Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
DTaras napisał:

Jest koło 10 ton paliwa do wzięcia. Takie z lekka podrasowane 50/50 ON z benzyną.

jak za darmo to wezmę, jak rozróbie z ON do proporcji 10:1 to polskie maszyny będą śmigać nawet lepiej heh

Opublikowano

Na razie stoi jakoś 1200 za tonę... Tera to dzieciaki dostały saturator do robienia gazowanej wody. Będziemy ze śwagrem flaszkę gazować. wesołych świąt i bez odbioru...

Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

A ty znowu pijaniutki i belkoczesz  bez sensu? Jak wytrzeźwiejesz to pomysł o co moglo ci chodzić.

czego znowu nie zrozumiesz ? ...  

8 godzin temu, jacus napisał:

juz ci tyle razy pisalem zeto bzdura ze to byl szwagier pawlaka. 

ile razy ci pisalem jak teraz wyprowadzali miliony z jsw.. 

tego twoj mozg nie przyswaja ?? 

chyba onecie albo WP się naczytałeś ... 

ty nawet jesteś na tyle głupi ze gdyby nie związki to dzisiaj jsw było by bałer 

tu po 7 latach Pawlak przyznał sie to ja to ja nie pozwoliłem   sprzedać ....   powoli gadali ze nie chcieli sprzedać artykuł z 2017

https://www.parkiet.com/firmy/art22177781-dzisiaj-rozmowa-pawlaka-z-gradem-o-debiucie-jsw

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

mam aktualne zdjęcia moich okolic i te z 1917 roku, tak chcesz, to moge gdzieś udostępnić, sam mam problemy z rozpoznaniem niektórych miejsc

panorama na kilkanaście km wzdłuż rzeki

Zapodaj zdjęcia jestem ciekawy 

Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

Panowie Szlachta, 

Rodzinnych, spędzonych w miłej atmosferze Świąt Bożego Narodzenia. Niech te kilka dni upłynie wam radośnie i  beztrosko  ale trzymajcie dyscyplinę przy stole coby nam kilogramów obywateli za nadto nie przybyło 😉

z twoich słów bardziej to brzmi jak czar czarownicy ... podobno zwierzęta gadają ludzkim głosem wigilie  

wesołych świąt 

Życzymy Wam zdrowych i pogodnych
Świąt Bożego Narodzenia.
Niech ten czas spędzony w gronie najbliższych
napełni Wasze serca spokojem i radością.
Niech błogosławieństwo Bożego Dzieciątka
towarzyszy Wam przez całe Wasze życie,
a szczere i najpiękniejsze
Bożonarodzeniowe życzenia
spełniają się w każdym momencie.

Opublikowano
4 godziny temu, songo napisał:

jak za darmo to wezmę, jak rozróbie z ON do proporcji 10:1 to polskie maszyny będą śmigać nawet lepiej heh

Pewnie że będą śmigać nie to co niemieckie 

Opublikowano
Dnia 22.12.2022 o 08:02, DTaras napisał:

Pieczywo jak chleb ale bardziej bułki można zmielić i dodać do nowego. Można sprzedać jako tarte. Drożdżówek raczej nikt nie odbiera bo za slodkie dla świn czy coś... no niewiem. U mnie w domu chleb dzieli się na pół lub trzy i nadmiar idzie do zamrażarki. Bardzo niewiele tego wywalamy.

Zbierają wszystkie słodkie pieczywo tak jak i chleb czy bułki i to jest sprzedawane w workach po zbożu 50kg jako tzw zwroty. nawet na targach wiejskich tym handlują. kiedyś kupowałem dla psów

Co do chleba kiedyś jak chodziłem do szkoły to szedł duży chleb na jeden dzień a nawet było mało  i były zapisy w sklepach przed świętami  a teraz nie możemy zjeść jednego normalnego krojonego a zapisów na święta nie ma. Pozmieniało się sporo

Dnia 21.12.2022 o 23:25, dysydent napisał:

wszelki duch.....
@racyl się objawił już nie wiem po jak długiej przerwie
a tam co się stało że masz czas w końcu?

Dzięki za troskę u mnie wszystko w porządku, cały czas zdrowy. Kar żadnych nie miałem od roku 😁

Sam dobrze wiesz, że dyskusja na forum zawsze wciąga i czas pożera. Jak nie tutaj to na facebooku do puki nie zobaczę jakiegoś posta to nie komentuje a jak nie zaglądam to nie korci 😂

Wesołych Świąt

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Siedzacybyk napisał:

czasem nawet mądrze gada, ten facet z hektara wiedzy, nawiązuje do odcinka o top farms. czy też uważacie, że ogromne gospodarstwa powinny być podzielone i dzierżawione przez mniejszych rolników?

Zależy co znaczy to "przez mniejszych rolników". Bo swojemu sąsiadowi to nawet ara w dzierżawę bym nie dał, już 8 ha plantacja perzu to dużo xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
38 minut temu, Siedzacybyk napisał:

czasem nawet mądrze gada, ten facet z hektara wiedzy, nawiązuje do odcinka o top farms. czy też uważacie, że ogromne gospodarstwa powinny być podzielone i dzierżawione przez mniejszych rolników?

tylko odnieśmy się do historii jak zdobyło top farms ziemie podstępem z dobrze prosperującego kombinatu Głubczyce ...  jak kietrz chcieli połączenia ale wiecie ze nasi politycy ....   

Top Farms - Grand Prix AgroLigi 2014 | TWOJE GLUBCZYCE

• Haha 1
Opublikowano

hehe, myślę, że sąsiad by nie startował w przetargu, po co perz hodować. chodziło mi o dzierżawienie przez okolicznych rolników, lub po prostu rolników, którzy po wydzierżawieniu nie przekroczą ustawowych 300 ha. zazwyczaj takie PGR składały się z wielu działek, więc nie byłoby problemu dzielenia. oczywiście ,jeśli jakiś palant z rządu wystawi w dzierżawę całe 1000 ha to nie będzie stać standardowego rolnika na taką inwestycje,pojawi się kapitał zagraniczny, a po drugie niezgodne z prawem 300. moja wizja , to dawanie na przetarg mniejszych działek, które to będą opłacalne jedynie dla bliskich mieszkańców. jeśli będa wielkie, to skorzystają na tym cewani politycy, dla których taki kawałek już jest łakomym kaskiem. lepiej jeśli zarobiony pieniądz pozostanie w rejonie, będzie w nim krążył,niż jak zarobi go np top farms i wywiezie do Anglii.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Siedzacybyk napisał:

by nie pojawił się jakiś następca komora i pogoni cały Kietrz np top farms 2

tusk na pewno pogoni , tam są wszystkim Niemce zainteresowane 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
50 minut temu, Siedzacybyk napisał:

oby nie pojawił się jakiś następca komora i pogoni cały Kietrz np top farms 2. jestem raczej za podziałem na mniejsze działki. takimi jest mniejsza szansa spekulować

Kietrz jest teraz w Grupie Spożywczej, to mają inny problem. Na razie jeszcze nie wiedzą na jaką minę zostali wpakowani.🤣

Opublikowano
11 minut temu, hubertuss napisał:

Wychodzą ciekawe watki w spawie sprzedaży Lotosu. Jakaś kancelaria wzięła za sporządzeni umowy 100 mln zł. Jakiś adwokat 20 mln zł. Duda dobrze się modlił o dojną Polskę.

Połomska czy jest afera nie wiemy czy poszło coś nie tak nie wiemy 

W 2011 r. rząd PO-PSL dopuścił rosyjskie firmy do prywatyzacji Lotosu — informuje RMF FM, powołując się na odtajnioną notatkę ówczesnego ministra skarbu Aleksandra Grada. Do sprzedaży ostatecznie nie doszło, lecz notatka wywołała spór o działania rządu PO-PSL.

Odtajniona notatka w sprawie sprzedaży Lotosu za czasów PO-PSL. Rosyjski wątek

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v