Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Dokładnie swój chleb , jest najlepszy , od 2 lat się piecze .

zaraz zaraz ,  w ramach oszczędzania energii zlikwidujmy piekarniki, a i oczywiście piece kaflowe czy inne chlebowe

mamy kupować chleb w którym jest woda ulepszacze i 10% mąki

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Wicherek napisał:

To co  ? mamy siąść  i płakać  ?    Kosy na sztorc i poszli w bój  !   i wuj  !

Nic z tych rzeczy , za późno  już na to , Lata 90 rozpierdolili kraj , kto sprzedawał Polskie zakłady , przemysł .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No bo da

Na piec da

Na ocieplenie da

Na wszystko da.

Piękny avatar wymowny. Promujmy to co piękne i dobre i nie wstydźmy się głośno to pokazywać.

• 0
Opublikowano
5 minut temu, pawelek98 napisał:

nie wiesz dlaczego?

A bo zachciało się do zachodu, mieliśmy tani prąd własnego węgla, stocznie, huty sklepy itd no ale ludzie chcieli do lepszego świata to znalazł się wałęsa i kościół który mu pomógł

najpierw co państwowe to doprowadzili do bankructwa i sami w większości rozgrabili, później to co przetrwało i przynosiło zyski to za łapówy posprzedawali zachodnim inwestorom, a na koniec wielki cud gospodarczy weszliśmy do eurokołchozu pozamykaliśmy sami w ramach dobrej współpracy niedobite stocznie i huty , rolnicy dostali dopłaty które wydali w niemieckim salonie z maszynami, ludzie wyczyścili niemiecki rynek ze starych audików i innych tam, nie mówiąc o sprzęcie rolniczym

a miastowi 2 mln wykształconych wyjechało za robotą, część za socjalem,  część pracuje w korpo i twierdzą  że to najlepsza robota a po skończeniu 40 lat w psychiatrykach lądują

a i jeszcze zielona energia 

dziś nie jesteśmy w stanie wyprodukować ani silnika ,ani komputera, ani telefonu tak nasz kraj do przodu poszedł jesteśmy montownią

i jeszcze jedno kto by wyborów nie wygrał to idzie do ambasady us i dostaje instrukcje

Takich nam potrzeba umysłów w narodzie brawo .

• 0
Opublikowano
55 minut temu, Tomek90 napisał:

Swój najlepszy, leży tydzień i spokojnie się mozna jeść, a sklepowy parę dni i można ładować jako przeciw pancerny w czołgach. 

IMG_20221218_094041.jpg

Mi smakuje lepiej ten puszysty ze sklepu

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, miwigos napisał:

Mi smakuje lepiej ten puszysty ze sklepu

To zależy od wyrobienia ciasta. Muszę właśnie mojej sprawić jakiś automatyczny ubijacz słusznych rozmiarów. 

• 0
Opublikowano

I teraz ukraince walczą o ten dobrobyt zachodu nie zdając sobie sprawy w jakiej d*pie się znaleźli. Przegrają będą mieć ruskie chatki z gówna, wygrają będą niewolnikami w nie swoich fabrykach i na nie swojej ziemi😏

• Like 4
  • 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

PO 2.99 500 gr chleb krojony z ukraińskiej pszenicy u nas w sklepie

Więc jest wybór czy po 2.99 czy 4.80

A w nocy ten chleb czasem nie świeci ? 

Edytowane przez TheraRolnik
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, miwigos napisał:

Liczyliści ile kosztuje upieczenie w własnym zakresie

Nie ale zaraz to możemy zrobić. Podaj tylko czy mąka swoja czy nie i jeśli swoja to podaj cenę kg. 

• 0
Opublikowano
pawelek98 napisał:

9 minut temu, galan99 napisał:

Teraz pytanie , czemu w Polsce są montownie samochodów , bo tania siła robocza w innych krajach jest 2 a nawet 3 razy drożej .

Wszystkie sklepy nie Polskie , tak dla przykładu w Zamościu twierdza ile jest sklepików POLSKICH ? .

Truskawka ,Meksyk , Hiszpania i tak dalej , tez przegramy konkurencję , to samo tyczy się szklarni , Z ciepłych krajów będą tanie warzywa .

Wiec przegrywamy Ekonomicznie na Ukrainie 64 % gleby 1 klasa zaś , w Polsce 64 % słabe gleby , tak można powiedzieć .

Na Ukrainie są ziemie własnością KONCERNÓW , zaś my jako Polska jesteśmy własnością Unii dyktuje nam warunki co i jak  trzeba  uprawiać .

Duży by tego wyliczać , trzeba się pogodzić że ta walka została przegrana . Ukraina jest częścią Unii nie ,na papierze ale umownie wszystkie , kraje Unii wspierają Ukrainę .

Zielony ład nie ułatwia , tylko utrudnia zaś NIEMCY I POZOSTALI NA Ukrainie będą Panami i to ich pszenica .

nie wiesz dlaczego?

A bo zachciało się do zachodu, mieliśmy tani prąd własnego węgla, stocznie, huty sklepy itd no ale ludzie chcieli do lepszego świata to znalazł się wałęsa i kościół który mu pomógł

najpierw co państwowe to doprowadzili do bankructwa i sami w większości rozgrabili, później to co przetrwało i przynosiło zyski to za łapówy posprzedawali zachodnim inwestorom, a na koniec wielki cud gospodarczy weszliśmy do eurokołchozu pozamykaliśmy sami w ramach dobrej współpracy niedobite stocznie i huty , rolnicy dostali dopłaty które wydali w niemieckim salonie z maszynami, ludzie wyczyścili niemiecki rynek ze starych audików i innych tam, nie mówiąc o sprzęcie rolniczym

a miastowi 2 mln wykształconych wyjechało za robotą, część za socjalem,  część pracuje w korpo i twierdzą  że to najlepsza robota a po skończeniu 40 lat w psychiatrykach lądują

a i jeszcze zielona energia 

dziś nie jesteśmy w stanie wyprodukować ani silnika ,ani komputera, ani telefonu tak nasz kraj do przodu poszedł jesteśmy montownią

i jeszcze jedno kto by wyborów nie wygrał to idzie do ambasady us i dostaje instrukcje

nic dodać nic ująć... mam takie same zdanie - szkoda tylko że nie wszyscy to widzą

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Super, dziś też robię. Z jakiej mąki i zakwasu że taki piekny ciemny?

Ten akurat kupiony, z starego pieca kaflowego, kolegi mama piecze po trochę tak znajomym sprzedaje. 

U siebie wychodzi właśnie jaśniejszy, ogólnie inny z tych elektrycznych piekarników 😶

13 minut temu, miwigos napisał:

Liczyliści ile kosztuje upieczenie w własnym zakresie

No bez przesady chcesz dziadować na jedzenie sobie czy rodzinie?? 

Duży bochenek 20zł zapłaciłem na 2 osoby ponad tydzień starcza. 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, hubertb napisał:

To zależy od wyrobienia ciasta. Muszę właśnie mojej sprawić jakiś automatyczny ubijacz słusznych rozmiarów. 

thermomix , jest drogi ale wart swej ceny 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano

Jakby wszystko liczył ile kosztuje to by nic nie chował. 

Ja tak byłem za  kasacja kur,  to dwa razy kupiłem jajka z sklepu, za drugim razem nie zjadłem, tylko wyrzuciłem. Kupuję 15 kur rocznie  z dożywociem u mnie, śrutuje kukurydzę, pszenicę  rzepak i koncentrat. plus pszenica, Tanio nie  jest ale smacznie, nadwyżkę w  każdej chwlili sprzedam. 

Thermomix, potwierdzam  wart ceny, żona używa  jako pomoc. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, tomek73 napisał:

Ja tak byłem za  kasacja kur,  to dwa razy kupiłem jajka z sklepu

Można i kupić dobre jajka, tak samo jak można kupić wędlinę dobrą w sklepie. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ukraińsy już są przegrani nawet jak wygrają to wejdzie do nich obcy kapitał spekulacyjny( fundusze inwestycyjne) i w ciągu kilku lat wszystko wykupią tak jak było u nas z naszą ziemią i fabrykami. A Zełeński choć ogólnie szanowany to to też zle robi że uwolnił sprzedaż ziemi obcokrajowcom. Z ogromnym kapitałem w gospodarce wolnorynkowej nikt w pojedynke nie ma szans. A Ukraińcy  będą tam tylko parobkami.

Tak samo jak jest u nas z mieszkaniami. Biznesmeni wszystko kupują na pniu i na wynajem. A młody nie ma zdolnosci kredytowej a zresztą co z tego jak nawet bedzie miał to ceny takie ze przez jedno pokolenie nie spłaci.

Za socjalizmu w Polsce budowało sie w najlepszych latach 200 tys mieszkań gdyby tak dalej było to do tej pory nie było by problemu z mieszkaniami. A niektórzy mowią ze pamietaja tylko ocet w sklepie, ale zapominają jak dostawali przydział na mieszkanie na parę groszy.

200 tys rocznie

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v