Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlaczego politycy pis wychodzą zawsze na durni? Wierzyli w Orbana i się przejechali wierzyli w arabów i się przejechali. Gdzie ta tania ropa dla Orlenu w zamian za tani Lotos? Pis to pożyteczni idioci Putina.

Opublikowano
13 godzin temu, dysydent napisał:

najpierw państwo obiecywało zagwarantować tonę węgla nie drożej niż tysiaka, teraz czytam że ma być nie drożej niż dwa. Skoro po trzy tys na rękę dają i do trzech ton miało być tego do tysiaka i tamto nie wyszło to dlaczego teraz ma wyjść? przecież to to samo tylko inaczej podane
Wcześniej firmom by się nie opłaciło to teraz samorządy mają się zająć dystrybucją i dlatego ma wyjść? a jak technicznie te samorządy będą dystrybuować? biurwy urzędowe będą osobistymi taczkami rozwozić i na placach pod gminami z hałd? Przecież i tak trzeba skorzystać z infrastruktury tych którym pierwsze się finansowo nie spinało to teraz ma się spiąć?

oni myślą dalej jak jeden krok?

a będzie tak - węgiel jak se kto za trzy tys/t kupi trzy tony i odejmie te trzy tys co mu za zaległe śmieci nie zabrali to po dwa mu wyjdzie i to jest nawet wiarygodne ale też niedługo bo złotówka szmacieje z dnia na dzień i jeszcze trochę to trzy tys będzie mało na zakupy na niedzielny obiad

mozliwosci techniczne gminy mają do dystrybucji węgla ale pomysły jest durny . utrzymanie składu nawet prywatnego i  handel samym weglem to jest nie realne w obecnych czasach w mojej okolicy składy opału są połączone ale ze składami budowlanymi lub złomowiskam . Od wielu lat jest program w którym gminy kupują nie którym rodzinom biednym wegiel  ogłaszając jesienny przetarg u ookolicznych dystrybutorów .

Opublikowano

Tak nasi "ukraińscy bracia" czczą ludobójców Polaków !

...a Rosjanie w podręcznikach do historii uczą swoje dzieci, że batalion NKWD składający się z samych rzydów mordował Polskich Oficerów w Katyniu. Tak było.

310591124_400572928935683_88566001438920

Opublikowano

Dzięki Nord Stream I i Nord Stream II strona niemiecka nie tylko zyskiwałaby możliwość bezpośredniego importu gazu z Rosji – bez pośredników tj. Polski i Ukrainy – ale i również mogłaby stać się hubem energetycznym dla reszty Europy. Pamiętać bowiem należy, że przepustowość obu gazociągów przekraczała potrzeby gospodarki niemieckiej, tak więc Niemcy mogłyby za pośrednictwem unijnej sieci gazociągowej eksportować rosyjski gaz dalej na zachód. Zarabiając na tym, a jednocześnie pomagając Rosji w uzależnianiu od swojego gazu całej Unii Europejskiej – mówi w rozmowie z „Forbes” Krzysztof Wojczal, prawnik, autor książki „Trzecia dekada, świat dziś i za 10 lat”.

W swojej książce „Trzecia dekada, świat dziś i za 10 lat” stara się Pan przewidzieć, jak w przyszłości będzie wyglądał podział sił na świecie. Mocarstwowość Stanów Zjednoczonych, Chin, Rosji należeć będzie do przeszłości. Nie przetrwa też Unia Europejska. Jak więc będzie wyglądał świat?

Krzysztof Wojczal: Będzie to miejsce nieprzyjazne dla małych i słabych państw. Jeśli zbudowana dotychczas architektura bezpieczeństwa rozpadnie się, wówczas wrócimy do czasów sprzed 1945 roku. Lokalne mocarstwa lub po prostu państwa silniejsze będą bez skrępowania wykorzystywać swoją przewagę. Ryzyko wybuchu regionalnych wojen będzie znacznie wyższe. Zwłaszcza w Azji. Co więcej, to właśnie w takich warunkach wzrośnie ryzyko wybuchu III Wojny Światowej, które na tę chwilę – czyli na rok 2022 – wciąż oceniam na bardzo niskie, wręcz znikome.

https://www.onet.pl/biznes/forbes/przewidzial-inwazje-rosji-teraz-zdradza-co-czeka-swiat-za-dziesiec-lat/fskmjnd,1f375b38

Bardzo ciekawe .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał:

mozliwosci techniczne gminy mają do dystrybucji węgla ale pomysły jest durny . utrzymanie składu nawet prywatnego i  handel samym weglem to jest nie realne w obecnych czasach w mojej okolicy składy opału są połączone ale ze składami budowlanymi lub złomowiskam . Od wielu lat jest program w którym gminy kupują nie którym rodzinom biednym wegiel  ogłaszając jesienny przetarg u ookolicznych dystrybutorów .

już widać że państwo jako takie nie radzi sobie z kryzysem energetycznym i centralne władze zrozumiały że sobie nie poradzą ani tak jak obiecywały ani jakkolwiek a dodatkowo wręcz przestraszyły prywatną inicjatywę odgórnym nadzorem cen i dystrybucji i nawet ci z firm prywatnych co by potrafili zareagować aby bodaj ciągłość sprzedaży utrzymać wolą nie ryzykować np importem skądinąd na własną rękę bo przyjdą siepacze Sasina i będą się im w biznes wtrącać a wręcz jeszcze jakiej kary można się nabawić bo się cena jakiemu urzędasowi nie spodoba. I tak to zamiast działania mamy wyczekiwanie czy wręcz olanie tematu przez prywatne podmioty a państwo w gospodarce zawsze niezawodnie zawodzi i jedyne co przyszło do łbów spanikowanych aparatczyków w centrali to przerzucić winę za roz-pis-dziel jaki jest już nieunikniony a wręcz już się dzieje na samorządy i teraz mamy test tóre są na tyle głupie aby wejść w tę pułapkę a które nie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

putin zagrożony, w Polsce jest jeszcze większy cynik i łgarz w "żywe oczy"

Prezes NBP wyraził też opinię, że gdyby kurs (złotego wobec euro) spadł jeszcze 10 proc., to inflacja wzrosłaby o 1 punkt procentowy.

nawet największy kretyn w dzisiejszych czasach jeśli był zdolny nauczyć się czytać to i liczyć do dziesięciu potrafi zatem to kretyństwo które głosi Glapiński jest łgarstwem świadomym. Czy oni tam na górze wiedzą jak się stoczyli? najgorsze że za nimi lawiną ruszymy i my - reszta

obiecywali wyremontować państwo i odegnać złodziei. Złodziej mniej szkodliwy bo co wyniesie to wyniesie ale budynek zostawi gdy partacka ekipa remontowa może doprowadzić do zawalenia wszystkiego
i cóż nam po tym że sama zginie pod gruzami?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Dnia 6.10.2022 o 07:41, many13 napisał:

Tego z 1991 nie kojarzę - możesz rozjaśnic. Dobrze za to pamiętam sfałszowane Referendum o przyjęciu Konstytucji z 1997 roku rzyda Stoltzmana vel Kwaśniewskiego. Uzależniła ona nasze finanse publiczne od Międzynarodowego Funduszu Światowego. Nie głosowało nawet 50% społeczeństwa.

Zakaz konstytucyjny Kwaśniewskiego W 1997 roku Aleksander Kwaśniewski, przy uchwalaniu Konstytucji Polski wprowadził następujący zapis:

Rozdział 10, art. 220 ustęp 2 mówi: „Ustawa budżetowa nie może przewidywać pokrywania deficytu budżetowego przez zaciąganie zobowiązania w centralnym banku państwa”.

Powyższy zapis mówi o zakazie finansowania deficytu budżetowego przez Narodowy Bank Polski (NBP).  Deficyt budżetowy jest to dziura budżetowa, która pojawia się gdy wydatki państwa przewyższają dochody. Od kogo pożyczamy pieniądze ? Aby pokryć deficyt budżetowy musimy wydać obligacje, albo zaciągać kredyt w banku światowym/MFW.  I to jest jeden z największych problemów obecnej polityki i ekonomii. Dlaczego polski rząd, nie może pożyczyć pieniędzy na pokrycie dziury budżetowej od banku polskiego, jakim jest Narodowy Bank Polski ? Jest to kompletnie niezrozumiałe. W zdrowym i uczciwym systemie powinny być opracowane mechanizmy, które pozwalają pokryć deficyt budżetowy z NBP. Czym różni się MFW od NBP?

Pytanie brzmi: dlaczego politycy godzą się płacić odsetki od kredytów, zamiast zmienić prawo i pożyczać bezprocentowo z NBP?

Polski bank powinien udzielać bezprocentowej pożyczki rządowi polskiemu.  Podkreślam – bezprocentowej.  Ponieważ, to procenty-odsetkowość są istotnym elementem psującym polską i światową ekonomię.

No jak? Taki naczelny propagandysta i nie pamięta tego w sumie dość ważnego referendum dla Ukrainy. A tam padło pytanie  „Czy zgadza się Pan/Pani z Aktem ogłoszenia niepodległości Ukrainy?” zresztą linka podałem wcześniej to co ci mam rozjaśniać.

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, dysydent napisał:

Prezes NBP wyraził też opinię,

Nie chcę się wk***iać, ale wczoraj słuchałem tego wystąpienia. Ja tam się nie dziwię że Złotówka zaraz potem poleciała w dół. To było jawne wywieszenie białej flagi i zakomunikowanie że jak jest ktoś, kto potrafi nas ud***ć, to bez większego wysiłku może to zrobić. Niech ktoś zabroni temu sukinkotowi występować na forum publicznym bo będzie tylko gorzej.

44 minuty temu, dysydent napisał:

już widać że państwo jako takie nie radzi sobie z kryzysem energetycznym i centralne władze zrozumiały że sobie nie poradzą

Działanie takie jak w przypadku COVIDA . Najpierw monitorowali, potem zapobiegali panice a potem stwierdzili że kto ma umrzeć to umrze, akto przezyje to i tak będzie miał przejebane czyli będzie żałował że nie umarł.😂

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

za późno już na cokolwiek i co musimy odchorować to odchorujemy, to choroba zbyt przedawniona aby liczyć na szybie wyzdrowienie, trudno ocenić czy będzie sens rehabilitacji

jadę pomóc sąsiadowi posiać pszenicę. o właśnie wszedł...

na ra

Opublikowano (edytowane)

Mam znajomą w która pracuje w banku na literkę ,P' i PODOBNO po nowym roku ma nastąpić gwałtowny wzrost Inflacji.Oczywiscie to wiadomość zasłyszana ale możliwe że coś jest na rzeczy bo ilość nowych banknotów na rynku trochę zaczyna mnie szokować.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano (edytowane)

Mój Boże, to aż trzeba "tajne wieści" z banków

z pięć lat temu było widać że będzie katastrofa inflacyjna i już wtedy pisaliśmy tu na tym forum że dwudziestoprocentowa to najoptymistyczniejsza opcja
teraz z oczywistych względów nie podam jaką przewiduję bo i bez tego już panika

no ale to forum to nie byle banczyna :P B| a tym bardziej (tfu!) państwowy

na tym forum większość to plewy a wręcz zgniłe śmieci ale kto potrafi odsiać to ....

miałem czas dopisać bo pszenica za godzinę, choć taki mój wkład w ograniczenie/opóźnienie inflacji bodaj na rynku żywności choć ekonomiczny sens produkcja chleba ma coraz mniejszy to bodaj siłą rozpędu....
napisałem "ekonomiczny"? chech, rutyna; ekonomia w starym kształcie właśnie zaczyna zdychać .ale o tym i wielu innych... później.... może ... bo sam nie wiem czy warto?

000EIOUA8J3SSJB1-C122-F4.jpg
zagonić takich na ring i niech się sami tłuką między sobą a gdy nie zechcą,rozwalić

obydwu

i wszystkich im podobnych

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

miałem czas dopisać bo pszenica za godzinę, choć taki mój wkład w ograniczenie/opóźnienie inflacji

No tak mi ten pomysł wbiłeś do głowy że aż polazłem na halę i przypiąłem siewnik. Bo faktycznie miałem posiać trochę pszenicy. Tylko gdzieś mi kamery wjebało z zestawu i musiałem przypiąć dwie nowe.😂

Opublikowano
many13 napisał:

22 minuty temu, dysydent napisał:

a fakt, zapomniałem
Optimus był wówczas w kraju taniej siły roboczej nieuchronną śmiertelną konkurencją dla coraz cieniej przędących zachodnioeuropejskich firm IT które i tak poupadały lub sqrwiły się z Chińczykam. Handlarzyny cwaniaczyny nam tylko zostały co badziew wciskają za cenę jak w miarę dobry wyrób tych już lepszych Chińczyków pod ich własnymi markami którymi nie muszą się już wstydzić podpisywać

Pamiętam za radiomagnetofonem Kasprzaka uganiałem sie po Pradze kilka dni. Był rzucany po parę sztuk. Komu przeszkadzał ten zakład - rozdupczyli cały kilkupiętrowy budynek. Do dzisiaj nie moge tego zrozumieć

53060128_2415351702028728_177656438821224448_n[1].jpg

57368689_1227659837409832_7336998825376088064_n[1].jpg

Grundig, to był Grundig.

Opublikowano
2 godziny temu, tomek222 napisał:

No jak? Taki naczelny propagandysta i nie pamięta tego w sumie dość ważnego referendum dla Ukrainy. A tam padło pytanie  „Czy zgadza się Pan/Pani z Aktem ogłoszenia niepodległości Ukrainy?” zresztą linka podałem wcześniej to co ci mam rozjaśniać.

To w 1991 roku my Polacy mieliśmy w referendum decydować o być albo nie być  upaDLINIE?. Buszowałem onegdaj w tych latkach po Warszawie na studiach   politechnicznych to być może mi umknęło uwadze- ALE JESZCZE RAZ SIĘ DZIWIE. W naszym kraju Polsce to my zadecydowaliśmy - coś mi tu nie pasuje - nie logiczna a nawet abinarne. 

Życzę mu dużo zdrowia, bo propagandowa pisowska tuba nadaje ze podupadł na zdrowiu - putinek cały rozsądny światek na Ciebie zerka i podziwia żeś dał opór syjonistom.

310962198_165663682799695_82613355038250

Opublikowano
mirro napisał:

19 minut temu, dysydent napisał:

Prezes NBP wyraził też opinię,

Nie chcę się wk***iać, ale wczoraj słuchałem tego wystąpienia. Ja tam się nie dziwię że Złotówka zaraz potem poleciała w dół. To było jawne wywieszenie białej flagi i zakomunikowanie że jak jest ktoś, kto potrafi nas ud***ć, to bez większego wysiłku może to zrobić. Niech ktoś zabroni temu sukinkotowi występować na forum publicznym bo będzie tylko gorzej.

44 minuty temu, dysydent napisał:

już widać że państwo jako takie nie radzi sobie z kryzysem energetycznym i centralne władze zrozumiały że sobie nie poradzą

Działanie takie jak w przypadku COVIDA . Najpierw monitorowali, potem zapobiegali panice a potem stwierdzili że kto ma umrzeć to umrze, akto przezyje to i tak będzie miał przejebane czyli będzie żałował że nie umarł.😂

Jest taki cień, może pół cienia nadziei iż grają na to aby tanio długi wykupić aale reszta przemawia za tym, że nie wykupić a wygłupić...

marcin19071980 napisał:

Mam znajomą w która pracuje w banku na literkę ,P' i PODOBNO po nowym roku ma nastąpić gwałtowny wzrost Inflacji.Oczywiscie to wiadomość zasłyszana ale możliwe że coś jest na rzeczy bo ilość nowych banknotów na rynku trochę zaczyna mnie szokować.

Po nowym roku to kiedy? Bo chyba nie w styczniowej klapsdrze sprzedażowej...

mirro napisał:

No tak mi ten pomysł wbiłeś do głowy że aż polazłem na halę i przypiąłem siewnik. Bo faktycznie miałem posiać trochę pszenicy. Tylko gdzieś mi kamery wjebało z zestawu i musiałem przypiąć dwie nowe.😂

??? jutuber ???

Opublikowano
4 godziny temu, marcin19071980 napisał:

ta onuca co chwile sie pojawia i cos tam wymysla...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v