczej tylko wspominkową wartość i z reguły w tym celu powstają.🤣

Zdjęcia z wojska mają być szczególne - tak samo jak historie... Ja mam tylko historie często pojebane - Many, Ty co masz?

Opublikowano
8 godzin temu, dsbh napisał:

Jakby nie było Trzaskowski zdobył dla Platformy ostatnio kilka punktów a tu nagle pojawił się Tusk który odsunął go na bok. Nie zdziwił bym się gdyby Trzaskowski startował z listy Hołowni.

I dobrze. Niech Trzaskowski z Hołownią idą razem. Z jednej strony będzie słychać wycie PiSu a z drugiej PO, Ko czy jak ich tam zwał.😂

Opublikowano
6 godzin temu, DTaras napisał:

Zdjęcia z wojska mają być szczególne - tak samo jak historie... Ja mam tylko historie często pojebane - Many, Ty co masz?

Nie żałuję tych najpiękniejszych młodzieńczych latek straconych w kamaszach - polubiłem długodystansowe bieganie zawsze za plecami prowadzącego - to były moje klimaty. Byłem w kilku jednostkach, zdjęcia z poligonów - zawsze trzeba być optymistą.

Dla normalnie myslacych.

https://www.facebook.com/Samotnykatowice/posts/109275938454506?__cf

Opublikowano (edytowane)

dużo było tu pisane o głupkowatej polityce gospodarczej Polski w ostatnich latach i tym razem oszczędzę referatu bo bym się powtarzał
https://businessinsider.com.pl/gospodarka/gaz-w-unii-tak-tani-nie-byl-od-wojny-to-konczy-przewage-polski-w-cenach-pradu/5g56257

jedynie chciałbym zauważyć że nie tylko rosja jest wrogiem Polski ale Niemcy a ostatnie ok trzy dekady Francja że już plankton typu państewk Beneluxu i Holandii pominę; wrogmi gospodarczymi a niebawem i bezpośrednimi i jak na razie tylko się potwierdza moja obawa że Polska zmierza dobrowolnie do kolejnej utraty państwowości i (jak na razie) "wszystko idzie zgodnie z planem"
smutne

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

I dobrze. Niech Trzaskowski z Hołownią idą razem. Z jednej strony będzie słychać wycie PiSu a z drugiej PO, Ko czy jak ich tam zwał.😂

Trzaskowski przegrał z Dudą o włos ale jako lider PO jest mniej groźny dla PIS niż Tusk którego PIS boi się chyba panicznie , widać to w mediach jest o nim co dziennie .

1 minutę temu, dysydent napisał:

dużo było tu pisane o głupkowatej polityce gospodarczej Polski w ostatnich latach i tym razem oszczędzę referatu bo bym się powtarzał
https://businessinsider.com.pl/gospodarka/gaz-w-unii-tak-tani-nie-byl-od-wojny-to-konczy-przewage-polski-w-cenach-pradu/5g56257

jedynie chciałbym zauważyć że nie tylko rosja jest wrogiem Polski ale Niemcy a ostatnie ok trzy dekady Francja; wrogmi gospodarczymi a niebawem i bezpośrednimi i jak na razie tylko się potwierdza moja obawa że Polska zmierza dobrowolnie do kolejnej utraty państwowości i (jak na razie) "wszystko idzie zgodnie z planem"
smutne

Jako całkowicie zintegrowana z UE była by mocniejsza ?

Opublikowano (edytowane)

na razie to się z Ukrainą "integrujemy" a to na wyjściu jest kraj gospodarczo z ligi może Wenezueli Kuby czy ... jak ta dziadownia na wsch od Indii się nazywa?

popatrzmy na realny ogląd cen i zagrożeń z porównania rosji do Polski
Przecież mamy podobne inflacje, zagrożenia płynności łańcuchów dostaw ....

to może lepiej było się z rosją i bialorusią integrować?

doszło do tego że można powiedzieć - "gdzie nie obróci, d..pa "

ot taki paradoks - rosja niszczy i siebie i swoich sąsiadów a zachód Europy nie pozwoli zniszczyć ostatecznnie przede wszystkim rosji
Plankton jest tu nieistotny co z nim będzie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

to może lepiej było się z rosją  integrować?

Już mieliśmy okres tzw integracji i nie był to najszczęśliwszy okres. Integracja w rozumieniu tego państwa to proces polegający na wchłonięciu, zmiksowaniu i powolnym trawieniu. Wszyscy wiemy co z takiego procesu pozostaje.

Opublikowano (edytowane)

powtórzę zatem - niemcy a ostatnio i żabojady to jawnie (coraz jawniej w tej wojnie) wrogie Polsce nacje (madziarów pominę bo to ginący kurdupel) i ew budowa silnej polskiej armii niekoniecznie przeciw coraz slabszej rosji. Ci na zachodzie to wiedzą i czy tak skwapliwie na to pozwolą? no pewnie, za przykład Polskę będą stawiać w sankcjonowaniu rosji bo dwie pieczenie na jednym ogniu.
I rosji to choć trochę szkodzi ale Polsce utrudnia gospodarkę a dziady to sobie mogą armie budować że w razie co to trzeba im nawet amunicję dosyłać

jankesom i angolom na rękę zadyma niszcząca fundamenty dominacji euroazjatyckiej na planecie a rola Polski w tym wszystkim? a no granatu w środku tego wszystkiego i ochoczo to wykonujemy i to jeszcze z własnej inicjatywy.

nawet słyszałem opinie że Polska to kraj stricte morskiej cywilizacji. no qwa imperialisty kolonialne polskie się znalazły. śmiał bym się do rozpuku gdybym... nie był Polakiem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 minut temu, agromatik napisał:

Wszyscy wiemy co z takiego procesu pozostaje.

Eeeeee tam, wstawanie z kolan jest dużo groźniejsze. Co miłościwie panujący ostatnio z rozkoszą udowadniają.😂

1 minutę temu, dysydent napisał:

nawet słyszałem opinie że Polska to kraj stricte morskiej cywilizacji

Atlantyda Europy, tytani Międzymorza i herosi grupy Wyszechradzkiej. No i obrońcy Stepów Akermańskich.😂

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Mirek dreptanie na kolankach nazywasz wstawaniem? Przecież każde poderwanie rzepki od podłoża kończy się ponownym przyziemieniem niektóre nawet z efektownym telemarkiem.

10 minut temu, dysydent napisał:

nawet słyszałem opinie że Polska to kraj stricte morskiej cywilizacji. no qwa imperialisty kolonialne polskie się znalazły. śmiał bym się do rozpuku gdybym... nie był Polakiem

Teraz jeszcze powinniśmy zacząć pleść dyrdymały o Madagaskarze i historia kółko zatoczy.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
Dnia 23.05.2022 o 07:14, Dziad932 napisał:

W jakiej odległości od chałupy gdzie mieszkasz masz wiatrak ???

Bo ja mam jakieś 800 m takiego 2 MW , i nie życzę nikomu mieszkać na co dzień ! 

mieszkam kolo wiatrakow na wczasach i nie widze jakis  niedogodnosci- chyba ze ktos ma cos z glowa i wszystko mu przeszkadza.

Dnia 23.05.2022 o 07:49, hubertuss napisał:

Bo pis jak i @nie czy @Denwer to zakamuflowane lewaki. Pod przykrywką prawicowości marzy im się lewacki świat gdzie każdy ma po równo. Jak to kiedyś mówili czy się stoi czy się leży.......

A co kury się nie niosą czy tv nie odbiera. Ja rozumiem 200 m ale prawie 1km w czym problem. Serio pytam jaki jest problem z wiatrakiem oddalonym o 800 m?

jedynie psychiczne..

no i najwazniejsze-ze ten sk***iel sasiad zarabia kase na wiatraku a nie ja

Dnia 24.05.2022 o 08:05, galan99 napisał:

Ogromne pokłady węgla są po Chełmem mieli otwierać kopalnie coś ucichło .

pod oswiecimiem tez juz ,juz otwieraja kopalnie i tak od lat.

• Like 1
Opublikowano

A na ile sobie polska moze pozwolić w dążeniu do tej nie zaleznosci  ?  chyba na tę chwile są za duze powiazania biznesowe miedzy polską a europą zachodnią choć jak ktoś troche podruzuje po kraju to widać że powstaje sporo hal produkcyjnych więc inwestorzy jednak widzą potencjał kraju .

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jarecki napisał:

A na ile sobie polska moze pozwolić w dążeniu do tej nie zaleznosci  ? 

Nie na ile może sobie pozwolić, tylko co przez to rozumie. Trza se okreslić cele i priorytety a potem należy weryfikować ich trafność. Tu trza być jednak troszkę elastycznym, bo jednak ścianę czasami można obejść a nie walić w nią z bani do upadłego. jak się nasi tego nauczą, to sam określi się zakres niezależności.😂

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v